magyar elektronika

E-mail cím:*

Név:

{a-feliratkozással-elfogadja-az-adl-kiadó-kft-adatvédelmi-és-adatkezelési-tájékoztatóját-1}

H Test colour backgroundA cikk „két hír egyben”. Először, az Agilent Technologies műszerei új, hivatalos disztri­bútor­tól szerezhetők be Magyarországon; másod­szor, de nem utolsósorban, a válasz­tékban vadonatúj DMM- és LCR-mérő típu­sok keltik fel a figyelmet.

.

 

 

 

 

Az Agilent Technologies bejelentette, hogy ez év május 1-jétől a H TEST a.s. cég Magyarországon is az Agilent Technologies vizsgáló- és mérőműszereinek új, hivatalos disztribútora. A H TEST a.s. Közép-Európa területén a vizsgáló- és mérőműszerek vezető disztribútora, amely a Cseh Köztársaság, Szlovákia és Ausztria után most Magyarország piacán is megjelenik, és ennek érdekében leányvállalatot hozott létre H TEST Hungary Kft. néven.

 


Az iroda megnyitása az Agilent Technologies fontos újdonságainak bemutatásával esik egybe. A gyártó két érdekes termék­családjának bővüléséről szerezhetnek értékes információkat az érdeklődők: az új, 6 1/2 -digites Truevolt multiméterekről és az E4980AL típusú, nagy teljesítményéhez képest igen jó árfekvésű LCR-mérőkészülékről.

Az Agilent Truevolt-multimétercsalád újdonságai

Az Agilent Truevolt-sorozatú digitális multiméterei, a 34460A és a 34461A (1. ábra) jelentős előnyöket kínálnak elődtípusaikhoz képest. Segítséget adnak ahhoz, hogy a mérnökök új módon láthassák mérési eredményeiket, gyorsabban juthassanak használ­ható információhoz és könnyebben dokumentálhassák méréseiket. A cég saját fejlesztésű, kizárólagosan használt Truevolt-technológiája jelentősen csökkenti az olyan külső, zavaró körülmények hatását, mint a zaj, a beinjektált áram és a bemeneti áramfelvétel, és ezáltal jelentősen javítja a mérés konfidenciáját.

1. ábra Az Agilent 34460A és 34461A modelljei

1. ábra Az Agilent 34460A és 34461A modelljei


A valóságos világ villamos jelei sohasem állandók. Rendszerint rajtuk „ül”, – a hálózatról szóródó zaj formájában – egy bizonyos mennyiségű váltakozójel, továbbá zavarják a környezetből eredő más zavarójelek is, esetleg magából a műszerből származó „injektált” áram. Nagyon nagy különbséget jelent a különféle digitális multiméterek (DMM-ek) pontosságában, hogy milyen jól „kezelik” ezeket a zavarforrásokat, és milyen hatékonyan küszöbölik ki azokat a mérendő mennyiség valódi értékéből. A cég szabadalmaztatott analóg/digitális átalakító-technológiájával az Agilent Truevolt-sorozatú DMM-családja képes figyelembe venni a valóságos világnak ezeket a zavaró tényezőit, amelynek következtében a mérnökök megbízhatóbb mérési eredményekhez juthatnak.
    Az Agilent Truevolt-sorozatú DMM-jei a versenytárs gyártók termékeihez képest 30%-kal kisebb áramot injektálnak a mért áramkörbe. A valóságos mérési szituációkban a bemeneti áram a mérési hibák fő forrása, amely a DMM feszültségmérési eredményeiben járulékos feszültséghibaként jelenik meg. A Truevolt DMM-ek pontosan „elszámolnak” a bemeneti áram hatásaival. Ebben akár 20%-kal is felülmúlhatják a versenytárs gyártók hasonló típusait (amelyek közül némelyik túl zajos ahhoz, hogy bármilyen értékelhető mérési eredményt szolgáltasson). A 6 ½-digites kategóriában az Agilent az egyetlen, amely közvetlen digitális mintavételezés eredményéből számítja a váltakozó jelek effektív értékét. Ez a „definíció szerinti” valódi effektív értéket számítja, amely elkerüli az analóg effektívérték-átalakítók tipikusan lassú reagálását, és akár 10-es csúcstényezőjú jel mérését is lehetővé teszi járulékos hibák nélkül.
    Az Agilent 34461A DMM az ipari szabványnak tekintett Agilent 34401A műszer közvetlen helyettesítője, amelyet arra terveztek, hogy egyszerű utat kínáljon a korszerűsítésre a 34401A-modellek jelenlegi felhasználói számára. Az Agilent 34460A DMM-et pedig úgy tekintik, mint a megfelelő „belépési pontot” a digitális multiméterek 6 ½-digites kategóriájába. A 34401A-val összehasonlítva az új 34461A kiterjesztett árammérési tartományt kínál 10 μA-től 10 A-ig. Mindkét új modell hőmérséklet-mérési funkcióval rendelkezik ellenállásos hőmérsékletszenzorral (RTD – Resistance Thermometer Detector), Pt100-al (100 Ω-os platina ellenállás-hőmérő) és termisztorral történő hőmérsékletméréshez, valamint bővített diódamérési funkciót is tartalmaznak, amely akár 5 V-os feszültség-méréshatárt is lehetővé tesznek. Ezzel különleges diódák – köztük ledek – vizsgálatára is alkalmasak.
    A legtöbb digitális multiméter kis felbontású, numerikus kijelzőn jeleníti meg a mérési eredményeket. Az Agilent Truevolt-sorozatú műszereiben viszont a mérnökök 4,3 inch (109 mm) képátlójú, nagy felbontású, színes megjelenítőről olvashatják le a numerikus eredményeket, a mérési eredmények hisztogramját és más statisztikai jellemzőit, valamint – csak a 34461A-típusnál – a hosszú idejű trendeket. A kijelzés kívánt jellemzői tárolhatók, és a műszer legközelebbi indításánál a megjelenítési tulajdonságok automatikusan beállítódnak.
    Az Agilent Truevolt-műszerek mérési eredményeit tároló fájlhoz külön meghajtóprogram (driver) nélkül, USB-fájlátvitellel egyszerűen hozzáférhet egy PC, a szabványos USB médiaátviteli protokoll felhasználásával. A mérnök egyszerűen, a szimbólumok „áthúzásával”, minden külön szoftveralkalmazás nélkül helyezheti át a mérési eredményeket, a műszerbeállításokat és a képernyőképeket más PC-alkalmazásokba. A Digital Multimeter Connectivity Utility szoftver ezenkívül azt is lehetővé teszi, hogy a mérnök a PC-ről vezérelje a laborasztalán működő Agilent DMM-eket. Egyetlen kattintással emelhet át adatokat a PC-be az USB, a GPIB, a helyi hálózat – vagy régebbi generációt képviselő Agilent DMM-eknél – az RS-232 interfész közvetítésével.

Az Agilent E4980AL-típusú LCR-mérőkészülék

Az Agilent másik újdonsága az e hónapban bemutatott Agilent E4980AL-sorozatú LCR- (induktivitás- kapacitás- és ellenállásmérő) műszercsalád (2. ábra). Az új modellek a cég korábbi, E4980A 2 MHz-es, precíziós LCR-mérőjén alapulnak, amelyeket – mivel pontosságuk, mérési sebességük és sokoldalúságuk a legjobb kombináció az impedanciamérések széles skálájában – de facto ipari szabványként ismernek el világszerte. Az E4980AL az elődtípus alacsonyfrekvenciás változata, amelyek 20 Hz-től 300 vagy 500 kHz-ig, illetve 1 MHz-ig használhatók, a kategóriájuk legjobbjainak tekinthetők, és megfizethető az áruk is. Az új LCR-mérők pontossága 0,05% (közepes és hosszú mérési időnél), de akár 12 ms-os mérési idővel is használhatók. Szakadás-, zárlat- és terheléskompenzációval rendelkeznek, a kábelhosszúságtól függő korrekciót alkalmaznak, akár 201 pontból álló lista szerint automatikusan képesek beállítani a mérőfrekvenciát, a mérőfeszültséget, illetve -áramot, továbbá a DC-előfeszültséget, és képesek az egyenáramú ellenállás mérésére is. Az E4980AL alapváltozatát GPIB-, LAN- és USB-interfésszel szerelték fel, és opcionálisan letapogató és automatikus befogó interfész is kapcsolható hozzájuk. Az új LCR-mérők kompatibilisek a szabványos Agilent LCR- és impedanciamérő befogókkal, amelyből több mint 20 típus áll rendelkezésre.

2. ábra Az E4980AL LCR-mérő

2. ábra Az E4980AL LCR-mérő

 

Az új Agilent Truevolt digitális multiméterekről, az E4980AL-típusú LCR-mérőkről vagy más Agilent vizsgálóműszerről az érdeklődők a H TEST Hungary munkatársaitól kaphatnak bővebb információt a www.htest.hu weblapon.


H TEST Hungary Kft.
Mobil: +36 20 264 9208
Email: info@htest.hu
www.htest.hu

H TEST Facebook oldala