magyar elektronika

E-mail cím:*

Név:

{a-feliratkozással-elfogadja-az-adl-kiadó-kft-adatvédelmi-és-adatkezelési-tájékoztatóját-1}

Dr. Lutz Huesemann – Henkel, Wolfgang Laufmann – WAGO

Wago lid mellettiMindkét fél számára hasznosnak bizonyulhat, ha lehetővé teszik, hogy az ügyfél előnyt kovácsoljon egy gyártó szakértelméből: a Henkel „Lineguard Supervisor” egy  WAGO-alkatrészekből épített kompakt gyártástechnológiai berendezés, amely a világ minden tájáról elérhető. A berendezés a fémek előkészítési folyamatainak optimalizálására szolgál a termékminőség növelése és a gazdaságosság javítása érdekében.

.

 

 

 

Internetes technológiafelügyeleti szolgáltatás

A fémes felületek optimális előkészítése nagymértékben befolyásolja a végtermék tulajdonságait. A hibákra azonban csak a következő folyamatlépésnél – például a fényezés során – derül fény, amikor azok már nem korrigálhatók. A tartósan magas termékminőség előfeltétele ezért az összes folyamatlépés technológiai követelményeinek gondos és minél pontosabb betartása. A Henkel AG & Co. KG. a fémes felületek előkészítéséhez szükséges vegyi anyagok vezető gyártója. Ez az üzletág a vállalat összbevételének jelentős részét teszi ki. A Henkel emellett technológiai vezető szerepet tölt be az ágazat gyártástechnológiája terén, és saját fejlesztőközpontot tart fenn, amely konkrét eljárásokat dolgoz ki. Ilyen például az alumínium előkészítésére szolgáló Aladine, vagy a fényezést előkészítő Bonderite NT-eljárás. A vállalat tehát nemcsak vegyi anyagok beszállítójaként, hanem olyan szolgáltatóként is tekint magára, amelynek szakértelme hozzáadott értékként jelenik meg a terméklánc folyamán.

wago 1

A Henkel a Lineguard Supervisor segítségével adja tovább szakértelmét ügyfeleinek és egyúttal minimalizálja az ehhez szük­séges ráfordítást. A „TO-PASS®-Dynamic-Web-Portal” mindkét fél számára – ügyfélodali mérnöki ráfordítás nélkül – teszi hozzá­férhetővé a folyamatot

Optimális ügyfélfolyamat kompakt adagolórendszerrel

A fémfelület előkészítésének technológiái – például a kromátozás vagy a cinkfoszfátozás – összetett kémiai eljárások, amelyeknél rövid idejű hatások érvényesülhetnek. Az ilyen típusú eljárásoknál célszerű folyamatosan felügyelni a minőséget, a gazdaságosságot és a környezetterhelést, és szükség esetén be is kell avatkozni.
A gyakorlatban azonban általában csak napi egy laborelemzést végeznek. Ennek eredménye határozza meg hosszú órákon keresztül a vegyi anyagok adagolását. A fürdőösszetétel módosításának szükségességét ezért gyakran csak későn ismerik fel, ami minőségi problémákat és költségnövekedést okoz. Az ilyen berendezések üzemeltetői bizonytalanságukat sokszor a kémiai anyagok túlzott felhasználásával kompenzálják, ami azonban ugyanúgy nem szavatolja a minőséget, és mindenképpen többletköltségekkel és nagyobb környezetterheléssel jár együtt. A Henkel a megközelítés optimalizálása érdekében a WAGO-val együttműködve fejlesztette ki a „Lineguard Supervisor” rendszert, egy kompakt webportálon keresztül távolról vezérelhető gyártástechnológiai berendezést a vegyi anyagok adagolására. Az adagolórendszer központi eleme a WAGO I/O IPC ipari számítógép. Az IPC a WAGO-I/O-SYSTEM tagja, amelyhez közvetlenül csatlakoztathatók az analóg és digitális I/O-modulok, valamint RS-232-es készülékek. Ezek a modulok rögzítik a fürdők összetételét folyamatosan meghatározó érzékelők jeleit. A rendszer ezek segítségével határozza meg a folyamat során felhasznált vegyi anyagok utánadagolásának optimális mennyiségét, és ezt a műveletet az adagolószivattyúk impulzusvezérelt szabályozásával felügyeli.

Globális hozzáférés webportálon keresztül

A Henkel üzleti modelljében fontos szerepet játszik a beren­dezésüzemeltetés és a technológiai felügyelet globális támogatása. Ezért internetre csatlakozó rendszerre volt szüksége, amelyet végül az Arkadon cég készített el a „TO-PASS®-Dynamic-Web-Portal” elnevezésű webes keretalkalmazás felhasználásával. A megoldás hatalmas adatmennyiségek feldolgozására és megjelenítésére képes a webportálon keresztül. A dinamikus webportál ezenkívül képes a csatlakoztatott I/O-moduloknak a berendezés méretétől, kiépítettségétől függő automatikus felismerésére. Ez jelentősen megkönnyíti az integrációt és nagyfokú rugalmasságot szavatol a berendezések későbbi bővítése esetén is. Az adatátvitelért a GSM/GPRS-router felel, ami egy titkosított VPN-csatornán lép kapcsolatba a webportállal, tehát az illetéktelen hozzáféréstől védetten küldi el a fontos folyamatadatokat. A vizualizáció gyors áttekintést nyújt az aktuális folyamatról és képes különböző standard információk, például a hőmérséklet alakulásának vagy az előírt értékek túllépésének grafikus megjelenítésére, emellett különböző riasztási szintekkel rendelkező, átfogó riasztáskezelést és egyszerű jelkiosztást is kínál. Az adatok ezáltal – különböző nézetekben – a világ bármely pontjáról megtekinthetők. A portál automatikusan igazodik az I/O-IPC konfigurációjához, ami csökkenti a rendszerintegráció és a későbbi üzembevétel költségeit.

I/O-IPC: nagyteljesítményű vezérlés

A 758-as I/O-IPC egy intelligens I/O-rendszer a PLC-k funkciókínálatával. A számítógéphez CoDeSys nyelven programozott, öntanuló szabályozószoftver és IEC 61131-3 szerinti vizualizáció tartozik. Az integrált webszervernek köszönhetően intranetről, webböngészővel rendelkező számítógéppel pedig internetről is elérhető, a DVI-csatlakozón keresztül pedig helyben telepített érintőkijelző is csatlakoztatható. A Master/Slave-rendszerekkel és az IT-világgal való kommunikációhoz az I/O-IPC két teljesen független Fast Ethernet-interfészt, két USB, egy RS-232 és egy CompactFlash-interfészt kínál. Ezek ideális lehetőséget teremtenek az automatizálási és az informatikai szint összekapcsolására. A terepbuszos kommunikációhoz opcionálisan PROFIBUS-DP vagy CANopen interfész rendelhető. A WAGO-I/O-SYSTEM több mint 400 I/O-modulja közül szinte mindegyik használható az I/O-IPC-vel együtt.

wago 2

A Lineguard Supervisor rendszer központi eleme a WAGO-I/O-IPC. Az ehhez csatlakoztatott modulok rögzítik az érzékelők jeleit

 

WAGO Hungária Kft.
2040 Budaörs, Ipari Park, Gyár u. 2.
Tel.: +36 23 502 170, fax: +36 23 502 166
E-mail: info.hu@wago.com
www.wago.com