magyar elektronika

E-mail cím:*

Név:

{a-feliratkozással-elfogadja-az-adl-kiadó-kft-adatvédelmi-és-adatkezelési-tájékoztatóját-1}


vipa-1Az üvegipari termékekre szakosodott Pilkington Automotive vállalat németországi telephelyén, Wittenben több neves autóipari cég számára gyártanak biztonsági szélvédőket. Nagy teljesítményű, elegendően gyors vezérlések nélkül ezen a területen ez nem lenne lehetséges.

 

.

 

Szélvédő üvegek automatizált gyártása a németországi Pilkington cégnél

A szélvédők gyártása bonyolult folyamat, és abból kifolyólag, hogy az autókban egyre fontosabb szerepet játszik a technika, egyre igényesebb is. Hol vannak már azok az idők, amikor elegendő volt biztonsági üveget használni erre a célra? A mai üvegekbe már antennákat és szenzorokat építenek be. A dizájntól függően sötétítők és mintázat kerül rájuk, amit szitás nyomtatással oldanak meg. A Dortmund környéki Wittenben lévő telephelyen visszapillantó­tükör-felfüggesztéseket és érzékelőket is beépítenek. Ezek a követelmények teljesen felforgatják az üveggyártási folyamatot. Az autók tervezőinek már sokkal hamarabb kell egyeztetniük a gyártókkal, mint korábban, hiszen előtérbe került a mérnöki munka és a know-how.

Manapság a szélvédők gyártása sok apróbb lépésből áll: vágás, az élek csiszolása, a megfelelő ívbe való hajlítás, valamint a két üveglap „összeházasítása”. A két üveglap közé egy speciális fólia kerül, amely egyszerre ragasztóként is szolgál, valamint elektronikai elemeket – pl. antennákat – tartalmaz.

Minden gyártási lépés után újra és újra megtisztítják az üveget, és gyakran számítógépes alkalmazású kamerákkal (de néha emberi közreműködéssel is) ellenőrzik a minőségét, megelőzve ezzel az esetleges zavarokat. Hiszen az autóiparban uralkodó versenyben csak magas minőséget garantáló beszállítók tudnak érvényesülni, és mindezt egy versenyképes ár tartásával. A német telephelyen ezért minden munkalépést automatizálnak, és így próbálnak lépést tartani a nemzetközi színvonallal.

Egy kézen megszámolható világszerte azon gyártók száma, akik hasonló kapacitással rendelkeznek, és jelen vannak az autógyártók üzemei közelében. A Pilkington is egy ezek közül. A cég az NSG-csoporthoz tartozik, és autóüvegeken kívül az építőipar számára nagyteljesítményű funkciós üveget fejleszt és gyárt. A német piac alapvető igényeinek kielégítésére főleg a történelmileg növekedett, witteni telephelyen folyik a gyártás. Itt 60 000 m2 területet foglalnak el csúcstechnológiájú gyártósorok. A termelés folyamatossága főszerepet kap, hiszen az autóiparban hagyományos „just in time”-rendszer szerint szállítanak, és klasszikus értelemben raktározásról már nem lehet szó.

 

vipa-2

A kezdet egy sima üveglap, amelyből több munkalépés után csúcstechnológiás szélvédő készül

 

„Ha a gyártósorokon bármilyen jellegű fejlesztést vagy bővítést kell végrehajtani, rendkívül rövid idő áll rendelkezésünkre” – mondja Wolfgang Hundt, aki a cég műszaki szolgáltatásaiért és az üzem berendezéseiért felelős. Neki kell gondoskodnia arról, hogy szükséges mennyiségű és minőségű eszköz álljon készen arra, amikor beszerelésük aktuálissá válik. Olyan munkálatokat, amelyek során egy teljes sort kell leállítani, csak a terv szerinti nyári leálláskor lehet elvégezni. „Ilyen tevékenységekre egy évben kb. 2 hét áll rendelkezésünkre, amikor ügyfeleinknél is nyári szünet van” – magyarázza Wolfgang Hundt. Az idő többi részében a közel 400 db PLC-vezérlésű üzemi- és gyártóberendezésnek zavartalanul kell működnie.

Amikor a Siemens beszüntette a 115-ös sorozatú, S5®[1]-típusú vezérléseinek gyártását – amelyeket Wittenben is használnak –, megfelelő pótlásra volt szükség, hogy a gyár­tás zavartalanul tovább futhasson. Olyan megoldásokat kerestek, amely egyrészt méretre is beillett a kapcsolószekrényekbe, másrészt megengedte a lépésről lépésre történő átállást, hogy a cég továbbra is szünet nélkül tudjon árut szállítani.

Wolfgang Hundt a Vipánál talált megoldást. Az S5-S7-típusú átépítőelem (IM 306) segítségével rövid idő alatt és ütemesen oldható meg az S7-es standardra történő átállás. A herzogenaurachi gyártócég SPEED7-típusú vezérlőire főleg gyorsaságuk és felépítésük miatt esett a választás. „Gyártósoraink nagyon komplexek, rengeteg érzékelővel és szabályozóval működnek. A szélvédőket 1 m/s-os sebességgel kell szállítani, és 0,01 mm-es pontossággal kell a helyükre illeszteni. Az itt alkalmazott 315 SN NET SPEED7 CPU-nak folyamatosan 10 ms ciklusidő alatt kell teljesítenie. Ezt nem tudja minden gyártmány megvalósítani” – magyarázza Wolfgang Hundt.

„És ilyen átépítést nem lehet egyik napról a másikra elvégezni” – teszi hozzá. Ezért megegyeztek a J+K Jeschio&Krautmeier GmbH berendezésgyártó céggel (Herne) abban, hogy évente két gyártósort modernizálnak, és egyébként csak akkor tesznek további lépéseket, ha veszélyeztetett a termelés. A Vipa-féle megoldás ezt a tervet különösen megkönnyíti, hiszen elegendő csupán az S5-típusú központi egységet egy IM 306-jelű ProfibusDP-csatlakozómodulra kicserélni. Az IO-szint további átalakításai csak második lépésben, a nyári leállításnál történnek.

 

vipa-3

Ez a berendezés már komplett SPEED7-típusú Vipa-vezérlést tartalmaz. Itt történik a méretre vágás, az élek csiszolása és a nyomtatás. Közben újra és újra letisztítják a munkadarabot és ellenőrzik is

 

Ilyen módon már jó néhány berendezést átépítettek. Egy jelenleg aktuális projekt során például már új VIPA CPU-t építenek majd be, miközben az IO-modulok a régiek maradnak. A Vipa-megoldások egy további előnye az, hogy az itt alkalmazott CPU-k Ethernet-programozó porttal és Ethernet CP-vel is rendelkeznek. „Ez az összeállítás nemcsak olcsóbb, hanem gyorsabb is, és sokoldalúbban alkalmazható, mint más gyártmányok” – magyarázza Hundt.

Wittenben a CPU 315SN/NET és a Siemens S7-300®-as modulok felépítésének megfelelő Vipa IO-modulokat használnak. Az új berendezéseket természetesen, ha csak lehet, már kezdettől fogva Vipa-termékekkel építik. „A gépgyártóinknak már ezt a PLC-gyártmányt írjuk elő, mert jók a tapasztalataink vele” – mondja Wolfgang Hundt. Már készül a következő fejlesztési projekt. „Rövidesen felújítunk egy adagolóberendezést a szélvédőhajlító kemencéhez. Ebben az esetben is ütemezve fogunk egy régi S5-típusú vezérlést (115U) nagysebességű Vipa-gyártmányú CPU-val felváltani.”


martinzchling

Kapcsolat:
Martin Zöchling
E-mail: elektroniksysteme@vipa.at
·allwinger_judit

Magyar nyelvű kapcsolat:
Allwinger Judit
E-mail: ja@vipa.at

 

Forgalmazó:
VIPA Elektronik-Systeme GmbH
Hietzinger Kai 85 / 1.OG
1130 Wien
Tel.: +43 1 895 93 63-0
Fax: +43 1 895 93 63-50
www.vipa.at


[1] A 115-ös sorozatú, S5®-típusú vezérlés a Siemens AG szellemi tulajdona