magyar elektronika

E-mail cím:*

Név:

{a-feliratkozással-elfogadja-az-adl-kiadó-kft-adatvédelmi-és-adatkezelési-tájékoztatóját-1}

eplan_01A Magyar Elektronika folyóirat szeptemberi1   és októberi2 számában részletes beszámoló olvashatóaz EPLAN-tervezőrendszerek szolgáltatásairól, alkalmazástechnikai lehetőségeiről. 2012.  november 7-én Budapesten egy tervezői konferencia keretei között – most élőszóban – az EPLAN-szoftverek szolgáltatásainak számos gyakorlati kiegészítőivel is megismerkedhettünk. A konferencia különlegessége  közé tartozott, hogy előadóként megjelentek berendezésés alkatrészgyártó cégek képviselői is, akik ismertették, hogyan lehet gyártmányaikat az EPLAN tervezőrendszerébe beilleszteni.

.

CAE-tervezőrendszer – multinacionális cégek együttműködése

Az  1984-ben  Monheim am Rheinben (Németország) alapított, ma már multinacionális és globális hálózattal rendelkező EPLAN Software & Service GmbH & Co. KG cég az általa gyártott EPLAN elnevezésű világhírű erősáramú és irányítástechnikai CAD-rendszer forgalmazásához magyarországi fióktelepét 2011-ben hozta létre annak érdekében, hogy az anyacég kizárólagos képviseletét ellássa. A céghálózat méreteire jellemző, hogy 7 németországi és 14 nemzetközi kirendeltséggel rendelkezik, világszerte 40 kereskedelmi céggel áll kapcsolatban. Referenciát jelent a 30 000 vevő és a kereken 90 000 sikeres installáció. A cég a Rittal leányvállalata, amelynek a jelen beszámolóban még fontos szerepe lesz.

 

eplan_2012_11_jav_tm_mj

Tóth Mihály (balra), Markus Jahn (jobbra)


A tervezői konferenciát Markus Jahn, az EPLAN cég nemzetközi kereskedelmi igazgatója nyitotta meg, majd Tóth Mihály, a hazai fióktelep értékesítési igazgatója foglalta össze az EPLAN Platfom szolgáltatásait, ami nemcsak a villamos tervezőrendszereket tartalmazza, hanem az automatizált dokumentációkészítéshez a gyártástechnológiai és fluidspecifikus mérnöki megoldások területén a 2D/3D mechanikai tervezőmódszereket és szoftvereket is.

 

eplan_2012_11_jav_platform

 

Ezt követően a magyarországi fióktelep két munkatársa, Komlós Tamás és Roderman József tartott ismertetőt az EPLANgyártmányú CAE-rendszer legújabb részleteiről. Az előadásokban a programrendszer alábbi részeiről, moduljairól halhattunk részleteket:

  • Az EPLAN Pro Panel Copper modul a Professional rendszer legújabb kiegészítője. Mint kapcsolószekrénytervező-szoftver, a gyűjtősín rendszerek virtuális konfigurálásának, illetve öszszeszerelésének fontos eleme. Minden gyűjtősín és az ezekhez kapcsolódó elemek egyedileg tervezhetők és virtuálisan öszszeszerelhetők.

  • Külön előadás keretében hallhattunk az EPLAN  FieldSys elnevezésű programrendszerről, amelynek felhasználásával lehetővé válik a kábelútvonalak pontos és arányos beállítása. A továbbfejlesztés érdekessége, hogy ma már nemcsak a műszerszekrényen belüli, hanem a szekrények közötti kábelezés tervezésének a lehetősége is rendelkezésre áll.

  • Az EPLAN Harness proD, mint a cég programrendszerének legújabb – a közelmúltban megvásárolt – tagja egyszerű rendszerbe köti össze a mechanikus (MCAD) és elektromos (ECAD) tervezőrendszereket és 3D-kábelköteg-fejlesztést tesz lehetővé.

  • Az EPLAN EEC One átgondoltan kidolgozott szoftverrendszer, amellyel egy Excel-táblában megadott kiinduló adatokból megtervezhető a berendezés kapcsolási rajza, és előállítható a teljes tervdokumentáció is.

 

A tervezői konferencia nagy hatású előadásai voltak a Rittal Kereskedelmi Kft. képviseletében megjelent Lenhardt László és a Phoenix Contact részéről előadó Mergl Balázs termékmenedzserek ismertetői.

Fontos momentum, hogy az EPLAN a Rittal cég leányvállalata. A Rittal a németországi Friedhelm Loh Group cégcsoport tagja. Multinacionális, globális kiterjedésű családi vállalkozás, amelyhez 11 gyártócég, 60 nemzetközi leányvállalat és 11 000 alkalmazott tartozik, éves forgalma 2011-ben 2,2 Mrd euró volt.

A vállalat elektrotechnika területén kifejtett, széles spektrumú tevékenységéből a tervezői konferencián a TS-8 típusú kapcsolószekrény-rendszerről és azok szellőztetési, hűtési, klimatizálási célú megoldásairól esett szó. Természetesen olyan aspektusból, hogy ezek a szekrényrendszerek és tartozékaik az EPLAN tervező szoftverrendszer adatbázisának részét képezik.

A záróelőadást a Phoenix Contact Kft. munkatársától hallottuk. Ismételten egy németországi székhelyű, multinacionális vállalat közreműködéséről volt szó. A központ Ostwestfalen-Lippe környékén található, amelyet 1923-ban alapítottak. Ma már a világ 50 országában értékesít, 80 országban van képviselete, alkalmazottainak összlétszáma 12 000 fő, 2011-évi bevétele 1,5 Mrd euró volt. A cég magyarországi képviseletének létszáma 27.

Az előadásban érdekes ismertetőt hallottunk a cég „Clip Project” elnevezésű szoftveréről, amellyel az EPLAN szoftverrendszerével együtt hatékonyan megtervezhetők a sorkapocsrendszerek. Természetesen a cég profiljának ez csak egy részét képezi a jelátalakítás és automatizálás igen széles területe mellett.

Az EPLAN számos céggel áll még kapcsolatban, ezek termékeinek adatbázisa szintén a tervezőrendszerük része. Megállapítható, hogy mindazok, akik erősáramú vagy irányítástechnikai berendezések tervezésével foglalkoznak, egy ilyen, nemzetközi referenciákkal rendelkező tervezői szoftverrendszerrel és a hozzá kapcsolódó, multinacionális nagyvállalatok kiváló minőségű termékeivel nagy bizonyossággal gazdaságosan, gyorsan kiváló minőségű berendezéseket fognak tervezni.

További információk a cégről: www.eplan.hu.

 

Dr. Fock Károly