magyar elektronika

E-mail cím:*

Név:

{a-feliratkozással-elfogadja-az-adl-kiadó-kft-adatvédelmi-és-adatkezelési-tájékoztatóját-1}

graphit_plm_2012_nov_vege_plm_logo_okA graphIT Kft. a PLM Perspektíva szakmai konferenciát több mint 10 éve minden évben megrendezi. Ez a CAD/CAM/PLM-szakma legnagyobb éves rendezvénye, ahol a tervezőmérnökök és cégvezetők összejöhetnek, kicserélhetik egymással tapasztalataikat, valamint avatott prezentációkból értesülhetnek a legfrissebb irányokról, újdonságokról, az elmúlt évben történt előrelépésekről. A PLM Perspektíva ugyanakkor bemutatkozási lehetőség az idén 15 éves graphIT Kft.-nek is, amely az egyedüli – teljesen letisztult profilú – PLM-cég a magyar piacon. Kizárólag CAD/CAM/PLM-megoldásokkal foglalkozik, és teljes körű, „hézagmentes” PLM-megoldást nyújt ügyfeleinek.

 

.

 

A CAD/CAM/PLM-szakma legnagyobb éves rendezvénye

Mi a PLM?

Ennek minél pontosabb meghatározása volt az idei PLM Perspektíva vezérmotívuma. A PLM szó a Product Lifecycle Management (termék életciklus kezelés) kezdőbetűiből áll össze, és azt a fajta, teljes körű, egymással integráltan együttműködő részekből álló rendszermegoldást és gondoskodást jelenti, amely kiterjed a gépészeti munka minden részletére a tervezéstől (CAD) az analízisen (CAE) és gyártáson keresztül (CAM) a mérnöki dokumentumok és folyamatok kezeléséig (PDM). Mivel teljes körű megoldást tartalmaz, ezért minden felhasználó számára az elvárásainak a megvalósításához egyedileg konfigurálható.

A PLM szó valódi tartalma sokszor nem teljesen világos, különösen az nem, hogy a PLM valójában mennyire széles körű értelemmel rendelkezik, azaz a gépészeti megoldások mennyire széles köréhez kell értenie egy cégnek – és kell megoldásokkal rendelkeznie ezeken a területeken – ahhoz, hogy azt mondhassuk: a PLM területén működik.

Az idei PLM Perspektíva programját is hozzáigazítottuk ezekhez az elvárásokhoz: az összes érdeklődőt végigvezettük magán a PLM-koncepción. Bemutattuk a tervezéstől a gyártáson át az adatkezelésig a teljes PLM munkafolyamatot és a PLM összes komponensét.

 

graphit_plm_2012_nov_vege_1

Alakoptimalizálás végeselem-módszerrel

 

Mi a szinkronmodellezés?

A szinkronmodellezés a gépészeti tervezés területén egy új paradigma. Egy új szemléleti mód, amelynek segítségével a tervezők – ha akarják – lerázhatják magukról a modelltörténeti szemlélet kötöttségeit, és szabadabban tervezhetnek, illetve módosíthatnak korábbi modelleket. Indokolt esetben pedig visszatérhetnek a hagyományosnak mondható modelltörténeti szemlélethez és fához.

A szinkronmodellezési technológia folyamatosan fejlődik. Ezt jól mutatják a Solid Edge néhány hónapja megjelent ST5-verziójának újdonságai – amelyet 2012. szeptember 13-án külön rendezvényen mutattunk be –, valamint az NX 8.5 verziója, amelynek magyarországi ősbemutatója volt éppen itt a PLM Perspektíva 2012-n.

Az idei PLM Perspektíva programjában külön előadást szenteltünk ennek a – a szakmában sokszor még ma sem teljesen értett – tervezési szemléletmódnak és rendszernek. Címe: Szinkronmodellezés – amit minden mérnöknek tudnia kell!

 

graphit_plm_2012_nov_vege_5

Szinkronmodellezés Solid Edge rendszerrel

 

 

A PLM Perspektíva 2012 programja

A PLM Perspektíva 2012 rendezvény helyszíne idén a Mi Mozink „Óbuda” nagyterme volt az EuroCenterben.

A program fő elemét a szakmai bemutatók jelentették, amelyek során kiemeltük az aktuális újdonságokat, egyedi technológiai jellemzőket, amelyek a Siemens gépészeti szoftvereire, a Solid Edge-re, az NX-re, a Tecnomatixra és a Teamcenterre sajátosan jellemzőek.

Mindegyik szoftverből bemutattuk, hogy az aktuális, legfrissebb változat továbbfejlesztett megoldásai hogyan segítenek a tervezőknek még gyorsabban és hatékonyabban végezni munkájukat. A legfrissebb változatok, amelyeket korábban már bemutattunk Magyarországon, de most is demonstráltuk képességeiket:

  • Solid Edge ST5,

  • Tecnomatix 10.1,

  • Teamcenter 9.

A PLM Perspektíva 2012 egyben a NX 8.5 verziójának magyarországi ősbemutatója is volt, ami külön jelentőséget adott ennek a szakmai konferenciának.

 

graphit_plm_2012_nov_vege_4

Szerszámgép-szimuláció NX 8.5 szoftverrel

 

Esettanulmányok

Az idei PLM Perspektíva programjának összeállítását komoly véleménykutatással készítettük elő, amelyben száznál is több ügyfelünk és érdeklődő vett részt. Kívánságuk figyelembevételével nagy hangsúlyt fektettünk ügyfél-esettanulmányok bemutatására, ezért megtiszteltetés számunkra, hogy két komoly szakember és üzletember fogadta el meghívásunkat, és vállalta, hogy a PLM-területen elért komoly szakmai sikereivel és az oda vezető úttal kapcsolatban megosztja a részvevőkkel tapasztalatait.

Az egyik előadás azt mutatta be, hogy a Vibroteam Kft.-nél hogyan használják lemezalakító szerszámok tervezésére a PLM-rendszerszemlélet keretében, Teamcenter alapokon az NX-et. A másik esettanulmány egy CAE-megoldás bevezetését mutatta be, pontosabban azt, hogy az egyik legnevesebb magyar brand nevét viselő Rába Futómű Fejlesztési Intézete miért választotta a Siemens NX-szoftverének szimulációs megoldását problémái megoldására.

 

graphit_plm_2012_nov_vege_3

Motorfelfüggesztés terhelssszimulációja végeselem-analízissel

 

Nemzetközi kitekintés

A PLM Perspektíván mindig beszámolunk az érdeklődőnek azokról a nemzetközi szakmai fejleményekről, amelyekről feltétlenül érdemes a magyarországi szakmának tudomással bírnia. Például nemrégiben vettünk részt a PLM Europe-on, amely 2012. október 22-24. között került megrendezésre az ausztriai Linzben. Ez a Siemens támogatásával egy külön szervezet által működtetett európai konferencia, a legnagyobb PLM-rendezvény kontinensünkön. Itt mutatja be a Siemens az ügyfeleknek saját jövőképét. Az idei konferencia fontos híre volt, hogy a Siemens tovább erősíti a háttér PLM-koncepcióját, amelynek lényege, hogy az ügyfelek (akik bármilyen Siemens PLM-megoldást használnak), a lehető leggyorsabban és a lehető leghatékonyabb formájában férjenek hozzá az információkhoz, mert csak ezek alapján tudnak döntéseket hozni. Jól kifejezi ezt a Siemens egyik legfontosabb szlogenje, üzenete: „Okosabb döntések, jobb termékek”.

Egy másik fontos információ a nemzetközi piacról (amely a Siemens éves európai viszonteladói konferenciáján is elhangzott): amiben a Siemens PLM-megoldásai különböznek a versenytársakétól, az az egymással integrált rendszerben együttműködő megoldások gyártásközelisége. Ez ránk, a graphIT Kft.-re fokozottan érvényes, mivel Magyarországon egyedül képviseljük a teljes megoldásportfóliót, és ezért (is) tudunk többet nyújtani a piac számára. Mivel a gépészeti munka nem ér véget a tervezésnél, ezért a Siemens megoldásai sem fogynak el ott. A Siemens tudatos portfóliófejlesztésének célja kezdetektől fogva a virtuális és a valós gyártás összekapcsolása volt. Most a Technomatix termékcsalád és az NX bizonyos részei közvetlen integrált megoldást nyújtanak a gyártási területen is.

Design Contest

Szintén többéves hagyomány, hogy a PLM Perspektíva éves rendezvényén szoktuk bemutatni és elismerni az éves tervezői versenyünk, a „Design Contest”-elnevezésű felhasználói verseny díjazottjait. A versenyt több kategóriában hirdettük meg, és a zsűri dolga évről évre nehezebb, mivel minden évben kiemelkedő pályaművek közül kell kiválasztania a kategóriák első három díjazottját.

 

graphit_plm_2012_nov_vege_2

A Design Contest idei első helyezését elnyert pályamű – Kvalix Kft.

 

Komoly témák vegyítése humorral

Újdonság – bár nem szakmai, csak szemléleti – az is, hogy az idei PLM Perspektíva komoly programját „feldobtuk” egy vendégelőadóval, hogy kiragadjuk a közönséget a szokásos kerékvágásból. Meghívtunk egy ismert stand-up komikust, Lorán Barnabást, alias Trabarnát, hogy ez alkalommal rajtunk, a gépészeti szakma képviselőin köszörülje a nyelvét.

A graphIT Kft. szerepe a piacon

A PLM Perspektíva vezérgondolata, hogy a PLM egy teljes körű gépészeti megoldást képviselő rendszerszemlélet. A graphIT Kft. pedig azért PLM-cég – valójában az egyetlen –, mert a Siemens teljes megoldás-portfóliójával a teljes PLM-kör minden megoldását szakértő módon bocsátja ügyfelei rendelkezésére.

Kiegészítő megoldások

A graphIT Kft. a magyar piac igényeihez igazodva bizonyos területekre kínál kiegészítő megoldásokat is. Ilyen például a Solid Edge-hez egy komplett csőtervezési (kvázi mini-létesítménytervező) megoldás a SMAP3D Plant Design – a CAD Partner terméke –, amelyet ugyancsak forgalmazunk.

Kiegészítő CAM-megoldások tekintetében a Vero Software magyarországi disztribútora vagyunk, amelynek legismertebb szoftverei az Edgecam és a Radan. A Vero-szoftverek értékesítését közvetlenül és viszonteladókon keresztül is végezzük. Jelenleg a viszonteladókon keresztüli kapcsolat dominál a piac felé.

Érdemes még megemlíteni a fröccsöntési szimulációk területén kiváló megoldást nyújtó Moldex3D-szoftvert, amelyet az NX kiegészítéseként ajánlunk a szerszámgyártó cégeknek.

Kifejezetten tervezők számára hasznos hardveres megoldást jelentenek a különböző 3D-s pozícionáló eszközök, amelyekből a teljes családot Magyarországon szintén csak a graphIT Kft. forgalmazza.

 

Dióhéjban

A graphIT Kft. idén november 14-én tartotta PLM Perspektíva nevű, 10 éves hagyományra visszatekintő szakmai konferenciáját, amely a CAD/CAM/PLM-szakma legnagyobb éves rendezvénye. Ezen a rendezvényen a szakmában dolgozó tervezőmérnökök és cégvezetők jöhettek össze, cserélhették ki egymással tapasztalataikat, valamint avatott prezentációkból értesülhettek a szakma legfrissebb irányairól, újdonságairól, az elmúlt évben történt előrelépésekről. A szakmai konferenciát évek óta szervező – az idén 15 éves – graphIT Kft. az egyedüli teljesen letisztult profilú PLM-cég a magyar piacon, és teljes körű PLM-megoldást nyújt ügyfeleinek.

További érdekes információkért látogasson el az alábbi linkekre

http://www.graphit.hu/perspektiva/default.aspx

http://www.youtube.com/user/PLMPerspektiva2012

http://www.facebook.com/#!/graphitltd

 


 

 

graphIT Kft.

1037 Budapest,

Montevideo u. 6.

Tel.: +36 1 436 9600,

Fax: +36 1 436 9606

E-mail: ugyfelszolgalat@graphit.hu

www.graphit.hu