magyar elektronika

E-mail cím:*

Név:

{a-feliratkozással-elfogadja-az-adl-kiadó-kft-adatvédelmi-és-adatkezelési-tájékoztatóját-1}

Tóth Mihályértékesítési igazgató  – EPLAN Software & Service GmbH  Fióktelep

eplan_cikkhez_lid_melleti_kepRendkívül szűk határidők,  egyre növekvő komplexitás, de hibátlan tervezés – ezek a mai piac szigorú követelményei, amiknek annál nehezebben tud egy tervezőcsapat megfelelni, minél nagyobb és összetettebb a tervezési feladat. Csak kiemelkedő képességekkel, magas szintű és sokrétű tudással, valamint jól átgondolt funkcionalitással bíró tervezőszoftverre támaszkodhatunk, amelyik egyebek mellett automatikusan elvégzi helyettünk a munka kreativitást nem igénylő részét, gondoskodik a tervezők gördülékeny együttműködéséről és kiküszöböli a tervekben az emberi hibákat. Hogyan oldjuk meg a gyorsaság és az összetettség konfliktusát?

.

Nagyméretű projektek gyors és hatékony tervezése felhasználóbarát rend(szer)ben

A szűk határidőknek akkor tudunk megfelelni, ha a tervezési munka egyre egyszerűbben és gyorsan elvégezhető, miközben mind bonyolultabb feladatokkal kell a tervezőknek megbirkózniuk. Ehhez értelemszerűen növelni kell a tervezőszoftver komplexitását, ez viszont lassítja a tervezést. Vajon ebben az ellentmondásban nem zárja ki egyik követelmény a másikat? Mielőtt megválaszolnánk ezt a kérdést, vessünk egy pillantást a mai kor követelményei és problémái közül néhányra, és vizsgáljuk meg, hogy milyen megközelítés vezethet a válaszhoz:

 • Nagyméretű, összetett projektek tervezéséhez több szakterület igen hathatós együttműködése szükséges, aminek komoly projektvezetési erőforrásigénye van,

 • A mai tervezőrendszerek vagy csak az objektumorientált, vagy a grafikus megközelítést ajánlják fel a tervezőnek, pedig a legtöbb helyen egyszerre mindkettőre szükség lenne,

 • A tervezést végző társosztályok közötti együttműködést nehezíti, hogy gyakran eltérő azonosító-rendszereket használnak, és a különböző tervezőrendszerek miatt nincs megfelelő környezet az egységesítés megteremtésére,

 • A hagyományos rendszerek a terveken végzett utólagos korrekciókat az eredeti projekten nem tudják automatikusan végigvezetni, emiatt a dokumentáció és az elektronikus projekttervek hamar elválnak egymástól,

 • Egy hétköznapi példával élve egy kapcsolási rajzrészlet megváltoztatásakor a hagyományos rendszerek nem képesek a kereszthivatkozásokat automatikusan aktualizálni a teljes projekten, ezért azt a tervezőknek „kézzel” kell elvégezniük. Ez időigényes, monoton, fárasztó munka, és a tervezők ilyenkor szoktak a leggyakrabban hibákat elkövetni.

A fentiekből leszűrhető, hogy a hagyományostól eltérő megközelítésre van szükség, ha az előzőekben említett konfliktust fel akarjuk oldani, és magas komplexitású tervezőrendszer használata mellett is biztosítani szeretnénk a tervezés gyorsaságát és hibátlanságát. Tervezőeszközökből nincs hiány a piacon, de a fenti szükségleteket az EPLAN Platform kivételével egyik sem tudja kompromisszumok nélkül kielégíteni.

eplan_01

Több modul együttműködését bemutató EPLAN-képernyőkép: Data Portal online gyártói adatbázis, P&I-terv, fluid-terv, elektromos kapcsolási rajz, kapcsolószekrény 3D-terv

Az EPLAN Platform filozófiája volt az, ami megteremtette az összetett, nagyméretű projektek gyors és hatékony tervezésének lehetőségét, és olyan innovatív megoldásokat dolgozott ki – mint pl. az EEC One –, ami képes egy egyszerű Excel-táblából felépíteni egy berendezés kapcsolási rajzát, és kifogástalan minőségben automatikusan generálni az összes szükséges dokumentációt. Az egyedülálló EPLAN Platform-stratégia jelenti a mérnöki szakterületek között az alapot a hatékony együttműködéshez (a valamennyi szakterületet egyszerre kiszolgáló központi adatbázisra épülő, egymással precízen kommunikáló modulok alkalmazásával).

A szoftverbe épített tesztek és ütközésvizsgáló-rendszerek segítségével a termékfejlesztési folyamaton belül előforduló lehetséges problémák a lehető leghamarabb felismerhetők, és ezzel elkerülhetők a gyártási és összeszerelési fázisban előforduló – a szállítást késleltethető – utolsó percben történő javítások. Változtatási igény esetén a rendszer automatikusan frissíti az összes érintett elemet, alkatrészlistát, jelentést és gyártási rajzot, ezáltal a felhasználók számára folyamatosan időt, költséget és anyagot takarít meg.
Nézzünk meg néhányat az EPLAN-modulokból a tervezési feladat tükrében!

 

Kábelútvonalak  tervezése

Az EPLAN FieldSys segítségével lehetővé válik a kábelútvonalak pontos, arányos beállítása. Ez a sokrétű tervezőeszköz magában foglalja a huzalvezetést, az adatbázis alapú kábelútvonal-tervezést és az automatikus adatelemzést, amelynek következtében a folyamatok felgyorsulnak, az összeszerelés és karbantartás egyszerűsödik, és egy rendkívül hatékony tervezési rendszer jön létre.

A 2D gép vagy berendezés elrendezési terv pl. DWGvagy DXF-formátumban beolvasható az EPLAN-ba. Az EPLAN Platformon belül a FieldSys-modul segítségével az elrendezési terv kiegészíthető egy skálázható kábelhálózattal, majd megjeleníthetjük a lehetséges kábelezési útvonalakat. Ez azt jelenti, hogy a vezérlő és a terepi eszközök közötti kapcsolatok könnyen tervezhetők és folyamatosan dokumentálhatók.

Az EPLAN az elektromos kapcsolási rajzon meghatározott eszközök közötti összeköttetésekből kiindulva jelöli ki az összes kábelcsatlakozást a konkrét hálózaton belül. Egyéni kábelfektetési szabályok segítik a hálózaton belüli útvonalak optimális megtervezését. Kiszámíthatók a kábelhosszak és az eszközök csatlakoztathatóságához szükséges egyéb extra adatok is. Az útvonal-információk alapján az EPLAN FieldSys egy gombnyomásra teljes körű vezetékezési kiértékeléseket generál.

 

eplan_03

Gyártási terület 2D-elrendezése rácshálózatban, és a terepi kábelezésre vonatkozó kiértékelések

 

A kapcsolószekrények megtervezése

Az EPLAN Pro Panel Professional kapcsolószekrény-tervező szoftvere a dinamikus ütközésvizsgálattól a vonatkozó telepítési feltételek automatikus ellenőrzéséig megkönnyíti a professzionális 3D-tervezést. A 3D-modell figyelembe veszi és további feldolgozásra lehetővé teszi a termelésspecifikus – lyukakra és kivágásokra vonatkozó – adatokat. Az EPLAN Pro Panel Professionalrendszer legújabb kiegészítő modulja, a „Copper”-modul szabad utat enged a vezérlőszekrények tervezésének, valamint a szükséges gyűjtősínrendszerek virtuális konfigurációjának, illetve összeszerelésének. Minden gyűjtősín és az ezekhez kapcsolódó elemek egyedileg tervezhetők és virtuálisan összeszerelhetők.

eplan_02

Főkapcsoló csatlakozókészlettel, valamint a gyűjtősínek megmunkálására vonatkozó gyártási információkkal

A 3D-szerkezeten belül szabadon tervezhetünk rézsíneket és csatlakozóelemeket (a szükséges helyeken hajlítva és kiigazítva azokat), amelyeknek precíz összeillesztését segíti az innovatív EPLAN e-Touch-technológia. A réz alkatrészekhez kapcsolódó furatok, mélyedések és lyukasztásnyomok 3D-ben könnyen meghatározhatók. A komponensek gyártásához és feldolgozásához szükséges információkat az EPLAN továbbítja a kézi gyártáshoz, az NC-alapú hajlításhoz, fúráshoz, illetve sajtoláshoz.

 

A standard tervek elkészítésének és dokumentálásának automatizálása

Az automatizálási folyamat az EPLAN Platform használatával indul. A CAE-rendszerben projektsablonok, részleges kapcsolási rajzok, makrók vagy különböző jelentések szerkeszthetők. Amint a motorteljesítményt vagy a sorkapcsok értékkészleteit meghatároztuk, elővesszük az EPLAN Engineering One(EEC One) -rendszerünket. Első lépésként egyedileg kidolgozott projektszabványokat alakíthatunk ki Excel-táblázatban. A kiválasztást beépített makróelölnézet könnyíti meg, majd a kiválasztott makrók „drag and drop”-műveletekkel kényelmesen beilleszthetők a táblázatba. Komoly gyakorlati előny, hogy a makrók automatikusan átadják a szabadon konfigurálható paramétereiket az Excelnek. Ezenkívül ugyanitt széles körű szabályrendszer hozható létre, elkerülve ezzel a paraméterek kézzel történő felvitelét. A folyamat során létrehozott tervezési irányelvek a kapcsolási rajzon maximális átláthatóságot és kiváló minőséget eredményeznek.

Az elektromos és hidraulikus kapcsolási rajzok egy gombnyomással automatikusan generálhatók. A felhasználó háromszorosan profitálhat ebből az automatizálási stratégiából:

 • Kiváló minőségű szabványok hozhatók létre,

 • Központilag szabályozott, egységes know-how áll rendelkezésre,

 • A dokumentálás automatizáltsága jelentősen csökkenti az átfutási időket.

 

Kábelkorbácsok tervezése

Az EPLAN-portfólió legújabb tagja – az EPLAN Harness Expert– professzionális 3D-eszköz, amely egy egyszerű rendszerbe köti össze a mechanikus (MCAD) és elektromos (ECAD) tervezőrendszereket, és hatékony 3D-kábelköteg-fejlesztést tesz lehetővé. Az EPLAN Harness Expert tökéletesen integrálható a PDM-környezetekbe. A rendszer erőssége az automatizálási lépésekben rejlik, kezdve a huzalozási listák EPLAN Platformból történő importálásától a kábelvezetésig, vagy a dokumentáció generálásán át a 2D-s kábelnyomvonal kialakításáig. Ha szükséges, a kábelkötegelés kialakítható mechanikus prototípus nélkül is.

eplan_04

3D-kábelköteg sorkapocsléchez kötve

 

Miért az EPLAN?

 • Az egyedülálló platformtechnológia tökéletes együttműködést tesz lehetővé a különböző szakterületek között,

 • Magas szintű, automatizált funkciók biztosítják a hatékony és problémamentes munkafolyamatot,

 • A szabványosítás és a munkafolyamat optimalizációja révén jelentősen csökkentek a költségek, a termelékenység növekedése sok helyen meghaladta a 80%-ot,

 • A különböző szabványok beépített ismerete, az automatikus szabványváltás lehetősége és a többnyelvű fordítómodul garantálja nemcsak a hazai, hanem a nemzetközi versenyképességet,

 • Az interfészek segítségével az EPLAN-t tökéletesen integrálni lehet meglévő rendszerekbe,

 • A kiemelkedő rugalmasság lehetővé tette a testreszabhatóságot, az egyedi igényeknek leginkább megfelelő konfigurációt,

 • A moduláris felépítésnek köszönhetően egyszerűen ki lehet alakítani a saját követelményeket kielégítő költséghatékony programcsomagot,

 • Az EPLAN magas szintű professzionális szolgáltatásai teljes mértékben támogatják a felhasználókat a céljaik elérésében. Pl. az EPLAN hatékony PDMés PLM-koncepciókat fejleszt és átfogó szolgáltatást nyújt a testreszabástól kezdve a tanácsadáson át az oktatásig.

 

Összefoglalás

Ha nagyméretű projekteket akarunk gyorsan és hatékonyan tervezni – méghozzá felhasználóbarát rend(szer)ben –, akkor ehhez professzionális környezetet jelent az EPLAN Platform 2.2. Az EPLAN segítségével elérhetővé vált a gyorsabb tervezés, miközben a rendszer komplexitása teszi lehetővé az egyedi igények teljesülését és a megfelelő rugalmasságot.

 

Bónuszunk: a 7 időrabló

Szakembereink felfedték a 7 leggyakoribb csapdát, amibe a tervezők önkéntelenül beleesnek. Pedig, ha tudnának róla, akkor órákat vagy akár napokat takaríthatnának meg a tervezés során.

Az alábbi linken felfedjük ezt a 7 „rafinált” időrablót: www.eplan.hu/me

 

 

EPLAN Software & Service GmbH Fióktelep
2040 Budaörs Puskás Tivadar u. 1. d2
Tel.: +36 23 420 735
Fax: +36 23 420 367
E-mail:office@eplan.hu
www.eplan.hu