magyar elektronika

E-mail cím:*

Név:

{a-feliratkozással-elfogadja-az-adl-kiadó-kft-adatvédelmi-és-adatkezelési-tájékoztatóját-1}

Helmut Mitteregger  – VIPA

vipa_01

A VIPA Elektronik-Systeme  GmbH két új profinetvezérlővel egészíti ki széles skálájú termékkínálatát. A vezérlők  a CPU315PN és CPU317PN elnevezést kapták, és nagyteljesítményű hálózati automatizálási alkalmazásokra fejlesztették ki azokat, bármilyen összetett legyen is az. Az új vezérlő az Ethernet CP-porttal kombinált MPI/ProfibusDP master-slave  interfészen kívül egy teljes értékű profinet I/O-kontrollert is tartalmaz, amivel moduláris és osztott automatizációs architektúrákat lehet létrehozni. A VIPA további profinet és egyéb terepi buszon működtetett komponensei szintén keresett cikkekké váltak a piacon.

.

Új profinetvezérlők· a termékkínálatban

Az új profinetvezérlőket optimális gyártás és folyamatvezérlési feladatok ellátására alakították ki. A beépített MPI/DP-interfész kapcsolatra akár 32 eszköz is csatlakoztatható. A CP343-típusú ethernetes interfész egy profinet I/O-kontroller (realtime class 1), amely a megszokott módon Siemens Step7®1-ben programozható. Az új vezérlők a többi VIPA-vezérlőhöz hasonlóan továbbra is támogatják a PG/OP-kommunikációs programozási, beüzemelési és diagnosztikai funkciókat, valamint a HMI és a SCADA rendszerekkel való kapcsolatot.

Ezeket a PLC-ket időkritikus alkalmazásokra fejlesztették ki, és ezzel egy időben megfelelnek az iparban egyre jellemzőbben növekvő memóriaigényeknek is. A profinetfunkció mellett természetesen Ethernet és TCP/IP-alapú kommunikáció is lehetséges (pl. S7-, RFC1006vagy nyílt kommunikációhoz). A memória dinamikusan – a berendezés vagy az alkalmazás igényeitől függően – 8 Mbyte-ig akár utólag is bővíthető anélkül, hogy a már meglévő hardvert cserélni kellene. Ezt egy ún. MCC-kártyával (memory configuration card) lehet megvalósítani. A kártya behelyezésével megnyitható a már fizikai formában meglévő memóriatöbblet. Ilyen módon a felhasználó cég raktárában elegendő csupán néhány CPU típust raktáron tartani.

A profinet buszrendszert Step7®-ben is lehet programozni. A felhasználó így közvetlenül hozzáférhet az S7-es világ minden profinetes buszkomponenséhez. A Siemens S7-300-as vagy S7-400-as parancskészlete beállítható. A 315PNés 317PNtípusú VIPA CPU-k a nagyteljesítményű és korszerű vezérlések kategóriájába tartoznak, hiszen tartalmaznak minden fontos irányítástechnikai funkciót: Ethernet-interfész, profibus DPmaster, MPI-port és a 317PN esetében a SPEED-bus is.

A VIPA további profinetes rendszerkomponensekkel is tud szolgálni, pl. VIPA-gyártmányú I/O-modulokkal (SLIO-rendszer), PC-kártyákkal, intelligens konverterekkel és csatlakozókkal stb. A netLINK PROXY NL 51N-DPLelnevezésű protokollkonvertert pl. csatlakozóhoz hasonló házzal látták el, amely közvetlenül a DPslave-eszköz profibusinterfészére csatlakoztatható, a másik oldalon pedig RJ45-portot tartalmaz, ahol a profinethálózattal teremthet kapcsolatot. A netLINK PROXY a profinet oldalon szokványos I/O-eszközként viselkedik. A DP slave folyamati paraméterei a PI-szabványnak megfelelően modulként jelennek meg a profi net sloton, ill. subsloton.

vipa_02

Bármelyik profi bus DP slave a netLINK PROXY-csatlakozóval egy fölérendelt profi nethálózatba integrálható

 

Osztott rendszerbeli megoldások hatékony megvalósítása

Az automatizálási gyártó VIPA már korábban is sikeresen piacra bocsájtotta innovatív elosztott rendszerének profinetes interfészmodulját. A kompakt felépítésű és nagyteljesítményű SLIO kiés bemeneti osztott IO-modulokat már világszerte számos ügyfél használja. A profinetes SLIO osztott IO-modul (IM053PN) ipari Ethernetkapcsolati csatlakozást tesz lehetővé profinetes osztott terepi buszon, és akár 100 Mbit/s-os adatátviteli rátával is képes működni.

vipa_03

SLIO elosztott IO-modulokkal hatékonyan lehet a hálózatra csatlakozni

A profinet IO-modulokon állapot(státus) -ledek vannak, valamint folyamat és diagnosztikai riasztások is beállíthatók rajtuk. Segítségükkel vonalas architektúrában két RJ45-típusú Ethernet-porton hozható létre profinetes kapcsolat. Mérete 48,5 mm × 109 mm × 76,5 mm (szélesség × magasság × mélység), tehát nagyon kompakt és helytakarékos kivitelezésű, akárcsak a többi SLIO-modul. A SLIO-buszra 64 modul is csatlakoztatható. A terepi busz és a be és kimeneti szint a profinetmodul esetében is potenciálisan elválasztott. Az üzemi hőmérséklet 0…+60 °C tartományban tanúsított. A beépített „power-modul” gondoskodik az elektronikai rész és a periféria tápellátásáról.

vipa_04

Az új, multiportos, VIPA-gyártmányú profi netcsatlakozók könnyen alkalmazhatók terepen is

A kártyák tervezésekor figyelembe vették azt is, hogy a felhasználó számára a szerelés és a karbantartás minél egyszerűbben legyen megoldható. A kábelezési és az elektronikai szintet különválasztották, aminek több előnye is van. A jel- és a terepibusz-interfész, valamint a tápegységmodulok elektronikai része a tartó blokkról leválasztható, emiatt nem szükséges a kábelezést megbontani. Ha a szerelésre fordítható idő szűkös, akkor előnyt jelenthet az is, hogy a kábelezés a tartó blokkon lépcsőzetes kiépítésű, rugós kapcsokkal van ellátva és függőleges elrendezésű. A buszkapcsolat megbízhatóságáról a kártyák között beépített tartókapocs gondoskodik, amely megakadályozza a rázkódások okozta kontakthibákat. A nagy fényerejű ledek mellett könnyen feliratozható diagnosztikai mező van, amely akár kedvezőtlen fényviszonyok mellett is megkönnyíti minden csatornán az állapotfigyelést és a hibakeresést. Minden modul rendelkezik jól kivehető és kihúzható feliratcsíkokkal.

Háttérinformáció

A PROFINET (Process Field Network) a Nemzetközi Profibus és Profinet Szervezet (PI) nyílt ipari ethernetes automatizálási szabványa. A profinet a számítástechnikai szabványoknak megfelelően TCP/IP-protokollt használ, és mindemellett valós idejű alkalmazásokra is képes, valamint lehetővé teszi terepi buszrendszerek integrálását is. A profinet moduláris felépítésű, ezért a felhasználó maga határozhatja meg a funkciókat, amelyek többnyire az adatátvitel minőségében különböznek annak érdekében, hogy megfeleljenek a sebességi követelményeknek. A profinet esetében két működési elvet különböztetünk meg: Profinet CBA és Profinet IO. A profinet CBA moduláris berendezésekben TCP/IP-eszközkommunikációra és valós i dejű (real-time) kommunikációra épül. Mindkét kommunikációs elv akár párhuzamosan is alkalmazható. A profinet IO-t osztott perifériák kezeléséhez valós idejű (RT) és izokrón (IRT) kommunikációra tervezték. Az RT-, ill. IRT-rövidítés csupán a valós idejű tulajdonságkülönbséget jelöli a profi net IO-rendszeren belül. A profinet CBA- és a profinet IO-rendszer egyszerre képes használni ugyanazt a buszrendszert. Működtethetők külön vagy kombinálva is, mégpedig olyan módon, hogy a profinet IO-rész a berendezés áttekintőjében profi net CBA-részként tűnik fel.

 

Fordította: Allwinger Judit


martinzchling

Kapcsolat:
Martin Zöchling
E-mail: elektroniksysteme@vipa.at
·allwinger_judit

Magyar nyelvű kapcsolat:
Allwinger Judit
E-mail: ja@vipa.at

 

Forgalmazó:
VIPA Elektronik-Systeme GmbH
Hietzinger Kai 85 / 1.OG
1130 Wien
Tel.: +43 1 895 93 63-0
Fax: +43 1 895 93 63-50
www.vipa.at


 

 

------------

1 A STEP7 a Siemens AG szellemi tulajdona. – A szerk. megj.