magyar elektronika

E-mail cím:*

Név:

{a-feliratkozással-elfogadja-az-adl-kiadó-kft-adatvédelmi-és-adatkezelési-tájékoztatóját-1}

Thomas Reznicek szerkesztő,„Austromatisierung“ gyártástechnológiai és folyamatautomatizálási szakfolyóirat, Ausztria

vipa_2012_6_abra_1A fának mint építőanyagnak sok jó tulajdonsága van – főleg azért, mert könnyen megmunkálható, a fémmel szemben sokkal könnyebben fűrészelhető, gyalulható, faragható. Ebből kifolyólag sokkal nagyobb tempóban haladhat át a nyersanyag a gyártási rendszeren. Korszerű, teljesen automatizált faipari feldolgozó gépek ma már 1000 méternyi faanyagot is fel tudnak dolgozni percenként. Az optimális gyártási sebesség eléréséhez itt nemcsak precíz, mechanikai megoldásokra és hajtásokra, hanem nagyteljesítményű vezérlésekre is szükség van.

.

 

Szlovén faipari gép- és berendezésgyártó sikere a VIPA gyors és megbízható vezérléstechnikájával

 

A faipari gépgyártásra szakosodott Ledinek szlovén cég pontosan ebből az elgondolásból standardszerűen VIPA SPEED 7-sorozatú PLC-ket épít be gépeibe. A német gyártmányú Siemens Step7®-tel programozható és a Siemens Simatic S7® világával kompatibilis vezérlések a sebesség és az ár/érték-arány szempontjából pontosan azt nyújtják, amire ennek az innovatív gépgyártónak a világszerte méltán népszerű és nagyteljesítményű berendezéseihez szüksége van. A faiparban már a kezdetektől fogva nagy szerepet játszott, hogy egy megadott időn belül hány méternyi faanyagot tudtak feldolgozni.

A már régi hagyományokkal rendelkező Ledinek cég az osztrák határtól néhány kilométerre, a Maribortól délre fekvő Hoče településen található. Családi vállalkozásban már több mint egy évszázada foglalkoznak a természetes nyersanyagnak, a fának a feldolgozásával.

A cégtulajdonos Pavel Ledinek nagyapja és apja még kádárként kereste kenyerét, ő maga pedig – képzett gépészmérnök lévén – 1967-ben építette első hordókészítő gépeit, eleinte saját, később pedig több, egykori jugoszláv gyártóüzem részére. Az 1991-es háborús fejlemények egyetlen csapással megfosztották a Ledinek céget az akkori ügyfélkörétől. Gregor Ledinek – aki ma már édesapjával, Pavellel együtt vezeti a céget – erre így emlékezik vissza: „Az igaz, hogy már akkoriban is exportáltunk Ausztriába, de forgalmunk 85%-a jugoszláv területen bonyolódott le. Érthető módon nagyon nehéz idők jöttek ránk.”

A sok innovációnak és szorgalomnak köszönhetően sikeresen átalakultak termelőüzemből ipari gépüzemmé. Ma már a Ledinek név a faipari feldolgozás ranglistájának élén található, méghozzá a szlovén határon túl is. Legalább 5 kontinensen, 50 országban találhatók Ledinek-be­ren­de­zések. Csupán tervezőmérnöki területen 100 szakembert foglalkoztatnak, és 200-an dolgoznak a gyártásban és a szerelésben. Széles skálájú termékpalettájukon megtalálhatók a nagysebességű gyalugépek, parkettagyártó- és fűrészgépek, marógépek és hossztoldó furnér-préssorok. Attól függetlenül, hogy egyenes vagy hajlított furnérlemezekről, konstrukciós fáról (KVH) vagy X-Lam-panelek­ről legyen is szó, minden gépcsoporthoz átfogó gépi program található a Ledineknél.

„A legtöbb gépünk ügyfeleink konkrét igényeiből alakult ki”– mondja Gregor Ledinek.

„Semmit sem másolunk sehonnan, hanem egészen pontosan kielemezzük a feladatot, és kifejlesztjük hozzá a műszakilag és gazdaságossági szempontból leg­op­timálisabb megoldást. Ez a mi üzleti filo­zó­fiánk, ez emel ki minket leginkább a konku­renseink köréből, és ez vezetett nem­­zetközi sikereinkhez is.”

Az innovatív gépgyártónak újra meg újra sikerül megemelnie a fafeldolgozó-ipar elvárásainak mércéjét, ahogy az pl. a hossztoldó gépeknél és a lamellaelőállítás esetében is történik. A Ledinek gépek akár 50 lamellagerendás illesztést is képesek legyártani percenként, mégpedig teljesen automatikusan. „Ebben a szegmensben vezetjük a piacot, és jelenleg mi építjük a világ leggyorsabb berendezéseit” büszkélkedik Gregor Ledinek. „A 150 m/perces faanyag-feldolgozási mutatónál már nagyon pontos fűrészelési technológiára van szükség.”

Gépgyártói kompetencia

Az ISO 9001-tanúsított gyártó házon belül képes megoldani a gépgyártás teljes folyamatát. A fémszerkezet-építést, a mechanikai gyártást és szerelést, valamint a villamos- és irányítástechnikát – beleértve a kapcsolószekrény-gyártást is – egy cégen belül oldják meg. A fejlesztést és a tervezést mechatronikailag közelítik meg – a mechanikai, villamossági, elektronikai és a szoftveres terület kiválóan illeszkedik egymáshoz.

vipa_2012_6_abra_2

Bepillantás az Eurozink Compact hossztoldó berendezésbe, amelyet lamellás furnérok, konstrukciós fa, valamint dupla- és tripla-rétegelt fa hossztoldására használnak

 

„Sokéves tapasztalataink alapozzák meg azt a problémamegoldási kompetenciát, amelynek segítségével a tervezéstől a helyszínen való beüzemelésig testre­szabott termékeket hozunk létre” – hangsúlyozza Gregor Ledinek. Az irányítástechnikában a komponensek tökéletes összjátéka – a pneumatikától a szenzortechnikán és a hajtástechnikán át a vezérlési és vizualizációs részig – gondoskodik a Ledinek-gépek magas teljesítőképességéről.

vipa_2012_6_abra_3

Az innovatív gépgyártónak újra és újra sikerül megemelnie a fafeldolgozó-ipar elvárásainak mércéjét, pl. ami a hossztoldó gépeket és a lamella-előállítást illeti. A Ledinek-gépek akár 50 lamellagerendás illesztést is képesek legyártani percenként, mégpedig teljesen automatikusan

 

Az ausztriai VIPA Elektronik-Systeme  GmbH vezérvonala is mindig a magas teljesítmény volt, és ez tette fő beszállítóvá a Ledineknél. A bécsi székhelyű cég az osztrák és egyéb környező piacokon kívül ellátja a szlovén piacot is. Gregor Ledinek így emlékszik vissza:

„Egy ügyfelünk hívta fel a figyelmünket a VIPA-ra. Az akkoriban újonnan piacra került SPEED 7-technológiájú, VIPA 300S-sorozatú CPU-k azonnal nagy lelkesedést váltottak ki.” – A döntést még az is megkönnyítette, hogy a VIPA-modulok a már ismert Siemens-világgal és a Siemens Step7® szoftverével programozhatók. – „Már az első tesztelések során felismertük az ezekben a vezérlésekben rejlő lehetőségeket, hiszen segítségükkel sokkal gyorsabb termelési ütemet érhettünk el, tehát elsősorban műszaki szempontból választottuk a Vipát. Ugyanakkor az ár/érték-arány a minőség és a háttértámogatás is kiváló”– teszi hozzá Gregor Ledinek. A faipari specialista ma már új gépeinek 70%-át VIPA-vezérlésekkel és I/O-modulokkal építi meg. A fennmaradó 30%-ban az ügyfelek azon üzemi előírásait kell követniük, ahol az irányítástechnikában más gyártók termékeit írják elő.

vipa_2012_6_abra_4

Gregor Ledinek cégtulajdonos:
„Már az első tesztelések során felismertük az ezekben a vezérlésekben rejlő lehetősé­geket, hiszen segítségükkel sok­kal gyorsabb termelési ütemet érhettünk el. Tehát elsődlegesen műszaki szempontból választottuk a VIPA-t. Ugyanakkor az ár/érték-arány, a minőség és a háttértámogatás is kiváló.“

 

„Megjegyzendő, hogy az új, nagyteljesítményű X-CUT leszabófűrészünk – amely fahibák és ágak automatikus ki­szabásához használatos, kizárólag VIPA-vezérléssel épül” – hangsúlyozza Gregor Ledinek – „hiszen ennek a korszerű gépnek az összetett vezérlési folyamatát más vezérlés nem is képes ilyen nagy sebességgel feldolgozni.”

Kiterjedt rendszercsalád

A Ledinek cég a VIPA teljes palettájából merít. Géptípustól függően a VIPA 300S vezérlőcsaládjából vagy a kompakt 313- és 314-es, vagy a nagyobb, 315- és 317-es CPU-típusokat alkalmazzák. Minden CPU tartalmazza a SPEED7-technológiát. Ez a technológia SPEED7-ASIC-alapú, ahol a tulajdonképpeni CPU működését egy társ­pro­cesz­szor támogatja. A 313-as és 314-es kompakt vezérlőket beépített I/O-peri­fériával szerelték fel, a 315-ös és a 317-es típusokhoz pedig különböző analóg és digitális I/O-modulok, valamint kommunikációs modulok választhatók.

vipa_2012_6_abra_5

A Ledinek cég a VIPA teljes palettájából merít. A géptípustól függően vagy a kompakt 313 és 314, vagy az ábrán látható, nagyobb 315-ös, vagy a 317-es CPU-típusok kerülnek a VIPA 300S vezérlőcsaládjából alkalmazásra

 

„A VIPA-vezérlők általában véve gyorsabbak a velük összehasonlítható PLC-knél. Nagy kapacitású, beépített adat- és programmemóriával rendelkeznek, és már megtalálható rajtuk a profi­busDP, az MPI és sorozatszerűen a szabványos Ethernet-hálózati interfész is” – hangsúlyozza az előnyöket Jože Podvinšek, a Ledinek cégnél dolgozó villamosmérnök, majd így folytatja:

„A beépített Ethernet-hálózati interfészt pl. a saját távkarbantartási alkalmazásainkhoz használjuk, amit már alapszolgáltatásként nyújtunk az ügyfeleknek. A legújabb CPU-k már profinet interfésszel is rendelkeznek, a technikus azonban valósidejű Ethernet-alkalmazáskor inkább az EtherCAT-ot választja”.

„A hajtástechnikában az EtherCAT már egyre inkább szabvánnyá növi ki magát, ezért a jövőben gyakrabban fogjuk használni” – árulja el Jože Podvinšek. Ezt a trendet már a VIPA is megneszelte, és nagy erőkkel dolgozik az EtherCAT-interfész beépítésén is. Az ennek megfelelő kommunikációs modulok már a közeljövőben kaphatók is lesznek.

Egy másik kedvelt VIPA-termék a Ledi­neknél a VIPA profibusz-csatlako­zója. A csatlakozón – a diagnosztikai ledek­nek köszönhetően – egyetlen ránézésre bármikor leolvasható a busz, a lezáró-ellenállás és a tápellátás állapota, valamint az esetleges buszhibák is.

vipa_2012_6_abra_6

A csatlakozón egyetlen ránézésre – a diagnosztikai ledeknek köszönhetően – bármikor leolvasható a busz, a lezáró-ellenállás és a tápellátás állapota, valamint az esetleges buszhibák is

 

Szállítási idő és minőség

Már 2005 óta használ a Ledinek VIPA-vezérléseket, és kezdettől fogva jó visszhangja volt ennek az ügyfelek körében. – „A minőség kifogástalan. A mai napig nem kaptunk vissza még egyetlen CPU-t sem, ami hibás lett volna”– mondja Jože Podvinšek.

„A VIPA PLC-k nemcsak gyorsak, hanem teljesen megbízhatók is, és ezt az ügyfeleink nagyra értékelik. Ennek a ténynek máris híre ment a faiparban. Egyre több felhasználó vált át ezekre a vezérlésekre.” A mérnök elégedetten nyilatkozik a szervizről és a háttértámogatásról is. „A VIPA-termékek nagyon könnyen beszerezhetők. Rövid időn belül mindent kiszállítanak. Ez a partneri kapcsolat jól működik, ezzel nagyon elégedettek vagyunk.”

 

Fordította: Allwinger Judit


A VIPA cikkeiben említett Step7®-szoftver a Siemens AG szellemi tulajdona. Amennyiben eddigi cikkeink tartalma azt a benyomást keltette volna, mintha a fent említett szoftver a VIPA szellemi tulajdonát képezné, akkor ezt ezennel helyesbítjük, és egyúttal elnézésüket kérjük.


 


martinzchling

Kapcsolat:
Martin Zöchling
E-mail: elektroniksysteme@vipa.at
·allwinger_judit

Magyar nyelvű kapcsolat:
Allwinger Judit
E-mail: ja@vipa.at

 

Forgalmazó:
VIPA Elektronik-Systeme GmbH
Hietzinger Kai 85 / 1.OG
1130 Wien
Tel.: +43 1 895 93 63-0
Fax: +43 1 895 93 63-50
www.vipa.at