magyar elektronika

E-mail cím:*

Név:

{a-feliratkozással-elfogadja-az-adl-kiadó-kft-adatvédelmi-és-adatkezelési-tájékoztatóját-1}

wago_2012_6_cikk_1_abraA folyamatirányítás gyakorlatában különös jelentősége van azoknak az eszközöknek, amelyek egy kiterjedt ipari technológia műszerezésében leegyszerűsítik, áttekinthetőbbé és gazdaságosabbá teszik a terepi eszközök rendszerbe kapcsolását, adatainak gyors és egyszerű feldolgozását.

.

DALI-Multi-Master-modul

A 64 DALI végrehajtóelem mellett az új 753-647-jelű modullal 64 db érzékelőt is kezelni lehet. Ezzel feleslegessé válik az érzékelőkhöz kiépítendő külön busz, amivel időt és költséget takaríthatunk meg. A DALI-hálózat üzembe helyezése és üzemeltetése is átláthatóbb és egyszerűbb lett.

A szerelési idő lerövidül, és a hálózati struktúra átláthatóbbá és ráadásul gazdaságosabbá is válik. Ez elsősorban a 753-647-jelű DALI-Multi-Master-modulnak köszönhető, amely maximum 64 db érzékelőt tud fogadni, és alkalmazásával szükségtelen a fényérzékelők, illetve a jelenlét-érzékelők számára kiépítendő kiegészítő busz.

A fejlesztés kiemelt célja volt a felhasználóbarát kialakítás. Egy grafikus paraméterező felület áll rendelkezésünkre, amelynek segítségével a DALI-hálózatot gyorsan és egyszerűen üzembe helyezhetjük. A szoftver a következő tulajdonságokkal rendelkezik:

  • A projekt egyszerűsített, áttekintő képe,

  • Optimalizált készülékcímzés,

  • Hatékony adatfeldolgozás,

  • Teljes körű adatbiztonság és adatvisszaállítás (Backup & Restore).

A még egyszerűbb és felhasználóbarát kezelés érdekében az „Easy Mode” áll rendelkezésünkre. Nem kell költséges PLC-programokat használnunk a bekapcsolási vagy dimmelőfunkciók szabályozásához (függetlenül attól, hogy egyedi készüléket vagy egy készülékcsoportot kell szabályoznunk).

Az áramellátásra két opciót kínálnak, vagyis dönthetünk a költségkímélő megoldás mellett is: pl. az egyedi DALI-modulokhoz a 753-620-as 200 mA-es 12 mm széles modult is választhatjuk (a DALI-Multi-Master-DC/DC-átalakítót). Amennyiben több DALI-modult kell táplálnunk, akkor a 230 V-os, TS 35-sínre szerelhető tápegységet javasoljuk, amelynek kimeneti árama 1000 mA. Ezzel akár 5 modult is párhuzamosan üzemeltethetünk.

LON®-modul – rugalmasság a négyzeten

wago_2012_6_cikk_2_abraAz új LON®-modullal lehetővé válik – a WAGO-I/O-SYSTEM-től függetlenül – rugalmasan, közvetlenül a LON®-típusú terepi készülékhez való csatlakozás. A rugalmasságot mindenekelőtt a számtalan támogatott protokollnak köszönhetjük, mivel a BACnet IP, a KNX IP, a MODBUS TCP és a DALI vagy SMI alkalmazása is lehetséges. A 32 bites kontrollerrel kombinálva –  és néhány további modult használva – a WAGO-I/O-SYSTEM-ből a legkülönfélébb LONWorks® készülékekhez is használható rendszert kapunk. Ez a 753-648-jelű speciális modul ráadásul mindössze 12 mm széles.

Rugalmas alkalmazhatóság, folyamatoptimalizált működés és egyszerűség; ezek álltak a fejlesztés középpontjában. A szabadon konfigurálható háló­zati interfész – amellyel 249 különböző megoldás lehetséges – különösen rugalmas eszközzé teszi az új LON®-modult. A fejlesztőkörnyezet – amely a WAGO I/O PRO-program­csomag­ban a választható tulajdonságok között felkínált LonMark®-konform objektum – előre megírt funkcióblokkokkal teszi még egyszerűbbé a munkánkat. Különösen a visszatérően alkalmazott készülékekkel automatikusan létrejövő kapcsolat nyom sokat a latban.

 

Új, IP 67-védettségű, nagyteljesítményű sercos-kopplerrel egészült ki a SPEEDWAY-rendszer

wago_2012_6_cikk_3_abraA 767-1311-jelű koppler minden sercos-ciklusidőt támogat, komfortos, nagyteljesítményű szabványosított sercos-profillal rendelkezik, és az SDDML-készülékleírással a sercos-rend­szerbe integrálható. Ezenkívül rendelkezik még nyolc saját, nagysebességű digitális bemenettel, amelyek ciklusideje 10 μs, és támogatni tudja a 31,25 μs-os sercos-cik­lust. A SPEEDWAY-kopplerhez a széles választékból további I/O-modult is csatlakoz­tathatunk. Az új, szinkronizált, nagysebességű I/O-modulokkal
a SPEEDWAY valósidejű felhasználási I/O-ciklusát mindössze 250 μs-mal realizál­hatjuk.

A SPEEDWAY-elemeket minden további tokozás nélkül, közvetlenül a berendezésre vagy a folyamat közelébe telepíthetjük. Az I/O-modulok akár 200 m távolságra is lehetnek a kopplertől, aminek következtében a digitális és analóg modulok az érzékelő- és végrehajtó eszközök közvetlen közelében
is elhelyezhetők.

 

WAGO Hungária Kft.

2040 Budaörs, Ipari Park, Gyár u. 2.

Tel.: +36 23 502 170

Fax: +36 23 502 166

E-mail: info.hu@wago.com

www.wago.com