magyar elektronika

E-mail cím:*

Név:

{a-feliratkozással-elfogadja-az-adl-kiadó-kft-adatvédelmi-és-adatkezelési-tájékoztatóját-1}

vipa_2012_5_abra_1

A pontos adagolás és kimérés döntő szerepet játszik az optimális termékminőség megtartásában. Azt, hogy a VIPA vezérléstechnológiája ezen a területen mennyire jól beválik, számos modern, kenyérgyári alkalmazási példa is alátámasztja.

 

.

 

 

VIPA-vezérléstechnológia hatékony élelmiszer-ipari alkalmazásokhoz

 

Az élelmiszeripar az egyik olyan iparág, ahol gyakran használnak VIPA-rend­szereket. A FischerBrot linzi székhelyű sütőipari cég három telephelyen termel, 450 alkalmazottat foglalkoztat, és mintegy 30 000 tonnányi minőségi sütőipari terméket állít elő évente. A gyártási folyamat során az alapanyagok kimérésétől egészen a késztermékig a magas minőség tartása a legfontosabb. A Fischer Brot termékeit szigorúan őrzött, titkos receptek alapján gyártják. A palettán különböző kenyérféleség, ill. péksütemény (zsemle, bagett, fánk) és sokféle specialitás is megtalál­ható. A vállalat rendelkezik a Nemzetközi Élelmiszeripai Szabvány (IFS) tanúsítványával, és igyekszik az egyre növekvő termelési igények kielégítését és a magas minőség megtartását átfogó automatizálási koncepciók segítségével megvalósítani.

 

Automatizálási koncepciók

Automatizálási koncepciók terén már évek óta a felső-ausztriai ESA Elektronische Steuerungs- und Automatisierungs GmbH a VIPA partnere, amely már 1991 óta szállít kulcsrakész automatizálási megoldásokat az élelmiszer-, állateledel-, gyógyszer-, vegyi- és építőanyag-gyártók számára. A nemzetközileg is tevékeny cég ESA­weight-elnevezésű, moduláris gyártásirányítási rendszere több száz gyár részeként már évek óta jól bevált. A rendszer kulcsa a kimérés és az adagolás olyan megoldása, hogy a folyamat minőségbiztosítási szem­pontból maradéktalanul vissza­követ­hető legyen. Egy ilyen üzemben – mint a Fischer Brot – a folyamatirányítás során gyártócsarnokonként legalább 2000 db I/O-pontot kell kezelni, amit a VIPA nagyteljesítményű CPU-i kiválóan megoldanak.

 

Jó kézben az összetevők

Az ESAweight folyamatirányítási rendszer centrálisan irányítása alatt tartja a termelést, és a rendszer aktuális állapotát is folyamatosan figyelemmel kíséri. A méretében rugalmasan változtatható rendszer szíve az ESAmanager-modul, amihez szükség szerint illeszthetők az árufelvételi, feldolgozói és áruelosztói modulok. A rendszer rugalmasan alakítható attól függően, hogy az ügyfélnek milyen rendszerre van szüksége. A felhasználónak az operátori paneleken a lehető legkevesebb manuális beavatkozást kell elvégeznie, de az ügyfél kívánságára a rendszerbe további funkciók is integrálhatók. Az ESAweight-rendszer irányítja a teljesen automatikus és a kézi, adagolási, kimérési folyamatot is, amelyekhez a szükséges adatokat és receptúrákat egy SQL-adatbázisból meríti. A termelési adatokat az ESAweight ethernetes hálózaton küldi a VIPA SPEED7 CPU-nak. Csarnokonként egy VIPA 315-4NE12 CPU kezeli a folyamatot – az alapanyag külső silóból történő beszállításától az adagoláson át a kimérésig – a precíz ESA-kimérési technológia segítségével.

vipa_2012_5_abra_2

Receptkezelési folyamattechnológia VIPA-CPU 315-4NE12-vel

 

„A linzi telephelyünk 2. számú csarnokában például egyetlen VIPA-vezérlő irányít két kimérőállomást.” – emeli ki Andreas Ortler, a Fischer Brot műszaki és informatikai osztályának vezetője. Minden egyes kimérőállomáson négy mérleg található. Az adott recepthez hűen, nagy pontossággal itt adagolják a szilárd alapanyagokat (pl. liszt), a folyékony alapanyagokat és kis mennyiségű, kézzel adagolt anyagokat (pl. fűszerek). Egy további mérlegen pedig újra lemérik a keverék tömegét. Ezután következik a nagy – akár 500 kg tömeget is elérő edényekben – a tészta gyúrása, majd ezt további műveletek követik. Összesen nyolc mérleget tartalmaz a rendszer. Egy komplex beszállítási technológiával három kemencét, négy péksüteménysort és egy kenyérsort működtetnek.

vipa_2012_5_abra_3

Az alapanyagokat nagy mennyiségben, felhasználóbarát módon kezelik. Vizualizáció ESAweight folyamatirányító rendszerrel és VIPA-vezérlésekkel

 

A termelés eredményességének fontos tényezője a VIPA-vezérlések nagy teljesítőképessége és az ESAweight rugalmasan és hatékonyan konfigurálható, adagolási technológiája, amely a kenyérgyártó más telephelyén is hozzájárul a sikerhez. Egy másik fontos tényező az is, hogy az operátorok és a kezelőszemélyzet mindig aktuális képet kapjon az anyagszükségletről. A péksütemények zökkenőmentes gyártását egy profibuszhálózaton futó STEP7-tel programozható, VIPA PLC zavarfigyelő rendszer is felügyeli.

A gyártási környezet (a gyártási klíma, a gyártási folyamat kritikus adatai) paramétereinek folyamatos felügyelete is fontos a menedzsment számára. Ezek az adatok számukra mindig rendelkezésre állnak.

 

Robusztus és gyors vezérlések

A VIPA-vezérlők vezető szerepet játszanak olyan alkalmazásokban, ahol az adagolási mennyiség és a berendezések felépítése gyakran változik, valamint ott, ahol zord környezetben kell a feladatokat elvégezni. A Fischer Brot a gyors adatfeldolgozás, a kompakt felépítés és a kiváló hálózati csatlakoztathatósága miatt döntött a VIPA-vezérlések mellett. Felhasználói szemszögből nézve kiemelendő a robusztus, minőségi és jól bevált VIPA-technológia, ami optimális háttértámogatással és pontos szállítással párosul.

 

vipa_2012_5_abra_4

A friss Fischer Brot-termékek az osztrák piacon


„Jelenleg is vannak kilátásban olyan projektek, amelyeket a jövőben is a VIPA-val valósítunk meg” – emeli ki Andreas Ortler. „A VIPA PLC-k egyaránt megfelelnek a decentrális, valamint a centrális kialakításnak” – teszi hozzá Bernhard Steinmayr és hangsúlyozza: „Ezek a vezérlések egyesítik a teljesítőképessé­get az egyszerű és univerzális alkalmazhatósággal.”

 

vipa_2012_5_abra_5

Ing. Martin Zöchling ügyvezető (VIPA Österreich), Bernhard Steinmayr ügyvezető (ESA) és Ing. Andreas Ortler műszaki és informatikai osztályvezető (Fischer Brot) egyetértenek abban, hogy csak átfogó automatizálási koncepciókkal érhető el maximális termelékenység és minőség

 

 

A VIPA Elektonik-Systeme GmbH 2012. június 5.-én Győrben workshopot tervez.

Téma: Vipa-vezérlésű projektek konfi gurálása és beüzemelése Siemens Step7-tel.

Időtartam: 10.00 órától 16.00 óráig.

A részvétel ingyenes.

Előzetes névszerinti jelentkezés a ja@vipa.at címre Allwinger Judit részére.

 

 

 


martinzchling

Kapcsolat:
Martin Zöchling
E-mail: elektroniksysteme@vipa.at
 allwinger_judit

Magyar nyelvű kapcsolat:
Allwinger Judit
E-mail: ja@vipa.at

 

Forgalmazó:
VIPA Elektronik-Systeme GmbH
Hietzinger Kai 85 / 1.OG
1130 Wien
Tel.: +43 1 895 93 63-0
Fax: +43 1 895 93 63-50
www.vipa.at