magyar elektronika

E-mail cím:*

Név:

{a-feliratkozással-elfogadja-az-adl-kiadó-kft-adatvédelmi-és-adatkezelési-tájékoztatóját-1}

vipa_2012_1-2_1_abraA Daimler AG kibővíti az új Mercedes-Benz kompaktjárművek gyártási kapacitását, és – mint már ismeretes – erre a célra új üzemet épít Magyarországon. A VIPA-gyártmányú SPEED7 központi egységek és vezérléstechnikai eszközök – mint pl. az újonnan kifejlesztett SLIO I/O-rendszer és a profibusz technológia – fontos feladatokat látnak el az új gyár épületautomatizálásában.

.

 

Épületautomatizálás a SLIO és SPEED7 termékcsaláddal

2009-ben rakták le az új gépkocsiüzem alapkövét Kecskeméten. Az előkészületi munkák lezárása után 2012 első negyedévében indulhat majd meg a tervek szerint a személygépkocsik gyártása. Az üzemben a négy új Mercedes modell közül kettőt fognak itt gyártani, és az üzem kiépítésének befejezésekor kb. 2500 alkalmazott foglalkoztatására kerül majd sor. Az új gyárban a legmodernebb és legkörnyezetkímélőbb technológiát fogják alkalmazni, amelynek legfőbb hangsúlyát az energiahatékonyságra helyezik.

Speciális műszaki elvárások

Az üzem tervezői energiatakarékosság és gazdaságosság szempontjából kifejezetten magas követelményeket támasztottak az épületgépészeti koncepcióval szemben. A csarnokok levegőminőségének szinten tartása különösen nagy feladat, hiszen a kecskeméti üzem legalább 300 000 m² alapterületű, ahol folyamatosan optimális környezetet kell fenntartani. Emellett elsőrendű szempont a környezetkímélő műszaki megoldások kialakítása is. Amennyire lehetséges, a környezeti természetes erőforrásokat kell kiaknázni. Például a csarnokok hűtésére a hajnali hűvös levegőt használják fel.

vipa_2012_1-2_2_abraMinden szellőző-, fűtő- és klímaberendezés VIPA-vezérléssel működik majd. A német Herzogenaurachban székelő gyártócég termékeit már más Daimler üzemekben is alkalmazzák igényes feladatokhoz mind a gyártásban, mind pedig az épületautomatizálásban. A VIPA-rend­szerek és -komponensek különösen sokoldalúak, nagy teljesítményre képesek és stabilak. Ezenkívül az ár/érték arány szempontjából lényegesen kedvezőbb a szokványos épületgépészeti termékeknél.

Elsődleges szempont: az energiahatékonyság

A gyártósorok fölött található emeleti részen kaptak helyet a modern folyamatirányító berendezések, amelyek főképp a hatékonyság szempontjából képviselnek magas minőségű technológiát. Legyen a külső hőmérséklet bármilyen ingadozó, a belső terület klímája egyenletes marad. Egy kánikulát ígérő nyári nap reggelén egy szellemesen megírt program gondoskodik arról, hogy a nagyteljesítményű szellőzőaggregátor hajtóművei az időjárással szinkronban működjenek. Egy VIPA 315 SN/NET-típusú CPU végzi a vezérlést, amely a jeleket egy diagnosztikai kijelzőkkel ellátott EasyConn ProfiBus-csatlakozó segítségével továbbítja a SLIO elosztott I/O-modulokhoz. A friss és hűvös hajnali levegő ily módon pontosan a pillanatnyi szükségletnek megfelelően kerül a hatalmas csarnokokba, és modern szűrőberendezések gondoskodnak arról, hogy ne kerüljön por a levegőbe. Ezeket a szűrőket a rendszer automatikusan és rendszeresen tisztítja is.

Ha a külső hőmérséklet magas, a rend­szer a csarnokon belül mozgatja a levegőt, és az épület speciális szigetelése nem engedi, hogy a meleg beáramoljon. Télen hőcserélők segítségével hasznosítják a gyártás során felszabaduló hőt, amely által csökkennek az üzem fenntartási költségei. Ilyen módon az egész év folyamán érzékelők sokasága figyeli a paraméterek változásait, és a VIPA-gyártmányú CPU-k és SLIO-modulok együttese gondoskodik az épületvezérlési folyamatok optimális lebonyolításáról. Intelligens programok végzik az aggregátorok összehangolását, amelynek eredményeképpen a környezeti paraméterek tökéletesen megfelelnek mind az emberi, mind a műszaki követelményeknek.

Felhasznált eszközök

A VIPA cég (VIPA Gesellschaft für Visu­alisierung und Prozessautomatisierungs GmbH) – amelynek székhelye a németországi Herzogenaurachban található – sok olyan nagyteljesítményű terméket forgalmaz, amelyet már több Daimler székhelyen fel is használtak. Kecskeméten is alkalmazzák a kiváló teljesítőképességéről híres SPEED7 technológiát, többek között a karosszériaüzem és a présüzem épületgépészeti vezérlésénél. Ez a tény a 315 SN/NET-típusú CPU előnyös tulajdonságainak köszönhető, hiszen az eszközt beépített CP343-as kommunikációs processzorral is ellátták, aminek következtében ez a tulajdonsága az üzemben főleg több kapcsolószekrény felépítése esetén kamatozik. Az eszköz kompakt mérete ellenére első osztályú teljesítményt, sokféle kommunikációs lehetőséget nyújt, egyszerűen programozható, gyorsaság tekintetében utolérhetetlen és emellett az ASIC technológiára épül.

A számos szellőző-, klíma- és szűrőberendezés pontosan összehangolt vezérlésének fontos résztvevői az üzemben a SLIO elosztott I/O-komponensei és az interfészmodulok. Az újonnan kifejlesztett VIPA-gyártmányú I/O-rendszer jól kigondolt, moduláris és erősen kompakt kialakításának tulajdonítható, hogy jól bevált ebben az alkalmazásban. Ennek a kialakításnak köszönhetően egyszerre valósul meg az egyszerű szerelhetőség és az időmegtakarítás igénye, miközben egyértelműen értelmezhető diagnosztikai kijel­zőkkel is rendelkezik. Az elektronikai modulok egy bekattanó mechanizmus alkalmazásával kerülnek az ún. terminálmodulra. Az egységes kinézetű terminál tartalmazza a buszt, amelyre a többi modul kerül, mégpedig sok helyet megtakarító, lépcsőzetesen kialakított huzalozási résszel. A SLIO-rendszer legjobb tulajdon­sága azonban még mindig a kiváló tel­jesítmény marad, hiszen a hátlapi busz adatátviteli rátája a 48 Mbit/s-ot is elér­heti, és a reakcióidő is igen rövid, mindössze 20 µs.

Werner Kropf – a Prozesstechnik Kropf tulajdonos cégvezetője – felelős a munkák lebonyolításáért. Véleménye szerint „az én kapcsolóberendezés-építői szemszögömből az új VIPA elosztott I/O-rendszere ideális. Méreténél fogva kis helyigényű, a szerelés gyorsan kivitelezhető és a beüzemelés is könnyen áttekinthető.“

Az eredeti cikk az SPS-Magazin
SPS-Spezial 2011-es különszámában jelent meg.
Szerzők: René Beyer, Martin Zöchling. Fordította és átdolgozta: Allwinger Judit.


martinzchling

Kapcsolat:
Martin Zöchling
E-mail: elektroniksysteme@vipa.at 

allwinger_judit

Magyar nyelvű kapcsolat:
Allwinger Judit
E-mail: ja@vipa.at

 

Forgalmazó:
VIPA Elektronik-Systeme GmbH
Hietzinger Kai 85 / 1.OG
1130 Wien
Tel.: +43 1 895 93 63-0
Fax: +43 1 895 93 63-50
www.vipa.at