magyar elektronika

E-mail cím:*

Név:

{a-feliratkozással-elfogadja-az-adl-kiadó-kft-adatvédelmi-és-adatkezelési-tájékoztatóját-1}

vipa_sterreich_logoA VIPA már több mint 25 éve tartozik az automatizálási ipar legjobbjai közé. Színvonalas beszállítóként minden ipari szektorban vezető gyártóvá vált, és piaci növekedésének pályája megállás nélkül ível felfelé.
A Magyar Elektronika szakfolyóiratban eddig megjelent szakmai cikkanyagok itt olvasható gyűjteménye rendkívül hasznos információval szolgál a szakemberek számára.

 

.
martinzchling

Kapcsolat:
Martin Zöchling
E-mail: elektroniksysteme@vipa.at

allwinger_judit

Magyar nyelvű kapcsolat:
Allwinger Judit
E-mail: ja@vipa.at

 

Forgalmazó:
VIPA Elektronik-Systeme GmbH
Hietzinger Kai 85 / 1.OG
1130 Wien
Tel.: +43 1 895 93 63-0
Fax: +43 1 895 93 63-50
www.vipa.at

 

----------------------------------

 

Autóipari összeszereléstechnika felsőfokon

Az osztrák GTech cég innovatív projektjei nemzetközileg elismertek. Ez a cég az ügyfelek igényei szerint kialakított, egyedi berendezéseket gyárt, és ehhez elsősorban a VIPA-gyártmányú automatikai termékek felhasználásával
a legmodernebb technológiát alkalmazza.

Ipari szerelő- és mérőrobotok a hajtóműgyártásban

A GTech Automatisierungstechnik GmbH a világ legkülönbözőbb pontjaira szállít gépeket és berendezéseket, amelyek igényes gyártási feladatokat oldanak meg. Ügyfelei neves autógyártók és azok beszállítói, sporteszközök vagy vasalatok gyártói és még sok más szegmens képviselői, akik számára a termelés minősége és hatékonysága fokozott jelentőséggel bír. A GTech céget 1997-ben alapították, és eleinte főleg szoftverek és gépi berendezések fejlesztésére szakosodott, azonban hamarosan az irányítástechnika és a villamos gépészet területére is kiterjesztette szolgáltatásai körét. A Traunkreis régióbeli Riedben működő cég mintegy 70 dolgozót foglalkoztat, akik a legkülönbözőbb ipari projekteket hozzák létre. A felső-ausztriai vállalkozás a gépészet és berendezésgyártás, a robottechnika, a vezérléstechnika, az informatika és egyéb szolgáltatások területén tevékenykedik. A GTech szervesen kapcsolódik az autóipari és mechatronikai ágazathoz is.

 

vipa_2011_5_abra_1

Tökéletesen összeválogatott alkatrészek összeszerelése

   

A magas szintű technológia döntő előnyére ékes példa a sok közül a MAGNA cég ausztriai Ilz településen található üzemében létrehozott berendezés, amelyet hajtóművek gyártására alakítottak ki. Ez a berendezés differenciálművel ellátott hátsótengelyeket gyárt kis tehergépkocsikhoz. Bonyolult gyártási és szerelési folyamatok során különböző alkatrészeket szerelnek össze, pl. hajtóműházakat, csöveket, csapágyakat, tengelyeket, fogaskerekeket stb. Ennél a munkafolyamatnál fontos, hogy sikerüljön kiegyenlíteni a gyártás során keletkezett méretbeli eltéréseket, tűréseket. A trükk az alkatrészek egyenkénti gondos lemérésében és a szerelési folyamatok kiértékelésében rejlik. Ezzel a módszerrel sikeresen megoldható, hogy a lehető legnagyobb precizitás elérése érdekében – az egyes tűrések esetleges összeadódása esetén is – a hiba a megengedett korlátok között maradjon. Ezt az alkatrészek intelligens osztályozásával és az egyes tűrési értékek egymást kiegyenlítő összeválogatásával érik el.
 Az idetartozó folyamatok a berendezés mechatronikai koncepciójának köszönhetően hatékonyan kivitelezhetők. Ehhez két kompakt, csillag struktúrájú csoportban 13 db munkaállomást állítottak fel.

 

vipa_2011_5_abra_2

A munkaállomások elhelyezkedése a robot körül

 

Az alkatrészek és az elemek mozgatását ABB-robotok végzik, amelyek a 2,5 m hatótávolságú, nagyon nagy munkatérben akár 200 kg tömeg mozgatására is képesek. Mindkét csillag struktúrájú csoport közepén egy-egy robot dolgozik és gondoskodik a munkadarabok továbbadásáról is.

 

vipa_2011_5_abra_3

A robot sokféle feladatot lát el a munkaállomásokon

 

Ezek a folyamatok nem merev program szerint zajlanak le, hanem az éppen adott gyártási paraméterektől függenek. Ráadásul már a tervezés során eldőlt, hogy ehhez mindössze egyetlen befogóberendezés elegendő, kizárva az azok átszerelésével járó időveszteséget. A harmadik robot egy Zeiss-gyártmányú mérőrendszer környezetében dolgozik. Ez az innovatív kialakítás önmagában egyesíti mind a hatékony termelési folyamatokat, mind a személyzettel való interaktív kommunikációt. Ebből kifolyólag a Magna Powertrain-által gyártott hátsótengelyek tulajdonságai kiválóak, és a sorozatgyártásba történő beépítés után a majdani kész jármű könnyen vezethetővé válik. A precíziós gyártásnak köszönhetően kiküszöbölhető az ún. foghézag, és ezáltal a vevő egy hosszú élettartamú, robusztus és dinamikus járműnek örvendhet.

 

vipa_2011_5_abra_4

Tengelycsövek a prés előtt

 

A GTech csapata széles körű tapasztalatokkal és tudással rendelkezik a komplex automatizálási feladatok megoldása terén, így képes gyorsan egyedi projekteket és célravezető megoldásokat létrehozni. „Főleg decentralizált automatizálási megoldásokban gondolkodunk“ – emeli ki Josef Gebeshuber, a GTech alapítója és egyik ügyvezető tulajdonosa. – „Minden modul egy gyors SPEED7-technológiával ellátott VIPA központi egységgel rendelkezik, amely az adott munkalépéseket viszonylag önállóan hajtja végre. Mind a 13 munkaállomáson egy VIPA 315-2AG12-típusú CPU található, amely pl. a nyomás, a hegesztés és egyéb munkafázisok során komplex feladatokat vezérel.

 

vipa_2011_5_abra_5

A prés és a robot együttműködése

 

A moduláris egységek vezérlői profi­buszon keresztül állnak kapcsolatban az elosztott perifériával és koordinálják a pneumatikát, hajtásokat, érzékelőket és a képfeldolgozást, bonyolítják a gyártási feladatokat és decentralizáltan elmentik a termékek, a feldolgozási folyamat és a mérések adatait. A komplex feladat ellenére a ciklusidő mindig a 2-től 5 ms-ig terjedő tartományban marad. A VIPA 315-2AG12-típusú CPU CP343-kompatibilis hálózati csatlakozással rendelkezik, és támogatja az RFC1006-jelű szabványnak megfelelő SIEMENS PG/OP-protokollt. A központi egységek mester–szolga architektúrában végzik a feladatukat, és Etherneten keresztül egy fölérendelt mester CPU-val kommunikálnak.”

 

vipa_2011_5_abra_6

A VIPA 317-4NE12 fölérendelt egységként kezel az állomásokon 13·db VIPA 315-2AG12-típusú CPU-t

 

Erre a feladatra egy VIPA 317-4NE12-típusú központi egységet választottak, amelynek a központi processzorába egy külön kommunikációs processzort is beépítettek. Ez utóbbi minden szükséges kommunikációs protokollt ismer, és akár 64 Ethernet-résztvevőt is ki tud szolgálni. A fő központi egységet a 13 munkaállomással – a Siemens PG/OP protokollja segítségével – egy „put-get”-mechanizmus köti össze. A nagyteljesítményű VIPA 317-4NE12-típusú központi egység hatalmas mennyiségű mérési és termelési adatot közvetít mintegy 1800 frame/s adatátviteli sebességgel. Sorozatszerűen tartalmaz Ethernet-, PG- és OP-kommunikációs lehetőséget, létrehozva ezzel a kapcsolatot a három robot és a próbapadi mérőgép, valamint a szintén a VIPA-által szállított, 17” méretű, Advantec-gyártmányú, TPC-1770-típusú érintőképernyő között.

 

vipa_2011_5_abra_7

Kezelői felület, amely a hálózat egy részletét ábrázolja

 

Ezek a képernyők mindegyik munkaállomáson megtalálhatóak, és a zenon vizualizációs szoftverrel kiválóan és egyszerűen segítik a folyamatkezelést. A mester CPU feladatai közé tartozik még a fölérendelt szinttel való kapcsolat kezelése és az üzemi adatok betáplálása egy SQL- vagy Oracle-adatbázisba. Ennek az az előnye, hogy minden egyes munkadarab termelési adatai bármikor visszakövethetők lesznek. A GTech-berendezéseket úgy tervezték, hogy a gyártóegységek minden része távvezérléssel is kezelhető legyen. Mivel a felépítés decentralizált, a gyártósorok könnyen és gyorsan átalakíthatók. A GTech-projektekre egyébként is jellemző, hogy kedvező irányba alakul az időtényező. A meggyőző projektelőkészítésnek köszönhetően a Magna már az ajánlatkérés után két hónappal – 2008 májusában – kiadta a megbízást, és 2009 februárjában készen állt a teljes projekt.

A GTech 2005 óta alkalmaz VIPA-gyártmányú CPU-kat. A választás a SPEED7-technológiának, a kompakt felépítésnek és a széles alkalmazhatósági körnek köszönhetően esett rájuk, hiszen a programozás és a beüzemelés során jelentős időmegtakarítás érhető el. Mindezen kívül még a szállítási megbízhatóság és a kitűnő technikai háttértámogatás is a VIPA mellett szól.

 

Kapcsolat:
Martin Zöchling
E-mail: elektroniksysteme@vipa.at

Magyar nyelvű kapcsolat:
Allwinger Judit
E-mail: ja@vipa.at

Forgalmazó:
VIPA Elektronik-Systeme GmbH
Hietzinger Kai 85 / 1.OG
1130 Wien
Tel.: +43 1 895 93 63-0
Fax: +43 1 895 93 63-50
www.vipa.at

 

----------------------------------

 Gyors PLC-család minden feladathoz

A VIPA Elektronik-Systeme – automatikai hardverforgalmazó – bemutatja legújabb fejlesztésű, gyors PLC-típusának három változatát: a VIPA CPU 312-t, 313-at és 314-et. Mindhárom változat rendelkezik a SPEED7-technológiával. Ezzel a három típussal megoldható a legtöbb automatizációs feladat. Előnyük, hogy kompatibilisek a Siemens Step7®-tel. A kedvezőbb áron túl a bővített szolgáltatások miatt is érdemes ezeket a PLC-ket választani.

A VIPA bemutatja nagyteljesítményű központi egységeit

A széles skálájú SPEED7-sorozat központi egységeinek mindegyikébe olyan központi memória került, amely 512 kB-ról 1 MB-ra (VIPA CPU 314) bővíthető. Ez az ún. „Memory Configuration Card” (egyfajta memóriabővítő hardverkulcs) segítségével történik. Ezt a kártyát lehet használni a projekt biztonsági mentésére is.

 

vipa_2011_6_abra Új SPEED7-technológiájú VIPA központi egységek: CPU 312, 313 és 314

 

A CPU VIPA 312-5BE03 alapkonfigurációjú modellen kívül a programban megtalálható a 313-as CPU-modell is, amelynek két variánsa (VIPA 313-5BF03, valamint VIPA 313-6CF03) már magasabb igényeknek tesz eleget. Egy ezeknél még magasabb teljesítményű típus a VIPA 314-6CG03. Ezek a modulok a következő egységeket tartalmazzák:

  • MPI-interfész,

  • Valósidejű óra,

  • Számláló,

  • Legalább 16 db, riasztóképes digitális bemenet,

  • 8–16 db digitális kimenet,

  • Beépített Ethernet-interfész (felár nélkül!) a PG/OP kommunikációhoz, CP 343-kompatibilis funkciókkal,

  • RS 485, Modbus-Master protokollok és Profibus-DP master/slave (max. 125 db slave, 12 MB/s adatátviteli sebesség).

 

A gyors és megbízható ProfibusDP-bővítéshez a VIPA kínálatában megtalálhatók az ún. SLIO-elnevezésű, elosztott I/O-kártyák is.

A rendszer támogatja a Siemens S-Bus-rendszerét, aminek eredményeképpen a digitális és analóg be- és kimeneti modulok – akár a VIPA-tól, akár a Siemenstől származnak – egy rendszeren belül keverve is használhatók, sőt, a Siemens CP-modulokkal (pl. CP 343, CP 342-5), valamint FM- és Siwarex-modulokkal is kombinálhatók. A PG/OP-kommunikáció lehetővé teszi a STEP7-tel való programozást, interakciót a WinCCflexible- és Zenon-programmal – és a hálózaton keresztüli kommunikációt még sok más rendszerrel is –, amivel a rendszer bármikor távolról is karbantartható.

A SPEED7-technológiával ellátott VIPA PLC-család új modelljeit gyors gyártási feladatokat végző berendezések és gépek részére alakították ki. A tipikus ciklusidő 1-2 ms. A VIPA-technológia mellett szól a rövid szállítási idő, a kis helyigényű raktározás és a kiváló ár/teljesítmény arány.

Minden VIPA-modul rendelkezik CE- és UL-tanúsítvánnyal. A VIPA pedig – mint DIN EN ISO 9001-tanúsítvánnyal rendelkező gyártó – megfelel a legmagasabb minőségi szabványoknak.

 

Kapcsolat:
Martin Zöchling
E-mail: elektroniksysteme@vipa.at

Magyar nyelvű kapcsolat:
Allwinger Judit
E-mail: ja@vipa.at

Forgalmazó:
VIPA Elektronik-Systeme GmbH
Hietzinger Kai 85 / 1.OG
1130 Wien
Tel.: +43 1 895 93 63-0
Fax: +43 1 895 93 63-50
www.vipa.at

 

----------------------------------

 

Új utakon a hatékony raktártechnológiában

Az YLOG cég VIPA-eszközökkel történő raktározás-technikai megoldásai demonstrálják, hogy a megbízható irányítástechnika hogyan szolgálja a zökkenőmentes logisztikai automatizálást és a nagymértékű energiamegtakarítással együtt a lehető legnagyobb raktározás-sűrűség elérését. A vállalat hatékony raktárrendszereket valósít meg autonóm shuttle-technikával.

 

Az YLOG cég új raktárrendszere

A ládástároló raktár-kivitelezésnél az állványkiszolgáló berendezések alkalmazása már elavult – a jövő az autonóm, vezető nélküli szállítókocsiké (shuttle). Elmondható, hogy az YLOG ügyfelei számára ez a jövő már be is köszöntött. A fiatal stájerországi vállalat a 2008-ban megvalósított első, okosan kigondolt és teljesen újszerű raktártechnikai kivitelezése óta igen keresetté vált, és egyik raktári megoldást a másik után valósította meg. A kimagaslóan hatékony és rugalmas raktártechnika különlegessége az, hogy kombinálja az energia-önellátásra és önműködő navigálásra képes shuttle-okat a klasszikus, tárolós logisztikájú, részegységraktáros kialakítással.

Az ún. „Intelligent Stacking Center” irányítástechnikai „lelkét” a VIPA-gyártmányú SPEED7-es PLC-k adják. Ezek a német gyártmányú, Step7-tel programozható és a Simatic S7 világgal kompatibilis irányítástechnikai eszközök gyorsaság, megbízhatóság és ár/teljesítmény-arány tekintetében megfelelnek azoknak a teljesítményelvárásoknak, amelyeket az YLOG leleményes logisztikai szakemberei gazdaságos és energiatakarékos megoldásaik létrehozása során igényeltek.

Az innovatív elgondolás alapja az ún. „Autonomous Intelligent Vechicle“ (röviden „AiV“). Ez a szállító „shuttle“ mindössze 50 kg tömegű. Önműködően képes a 600x400 mm-es szabványládák fel- és lerakodására, teherbírása 50 kg. Egy újfajta, elemkondenzátoros megoldásnak köszönhetően indukciós hurok vagy hasonló segédeszközök felhasználása nélkül önállóan – egy beépített navigációs rendszer segítségével – keresi meg a lehető legrövidebb utat. Ily módon a rádiós utasítás a lehető leggyorsabban valósul meg.

 

vipa_2011_7-8_abra_1 Az „Autonomous Intelligent Vehicles“ érdekessége: a polcoknál és a folyosókon a könnyen kormányozható kerekeknek köszönhetően akár 90°-os szögben is be tud fordulni

 

Az AiV-k teljesen szabadon mozognak a raktártérben, ill. a folyosókon elhelyezett polcok mellett, és a könnyen kormányozható kerekeknek köszönhetően akár 90°-os szögben is be tudnak fordulni.

A harmadik dimenzióban történő mozgást lifttel oldják meg. Ez úgy képzelhető el, mint egy emeletes házban történő mozgás, ahol a lift a kívánt emeletre emelkedik, és utána hosszában és keresztben történő mozgással juthatunk el a keresett ajtóig.

Ha egy pillantást vetünk a raktárba, szembeötlik, hogy a töltőállomás az emelőliften található. Már néhány másodperces felemelkedés is elegendő az akkumulátor feltöltéséhez, és az AiV ezzel az energiával akár tíz percen keresztül mintegy 2 m/s sebességgel is képes közlekedni.

 

Irányítástechnikai partnerkapcsolat

Az AiV-kocsik vezérlése és a teljes szoftver az YLOG saját fejlesztése, de a logisztikára szakosodott stájer cég a szokványos automatizálási alkalmazásainál – mint pl. lift szervohajtások vagy helyszíni vizualizációs feladatok – a bécsi székhelyű VIPA Elektronik-Systeme GmbH (a német gyártó osztrák partnere) eszközeibe veti bizalmát. A VIPA egy innovatív vállalkozás, amely azért olyan sikeres, mert ár/teljesítmény-arány szempontjából jobb és hatékonyabb termékeket kínál, mint más piaci résztvevők. Az YLOG cég többnyire 315- és 317-es sorozatú Speed7 CPU-kat és ehhez illő I/O-kártyákat használ. Ezek az eszközök egyaránt programozhatók a VIPA saját WinPLC7 elnevezésű szoftverével és a Step7-tel is. Az YLOG technikusai szerint a beépített Ethernet- és a Profibus-interfészen kívül ez a készülékek egyik nagy előnye. A többi, piacon kapható termékhez képest a VIPA CPU-k sebessége is szenzációsan gyors. Ezenkívül fontos, hogy a nagyon rövid ciklusidőn és a nagy számítási sebességen kívül a tárhely is nagyméretű legyen, hiszen a rendszer teljesítőképessége is nagymértékben ettől a tényezőtől függ. De a kiváló minőség, a megbízhatóság és a rövid szállítási idő is a VIPA mellett szól. Az együttműködés kezdettől fogva remekül működik, és ez nagyon fontos, hiszen irányítástechnikai szempontból ez a rész képviseli a berendezések lelkét.

 

vipa_2011_7-8_abra_2 Ennél jobban nem lehet raktárterületet hasznosítani: az YLOG által kidolgozott „Intelligent Stacking Center“ az autóipari beszállító MSG-nél, kis helyen összesen hat raktári emelettel rendelkezik

 

Párhuzamos teljesítménynövelés

Mivel ebből a megoldásból kimarad a klasszikus állványkiszolgáló berendezés, lényegesen kompaktabb és energiatakarékosabb logisztikai megoldásokat lehet megvalósítani. Egy shuttle kb. 100 W, a szokványos állványkiszolgáló berendezés pedig átlagosan 20 kW teljesítményigényű. Az alkalmazások spektruma a lassan forgó berendezésektől a gyorsan forgókig akár 1000 felvétel/órás teljesítményig is terjedhet. Ezen a szinten már érdekessé válik a klasszikus szállítási- és a shuttle-rendszer kombinációja, amelyet az YLOG – mint minden alkalmazást – kulcsrakészen szállít. Már 2008-ban, az első referenciából érezni lehetett, hogy még mennyi minden kihozható lesz ebből az innovatív megoldásból. Az ügyfél több, mint 90%-nyi raktárterületet takarított meg ezzel a megoldással a klasszikus, kézi rakodású raktár-technológiával szemben. Az teljes energiaigény is 90%-kal csökkent. A rendszer gazdaságos logisztikai megoldást nyújt a komissziózás, a visszárukezelés, a raklapkezelés, az árukiküldés és a speciális területeken tevékenykedő ügyfelek egyedi igényeihez.

 

Autóipari beszállítói referencia

Az MSG cég minőségi mechatronikai komponenseket és rendszereket gyárt neves autóipari gyártók és beszállítók részére. Ide tartoznak a szabályzószelepek, nyomásszabályozók és olyan működtető szervek, amelyek pl. a xenon reflektorokban szabályozzák a ködlámpáról reflektorra való átkapcsolást. Minden minőségi szempontból lényeges kulcsfolyamatot – pl. a kötegelést, összekapcsolást, összeszerelést és a bevizsgálást – a cég házon belül végez el. A terméktől vagy a feladat összetettségétől függ, hogy tejesen gépesített vagy kézi gyártás történik-e. A választást a darabszám is befolyásolja, és ez a cégtől nagyfokú rugalmasságot követel meg. Az YLOG által tervezett „Intelligent Stacking Center” egyesíti magában a termelés és a raktározás logisztikáját, hiszen egyetlen AiV egyszerre szolgál ki hatemeletnyi raktárt és összesen 16 db munkapadot.

 

vipa_2011_7-8_abra_3 Az AiV végzi a raktári gazdálkodást, és ellátja az MSG munkapadjait a termeléshez szükséges alkatrészekkel

 

A rendszer több feladatnak tesz eleget: ellátja az egyes munkapadokat a szereléshez szükséges alapanyaggal, elraktározza a kész részegységeket, majd ugyanezeket a kiszállításhoz ki is rakodja.

A shuttle ezenkívül a további gyártáshoz időközönként raklaponként hoz be alkatrészeket a szomszédos raktártérből. Ebben az esetben az „Intelligent Stacking Center”-t ún. univerzális, köztes raktárként használják. A VIPA-vezérlő – egy 315-4NE12-típusú Speed7 központi egység – végzi a felvonó és a helyszíni kezelőállomás vezérlését, valamint gondoskodik a munkapadokon található kézi szkennerekkel való összeköttetésről.

 

vipa_2011_7-8_abra_4

Kommunikációképes Speed7-technológia a VIPA-tól: CPU 315-4NE12, amely az MSG üzemében beépített Ethernet- és Profibus-kapcsolattal vezérli a liftet, a kezelőállomást, és összeköti a munkapadok kézi szkennerjeit az YLOG raktári rendszerével

 

A PLC-k a beépített Ethernet-csatlakozáson keresztül értekeznek azzal a fölérendelt szerverrel, amin az YLOG raktározási szoftvere fut. Az emelőlift szervohajtásának vezérlése Profibuszon keresztül történik. A cég teljesen elégedett ezzel a raktár-technológiai alkalmazással, mert ez a koncepció tökéletesen alkalmazkodik az igényeikhez.
Nagyon fontos, hogy a cég az YLOG-rendszert a következő években képes legyen a saját piaci terjeszkedési stratégiájának megfelelően, költségszempontból kiszámíthatóan lépésről lépésre tovább bővíteni. További információk: www.vipa.at, www.ylog.at, www.mechatronic-systems.at.

Thomas Reznicek cikke alapján fordította Allwinger Judit.

 

Kapcsolat:
Martin Zöchling
E-mail: elektroniksysteme@vipa.at

Magyar nyelvű kapcsolat:
Allwinger Judit
E-mail: ja@vipa.at

Forgalmazó:
VIPA Elektronik-Systeme GmbH
Hietzinger Kai 85 / 1.OG
1130 Wien
Tel.: +43 1 895 93 63-0
Fax: +43 1 895 93 63-50
www.vipa.at

 

----------------------------------

 

 

Biztonságos távkarbantartás

A VIPA Elektronik Systeme bemutatja az eWON 2005CD- és 4005CD-sorozatú, szélessávú VPN-routereit. Ezek­kel a sokoldalú és megbízható távkarbantartási eszközökkel könnyedén és egyszerűen lehet a Plug’n Route-funkciónak köszönhetően távkarbantartási feladatokat megoldani.

Ipari VPN-router nagysebességű, távoli hozzáférésű alkalmazásokhoz

Az eWON szélessávú VPN-routereket zord ipari környezeti használatra tervezték vezérlések, kezelői terminálok, adatrögzítők és még sok más automatizálási eszköz fölérendelt, vállalati szintre való csatlakoztatásához. Ezenfelül beépített kommunikációs funkciók teszik lehetővé a hatékony és biztonságos távkarbantartást. Ilyen módon megtakarítható a szervizes szakemberek költséges utaztatása. A routerek támogatják a hálózati WAN-internetet, PSTN-, ISDN-, GSM-, GPRS/EDGE-, UMTS/HSDPA/HSUPA-tipusú, mobil internetes kapcsolatokat, és globálisan minden telefonhálózaton használhatók 7,2 Mbit/s adatátviteli sebességgel.

  

Globális elérhetőség

Az eWON-routerekkel gyakorlatilag minden Ethernet-, MPI-, Profibus- vagy RS232/485-tipusú kommunikációs eszköz elérhető. Siemens- és VIPA-vezérlések, Step7-alapú kezelői terminálok WinCCflexible-, ill. Zenon-szoftverrel csekély erőráfordítással és biztonságosan csat­lakoztathatók. Egyszerre akár 20 db ethernetes kapcsolat is futhat rajtuk. A beépített riasztási kezelőfunkció e-mailben, SMS-ben, valamint Put-FTP-formában küld ki üzeneteket. A riasztási paraméterek határértékeit WinCC, Zenon szoftverrel vagy PLC-váltakozók (tagek) segítségével lehet megadni. Az eWON-eszközök komplett riasztási ciklussal rendelkeznek (fogadás, küldés, nyugtázás). A riasztási eseményeket és archívumokat HTTP-n és FTP-adattranszferrel lehet lehívni.

  

vipa_2011_9_abra_1 Ipari, szélessávú VPN-router eWON 2005CD/4005CD távkarbantartási alkalmazásokhoz a VIPA Elektronik-Systeme-től

 

Az eWON VPN-családjának 2005CD- és 4005CD-sorozatú tagjai webböngésző szoftverrel is konfigurálhatók. BASIC- vagy JAVA-alapon további funkciók is programozhatók. A felhasználónak nem kell változtatnia saját hálózati biztonsági és tűzfali beállításain ahhoz, hogy gépei és berendezései elérhetőek legyenek.

Az eWON-routerek biztonsági módja SSL/TLS-protokollt használ az azonosításkor és IPSec ESP-protokoll segítségével építi fel UDP-n vagy TCP-n a biztonságos alagutat. A készülékek az ún. Plug’n Route-technika szerint járnak el, aminek következtében a beépített switch-en a LAN-porton keresztül gateway-beállítások nélkül épül fel a kapcsolat.

A biztonságosan levédett VPN-összeköttetést (VPN-alagutat) egy Talk2M-elnevezésű szerver szolgáltatja. Az ehhez a távoli elérésű platformhoz szükséges PC-kliens szoftver „eCatcher 3” elnevezésű új verziója nem régen került fel a világhálóra (www.talk2m.net). A szerver biztonsági foka és elérhetősége olyan magas, hogy neves hitelkártyacégek is használják szolgáltatásait.

A VIPA Elektronik-Systeme az eWON 2001-sorozatot behívó szolgáltatásokhoz, valamint az eWON 2005CD/4005CD-eszközöket VPN-kap­csolatokhoz forgalmazza ethernetes, terepi buszos és távkarbantartási alkalmazásoknál. A bővített 4005CD-változat különálló, soros interfészt (RS232/485/422) és elemmel pufferolt, valósidejű órát is tartalmaz. Az eWON 4005CD-sorozat eszközeivel specifikus weboldalak is létrehozhatók. HMI-vizualizációs projektek konfigurálásához a viewON2-elnevezésű szerkesztőprogram áll rendelkezésre.

 

vipa_2011_9_abra_2

Plug’n Route (Nat on LAN)

 

A Talk2M-szolgáltatás frissített Lite-verzióban („Free +”) ingyenesen tölthető le. A „Talk2M Pro”-ra történő bővítés az eCatcher 3 PC kliens szoftverrel lehetséges, amely az eWON-eszközök Talk2M-szerverre történő regisztrálását is végzi. A szoftver – más egyéb feladatokkal együtt – részletes kapcsolatfelvételi jelentéseket is készít.

  

Kapcsolat:
Martin Zöchling
E-mail: elektroniksysteme@vipa.at

Magyar nyelvű kapcsolat:
Allwinger Judit
E-mail: ja@vipa.at

Forgalmazó:
VIPA Elektronik-Systeme GmbH
Hietzinger Kai 85 / 1.OG
1130 Wien
Tel.: +43 1 895 93 63-0
Fax: +43 1 895 93 63-50
www.vipa.at

 

---------------------------------- 

 

Törekvés új dimenziók felé

A VIPA már több mint 25 éve tartozik az automatizálási ipar legjobbjai közé. Színvonalas beszállítóként minden ipari szektorban vezető gyártóvá vált, és piaci növekedésének pályája megállás nélkül ível felfelé. Interjúnkban Martin Zöchling – a VIPA Österreich ügyvezetője – számol be arról, hogyan sikerült lépésről lépésre tartós minőséggel és egyre növekvő teljesítménnyel az ipar legmagasabb szintű szektorába eljutni. A VIPA-vezérlések
hírei arról szólnak, hogy bár a jövő processzorainak fizikai mérete egyre csökken, a tudásuk mégis fokozatosan nő.

A VIPA új „mérföldkövek” felállítására készül az automatizálásban

A „gyorsabban, magasabbra, messzebbre” mottó helyett a Vipára inkább a „gyorsabban, kisebben, kompaktabban” lenne az igazán találó. A fejlesztési részleg rövidesen már a harmadik generációs SPEED7-csipet bocsájtja piacra. – Az új csipnek nem csupán a csekély (szinte „mikroszkopikus”) mérete, hanem gyorsasága és az integrációs sűrűségéből adódó sokoldalú felhasználhatósága adja a vonzerejét – mutat rá Martin Zöchling. Az osztrák VIPA-részleg ügyvezetőjeként ő felel a magyar és még néhány környező ország exportpiacáért.

 

vipa_2011_10_abra A VIPA új csipgenerációja egy csupán kétcentes érmének megfelelő felületre sűríti a legfontosabb funkciókat

 

A VIPA az utóbbi évek folyamán eszközgyártóból rendszerfejlesztővé nőtte ki magát. Ezt híven tükrözi a cég termékkínálata. A VIPA bejelentette az első biztonsági I/O-modulok piacra bocsájtását. Milyen termékek várhatók még a biztonságtechnikai szektorban?

Zöchling:A biztonsági modulok – amelyek a VIPA SLIO elosztott I/O-rendszeréhez tartoznak – még az idei év során piacra kerülnek, hiszen nagy igény van az egységes és teljesen decentralizált perifériás termékpalettákra. Ezen a területen minden általánosan alkalmazott be- és kimeneti egység megtalálható lesz a kínálatunkban.

 

Van-e olyan tervük, hogy a hajtástechnikában is saját termékeket fejlesszenek ki? Milyen a várható tendencia ezen a téren?

Zöchling: A hajtástechnikában szorosan együttműködünk a Lenzével. Ők már az új SLIO-sorozat kifejlesztésében és az EtherCat-implementáció kialakításában is nagy szerepet játszottak. Becsléseim szerint saját fejlesztésű termékek ebben a szektorban nem várhatók a közeljövőben.

 

Még az Önök konkurensei is azt a hírt terjesztik, hogy a VIPA-vezérlők elképesztően gyorsak. Mégis, mi teszi őket ilyen gyorssá?

Zöchling:Az áttörő siker záloga a SPEED7-csip, amely már a vezérlések második generációjában megjelent. A SPEED7-csip tartalmazza az összes S7 300-as és az S7 400-as Siemens STEP7-parancs egy részét közvetlenül a csip logikába beépítve. Ilyen módon minden STEP7-parancs közvetlenül íródik ki a programozó készüléken. A mikroprocesszorokban szokásos gépi kód átalakítása és a STEP7-kód interpretálása ebben az esetben kimarad, mert szükségtelen. Ez eredményezi a VIPA-eszközök roppant rövid ciklusidejét és magas teljesítményét. Ez a csip jelenleg minden 300-as vezérlőben benne van, ezért már a legolcsóbb központi egység – pl. a VIPA 312-5BE is – nagyjából ugyanarra a teljesítményre képes, mint egy VIPA 317. Ráadásul ezek mindegyikén van beépített LAN-port (a STEP7 vagy a vizualizációs alkalmazás PC hálózati csatlakoztatásához) akár Zenon vagy WinCC használata esetén is.

 

Milyen további műszaki fejlesztéseket tervez a VIPA a jövőben? Vannak még tervek a gyors csipet illetően?

Zöchling: A SPEED7 második generációs csip mérete túl nagy ahhoz, hogy mikro PLC-be lehessen beépíteni, ezért nemrég megkezdődött a harmadik generáció kifejlesztése, amely nemsokára befejeződik. Az új csip négyszer is ráférne egy postabélyegre. Az integrált funkciók között megtalálható lesz három Profibus-master, két CAN-Bus-master, két Ethernet-port, egy ARM-processzor a teljes CP343-emulációhoz és a Profinet-masterhez, valamint természetesen a nagysebességű STEP7-processzor is. Számos I/O soros kapcsolatával megfelel majd a modern vezérlési rendszerek követelményeinek. Ezzel a technikával képesek leszünk az S7-400 DP-, PN- és LAN-funkciós eszközeinek teljesítményét mikro PLC-formátumra leképezni. Terveink szerint a már jól bevált 100V- (mikro PLC-k) és 200V- (moduláris kisvezérlések) -sorozatba is be fog kerülni az új csip, amivel az automatizálás új dimenzióit készülünk meghódítani. Megjegyzendő: a VIPA „házon belüli” csipfejlesztése teljesen független az olyan klasszikus mikroprocesszor-gyártóktól, mint pl. az Intel, a Motorola, a Texas Instruments vagy az Infineon. Minden lényeges integrált áramkör kifejlesztése – legyen az a hátlapi MPI-busz vagy a Profibus-ASICS, ill. a SPEED7-processzor – továbbra is a VIPA berkein belül történik. Ennek köszönhetően a VIPA hosszú távon képes garantálni ezeknek a kiforrott technológiájú eszközöknek a piacon való elérhetőségét.

 

martinzchling

Martin Zöchling: „Műszaki előnyünk megtartása érdekében megállás nélkül tovább fejlesztünk!”

 

Milyen szerepet játszik a VIPA ÖSTERREICH a VIPA nemzetközi üzleti felállásában?

Zöchling: A VIPA Österreich Ausztria és a környező keleti és déli szomszédos országok ellátójaként működik. A magyar kereskedői és ügynöki hálózat mellett Szlovéniát, Horvátországot, Szerbiát és Macedóniát látjuk el, gondoskodunk a gyors szállításról és a személyes támogatásról ebben a régióban.

 

Thomas Altmann nyomán megjelent az AUTlook magazin 2011/1-2 számában. Átdolgozta Helmut Mitteregger, fordította Allwinger Judit.

 

Kapcsolat:
Martin Zöchling
E-mail: elektroniksysteme@vipa.at

Magyar nyelvű kapcsolat:
Allwinger Judit
E-mail: ja@vipa.at

Forgalmazó:
VIPA Elektronik-Systeme GmbH
Hietzinger Kai 85 / 1.OG
1130 Wien
Tel.: +43 1 895 93 63-0
Fax: +43 1 895 93 63-50
www.vipa.at

 

----------------------------------

 

A VIPA SLIO ETS kompakt buszkártyái

A már számos autóipari alkalmazásban használatos VIPA SLIO elosztott I/O-rendszer kiegészítéseként egy új innováció is piacra került. Ezek a buszkártyák már képesek időkritikus terepibuszos alkalmazásban jelek mikrosze­kundumos pontosságú beolvasására és kiírására. Az eszközök pontos együttfutásáról az ún. ETS-technológia gondoskodik.

Speciális EDGE időbélyegzési funkciók

A SLIO-modulokba egy 32 bites időzítő van beépítve. Ez adja az összes modul, illetve bekötött egység azonos időalapját. Olyan elosztott I/O-jú alkalmazásokban, amelyekbe ETS (Edge Time Stamp/élvezérelt időbélyeg) funkciós SLIO-kártyák kerülnek, a bemeneteken beolvasott időbélyegadatok µs pontosságú kimeneti időzítésre használhatók. A fel- és lefutó élek pontos időadatai a SLIO ETS kártya FIFO-tárában tárolódnak el. Ez 15 ETS-időbélyeg 60 bájtnyi adatát rögzíti. A vezérlés a beállítástól és a választott buszkártya típusától függően Profibus DP-n, Profineten, EtherCAT-on vagy CANopenen keresztül olvashatja be az adatokat és az éleket pontosan meghatározó információk alapját, elvégzi a szükséges számításokat, majd tervszerűen időzítve, µs pontossággal írja ki a kimeneteket. A módszer gyártófüggetlen, tehát nem feltétlenül szükséges, hogy a buszt egy VIPA-gyártmányú vezérlés irányítsa. Ezt a technológiát, más gyártmányú, „terepibusz master funkciós” vezérléssel is lehet kombinálni, sőt a PC-alapú SOFT-PLC-rendszerekkel is kompatibilis.

 

vipa_2011_11_abra_1 SLIO ETS-modulok µs pontosságú kapcsolási folyamatokhoz gépészeti, folyamat- és energiairányítási alkalmazásokban

 

A jövőt meghatározó terepibuszos technológia

Az ETS-funkciós SLIO-modulokat haszn­álják például motorfejlesztéseknél (gyújtási idő, befecskendezés optimalizálás) vagy gépi fejlesztéseknél. Az energiatechnológiában a pontos rákapcsoláshoz és kiiktatáshoz  SLIO ETS-alapú rendszereket alkalmaznak éppúgy, mint a hálózatok szinkronizálásához. Nagy kiterjedésű és távoli elosztott felépítésű berendezéseknél pedig ezzel a technológiával az eddigieknél még pontosabban időzítve lehet mérni és vezérelni.

A felhasználó – ha mikroszekundumos pontosságú mérésre és vezérlésre van szüksége – továbbra is használhatja a már meglevő hardvert és buszrendszert a SLIO ETS-modulokkal kombinálva. Ez azt jelenti tehát, hogy ehhez a költségkímélő alkalmazáshoz nincs szükség a rendszer átépítésére vagy más, drága speciális megoldásra. A SLIO ETS-modulok segítségével sokkal egyszerűbben valósíthatók meg olyan bonyolult feladatok, mint pl. külső gyújtómotorok, papírvágó gépek, bütyköstengely-vezérművek vagy speciális pozícionálási alkalmazások vezérlése.

 

vipa_2011_11_abra_2 A SLIO ETS-technológia elve terepibuszos időbélyegadatok létrehozásához és feldolgozásához

 

A VIPA SLIO elosztott I/O-rendszer irányadó technológia, és már sok ügyfél alkalmazza. Egyszerre kínálja a funkcionális technológiát és a mechanikai ötletességet, mindezt egyszerű és kompakt felépítésben. A „SLIO” elnevezés maga a „slice” és „I/O” kifejezések kombinációjából született meg, és az alkalmazáshoz pontosan „méretre szabható” I/O-rendszer megoldási lehetőségére utal.

 

vipa_2011_11_abra_3

A SLIO elosztott I/O-s rendszerét folyamatosan újabb funkciókkal bővítik

 

Az interfészmodulok (IM), amelyek Profibus-DP-, CANopen-·,·PROFINET-, EtherCAT- vagy Modbus-kommunikációhoz választhatók, akár 64 modult is ki tudnak szolgálni és önálló tápegységgel is rendelkeznek. A modulokat egy 48·MBit/s átviteli sebességű, megbízható minőségű hátlapi
busz köti össze.

 

A gyakorlatban már bevált

Az egyik neves ipari vásáron a VIPA egy sztroboszkóp szinkronizációs kísérlet bemutatásával demonstrálta az ETS-technológiát egy forgó korong (3000 for­dulat/perc) se­gítségével. A kísérleti projektet SLIO ETS I/O-modulokkal és profi­buszos vezérléssel oldották meg. A szakértő közönség lelkesedéssel fogadta ezt az új lehetőségeket felmutató és µs pontosságú mérést, és vezérlést megengedő terepibuszos technológiát, hiszen ilyen módon mikrokontroller vagy spe­ciális megoldások nélkül oldható meg pl. dízelmotorok elő-, fő és utólagos befecskendezési folyamatainak PLC-s vezérlése az emisszió csökkentése és a hatékonyság növelése érdekében.

Ezt a példát alátámasztva a VIPA bemutatta egy másik projekt dokumentációját és annak eredményeit, amelynek tárgyát egy biogáz-dízelgenerátor kiegészítő dízel befecskendezésének vezérlése képezte. Amint a SLIO ETS bemeneti kártya a vezérműben történő eseményt (a bütykös tengely pozíciójának érzékelői jelét) észleli, nemcsak a bemeneti állapotot, hanem az időpontot is elmenti egy FIFO-tárba. Ezek az adatok terepibuszos kommunikációval érik el a CPU-t. Itt az eseményt a terepibusztól vagy a CPU ciklusidejétől függetlenül az időbélyeg alapján dolgozzák fel. Mivel az egy interfészmodulra kapcsolt SLIO-kártyák ± 85 ns pontossággal futnak együtt, a CPU képes arra, hogy a SLIO ETS-kimenetek (befecskendező fúvóka) kapcsolását 1 µs pontossággal kiszámítsa és a terepibuszon keresztül kiírja. Amint a kimeneti modul eléri a kapcsolási időpontot, a kimeneteket a tervnek megfelelően  kapcsolják, és ilyen módon fordulatonként 0,009 fokos pontosság érhető el.

 

Kapcsolat:
Martin Zöchling
E-mail: elektroniksysteme@vipa.at

Magyar nyelvű kapcsolat:
Allwinger Judit
E-mail: ja@vipa.at

Forgalmazó:
VIPA Elektronik-Systeme GmbH
Hietzinger Kai 85 / 1.OG
1130 Wien
Tel.: +43 1 895 93 63-0
Fax: +43 1 895 93 63-50
www.vipa.at

 

----------------------------------

 

 

PROFINET CPU a nagysebességű automatizálási feladatokhoz

A VIPA bejelentette, hogy piacra bocsátja az új SPEED 7 317PN Profinet-CPU-t, amely a cég nagysebességű automatizálási termékkínálatának magasabb szintű kiegészítését jelenti. Ez az új központi egység az MPI/PROFIBUS DP master-slave-interfészeken kívül tartalmaz a beépített Ethernet CP-interfészen egy teljes értékű Profinet I/O-kontrollert is, amelynek segítségével ez a hardver moduláris és elosztott (decentrális) auto­matizálási struktúrák megvalósítására is alkalmas.

Pontos időzítés, nagyobb tárterület, nyílt kommunikáció

Gyártási és folyamatvezérlési feladatok optimális megoldásához fejlesztette ki a VIPA új SPEED 7 Profinet CPU 317PN-vezérlőjét. A CPU 317PN beépített MPI/DP-interfésze egyszerre akár 32 db PG/OP-kapcsolatot is tud kezelni. Beépítettek egy „realtime class 1” besorolású Profinet I/O-kontrollert is, amely megszokott módon Siemens STEP 7-szoftverrel programozható. Természetesen ez az új PLC támogatja a PG/OP-kommunikációt (programozási, beüzemelési és diagnosztikai feladatokhoz), valamint a HMI- és SCADA-összeköttetést is.

 

vipa_2011_12_abra_1 VIPA SPEED7 PROFINET-CPU 317-4PN12 gyártási és folyamatvezérlési feladatokhoz

 

A fejlesztők ezt a PLC-t kifejezetten időkritikus feladatokhoz alakították ki, és ezzel egy időben gondoltak az egyre növekvő tárterületi igényekre is. A profinetes I/O-funkción kívül magától értetődő módon továbbra is rendelkezésre áll az Ethernet- és a TCP/IP-alapú kommunikáció, valamint az S7, az RFC 1006 és a nyílt kommunikáció is. A memória dinamikusan bővíthető (akár 8 MB-ig) az adott berendezés és az applikáció változó igényeihez igazodva anélkül, hogy a feladat bővülésekor – amikor a memória mérete már túl kevésnek bizonyul – ki kellene cserélni a CPU-t. Ebben az esetben elegendő egy hardverkulcsot (Memory Configuration Card-ot, vagyis az MCC-kártyát) behelyezni a kártyahelyre, amely megnyitja a további memóriarészt. Ez nagy előny a felhasználó szempontjából, hiszen csökkenthető a különböző alkalmazási igények kielégítésére raktáron fenntartott CPU-típusok száma.

 

vipa_2011_12_abra_2

A beépített Profinet I/O kontroller segítségével hatékonyabbá tehető a programozási, beüzemeltetési és diagnosztikai kommunikáció, valamint a HMI- és SCADA-rend­szerekkel történő összeköttetés

 

A Profinet-buszrendszer teljes mértékben programozható STEP 7-tel. Ennek előnye, hogy a felhasználó az S7-környezetből érheti el a buszkomponenseket. Az S7-300- és az S7-400-típusú parancskészlet egyaránt használható. A CPU 317PN egyetlen, magas teljesítményű automatizálási rendszerben egyesíti az Ethernet, a master profibusz DP, az MPI és különösen a Profinet I/O-vezérlés – tehát az összes jelentősebb interfész – előnyeit. Az osztrák VIPA-részleg kínálatában ezenfelül még sok más profinetes rendszerkomponens is található, mint pl. a rendszerhez kiválóan illeszthető VIPA-gyártmányú, elosztott I/O-modulok (SLIO rendszernéven), PC-kártyák, intelligens konverterek és csatlakozók.

 

Kapcsolat:
Martin Zöchling
E-mail: elektroniksysteme@vipa.at

Magyar nyelvű kapcsolat:
Allwinger Judit
E-mail: ja@vipa.at

Forgalmazó:
VIPA Elektronik-Systeme GmbH
Hietzinger Kai 85 / 1.OG
1130 Wien
Tel.: +43 1 895 93 63-0
Fax: +43 1 895 93 63-50
www.vipa.at