Skip to main content

Shopfloor Menedzsment élőben – Beszámoló

Megjelent: 2016. május 27.

staufenA STAUFEN.AG németországi központtal rendelkező Lean menedzsment tanácsadó cég 2016. május 3-án a Pepperl+Fuchs Fém- és Műanyagtechnikai Kft.gyárában szervezett bemutatót, amelynek részvevői „élőben” láthatták egy lean-módszerrel irányított, és a Shopfloor Menedzsment lehetőségeit felhasználó vállalat működését.   

 

A vezetési kiválóság megvalósítása a termelésben

Kiváló termelékenység és hatékonyság-növekedés: ezek a „hívó szavak”, amelyekkel talán a legegyszerűbb megfogalmazni, miért volt érdemes a STAUFEN lean-tanácsadó vállalat szakmai rendezvényén részt venni. A bemutató vonzerejét jelentősen fokozta, hogy nem egy előadóteremben lehetett szépen kidolgozott prezentációkon megismerni a módszer előnyeit, hanem egy olyan vállalat meglátogatásával, amely sikeresen szervezte át működését, hogy az megfeleljen a lean alapelveinek, és a mindennapi gyakorlatának szerves részeként alkalmazza is azokat. Ez a rendezvény tehát beleillik a lean-kiválóság bevezetésének legjobb gyakorlatát jelentő lépéssorozatába:

  • élőben megtapasztalni, hogyan történik a know-how gyakorlati bevezetése,

  • megismerni más vállalatok szakértőinek tapasztalatait,

  • áttekinteni a termelékenység-növekedés módszereit és eszközeit

  • felismerni a szükséges cselekvéseket és

  • levezetni a megvalósítás lépéseit.

A vendéglátó

A Pepperl+Fuchs Fém- és Műanyagtechnikai Kft. ipari automatizálási érzékelők fém- és műanyag fröccsöntött alkatrészeivel látja el a Pepperl+Fuchs Csoport egész világot behálózó gyártóüzemeit. Továbbá készre szerelt üvegszálas fénykábeleket és úszókapcsolókat, valamint fröccsöntött kábelegységeket állít elő belső és külső megrendelői számára. A Pepperl+Fuchs többéves lean-tapasztalattal, és számos – az anyagáramlás, munkahely-kialakítás javítását eredményező – projekt végrehajtását követően, 2014-ben döntött a Shopfloor Menedzsment (SFM) bevezetéséről. Ez a napi kommunikáció során a vezetők munkáját szabványosítja és teszi hatékonyabbá, hatásosabbá. A strukturált problémamegoldási folyamat szabályozott keretek között zajlik   mindezt természetesen a vállalat egyedi szervezeti felépítéséhez és folyamataihoz igazítva. A beosztottak fejlesztése a vezetői feladatok szerves része (mentoring). A lean-szakértő, mint coach támogatja a „mentori” viselkedés megszilárdulását.

STAUFEN

A rendezvény szervezője

A STAUFEN.AG egyike a német piac vezető lean-tanácsadóinak. Működésének több mint 20 éve alatt számos vállalatnál működött közre a lean-alapú termelésszervezés bevezetésében. Tevékenységük partnereik csúcsteljesítményhez segítésére irányul, amelyhez a Lean Transzformáció fontos eszközét kínálja. Új ügyfelei 52 BestPractice-partnervállalatnál tekinthetnek be a Lean Transzformáció módszereibe és eredményeibe, évente 200-nál több vállalati vezetőt képeznek ki a módszer alkalmazására, 100 csúcsvezetőt segítenek folyamatos tanácsadói munkájukkal, és évente 400 projekten dolgoznak kb. 200 vállalatnál. A STAUFEN  szakmai kompetenciája ma már a magyar vállalatok részére is közvetlenül elérhető.

 

Mit ad egy ilyen tréning a SFM iránt érdeklődőknek?

Mindenki a Shopfloor Menedzsmentről (SFM) beszél, és jó okkal. De értjük-e igazán, hogy mit is jelent valójában? Számok vizualizálása, kiértékelések a termelő területeken? Természetesen ez NEM a Shopfloor Menedzsment! A szervezeten belül az tapasztalja, hogy komplex problémák gyökéroka nincs feltárva, vagy esetleg nem születnek intézkedések egyszerű problémák megoldására sem, vagy netán ezen folyamat túl lassú? Mi segítünk Önnek megismerni a rendszer által nyújtott lehetőségeket!

Az alkalmazott módszerek és eszközök célja, hogy javítsa a vezetők azon képességét, ahogyan saját beosztottjaikat képzik a napi rutinszerű problémamegoldásra és folyamatos fejlesztésre. Ha rászán egy napot, megismerkedhet egy olyan módszerrel, melynek segítségével a probléma felismerése és megoldása a szervezet lehető legalacsonyabb szintjén indul el, és lehetőség szerint ugyanitt hatásosan le is zárul! Szemináriumaink tanulási lehetőségek az Ön számára, hogy megismerjen egy-egy sikeresen bevezetett SFM rendszert, a bevezetése során alkalmazott sikertényezőket és ezen út buktatóit, melyeket elsőkézből, a SFM módszerével már élő partnervállalatainktól tudhat meg.

Rendezvényeink bemutatják Önnek az SFM koncepcióját, közös gyakorlatokon vehet részt a „vezetői viselkedés-profil” meghatározása és „vezetői visszajelzés” adása tárgyában, és egyéb gyakorlati példákkal is találkozhat. „Nem szimulált”, valódi shopflooor megbeszéléseken vehet részt, ahol megismerheti az SFM megbeszélések struktúráját, szabályait, a vezetők és beosztottak szerepét, az információáramlás minőségét és sebességét. A megbeszéléseken való részvétel során nemcsak a probléma „felszínre-hozását” figyelheti meg, hanem annak gyors és hatékony megértésével és megoldásának módszereivel is találkozik. Ezáltal a probléma-megoldási sebesség és sikerességének kulcstényezőit ismeri meg a gyakorlatban. Lépjen ki a „mikromenedzsmentből”, illetve vonja be jobban beosztottait a vezetési folyamatba! Tapasztalja meg egy sikeres Shopfloor Menedzsment rendszer mechanizmusait egy sikeres vállalatnál! Ismerje meg a vezetők szerepükkel kapcsolatos tapasztalatait, a bevezetés és a változási folyamat kihívásait, és tegye meg az első lépéseket a vezetői kiválóság és a Csúcsteljesítmény felé vezető úton!

A program

A Shopfloor Menedzsment szeminárium résztvevői a P+F és a STAUFEN rövid bemutatkozása után azonnal a gyakorlat sűrűjében találták magukat, részt vehettek ugyanis a részlegvezetői, a termelésiegység-vezetői és gyárigazgatói szintű SFM-megbeszélésen. Ezután összefoglalták a megbeszélések során szerzett tapasztalatokat, és elmondhatták benyomásaikat a látottakról. Ezt követően került sor az SFM általános koncepciójának és bevezetési lépéseinek áttekintésére. A délutáni programban – csoportokra bontva – a lean-módszerrel irányított termelőegységek vezetőinek „szabványos” magatartási jellemzőit, és a P+F 2014-ben végrehajtott SFM-projektjének részleteit ismerhették meg a résztvevők. A SFM hatékonyságának gyors ellenőrzésére („quick check”) is sor került, végül a program kötetlen eszmecsere keretében adott helyet a részvevők egyéni kérdéseinek, igényeinek, problémafelvetéseinek.

A STAUFEN hasonló rendezvényein a vállalatok szervezésért felelős felsővezetők rövid idő alatt szerezhetnek közvetlen tapasztalatokat a lean-kiválóság tapasztalatairól.

 

Egyéb STAUFEN szemináriumok és képzések


Tóth Ferenc