Skip to main content

Installáció robbanásveszélyes környezetben

Megjelent: 2016. május 06.

4abraAz ajánlatok versenye napjainkban már olyan speciális területeken is megjelenik, amelyeknél korábban ez nem volt jellemző – elég az olaj-, a gáz- vagy a gyógyszeripart említeni. Természetesen nem csak itt találkozunk robbanásveszélyes környezettel: egy festőüzemben vagy akár egy poros munkaterületen is felléphet robbanásveszély.

 

Sokszor találkozunk azzal a jelenséggel, hogy a veszélyes környezetre érvényes szabványok betartásából a megrendelő annak a papírnak a megszerzését tekinti a legfontosabbnak, amely igazolja, hogy a megfelelő kivitelező megfelelően tanúsított eszközöket telepített. De ha a szakértő kivitelező nemcsak „aláír”, hanem a szaktudását a robbanásveszélyt megelőző körülmények kialakítására is felhasználja, sok pénzt takaríthat meg a projekt során. Ehhez próbálunk ötleteinkkel hozzájárulni.

1abra

TEPEX EXD-elosztószekrények

Kapcsolók, nyomógombok, jelzőlámpák

Egy festőüzem területén sokszor találkozunk azzal a megoldással, hogy – elsősorban anyagi megfontolásból – a kapcsolót vagy a kötési pontokat a zónán kívül helyezik el, hogy elkerüljék a költségesebb, robbanásbiztos szerelvények alkalmazását. Létezik azonban más, költségkímélő, szakszerű és biztonságos megoldás is: több, robbanásbiztonsági szerelvényeket gyártó cég választékában találunk olyan lámpatesteket, amelyek az alapfunkciójukon kívül robbanásbiztos elosztó- és kötődobozként is használhatók. Ezek akár három fázist is fogadhatnak, amely igény esetén tovább is vezethető vagy elosztható.
A kapcsolók kiválasztásánál is érdemes a tömszelencék számára figyelni, mivel egyben kötődoboznak is használhatók. Bizonyos esetekben ezek a kapcsolók már tartalmazhatnak lámpákat vagy más visszajelzőket is.

2abra

Robbanásbiztos szerelvények nagy választékban


A kábelek megválasztásánál figyelembe kell venni több tulajdonságot, amelyek feltétlenül szükségesek a kötődobozba való csatlakoztatás szakszerű és biztonságos kivitelezéséhez. Néhány fontos szempont:

  • Kábelátmérő: alapvető információ a tömszelence helyes kiválasztásához. Érdemes odafigyelni arra, hogy még két különböző gyártó ugyanolyan megnevezésű kábelei között is előfordulhatnak különbségek.

  • Páncélos, árnyékolt vagy normál kábel – a páncél és az árnyékolás lekötése szempontjából fontos számolni vele. Bizonyos gyártók korrekt megoldásokat kínálnak a páncél lekötésére. Ezeknél már a tömszelence megfogja a páncélt, és a doboz belső kialakítása köti össze a páncélokat. A kialakításnak köszönhetően helyet és időt lehet spórolni, szemben a bandázsolással eltöltött idővel és anyagi vonzataival szemben.

  • Feszültség és áramszint – a tanúsított dobozoknál fontos szempont, hogy milyen sorkapoccsal vannak ellátva. Ennek fő meghatározója, hogy mekkora áramot kell átvinnie a dobozban megvalósított kötésnek. Természetesen lényeges a tömszelencék és a sorkapcsokkal létesíthető kötések száma is.

  • A védelmi mód meghatározása – sok tévhit van ezen a területen, de legfontosabb a jelszintek szerinti csoportosítás. Igaz, van mód a jelszintek „keverésére”, de a tapasztalat szerint az üzemeltető és a felülvizsgáló sem látja szívesen az ilyen megoldásokat. Ezért a következő csoportok határozott szétválasztását javasoljuk:

    • Gyújtószikramentes jelek,

    • Gyengeáram,

    • Erősáram.

3abra

TEPEX robbanásbiztos világítótestek

 

A gyújtószikramentes kötődobozoknál kötelező jelölni a kötődobozt és a műszert is. Fontos szempont, hogy ezt a jelszintet minden mástól elkülönítve kell kezelni. A védelmi módoknál figyeljünk a következőkre:

  • EXI (gyújtószikramentes védelem). A legtöbb gyártó már olyan kötődobozokat értékesít ebben a kategóriában, amely az EXE-követelményeknek (lásd alább) is megfelel, de ha az eszközön EXI-jelölést alkalmaznak, csak a feliratnak megfelelő védelmi fokozatban használható.

  • EXE (fokozott biztonságú védelem). A jelölés azt jelenti, hogy nemcsak a kötődoboz, de minden vele kapcsolatos szerelvény (sorkapocs, tömszelence) is megfelel ennek a védelmi módnak. Az EXE-kötődobozok használata megengedett az EXI-kategóriájú jelek kötésére is. Ismételten felhívjuk a figyelmet a szükséges áramerősséghez alkalmas és a megfelelő tanúsítvánnyal rendelkező eszközök felhasználására.

  • EXD (nyomásálló tokozat). Bizonyos esetekben nem robbanás-biztos termékeket kell robbanásveszélyes technológiai térben üzemeltetni. Természetesen ilyenkor jól átgondolt koncepcióra van szükségünk, mivel nem elég, ha a tokozat robbanás-biztos, azt az előírásoknak megfelelően bizonylatolni is kell. Tévhit az, hogy nyomásálló tokozatba bármit beleépíthetünk. Ez csak akkor igaz, ha megfelelő bizonylatunk van a gyártmányról.

4abra

TEPEX RK-kötődoboz (nyitott és zárt fedéllel)

 

Mint azt sokan jól tudják, még sok védelmi mód létezik, de úgy vélem, egy átlagos kivitelezésnél – a gazdasági helyzet ismeretében – megfizethető és jól üzemeltethető megoldásként elsősorban az említettek jönnek szóba. Cégünk a fel nem sorolt megoldások terén is képes megadni a szükséges segítséget a felhasználónak, akár helyszíni konzultáció, akár termékbemutató formájában. 

Az EX Electric Irányítástecnikai Kft. a TEPEX robbanásbiztos termékek magyarországi képviselete.

 

Lopusni Norbert Olivér ügyvezető – Ex Electric

 

Ex Electric Irányítástechnika Kft.
5940 Tótkomlós, Mikszáth Kálmán u. 15.
Tel.: + 36 30 4580 130
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Web: www.exelectric.hu

 

Még több Ex Electric

Címkék: robbanásbiztos | védelem | kötődoboz