Skip to main content

A WAGO új automatizálási szoftvercsomagja

Megjelent: 2016. február 12.

ecockpit logoAz e!COCKPIT, a WAGO Kontakttechnik GmbH & Co.KG új fejlesztésű szoftvere átfogóan támogatja a PLC-programfejlesztés folyamatát. Segítségével a felhasználók még gyorsabban és költséghatékonyabban dolgozhatnak projektjeiken. Egy új szoftver bevezetésekor értékes mérnökórákat emészt fel annak megismerése. Ezt felismerve fejlesztette ki a WAGO az új automatizálási környezetét, amely modern, letisztult felületet kínál az applikációk fejlesztéséhez. A számos konfigurációs és diagnosztikai lehetőség mellett az online frissítések segítenek abban, hogy mindig a legújabb megoldásokat használhassuk fel. Legyen mindig naprakész!

Az e!COCKPIT szoftverről

A szoftver az épület- és folyamatautomatizálás egyre fontosabb eszköze. Például egy irodaház világításának vezérlése, egy gyár csomagológépének működtetése, vagy egy távoli helyen működő szélturbina jellemzőinek monitorozása PLC-program nélkül nem működhet a mai kornak megfelelő színvonalon. A szoftver jelentősége tehát növekszik, a fejlesztése pedig egyre jelentősebb időtényező. Ez vezette a WAGO-t a saját automatizálási szoftvercsomagjának elkészítésében. Az e!COCKPIT a jól bevált CODESYS 3 ipari szabványokra épülő környezeten alapul, így használata azok számára sem jelent komoly kihívást, akik még csak most ismerkednek a PLC-programozással. Az innovatív működésű szoftver új, a fejlesztést segítő mechanizmusokkal egészült ki. Például az intelligens menük csak azokat a funkciókat ajánlják fel, amelyek az adott feladatnál számításba jöhetnek. Ez a szemlélet jelentősen növeli a szoftverfejlesztés hatásfokát. Az e!COCKPIT lehetővé teszi, hogy az automatizálási feladatok fejlesztése és futtatása gyorsabbá – ezáltal költséghatékonyabbá – váljon mind az energiamérés, az épület- vagy ipari automatizálás területén.

Az e!COCKPIT előnyös tulajdonságai

Az új szoftver bevezetése egyben a WAGO I/O SYSTEM 750 legújabb, PFC200 és PFC100 típusú kontrollereihez is felajánlja a fejlesztés lehetőségét a felhasználónak. Hardver-szempontból az egyszerűtől a bonyolultig, az egyetlen I/O-csatolótól a több kontrollert tartalmazó, összetettebb hálózatig terjedő széles megoldásválasztékot egyaránt könnyen kezelhetővé teszi az új fejlesztőrendszer. Az e!COCKPIT fejlesztői azokat a diagnosztikai, illetve konfigurációs szoftvereket (pl.: Ethernet Settings, IO Check) is integrálták, amelyek eddig külön programként futottak a számítógépen. Innentől a felhasználóknak csak az e!COCKPIT szoftverre kell figyelniük. Az interneten elérhetővé vált szoftverfrissítésekről is automatikusan értesülhetnek. Az e!COCKPIT lehetővé teszi az applikáció megtervezését, konfigurálását, az eszközök paraméterezését, az IEC 61131-3-n alapuló programozást, valamint támogatja a mai elvárásokat kielégítő, modern vizualizációk, HMI-felületek elkészítését. Több kontrollert tartalmazó projekt fejlesztésénél az egységes adatbázison kívül az egységes megjelenés is segíti a bonyolultabb hálózatok kezelését, valamint a programozási hibák felderítését is felgyorsítja. Ezek a tényezők adják az e!COCKPIT fő előnyét: a felhasználók grafikus módon is összeállíthatják a PLC-k hálózati topológiáját, és ugyanabból a nézetből konfigurálhatják is azt. A hálózati eszközök általában fastruktúrába rendezve jelennek meg. A grafikus megjelenésnek köszönhetően a hálózati kapcsolatok komplexebb rendszerét is szemléltetni lehet, ahol az eszközök állapotáról is könnyen szerezhetünk információt. A grafikus nézet lehetővé teszi különböző kommunikációs protokollok beállítását is. Ezzel a hálózatban résztvevő eszközök egymás közötti kommunikációjának konfigurálása lényegesen egyszerűbb, valamint a terepbusz-specifikus leírófájlok (pl.: EDS) is problémamentesen illeszthetők.

wagoweb2
Diagnosztika

Mivel a hálózat aktuális állapota nem mindig tisztázott, ezért annak gyors lekérdezése kulcsfontosságú a hiba gyors felderítéséhez és megszüntetéséhez. Az e!COCKPIT átfogó diagnosztikai lehetőséget kínál erre, amellyel a felhasználó különféle nézetekben kap információkat a vezérlőrendszer állapotáról táblázatok és diagramok formájában. A projekt kivitelezését gyorsítják a közvetlen és egyértelmű hibaüzenetek. A kábelezés tesztfunkciójával a hibás kábelezés szisztematikusan kiszűrhető. Összességében az aktuális helyzetről még a bonyolultabb automatizálási feladatok esetében is jól áttekinthető, átfogó képet kapunk.

wagoweb1
Innovatív programozás

A WAGO szoftverfejlesztéseit a CODESYS-re alapozza, amely hat különböző – ipari szabvánnyá vált – programozási nyelvet támogat (IL – Instruction List, LD – Ladder Diagram, FBD – Function Block Diagram, ST – Structured Text, SFC – Sequential Function Chart, CFC – Continuous Function Chart). Ezek a programozási nyelvek egy projekten belül is kombinálhatók egymással. A megírt program tesztelésében segít az is, hogy a szimulációs módot bekapcsolva azt fizikai eszköz nélkül is elvégezhetjük. A szabványosított programozási nyelvek lehetővé teszik, hogy a PLC-programozók korábbi verzióban készült szoftvermodulokat is importáljanak az e!COCKPIT-be. Ez azért előnyös számukra, mert egy már kifejlesztett és bevált programrészlet más projektek esetén is újra felhasználható. Több PLC programját is kezelhetjük egy projekten belül, azaz a különböző kontrollerek programjai egyetlen projektfájlból elérhetők. Tovább növeli az e!COCKPIT értékét, hogy a WAGO komoly erőforrásokat szán az IEC-könyvtárak fejlesztésére, dokumentációk kiadására, amelyek így nagymértékben hozzájárulnak és támogatják egy jövőbeli projekt sikerét a legkülönfélébb iparágakban.

Vizualizáció

Manapság már szinte alapkövetelmény, hogy az ipari vagy egyéb folyamatokat vizualizáción keresztül is nyomon követhessük. A HMI-alapú rendszertervezés döntően befolyásolhatja egy eszköz kiválasztását. Az e!COCKPIT Drag&Drop-módszerrel könnyíti a vizualizáció elkészítését. A fejlesztőkörnyezetbe integrált vizualizációszerkesztő közvetlen hozzáférést kínál a program változóihoz; a HMI- és a PLC-program a fejlesztő PC-n szimulálható, meggyorsítva ezzel a programkészítés folyamatát. A vizualizáció az Unicode-, a HTML5- vagy a CSS-szabványnak köszönhetően platformfüggetlenül megjeleníthető. A WAGO ipari HMI-kijelzőin kívül a mobil kommunikáció eszközei is alkalmassá tehetők a PLC-vizualizáció megjelenítésére. Ehhez csupán az Android- vagy iOS-alapú mobil eszközünkre (telefon, tablet) ingyenesen letölthető „WAGO WebVisu” alkalmazás telepítésére van szükség.

wagoweb3

WAGO PFC kontroller család

A PFC200 az első olyan vezérlő, amely már az új fejlesztőkörnyezetben is programozható. A PFC100- és a PFC200-kontrollercsalád különlegessége a sebesség és az a sokoldalúság, amely számos, szimultán használható kommunikációs interfészt (Ethernet, CANopen, PROFIBUS DP és MODBUS TCP, MODBUS RTU) képes kezelni. A PFC100- és a PFC200-vezérlők szoftvere a nyílt és valósidejű Linux® operációs rendszeren alapul. Az új vezérlőcsaládok sem ventilátort, sem elemet nem tartalmaznak, ezért nem igényelnek rendszeres karbantartást, robusztusak és jól alkalmazhatók legtöbb ipari alkalmazásban. A PFC200 sikereit követően a WAGO 2015 novemberében, az SPS kiállításon bemutatta a PFC100-vezérlőcsaládot is. Ez utóbbit még kompaktabb megjelenésűre tervezték, miközben nagy teljesítményű processzorának (Cortex A8, 600 MHz) köszönhetően megőrizte kimagasló teljesítményét.
Az e!COCKPIT már elérhető, további információkkal a WAGO Hungária Kft. munkatársai szolgálnak az alábbi elérhetőségeken:


WAGO Hungária Kft.

2040 Budaörs, Ipari Park, Gyár u. 2.

Tel.: +36 23 502 170

E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

www.wago.hu

 

Még több WAGO

Címkék: Codesys | PLC | szoftverfejlesztés