Skip to main content

Egykártyás SolidRun számítógépek

Megjelent: 2015. december 03.

TME 1Egykártyás számítógépek már régóta kaphatók a piacon, de igazi előrelépésről csak a Raspberry Pi óta beszélhetünk. Ez a kicsi komputer rendkívül népszerűvé vált divatteremtő, trendformáló, egykártyás számítógépként, de a bankkártya méretű, beágyazott eszközökön „felnőtt” operá­ciós rendszert, Linuxot futtató eszközként is. Jelen írásunk a SolidRun cég egykártyás számítógépeit mutatja be.

 

A SolidRun kínálatában olyan – nagyon érdekes – megoldásokat találunk, amelyek lehetővé teszik, hogy könnyedén megépíthessük saját egykártyás számítógépünket. Ezek a HummingBoard és CuBox nevű termékek. Amíg a HummingBoard a „minden látható és hozzáférhető” koncepciójával inkább egy egyszerű számítógépkártya, a CuBox inkább tokozott késztermék, amelyet csak tápfeszültséggel kell ellátni, micro-SD-kártyát kell a foglalatába helyezni, és már dolgozhatunk is vele.

A HummingBoard-kártya

A HummingBoard kártya (1. ábra) „első ránézésre” nagyon hasonlít a Raspberry Pi-re – mérete akkora, mint egy hitelkártyáé, aljzatait is a Raspberry Pi-hez hasonló elrendezésben találjuk, sőt, egyes befoglaló dobozaik akár felcserélhetők is.

 

 

TME 1

1. ábra A HummingBoard egykártyás számítógép


A HummingBoard-kártyát kétféle változatban lehet beszerezni: alap, illetve bővített (professional) kivitelben. Ezenkívül a rendszerprocesszor is cserélhető, mivel a dugaszolható rendszermodul (System on Module – SOM) egymagos (Solo), kétmagos (Dual Lite, illetve Dual) és négymagos (Quad) processzorú változatban létezik. Az alapverzió az olcsóbb Solo és Dual Lite mikroprocesszorokhoz ajánlott, míg a bővített változat már képes a drágább Dual- és Quad-modellekhez kapható perifériás áramkörök kihasználására is. Az összes kártya központi egysége ugyanabból a mikroprocesszor-családból, a Freescale által gyártott, i.MX6-sorozatból származik, 1 GHz-es órajelű ARM Cortex-A9-es processzormagja van, amely 1,2 GHz-ig felgyorsítható.
A számítógépmodulok DDR3-RAM-mal vannak szerelve, amely 512 MB kapacitástól (a Solo-modellnél) egészen a 4 GB-os DDR3-memóriáig terjed (az utóbbi a Quad-változatban található). Mindkét kártya rendelkezik az alábbi interfészekkel:

  • RJ-45 Ethernet-hálózati csatlakozó (a Dual-és Quad-modelleknél gigabites verzióban),

  • HDMI 1,4 kimenet CEC-támogatással,

  • 2 db USB2.0-csatlakozó,

  • micro-SD kártyafoglalat,

  • digitális hangkimenet S/PDIF coaxial,

  • analóg audio, 0 kimenet

  • CSI-2 kameraaljzat,

  • 28-pin-es bővítőaljzat (GPIO, UART, SPI, I2C),

  • opcionálisan: vezeték nélküli WiFi-hálózat, valamint Bluetooth 4.0,

  • micro-USB-aljzat diszk tápfeszültség ellátásához.

A bővített verziónál a fentieken kívül található még:

  • LVDS-aljzat kijelző csatlakoztatásához,

  • további 2 db USB2.0 csatlakoztatási lehetőség,

  • valósidejű óra,

  • IRvevő,

  • eSATA-interfész külső diszk (legjobb, ha SSD) csatlakozatásához,

  • PCIe-aljzat.

A CuBox tulajdonságai

A CuBox komputer (2. ábra) mindössze 55 × 55 × 42 mm méretű, tehát a piacon jelenleg található kész számítógépek közt a kisebbek közé tartozik. A számítógép az alábbi interfészekkel van ellátva:

  • RJ-45 Ethernet-hálózati csatlakozó, a Dual- és Quad-modelleknél gigabites verzióban,

  • HDMI 1,4 kimenet CEC-támogatással,

  • 2 db USB 2.0 csatlakozó,

  • micro-SD-kártya foglalat,

  • S/PDIF-optikai kimenet,

  • IR-vevő,

  • a Dual- és Quad-modellek eSATA-kimenettel külső diszk csatlakoztatásához,

  • opcionálisan: vezeték nélküli WiFi-hálózat, valamint Bluetooth 4.0.

 

TME 2

2. ábra A CuBox számítógépmodul

 

A számítógép vezérléséhez használhatunk USB-porton keresztül csatlakoztatott klaviatúrát, egeret vagy IR-távirányítót. Lehetőség van arra is, hogy okostelefonnal irányítsuk a gépet. A cég termékkínálatát különböző, típusspe­ci­fikus távirányítók, tápegységek és kész Android, illetve Kodi lejátszóval ellátott Linux-rendszerű SD-kártyák teszik teljessé.
Mind a CuBox, mind pedig a HummingBoard ellátható vezetékmentes WiFi-hálózati és Bluetooth 4.0 kezelési funkciókkal.
A komputerek Cortex-A9 magú hatékony mikroprocesszorokkal és nagyon gazdag interfészkészlettel vannak ellátva. Ezeknek köszönhetően nagyon sokféle érdekes eszköz összeállításához használhatók.
Természetes példa lehet, mondjuk egy saját multimédiás lejátszó megépítése, amelynél egy külső SSD-meghajtó csatlakoztatását követően HD-minőségben lehet filmeket lejátszani, de akár egy saját hálózati fájl-szerver (NAS) is összeállítható.
A PCIe-aljzat nem túl gyakori bővítés, pedig az általa biztosított lehetőségek óriásiak. A gyártó itt sugall nekünk egy kihasználási lehetőséget, nevezetesen: LTE-modem csatlakoztatását. A kártyán találunk még előre kialakított helyet SIM-kártya foglalat fogadására is.
A HummingBoard- és a CuBox-komputerek képesek a Linux- és Android-rendszerek legkülönbözőbb változatainak felügyelete alatt működni. A gyártó honlapján készen megtaláljuk, letölthetjük és telepíthetjük az olyan disztribúciók image-fáljait, mint a Debian, az Android 4.4.2 KitKat, az OpenElec (Kodi lejátszóval), a Fedora, az OpenSUSE, az Arch Linux és még számos egyéb változatot. Hogy még jobban megkönnyítsék a munkát, a Linux különböző disztribúcióival kapható egy Ignition nevű szoftvereszköz, ami lehetővé teszi a rendszer-imagefájl kiválasztását és az SD-kártya automatikus előkészítését.

A SolidRun-megoldások megkülönböztető jegyei

A SolidRun cég megoldásait a moduláris konstrukció különbözteti meg a piacon kapható egyéb termékek többségétől. Mind a HummingBoard, mind a CuBox is SOM-modulokon alapul. Ezek külön is megvásárolhatóak, tehát a saját igények szerinti egykártyás komputerek konstruálásában érdekelt mérnökök felhasználhatják ezeket saját konstrukcióik megtervezéséhez.
A SOM-kínálatban megtaláljuk az említett mikroprocesszorokkal szerelt modulokat: az i.MX6 Solo-, a Dual Lite-, a Dual-,valamint a Quad-változatokat. Ezek mindegyike a mikroprocesszoron kívül tartalmazza a DDR3 RAM-ot (4 GB-ig), az Ethernet-hálózati PHY-modult és az opcionálisan választható, vezetékmentes kommunikációs egységet WiFi-hálózattal vagy Bluetooth-tal. A SOM-modulok (3. ábra) és az alaplemez közötti összekötést Hirose DF40-es csatlakozók valósítják meg.

 

TME 3

3. ábra A SOM-modulok egyike


Érdemes még megemlíteni, hogy a tárgyalt berendezések megfelelnek a CE- és RoHS-direktívák előírásainak.
A SolidRun termékei nemcsak értékelőpaneles megoldásként alkalmazhatóak, hanem szériagyártott késztermékekbe beépítve is hasznosíthatók.
A SolidRun forgalmazójának, a Transfer Multisort Elektronik vállalatnak a honlapján (www.tme.eu) további információt is találhat az érdeklődő.

 

Szerző: Piotr Bugalski – TME

 

TME Hungary Kft.
1146 Budapest, Hermina út 17. ép. 7. em.
Tel.: +36 1 220 67 56
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
www.tme.hu

Még több TME

 

Címkék: Transfer Multisort Electonics | HummingBoard | SolidRun