Skip to main content

Bartec Safe. t Academy – 2015

Megjelent: 2015. november 11.

Bartec„Mobilitás ex-környezetben” – ez volt a vezérgondolata a Bartec Hungary idei partnertalál­kozójának, amely azonban az idén sem nélkülözte a már megszokott elemeket: a tájékoztatást a cég portfóliójának bővüléséről és a robbanásveszélyes terekre vonatkozó szabványokat aktua­lizáló rendszeres „továbbképzést”.

 

 

Joggal tarthatna számot az előkelő helyezések valamelyikére a legszebb fekvésű hazai vendéglátóhelyek versenyén – ha lenne ilyen – az a mátrai hotel, ahova az idén a Bartec Hungary Kft., a biztonsági termékek, rendszerek és megoldások szállítója hívta meg a Safe. t Academy elnevezésű, hagyományos rendezvényére partnereit, köztük lapunk szerkesztőjét is.
Bevezetésként Fáklya László ügyvezető igazgatótól hallhattunk tájékoztatót a Bartec anyavállalat elmúlt évi eredményeiről és bővüléséről. Ez azért is figyelmet érdemel, mert a cég évek óta tervszerű diverzifikációt hajt végre. Azonkívül, hogy jelentős saját fejlesztéssel is hozzájárul ipari biztonsági portfóliójának megújításához és bővítéséhez, rendszeresen „vásárol kompetenciát”, azaz cégcsoportjába olyan vállalkozásokat integrál, amelyek egy-egy jelentős biztonságtechnikai részterületen szerzett speciális ismereteikkel hoztak létre piacképes, korszerű termékeket. Ezzel a Bartec a folyamatbiztonság egyre szélesebb területén kínálhat megoldásokat „nagy lefedettséggel”, saját termékkínálatára támaszkodva.
A cég idén egy olyan területre – a mobil kommunikációra – irányított kiemelt figyelmet, amely a hétköznapi életünknek már szinte észrevétlen „tartozéka”, de ex-térben eddig nem nagyon élhettek vele a szakemberek. A Bartec filozófiáját az határozza meg, hogy a mobil eszközök már szervesen beépültek a hétköznapi életünkbe, a szükséges tudás, gyakorlat és szemlélet a munkavállalók fejében már készen rendelkezésre áll. Ezért olyan eszközöket kell kidolgozni a robbanásveszélyes, és/vagy más okokból mostoha ipari környezetek igényei szerint, amelyek a „civil életben” már elsajátított mobil kommunikációs praxist lehetőleg „érintetlenül” honosítják meg az ipari alkalmazásokban. A hétköznapi mobil informatikában megszokott, érintőképernyős kezeléstechnikát és az azt meghatározó, népszerű mobil operációs rendszereket kell tehát alkalmazni, de az ipari környezet sajátos követelményeihez igazítva, és mindenekelőtt jelentősen megerősített, „ipartűrő” hardverrel, robba­nás­biztos kivitelben. A felhasználó „sima átmenetet” vár a normál hétköznapi és a veszélyes zónában végzett munkája között, egy egész műszakot kiszolgáló akkumulátorenergiával, robbanásveszélyes térben is cserélhető akkumulátorral, fejlett adatgyűjtési, kommunikációs és navigációs képességekkel; az ipari terek szélsőséges megvilágítási viszonyai között is jól látható, akár kesztyűs kézzel is kezelhető kijelzővel; és mindezt szélsőséges hőmérsékleti viszonyok között, ütésnek, rázásnak, leejtésnek ellenálló kivitelben. A Bartec választékában ma már a fenti feltételeket nagymértékben kielégítő mobil eszközök széles választéka található, amelyből itt csak néhányat említhetünk:

  • Az Agile-X táblaszámítógépek 10,5” képméretű, ipari kivitelű PC-k ex-területre, Windows 10 operációs rendszerrel, UL-, ATEX- és IEC Ex-tanúsítvánnyal, ex-térben cserélhető akkumulátorral, LTE- és SIM-modulcsatlakozással, optikai kódleolvasóval – a főbb jellemzőket is csak érintőleg említve,

  • Slide-X tenyérszámítógépek Android operációs rendszerrel, többérintős, nagy kontrasztú kijelzővel, két beépített kamerával, NFC- és Bluetooth-kommunikácival, IP65 (ex-es térben IP54) védettséggel,

  • PIXAVI ipari okostelefonok IEC Ex és ATEX Zóna 1, CSA Class1 Zóna 1 tanúsítványokkal, HD videorögzítő képességgel, kesztyűs kezeléssel, robusztus, IP68-as védettséggel, Android 4.2 operációs rendszerrel,

  • Orbit-X Full HD-kamera. „Zseblámpaméret”, fotó- és video­rögzítés, kép- és hangstream-továbbítás, megvilágítás, lézeres célzás, WiFi, Bluetooth és USB-kommunikáció, kézben tart­ható vagy sisakra szerelhető kivitel.

A Bartec robusztus és ex-védett mobil portfóliójának bővülése kiváló lehetőség mindenkinek, aki már jó tapasztalatokat szerzett a mobil alkalmazásokkal, és ezt most a veszélyes és/vagy mostoha ipari környezetre is kiterjesztené, illetve hívó szó azoknak, akik eddig a veszélyek és nehézségek miatt tartózkodtak a mobil technológiák bevezetésétől.

 

Szerző: Tóth Ferenc