Skip to main content

NIDays 2015

Megjelent: 2015. november 10.

NI Days 2A National Instruments hagyománya, hogy a legújabb fejlesztési eredményeit, a partnerek alkalmazási sikertörténeteit évente egy alkalommal előadássorozaton, kiállításon és gyakorlati foglalkozáson keresztül ismerteti meg az „NI-ökoszisztéma” iránt érdeklődőkkel. Az eseményt kísérő sajtótájékoztatón lapunk is képviseltette magát.

 

Ismét „telt házat” vonzott a National Instruments ma már hagyományos rendezvénysorozata, a NIDays idei szakmai összejövetele. A budapesti AquaWorld Ramada hotelben rendezett esemény látogatójának a legnagyobb problémát talán éppen „a bőség zavara” jelenthette, mivel egy-egy reggeli és „ebéd utáni” plenáris előadást követően három szekció reggeltől késő délutánig húzódó programkínálatából kellett választania.
A reggeli plenáris előadás a jelenkor egyik leggyakrabban emlegetett szakmai trendjének, az Internet of Things-nek a hatását mutatta be a professzionális ipari alkalmazásokra, míg az ebédszünet után a cég közeljövőre vonatkozó terveivel, fejlesztési irányaival ismerkedhettek meg a hallgatók.

 

NI Days 1


Az 1. szekció a ma Magyarországon egyértelműen a leginkább meghatározó iparágból, az autóiparból mutatott be érdekes alkalmazásokat. Jelentősége, hogy a járműgyártás feszes technológiájának időkövetelményeit nem lehet betartani automatizált gyártásközi és végellenőrző tesztelőberendezések nélkül, és a termékek sokfélesége és a gyors termékváltás csak könnyen programozható berendezésekkel képzelhető el gazdaságosan. Szó esett az automatizált mechanikai mérés és tesztelés gyakorlatáról, a közlekedési balesetek súlyos következményeit enyhítő automatikus segélyhívó rendszerről, az eCall-ról, egyszerű járműrészegységek mechanikai zajának teszteléséről, a moduláris PXI-termékcsalád képességeinek szoftveres kiterjesztéséről, az akkumulátorszenzor LIN-buszos funkcióinak teszteléséről, a mezőgazdasági járművek tartós tesztelésére használt hidraulikus fárasztóberendezés NI-alapú megvalósításáról és az autóipari felsőoktatásban használt NI-megoldásokról.

 

NI Days 2


A 2. szekcióban az ipari mérésautomatizálás számos területét érintették az előadások, amelyek közül csak „mintavételesen” emelünk ki néhányat a beágyazott méréstechnika általános kérdéseiről. Az NI szakemberei az Internet of Things lehetőségeit kihasználó beágyazott vezérlőket és az új adatgyűjtő hardvereket mutatták be. Ezenkívül több érdekes alkalmazást is megismerhetett a hallgatóság: nyomaték- és szöghelyzetmérésről, napenergia-hasznosító berendezések felügyeletéről, klímakutatásra használt nedvességmérőről, robot vizuális navigációját megvalósító rendszerről hallhattak tájékoztatást az NI eszközeit felhasználó mérnököktől.

 

NI Days 3


A 3. szekcióban „váltott gyakorlatvezetőkkel” egész nap gyakor­lati foglalkozás keretében ismerkedhettek az érdeklődők a compactRIO programozható vezérlő automatizálási alkalmazásaival és a LabVIEW-alapú adatgyűjtéssel.
Az eseményt kísérő sajtótájékoztató egyik vezető témája ugyancsak az ipari IoT volt, de a szakemberek az NI-nak az 5. generációs mobil távközlés kidolgozása érdekében kifejtett tevékenységéről és az automatizált tesztelés jelentőségéről is tájékoztatták a sajtó képviselőit.

 

Szerző: Tóth Ferenc

 

 

Az NIDays a National Instruments (NI) legnagyobb és legtekintélyesebb konferenciája Magyarországon, amelyet idén ősszel is megrendezett a mérnököket és tudósokat a legjelentősebb mérnöki kihívások leküzdésében 1976. óta támogató cég. A rendezvényen az NI technológiáinak felhasználói – mérnökök, rendszerintegrátorok és menedzserek – gyűltek össze, hogy megosszák egymással az elmúlt év ismereteit, tapasztalatait, levont tanulságait és sikertörténeteit.

A program az ágazattal kapcsolatos felvezető előadással kezdődött, amelyben bemutatták a méréstechnikai piacon megjelent legfrissebb technológiákat és tendenciákat, továbbá a résztvevők áttekintést kaphattak a világszerte kifejlesztett legérdekesebb alkalmazásokról. Csupán néhány példa ezek közül: különféle (802.11ac és azt megelőző szabványú) WLAN-berendezés, illetve LTE-A és GNSS-eszköz automatizált bevizsgálásához kidolgozott rádiós mérőrendszer; nagy számításigényű digitális jelfeldolgozási műveletekhez kifejlesztett FlexRIO vezérlő; a LabVIEW legújabb, USB 3.0 soros alapú adatgyűjtő rendszereket és négymagos, nyílt firmware-rel rendelkező ipari vezérlőket támogató változata, amely rövidebb reakcióidőt biztosít és a legkifinomultabb szabályzórendszerek megvalósítását teszi lehetővé.

Minden évben rendszeresen a konferenciát megelőzően az NI tanulmánybeküldő versenyt hirdet meg, amelynek keretében az NI eszközök felhasználói az alkalmazásukat bemutató vagy kutatási eredményeiket ismertető dolgozatokat küldhetnek be. Így idén is a konferencián a mérnökök és a kutatók a legjobb kiválasztott előadásokat tartották meg élőben, így a hallgatóságnak lehetősége nyílt megismerni, hogy milyen módon használják az NI megoldásait valóságos alkalmazásokban. Összesen körülbelül 30 műszaki előadásra került sor; emellett a NIDays vendégei saját projektjeiket is megtárgyalhatták az Ágazati Szakértői Kerekasztalbeszélgetésen, illetve megtekinthették a kiállítási területet is. Az idei expo körülbelül 30 kiállítója többféle iparág képviselői közül került ki, amelyek közül kiemelhető az autóipar, az energetika, a nehézipar, a fogyasztói elektronika és a progresszív kutatás.

Az NIDays konferencia egyedülálló jellemzője, hogy meg lehet vizsgálni, miként működnek az NI megoldásai a gyakorlatban. Az ezévi szemináriumi („workshop”) szekcióban a mérnökök a gyakorlatban próbálhatták ki a megvalósított adatgyűjtő rendszerek, beágyazott vezérlő és felügyeleti megoldások, valamint szoftverrádiós eszközök alapvető funkcióit.

Az NIDays minden résztvevője próbára is tehette LabVIEW ismereteit egy egyórás vizsga keretében (Okleveles LabVIEW Társfejlesztő – Certified LabVIEW Associate Developer (CLAD) –, a LabVIEW programozási készségeket igazoló alapfokú tanúsítás). Azok számára, akik már rendelkeznek CLAD oklevéllel, speciális műszaki szekciókat ajánlottak, amelyek keretében ismertették a tipikus alkalmazás-architektúrákat, valamint a második szintű tanúsítás (Okleveles LabVIEW Fejlesztő – Certified LabVIEW Developer (CLD)) során várható kihívásokat. A hallgatóság körében ezek a szekciók nagyon népszerűnek bizonyultak, ami újabb bizonyítéka annak, hogy a LabVIEW a de facto norma a méréstechnikai alkalmazások területén.

Mivel az NIDays számos ágazat mérnökeinek és tudósainak a találkozóhelye, úgy véljük, hogy a folyamatos fejlődés, belső indíttatás és műszaki szakértelem szelleme övezi, amely egyedülálló sajátosság e szakterületen belül. Minden mérnököt bátorítunk arra, hogy 2016-ban vegyen részt az NIDays konferencián! 

 

National Instruments sajtóinformáció