Skip to main content

Bosch Rexroth: 25 éve Magyarországon

Megjelent: 2015. október 14.

Acs Istvan

Tartalmas szakmai programmal ünnepelte 25 éves jubileumát a Bosch Rexroth Kft. Az esemény egyik központi témája az egyszerű szenzoroktól a termelésirányitás csúcsáig mindenre kiterjedő, Ipar 4.0-ként ismert, átfogó információtechnológiai koncepció volt, amelynek fejlesztésében a Bosch Rexroth aktív részt vállal.

 

A Bosch Rexroth a világ vezető hajtás- és vezérléstechnikai szakértőjeként kulcsrakész megoldásokat kínál a vezérlés, valamint a moz­gatás terültén. Magyar leányvállalata épp huszonöt éve, 1990-ben jelent meg a hajtástechnika és az automatizálás hazai piacán. A vállalat az évfordulót kétnapos szakmai rendezvénnyel tette emlékezetessé, melyen az érdeklődők előadások, iparágspecifikus szekciók és mozgó bemutatóeszközök segítségével betekintést nyerhettek a negyedévszázad alatt felhalmozott technológiai tudásba és a legújabb innovációkba egyaránt. Az eseményt követő sajtóbemutatón lapunk is képviseltette magát.

Középpontban az Ipar 4.0

Az emberiség technológiai fejlődésében nyugodt periódusok, evolúciós fejlődési szakaszok és ugrásszerű változások, azaz ipari forradalmak váltják egymást. Első ipari forradalomként a víz és a gőz energetikai felhasználásának széles körű elterjedését, másodikként a szállítószalag, a tömegtermelés és a villamos energia használatának általánossá válását, harmadikként az elektronika és az infokommu­nikáció elterjedését emlegetjük. Ezeket az elemző ipar- és gazdaságtörténet visszamenőleg azonosította, azonban a negyedik ipari forradalom, vagyis az Ipar 4.0 tudatos, a német kormány által kihirdetett csúcstechnológiai stratégia eredménye, mely az információtechnológia, a kommunikációs és a gyártásautomatizálás eredményeit integrálva terjeszti ki a teljes termelési folyamatra. Hat fő kulcsszava az interopera­bilitás, a virtualizáció, a decentralizáció, a valós idejű adatgyűjtés és -elemzés, az internetalapú szolgáltatások és a modularitás. Az Ipar 4.0 a hálózatba kapcsolt eszközök megjelenését eredményezi az ipar valamennyi területén. Ennek következménye a területek szorosabb integrációja, melyet a webalapú szolgáltatások tesznek lehetővé.
A Bosch vállalatcsoport már a koncepció születésénél aktív szerepet játszott és azóta is a negyedik ipari forradalom élén jár. Ennek megfelelően a Bosch Rexroth fejlesztéseinek egyik fő irányvonala az Ipar 4.0-hoz kapcsolódó újítások kidolgozása.
Ezt az irányt képviseli a jövő okosgyárainak képét előre vetítő Active Cockpit, gyártásvezérlő menedzsment alkalmazás, amelyet először a cég homburgi gyárában üzemelték be. Ez a megoldás az automatizálási „szigetmegoldások” kapcsolatrendszerét egy mindent átfogó kommunikációs, adatgyűjtési és -feldolgozási rendszerré egyesítette, amelynek információi bárhonnan, akár személyi informatikai eszközökön át is elérhetők, így az arra jogosult irányítók bárhonnan aktívan is beavatkozhatnak a termelésirányítás és szervezés folyamataiba. Az általánosan jellemző modell, amely szerint a szervezési megoldások fejlesztői ülnek az asztal egyik oldalán, a felhasználói pedig a másikon, a Bosch Rexroth esetében másképp érvényesül: a cég fejleszti és alkalmazza is az Ipar 4.0-s megoldásokat, így a használat során keletkező tapasztalatokat be tudja építeni a rendszereibe, jól alkalmazható, átlátható megoldást kínálva ezzel ügyfelei számára. Ács István, a Bosch Rexroth Kft. ügyvezető igazgatója elmondta, hogy a következő néhány év egyik legfontosabb feladatának az Ipar 4.0 gyakorlatának a hazai gyártási kultúrába való beillesztését és az ehhez szükséges szemléletformálást tartja. Jelentős eredményeket vár az Active Cockpit bevezetésétől, és a rendelkezésére álló eszközökkel támogatja, hogy ennek alkalmazása a hazai vállalatok mindennapi gyakorlatává váljon, segítve ezzel folyamataik optimalizálását, raktárkészleteik minimális szinten tartását.
A vállalat az Ipar 4.0-s átalakulás vezető szerepén kívül más, a technológia élvonalát jelentő megoldással is jelen van a hidraulika és a gyártásautomatizálási megoldások hazai piacán. Számos ehhez kapcsolódó megoldást láthattunk a sajtóbemutató keretében, melyre a cég budapesti székhelyén került sor, ahol 1600 négyzetméteren kapott helyet a gyártócsarnok, ahol hidraulika tápegységek gyártása és automatizálási rendszerek szerelése történik, továbbá a raktárbázis és egy hidraulikus próbapad is. A Bosch Rexroth Kft. két éve költözött új vállalati székhelyére, melynek kialakításával, minőségével is bizonyítja egy modern, innovatív, európai vállalat igényességét.

 

Még több Bosch Rexroth