Skip to main content

Beckhoff Technology Day 2015

Megjelent: 2015. október 14.

Beckhoff TechDay kepAz automatizálási hardverek és szoftverek legújabb generációja – egyben a jövőbeli tech­no­lógiák hatékony alkalmazása már ma: ezt a gon­dolatot „bontotta ki” a Beckhoff Automation Kft. a Magyarországon először megrendezett szakmai rendezvényén.

 

 

  

A Magyarországon első alkalommal 2015. szeptember 15-én megrendezett egész napos Beckhoff Technology Day-konferencia egyedülálló lehetőséget nyújtott arra, hogy az érdeklődők közvetlenül értesüljenek a PC-alapú vezérlés aktuális trendjeiről.
Az esemény résztvevői megismerhették az automatizálási megoldások legújabb fejlesztéseit, néhány Beckhoff-technológiára épített alkalmazást, a gyakorlati előadásokon pedig az érdeklődők betekintést nyerhettek a TwinCAT 3 automatizálási szoftver használatába. A rendezvényhez kapcsolódó kiállítótérben működés közben is megtekinthettek néhány, a Beckhoff aktuális technológiai megoldásait szemléltető bemutatóalkalmazást, köztük az Ipar Napjai kiállítás Külön­díjával elismert XTS lineáris szállítórendszert is.
A Beckhoff Automation Kft. ügyvezető igazgatója, Perecz Tamás tartotta a teltházas rendezvény nyitóelőadását, amelyben rövid áttekintést nyújtott a Hans Beckhoff által alapított – ma már nemzetközi – automatizálási vállalatcsoportról. Az 1980-ban alapított cég már több, mint három évtizede az automatizálási piac meghatá­rozó szereplője, és nem csupán lépést tart a technológiai változásokkal, hanem számos termékével maga diktálja a trendet is. A cég konzor­ciumi vezetőként többek között az Ipar 4.0 első nagyléptékű projektjét, a ScAut (Scientific Automation – tudományos automatizálás) projektet is képviseli.
A németországi anyavállalattól meghívott Dr. Knut Gütteltől a hallgatóság ízelítőt kapott abból, hogyan valósítható meg az Ipar 4.0 koncepciója a Beckhoff PC-alapú vezérléstechnikájával. Az Ipar 4.0 központi gondolata az információs (IT) és az automatizálási technológiák „konvergenciája”, az azokat korábban elválasztó megoldáskultúrák közötti különbségek tudatos leépítése. Ennek alap­jait a Beckhoff már 25 éve lefektette, és azóta is a legjobb megoldásokat kínálja a koncepció alkalmazásainak már napjainkban elkezdődött, és várhatóan a közeljövőben kiteljesedő megvalósításához. A mai – „okoseszközökkel” teli – hétköznapi élet a technológia világába is behatol, ezért nagy jelentőségű, ha az automatizálási eszközök nyitottak a mindennapok jellemző informatikai eszközei, a személyi számítógépek felé. Ez azt jelenti, hogy az eszközök, illetve rendszerek és moduljaik közvetlenül, „konverziók és interfészek nélkül” kommunikálhatnak egymással. A Beckhoff PC-alapú eszköztára nemcsak az intelligens gyárak számára alapvető technológia, hanem alkalmat ad a felhőalapú számítástechnikától a közösségi automatizálásig terjedő, jövőbe mutató ötletek újszerű megvalósítására is.
Dr. Knut Güttel előadását követően a konferencia két szekcióra oszlott. A nagyteremben a Beckhoff szakemberein kívül a Beckhoff eszközeit és technológiáit használó vállalatok képviselői is tartottak előadásokat, amelyek a gyakorlati alkalmazásokra adtak példákat. Jamriska Péter, a Beckhoff Automation Kft. applikációs mérnöke előadásában a Beckhoff hajtástechnikai megoldásaiba nyújtott betekintést, Kozó Gábor, az evopro systems engineering Kft. gyártásautomatizálási projektvezetője pedig megosztotta az XTS lineáris szállítórendszerrel megvalósított fejlesztések közben szerzett tapasztalatokat.
Fazekas Sándor arról beszélt, hogy cége, az Ateknea Solutions Hungary Kft. a közelmúltban indított üzletágat az Ipar 4.0 terjedését és alkalmazását elősegítő elem- és készségkészlet fejlesztésére. Mivel ma még az Ipar 4.0 elveire épülő megoldásokat követelményként megfogalmazó megrendelések nem túl gyakoriak, a vállalat – mintegy szakmai felkészülésként – maga választotta, de a gyakorlatban is jól használható témák kidolgozásával szerzi meg az Ipar 4.0 és az IoT gyakorlati alkalmazásához szükséges szakmai tapasztalatokat. Az általuk fejlesztett – Beckhoff-eszközökön alapuló – rendszer olyan egységeket tartalmaz, amelyek a felhasználók számára egyszerűsítik például a gépek közti, valamint az ember–gép kommunikációt, a felhőalapú adatgyűjtést és adatelemzést.

 

Beckhoff TechDay kep


A több, mint 140 leányvállalattal rendelkező Continental-cég­csoport számára – hatalmas méretéből adódóan – az egyik nagyon fontos feladat az egységes eszközök használatának kialakítása volt a különböző gyárakban, tudhatták meg a hallgatók Ihász Ferenctől, a Continental Automotive Hungary kft. termelési szoftverfejlesztő­csoport vezetőjétől. Az automatizálás területén az egyik fő standardként a Beckhoff automatizálási technológiájára esett a választásuk, a TwinCAT-szoftvert is beleértve. A vezérléseknél azonban nemcsak a hardverelemeket és a vezérlőszoftvert egységesítették, hanem a gépeken futó TwinCAT-alkalmazások keretprogramját és struktúráját is. Ez teszi lehetővé a különböző beszállítóktól érkező gépek/berendezések programjainak zavartalan együttműködését.
Bíró Zoltán, a Mayer Hardware & Software Kft. villamosmér­nöke egy faipari berendezés Beckhoff-alapú vezérlését mutatta be, amely frízeket, bútorléceket vagy más szálanyagokat képes rövidebb darabok hossztoldásával előállítani. A rendszer a fluoreszkáló krétával megjelölt, vagy kamerás képfeldolgozással felismert hibahelyek feltérképezése alapján készít vágástervet a hibahelyek közötti „egészséges” szálanyag-darabokból, és ennek alapján végzi a darabolást. A szabásterv optimalizálási feltétele lehet az érték, a kihozatal vagy a termelési terv. A vezérlést Beckhoff beágyazott PC végzi, amely ideális hardverstruktúrát kínál a feladat megoldására. A kétmagos vezérlő egyik magján a PLC-funkciók futnak, a másik mag pedig az C#-ben megírt optimalizáló programot hajtja végre, valamint az ember–gép kapcsolatért felel.
Dr. Knut Güttel egy másik előadásában az automatizálási technológia világát újraértelmező TwinCAT automatizálási szoftvert, ennek alapfunkcióit, valamint újdonságait mutatta be.
Fabio Innocenti termékmenedzser a Beckhoff ipari és beágyazott PC-k termékpalettáját, valamint a legújabb fejlesztéseket foglalta össze. A Beckhoff-termékpaletta teljesebb megismertetése érdekében Jamriska Péter a Beckhoff I/O-portfóliójáról is áttekintést adott, melyet Jens-Olaf Brede a legújabb fejlesztésekkel, a már jól ismert EtherCAT I/O-rendszeren alapuló, közvetlenül a nyomtatott áramköri lapokra szerelhető EJ-modulok bemutatásával egészített ki.
Ezzel párhuzamosan a másik szekcióteremben két-két gyakorlati előadás ismétlődött a nap folyamán. Cserpák Mihály alkalmazástechnikai mérnök előadásán a résztvevők megismerkedhettek a TwinCAT3 fejlesztői környezettel, valamint a rendszer főbb jellemzőivel. Egy gyakorlati alkalmazáson keresztül a résztvevők betekintést nyerhettek egy adott projekt elkészítésének menetébe, valamint a rendszer vizualizációs lehetőségeibe.
Perecz Tamás a TwinCAT 3-rendszer nyújtotta ADS-adatszervert ismertette. Gyakorlati bemutatójában a TwinCAT-rendszerhez csatlakozó vizualizációs alkalmazást hozott létre. Az alkalmazás az ADS dll, valamint Visual Basic. NET felhasználásával valósult meg.
A vonzó környezetben rendezett esemény – szakmai értékein kívül – kiváló alkalmat kínált arra is, hogy a résztvevők személyesen is megismerkedhessenek a Beckhoff magyarországi csapatának tagjaival.

 

Interjú a Beckhoff Automation Kft. ügyvezetőjével,
Perecz Tamással

 

Magyar Elektronika: Mivel foglalkozik, és mióta van jelen a Beckhoff Magyarországon?

Perecz Tamás: A Beckhoff vállalat elsősorban PC-alapú vezérlési technológiára épülő, nyílt automatizálási rendszereket kínál. Széles termékpalettáján ipari PC-k, terepi I/O eszközök, szervohajtások, szervomotorok és automatizálási szoftverek szerepelnek. A „New Automation Technology” filozófiánk ezeken a termékeken és technológián alapuló, világszerte széles körben alkalmazott műszaki megoldásokat képviseli a CNC vezérlésű gépektől az intelligens épületekben alkalmazott automatizálási eszközökig. A Beckhoff termékei nem voltak ismeretlenek a hazai felhasználók körében sem, mivel a cégnek disztribútoron keresztül 2005 óta van képviselete Magyarországon, valamint jól ismert külföldi nagyvállalatok üzemberendezéseiben már megtalálhatók voltak a Beckhoff-megoldások. A folyamatos és dinamikus forgalomnövekedésnek köszönhetően azonban szükségessé vált a magyarországi leányvállalat létrehozása is, melyre 2012-ben került sor. A budapesti iroda hét munkatársával kereskedelmi, műszaki támogatási, valamint marketingfeladatokat lát el. Fontosnak tartjuk, hogy eszközeink mellé erős szakmai támogatást is nyújtsunk, már csak azért is, mert sok esetben újszerű, innovatív megoldásokról van szó. Nem utolsó sorban megemlíteném, hogy jól felszerelt oktatótermünkben ügyfeleink többnapos szakmai képzéseken és tanfolyamokon vehetnek részt.

 

ME: Kik a Beckhoff partnerei?

PT: Felhasználóink körét többek között nagy nemzetközi vállalatok termelőüzemei mint végfelhasználók alkotják. Termékeink és megoldásaink közvetlenül, valamint gép- és berendezésgyártó, illetve rendszerintegrátor partnereinken keresztül jutnak el hozzájuk. Utóbbiak köre egyre bővül, amely fontos számunkra a tekintetben is, hogy egyre több cég képviseli termékeinket és megoldásainkat. Az egyre szorosabb együttműködés kapcsán pedig mi is számítunk rájuk újonnan felmerülő feladatok és projektek esetében, mivel egyre szélesebb ismerettel rendelkeznek a Beckhoff technológiákat illetően.

 

ME: Miben rejlik a Beckhoff sikerének kulcsa?

PT: A globális értékesítési hálózat bővítése mellett, a termékterületen kidolgozott újításaink is évről évre észrevehetően hozzájárulnak a forgalomnövekedéshez. Következésképpen új termékeinkkel – mint amilyen például az innovatív XTS lineáris szállítórendszer is – világszerte sikerült új vevőket megnyerni magunknak. A Beckhoff Automation 2014-ben sikeres üzleti évet zárt: 510 millió euró forgalmat ért el világszerte, ami az előző évhez képest 17 %-os növekedést jelent. Ez a tekintélyt parancsoló forgalomnövekedés a világpiacon tapasztalható növekedésnek, a Beckhoff speciális területének számító PC-alapú vezérléstechnika terén elnyert új projekteknek és az új vevőknek tulajdonítható. A forgalommal párhuzamosan a munkatársak száma világszerte 12 %-kal, 2800 főre emelkedett. Ami a magyar leányvállalatot illeti, azt kell mondanunk, hogy a kezdetektől fogva eddig minden évben stabil növekedést hoztunk.

 

ME: Hogyan tud a PC-alapú vezérlés hozzájárulni az ipar versenyképessé tételét megcélzó Ipar 4.0 projekthez?

PT: A PC-alapú vezérléstechnikának köszönhetően a Beckhoff vevői a lehető legjobb pozíciót foglalják el technológiai szempontból. Ez az Ipar 4.0 elgondolásainak megvalósítására is igaz. Mi a sokmagos vezérlési technológiánk megalkotásával ösztönözzük az automatizálási technika elterjedését. A C6670 típusú sokmagos ipari szerverünkkel egyértelmű technológiai előnyt kínálunk vevőink számára. Megítélésünk szerint ezzel a platformmal a piac legjobb teljesítményre képes vezérlőjét kínáljuk. A jelenleg elérhető 36 magos és akár 2048 Gbájt RAM-os kivitellel már ma olyan teljesítményt biztosítunk vevőinknek, amely 2020-ban ipari szabvány lesz.

 

ME: Hol találkozhatnak legközelebb a Beckhoffal az érdeklődők?

PT: A Beckhoff-al legközelebb az idén 20. alkalommal, Lillafüreden megrendezett DCS Folyamatirányító Rendszerek konferencián találkozhatnak az érdeklődők. Az eseményen Pascal Dresselhaus, a Beckhoff Automation GmbH & Co. KG TwinCAT termékmenedzsere „A teljes gyártási folyamat során használható PC-alapú mérésadatgyűjtő-terminál és elemzőszoftver gép-állapotellenőrzéshez és karbantartáshoz” címmel tart előadást, valamint kiállítóként is részt veszünk a konferencián.

 

ME: Köszönjük a tájékoztatást.

 

 

Szerző: Tóth Ferenc

Még több BECKHOFF

 

Címkék: Ipari PC | IPC | TwinCAT | EtherCAT | Ipar 4.0 | IoT