Skip to main content

Virtuális automatizálás valódi előnyökkel

Megjelent: 2015. október 13.

Siemens 3A virtuális világ az információtechnológiának köszönhetően az ipari automatizálásban is megjelent. A termelőüzemek irányítása virtuális környezetben – például a Simatic PCS 7 folyamatirányító rendszerrel – bonyolult feladat. A virtualizálás azonban segíthet a működési költségek tartós optimalizálásában.

 

A „virtualizálás” fogalma az IT világából származik: a hardver, az operációs rendszerek, az adattárolás vagy a hálózat emulációját jelenti. Az emuláció lehetővé teszi a számítógép erőforrásainak logikai felosztását, vagy virtuális operációs rendszereknek hoszt operációs rendszerben történő futtatását. Az IT-világnak az ipari automatizálásba való behatolása egyre növekvő mértékű, és ezzel lehetővé válik néhány fő előnyének, mindenekelőtt a költségek csökkentésének átvitele a termelés világába. A termelőüzemek fenntartói igen nagy költségnyomás alatt dolgoznak, ezért alacsony beruházási költségeket, gyors létesítést és üzembe helyezést, gyártási veszteségek nélküli, zavartalan működést igényelnek. Ezért a kérdés az, hogyan vihető át a virtualizálás a termelés világába.
Az IT-világ „nyaktörő” sebességgel fejlődik – egyre bonyolultabb szoftverekkel, amelyek egyre több hardver erőforrást igényelnek.
A rendszerek virtualizálásával meg lehet felelni a kihívásoknak, mivel ezzel nemcsak az adminisztrálás, a hely és a szervizelés optimalizálható, de költségcsökkentés is elérhető az olyan erőforrások hatékonyabb kihasználásával, mint a CPU-teljesítmény és a tárolókapacitás.

 

Siemens 1

1. ábra Egy virtualizált folyamatirányító rendszer vázlata

Befektetés a technológiába

A virtualizációs megoldások induló befektetéseit nemcsak a hoszt­rendszerek, virtualizációs szoftverek, karbantartási szerződések jelenthetik, hanem olyan tételek is, mint a légkondicionálás és a zaj­csillapítás. A befektetés megtérülését az adott üzem élettartama alatt minden esetben külön kell meghatározni. A felhasználónak számos tényezőt kell figyelembe vennie, például a hely- és energiaigényt, a távoli hozzáférést, a meglévő infrastruktúrát, valamint olyan más alkalmazások működését a virtuális környezetben, mint a kiértékelő, információs és riportozó rendszerek.
A befektetés mellett a virtualizációs megoldás sikerességének még két kritikus feltétele van: a dedikált IT és a technológiai know-how. A standard IT-funkciók nem vihetők át automatikusan a termelőüzemekbe, ahol igen nagy rendelkezésre állású szerverekre van szükség. A redundáns szervereknek a különböző hosztrendszerek közötti elosztása segíthet az egyedi meghibásodások áthidalásában.

Úttörők az iparban

Különböző iparágakban, különösen a gyógyszeriparban (2. ábra) már megragadták a virtualizálással kínálkozó lehetőségeket. Itt a nagy termékválaszték a gyártás gyakori átállásával jár, ami szoros együttműködést tesz szükségessé az IT-vel. Ebben az ágazatban különösen jelentős a validálás követelménye is. A múltban már a beruházás kezdeti szakaszában több számítógépet kellett beszerezni a validált üzemek tartalék készülékeként. Ez a költség a virtualizálás bevezetésével elmarad.
Másik példa a vízgazdálkodás (3. ábra). Ennek tipikus jellemzője a földrajzilag és hierarchikusan elosztott üzem, ahol a regionális és körzeti hatóságok távoli elérést igényelnek a vízművekhez. A virtu­alizálással az irányítórendszer teljes szerverparkja egyetlen számítóközpontba telepíthető. Egy virtualizált webszerverhez akár 50 webkliens is csatlakoztatható. A PCS7-rendszerben a jogosultságok feloszthatók a központi vezénylőteremben, a magasabb szintű regionális és körzeti vezénylőkben levő kliensek és a helyi érintőképernyős panelek között. Az adatközpont megosztott használatával minden érintett telephelyen jelentős költségcsökkentés érhető el.

A virtualizálás folytonossága megkönnyíti az adminisztrálást

Az irodai világban a hosszú idejű archívumok és riportrendszerek elérése webes mechanizmussal történik. Az adminisztrációs ráfordításokat jelentősen csökkenti a virtualizálás folytonossága az irodától a gyártó üzemig.
Ez minden ágazatra érvényes. A virtualizálás melletti döntés előtt azonban minden esetet egyedileg értékelni kell annak megállapítására, hogy milyen haszon érhető el milyen eszközökkel és milyen struktúrával. Ha az eredmény meggyőző, és a személyzet jól képzett, a magas kezdeti befektetés az üzem élettartama alatt meg fog térülni.

 

Siemens 2

2. ábra Virtuálisan vezérelt gyógyszergyári termelőrendszer

 

Siemens 3

3. ábra Virtuális vezérlésű vízkezelő telep

Virtualizálás a folyamatirányításban

 

Előnyök és lehetőségek

  • Alacsonyabb hardverköltségek,

  • Jobb méretezhetőség,

  • Stabil rendszerkörnyezet,

  • Kisebb tulajdonlási összköltség (TCO),

  • Magasabb szintű egységesítés,

  • Nagyobb rugalmasság,

  • Nagyobb biztonság,

  • Könnyebb bővíthetőség.

Kihívások és korlátok

  • Nagyobb kezdeti beruházás,

  • Speciális IT-ismeretek,

  • Megosztott felelősség,

  • Nagyobb biztonsági kiadások,

  • Új hibaforrások.


Siemens Zrt.
Digital Factory / Process Industries & Drives
1143 Budapest, Gizella út 51-57.
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
www.siemens.hu/ipar

Még több Siemens

 

Címkék: Simatic | virtualizáció | virtuális | folyamatirányítás