Skip to main content

PADS – válasz az elektronikai tervezés aktuális kérdéseire

Megjelent: 2015. szeptember 11.

EDMD PADSEgy nagyvállalati környezetben dolgozó hardvermérnöknek gyakran csak a fejlesztés egy részfelada­tával (például a kapcsolásirajz-szerkesztéssel vagy az elrendezéstervezéssel) kell foglalkoznia. Azonban egyre gyakrabban működnek a nagyobb szervezeti egységeken belül kisebb projektalapú csoportok, amelyeknek az egyedi fejlesztéseik során a teljes témakört kezelniük kell, a gépészet területére átnyúló „határterületi” feladatokat is beleértve. Ez széles látókört, és az ehhez igazodó, az összefüggő problémaköröket lefedő szoftvertámogatást tételez fel.

 

Ma a kisebb vagy a független projekt alapon szerveződő irodák is sokkal komplexebb fejlesztéseket végeznek, mint korábban, ezért olyan eszközre van szükségük, ami erőteljes, akár csak egy nagyvállalati megoldás, ugyanakkor rugalmasan skálázható. Jó példa erre a különböző méréstechnikai vagy tesztrendszereket fejlesztő részlegek, ahol kis létszámú és rugalmasabb környezetben, de szigorú határidőkkel és magas minőségi elvárások mellett fejlesztenek.

 

EDMD PADS

Új kihívások – a Dolgok Internete (loT)

Az elmúlt években nagy lépésekben fejlődött az elektronika világa az autóipartól a szórakoztató elektronikáig terjedő, szinte áttekinthetetlenül széles alkalmazási területek mindegyikén. Az egyik legizgalmasabb folyamat mégis inkább egy fiatal területen megy végbe. Új eszközök jelennek meg a személyes környezetünkben, amelyek képesek vezeték nélküli hálózatokon keresztül egymáshoz, valamint a világháló által a külvilághoz is kapcsolódni. Mára mindenki előtt ismert példák az intelligens hűtőszekrény, az „okos” karóra vagy akár az okostelefon (és a mobil alkalmazással) nyitható-zárható bejárati ajtó. Felhasználhatóságukról hosszasan lehetne vitatkozni, azonban megkerülhetetlen tény, hogy a Dolgok Internete (IoT) egyre több területet hódít meg magának.
Az új fogyasztói elvárások teljesítéséhez a fejlesztői környezet átalakítása, új erőforrások bevonása szükséges. Az IoT megjelenése a különböző iparágakban azt eredményezi, hogy olyan területeken is megjelenik például az RF, az analóg vagy a vegyes típusú áramkörök fejlesztése, ahol eddig ezeket nem alkalmazták. Korábban a nagysebességű rendszerek leginkább a számítástechnikában, a háló­zati eszközök fejlesztésében, illetve a hadi- és a repülőgépiparban voltak jelen. Ezzel szemben ma már szinte minden fejlesztést érintenek valamilyen formában. Egyes esetekben, nem is maga a rendszer, csak bizonyos felhasznált komponensek kívánnak meg magasabb üzemi sebességet. Olyan hardvermérnökök, akiknek korábban nem kellett foglalkozniuk ezzel a témával – és ebből adódóan nem is szakértők a nagysebességű fejlesztésben –, ma mégis abba a helyzetbe kerülnek, hogy szimulációkkal és analízissel ellenőrizzék terveiket, ha nem akarják kockáztatni a termék nem megfelelő működését, illetve ennek következtében piaci bukását. Egy hibás széria esetén a visszahívással járó logisztikai és javítási költségeken kívül számolni kell az ügyfelek elégedetlenségével, elvesztésével is. A presztízsveszteséget sokkal olcsóbb megelőzni, mint helyreállítani – az utóbbi csak jelentős marketingráfordítások árán lehetséges, eredményessége pedig bizonytalan.
A mindennapokban megjelenő új termékeknél, fontos elvárás lehet, hogy a fogyasztó magával tudja vinni, kényelmesen elférjen a zsebében, illetve a kezében. Ez szigorú maximumfeltételt állít a befoglaló méretek meghatározói elé, és a hordozhatóság megvalósításakor megjelenik egy újabb kihívás, a melegedés. A nem megfelelő termikus tervezés a termék hibás működéséhez vezethet, ami akár anyagi vagy személyi sérülést is okozhat.

 

EDMD doesitall

A válasz: a skálázható PADS-termékcsalád

Az eddigiekből világossá válik, hogy a „klasszikus” elektronikai tervezés folyamatai számos „határterületi” feladattal bővülnek, és olyan erőteljes támogató szoftvereszközre van szükség, amely egyaránt hatékonyan teljesít a nagysebességű tervezési feladatokban éppúgy, mint az áramkörök termikus méretezése során. A teljesítményen kívül – figyelembe véve, hogy a felhasználó nem feltétlenül specialista – arról is gondoskodni kell, hogy a szükséges beállítások elvégzése könnyű és gyors folyamat legyen. Könnyen kezelhető felhasználói felületre van tehát szükség, aminek használata speciális szakismeretek nélkül is egyszerűen elsajátítható. Mindemellett természetesen nem szabad megfeledkezni a legkritikusabb elvárásról, arról, hogy a szimulációk pontos adatokat szolgáltassanak, jól jelezzék előre a későbbi laboratóriumi tesztek kimenetelét. A tesztelhető hardver előállítása idő- és erőforrásigényes feladat, fontos elvárás tehát, hogy a hardverteszt sokkal inkább a tervezési folyamat helyességét igazolja, nem pedig a sokszori megismétléssel járó, iteratív „kísérletezgetés” célját szolgálja.

A PADS koncepciójának lényege, hogy ki tudja elégíteni azokat a követelményeket, amelyeket a jelenkor az elektronikai rendszerek fejlesztőivel szemben megfogalmaz. Felhasználói a világ minden táján, az ipar szinte minden területén megtalálhatók, dolgozzanak akár függetlenül, kisebb mérnökcsapatokban vagy nagyvállalati környezetben. A Mentor Graphics rendelkezik azokkal az erőforrásokkal, amelyek ahhoz szükségesek, hogy az aktuális és a jövőbeli kihívá­sokra is képes legyen a leghatékonyabb válaszokat megta­lálni. Portfóliójában megtalálható a HyperLynx-család, amely a nagysebességű áramkörök fejlesztésével foglalkozó specialisták körében már régóta ismert mint az egyik legegyszerűbb és legerőteljesebb szimulációs környezet. A fejlesztés kezdeti stádiumában alkalmazott analízis és szimulációs megoldások csökkentik az iterációs lépések számát, ezáltal több idő áll rendelkezésre a minőségi kérdések kezelésére, azaz magasabb minőségű késztermék jön létre, miközben a fejlesztésekre fordított idő lerövidül, és a költségek csökkennek.

Az év első felében bemutatott új PADS-megoldások (mint a Standard Plus és a Professional) már magukban foglalják a HyperLynx eszközeit. Ennek eredményeképpen a hardvermérnökök saját jól megszokott fejlesztői környezetükön keresztül érhetik el a jel- és tápintegritás, az analóg vagy akár a termikus szimulációs funkciókat.

 

EDMD PADStermal


A megújult PADS-termékcsalád a folyamatos technológiai fejlesztéseknek köszönhetően lépést tart a változó igényekkel felhasználóinak olyan költséghatékony megoldást kínálva, amelynek jól skálázható funkciói kompromisszummentes teljesítményt nyújtanak, és lehetővé teszik a versenyelőny folyamatos megőrzését.

 

Hol találkozhat velünk?

Ha ön is saját bőrén érzi, hogy az elmúlt években az FPGA/NyÁK-tervezés területén nagyot fordult a világ az elektronikai tervezőmérnökökkel, illetve átfogóbb képet szeretne kapni lehetőségeiről, akkor legyen vendégünk, és látogasson el őszi szakmai fórumunkra!


2015. október 15-én átfogó szakmai konferenciát rendezünk a Novotel City Budapestben, amelynek keretében – az „ECAD/MCAD megoldások” szekcióban – megismerheti piacvezető megoldásainkat:

• Új, skálázható PADS,
• HyperLinx,
• MECODES: híd az elektronikai mérnökök és a terméktervezők között.


Vendégelőadók:

• PCB Design Kft.,

• Mentor Graphics,

• Budapesti Műszaki Egyetem


További információ és ingyenes regisztráció:
www.edmd.hu/rolunk/rendezvenyeink

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

  

Szerző: Fülöp Attila –  EDMD Solutions Kft.


EDMD Solutions Kft.
1087 Budapest
Könyves Kálmán krt. 76.
Tel.: +36 1 461 9000
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
www.edmd.hu

Még több EDMD Solutions

 

Címkék: PADS | elektronikai tervező | Hyperlinx | Mecodes