Skip to main content

Eredményesen zárult a Siemens Zrt. és a BME közös kutatás-fejlesztési projektje

Megjelent: 2015. július 28.

BME Siemens 1Lezárult a Siemens Zrt. és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Villamosmérnöki és Informatikai Karának (BME VIK) közös kutatás-fejlesztési projektje. A két és fél éves együttműködés Magyarország Kormányának támogatásával, illetve a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alap finanszírozásával valósult meg. A közel 300 milliós projekt a teljesítményelektronika és az elektromos közlekedés területén az előzetes várakozásokat is felülmúló eredményekkel zárult 2015. június 30-án.

 

A KMR_12-1-2012-0188 azonosítószámú projekt a Széchenyi 2020 keretei között valósult meg; célja az elektromos autók hajtásinvertereinek és energiaellátó rendszerének optimalizálása volt. A 281 milliós projekt megvalósulásához a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alap csaknem 199 millió forinttal járult hozzá.

„Előrejelzések szerint 2025-re nemzetközi szinten az autógyártás jelentős részét részben vagy teljes egészében elektromos hajtású autók teszik majd ki. Míg ez a károsanyag-kibocsátást számottevően csökkenti, addig a hálózatra csatlakozó elektromos autók akkumulátortöltői negatív hatással vannak az elektromos ellátó rendszerek feszültségminőségére. Erre vonatkozóan jelenleg nincsenek szigorú előírások, ugyanakkor ezt a hatást minimalizálni kell; erre irányult a Siemens és a BME VIK közös kutatás-fejlesztési projektje is” – ismertette Dr. Varjasi István, a BME docense, a projekt szakmai vezetője a BME VIK oldaláról.

 

BME Siemens 2

 

„A projekt keretein belül olyan újfajta eljárásokat kutattunk, amelyek kevesebb hálózati torzítást okoznak. Emellett az akkumulátortöltők irányítóegységeinek digitális környezetben történő tesztelésére alkalmas Hardware-In-the-Loop (HIL) szimulátort fejlesztettünk ki. Az előzetesen kitűzött célokat messze túlteljesítettük, a témához kötődő két szabadalom mellett a projekt keretében a BME-n két új, mérésekre és fejlesztésekre alkalmas laborkörnyezetet alakítottunk ki ” – számolt be Dr. Balázs Gergely György, a Siemens kutatási vezetője.

 

BME Siemens 3

 

 

Zeitler Balázs, a Siemens magyarországi leányvállalatának témáért felelős projektmenedzsere sikertörténetnek nevezte a BME és a Siemens két és fél éves együttműködését. „A közös munka során született eredményeket mindkét fél több területen is hasznosítani tudja: egyrészt integrálódnak az egyetemi tananyagba, másrészt pedig több Siemens-fejlesztésnek is részét képezik majd a jövőben” – tette hozzá. A felek a projekt zárása után is tervezik a munka folytatását, legyen szó fejlesztésekről, egyéb együttműködésekről vagy fiatal mérnökök képzéséről.

 

forrás: A Siemens Zrt. és a BME Villamosmérnöki és Informatikai Kara közös sajtóközleménye (2015.07.21)

 

Siemens – Több, mint 125 éve Magyarországon

Siemens AG a világ több, mint 200 országában van jelen, és csaknem 360 000 munkatársat foglalkoztat világszerte. A 2014. szeptember 30-ával zárult gazdasági évében a vállalat 71,9 milliárd eurós árbevételt ért el.

A Siemens magyarországi jelenléte 1887-ben kezdődött az első budapesti villamosvonal megépítésével. Az első hazai Siemens-vállalat (Siemens & Halske Budapest) 1890-ben történt megalapítása óta – a II. világháborút követő kényszerszünettől eltekintve – a Siemens vezető szerepet játszik az ország modernizációjában, az infrastruktúra fejlesztésében.

A Siemens Zrt. tevékenysége az egészségügy, az energia, az infrastruktúra és az ipar területére terjed ki.  Portfóliója magában foglalja komplex projektek kivitelezését, Siemens-berendezések értékesítését és szállítását, valamint az olyan kapcsolódó szolgáltatásokat, mint a műszaki tanácsadás, a tervezés, a telepítés, az üzembe helyezés, a műszaki üzemeltetés vagy a szerviz. Két termelőüzemében nemzetközi piacra állít elő részben hazai fejlesztésű termékeket, valamint – társvállalatai révén – hazai szoftverfejlesztésben is érdekelt.

A Siemens Zrt., valamint a csoporthoz tartozó termelő, szolgáltató és kereskedelmi tevékenységet végző további Siemens-leányvállalatok az elmúlt négy évben több, mint 600 fővel növelték foglalkoztatottaik számát.

http://www.siemens.hu

Még több Siemens

 

Címkék: elektromos hajtás