Skip to main content

Tervezés fele annyi idő alatt

Megjelent: 2015. június 09.

EPLAN 1A tömeggyártás a jelenkor léptékében mérve már aligha lehetséges automatizálás nélkül. A gyorsan bővülő termékválaszték új elemeinek kidolgozásakor a tervezési folyamat automati­zálása ugyancsak nélkülözhetetlen. A kreativitást egyelőre ugyan nem pótolják a gépi rend­szerek, de a tervezési folyamat jelentős része felgyorsítható a tervezést támogató gépi mód­szerekkel.

 

Hogyan tehetünk szert versenyelőnyre komplex kapcsolószekrények gyártása során? Természetesen a munkafolyama­tok automatizálásával! A flensburgi székhelyű Bilfinger GreyLogix az Eplan EEC One szoftvernek köszönhetően a felére csökkentette a kapcsolási rajzok elkészítéséhez szükséges időt (1. ábra). 

EPLAN 1

1. ábra Összeszerelési folyamat pontos kapcsolási rajzok alapján

 

A 650 alkalmazottat foglalkoztató GreyLogix az automatizálási megoldások egyik legnagyobb szakértőjének számít. Az elmúlt tizenöt évben a cég mérnöki szakértelmet, valamint iparág-specifikus szakértelmet igénylő, nagy automatizá­lási projektekre specializálódott. Különböző tervezőcsoportokat hozott létre, amelyek egy-egy piaci szegmensre, például az olaj- és gáziparra, az élelmiszer- és italgyártásra vagy a vegyi- és gyógyszeri­parra (2. ábra) összpontosítanak. 

EPLAN 2

2. ábra A GreyLogix nagy automatizálási projektekhez tervez és gyárt kapcsolószekrényeket – akár komplett gyárak és erőművek vezérléséhez is

 

„Nincs két ugyanolyan projekt, ezért a szakértelem és a tapasztalat mindennél fontosabb” – jelentette ki Thomas Besser, csoportvezető (CAE Center of Excellence, GreyLogix, 3. ábra). – „Ez nemcsak a munka zömét kitevő programozásra, hanem a villamos- és vezérlőberendezések tervezésére is vonatkozik”. A GreyLogix mindig a magas fokú automatizáltságra támaszkodott: „Korán felismertük, hogy a projekt- és folyamatirányításban kell erősnek lennünk. Ügyfeleink számára az intelligens és szakértelmen alapuló munkavégzés – mint hozzáadott érték – megteremté­sére törekszünk.”  

EPLAN 3

3. ábra A Bilfinger GreyLogix szerint „a projekt akár 50-60 százaléka létrehozható egy automatizált tervezési folyamat segítségével” (Thomas Besser a képen balra)

 

A GreyLogix villamosterve­zésre az EPLAN Engineering Configuration One (EEC One) szoftvert alkalmazza. Az EPLAN Engineering Configuration One szoftver lehetővé teszi Excel táblázaton alapuló kapcsolási rajzok automatikus generálását. Mindez mindössze egy speciális megközelítést igényel: az alapvető paramétereket, például a feszültségadatokat egy táblázatba felvéve, majd az alkatrészeket (pl. egy 75 kW-os motort) egy egyedileg konfigurálható listából kiválasztva, rákattintunk a «konfigurálás» gombra és már meg is kapjuk az automatikusan generált kapcsolási rajzot (4. ábra). 

EPLAN 4

4. ábra A GreyLogix Eplan Electric P8 és EEC One szoftvereket használ – komoly előny származik a villamos tervezés automatizálásából

Az előredolgozás kifizetődik

A diagram ugyan igényel még bizonyos egyéni beállításokat, de már jó alapul szolgál és rengeteg időt takarít meg a tervezőknek. Thomas Besser szerint a projekt akár 50-60 százaléka is létrehozható az automatizált tervezési folyamat segítségével, a mérnökök pedig a kreatív feladatok elvégzésére használhatják fel az itt megtakarított időt. „A komponenseket ugyan előre kell definiálni, de ez az erőfeszítés gyorsan megtérül, ezért a GreyLogix az EEC One minden üzletágba történő fokozatos bevezetése mellett döntött.” A mérnökök úgy használják a rendszert, ahogy jónak látják. „Nem kell mindent az EEC One programmal kezelni. A tervjeleket létrehozhatják Eplan Electric P8-ban is – ez az ő döntésük. A villamosmérnöki tervezés automatizálása olyan előnyökkel járt a GreyLogix számára, hogy a vállalat jelenleg hasonló koncepció bevezetését mérlegeli a programozás területén is.” Besser megjegyzése szerint „ennek a nagyon időigényes feladatnak további 10-15 százalékát lennének képesek megtakarítani”.
A kapcsolószekrények gyártásához nincs szükség raktárra, a komponensek összeszerelése kanban jelzésrendszerben történik. Mivel az alkatrészek végighaladnak a termelési folyamaton, minden egyes kapcsolószekrény-panel egy speciális anyag­mozgató kocsira kerül, ami növeli a munkafolyamat rugalmasságát. A csarnok elején elhelyezkedő nagy tervezőtábla jeleníti meg az aktuális munkafolyamatot, az egyes termékeket ennek megfelelően szerelik össze a különböző munkaállomásokon. Az automatizáltság itt is jelen van: a fémlemezek feldolgozása közvetlenül a CAE-rendszerből (Eplan Pro Panel) történik egy Kiesling-gyártmányú Perforex-megmunkálóközpont segítségével.

A kapcsolószekrények Eplan Pro Panel segítségével történő összeállítását kizárólag az erre a feladatra specializálódott szakemberek végzik. „Ez a három munkatárs eredetileg a termelésben dolgozott” – magyarázta Besser – „Tudják, hogy mi kell az optimális össze­szereléshez. A mérnökök nekik adják át a terveket, és ők felelnek a rendelések összeállításáért, de a kapcsolási rajzok kinyomtatá­sá­­ért is.” Mind a felhasználók, mind pedig a kereskedők nagyra értékelik az EPLAN Pro Panelben generált 3D-elrendezési terveket.
A GreyLogix szem előtt tartja ügyfelei elvárásait, amikor kivá­lasztja a megfelelő mérnöki eszközt. „Kilenc különböző ECAD-programot használunk, de amikor magunk dönthetünk arról, hogy melyiket alkalmazzuk, az EPLAN mellett tesszük le a voksunkat. Az összeszerelés mindig EPLAN-nal történik.”

 

(Képek: Bilfinger GreyLogix)

 

EPLAN Software & Service GmbH Fióktelep
2040 Budaörs, Puskás Tivadar út 1.
Tel.: +36 23 420 735, fax: +36 23 420 367
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
www.eplan.hu

Még több EPLAN

 

Címkék: Engineering Configuration | EEC One | Pro Panel