Skip to main content

EPLAN Preplanning – előzetes tervezés

Megjelent: 2015. május 21.

EPLAN PreplanningAz EPLAN-platform legújabb terméke, az EPLAN Preplanning hatékony támogatást nyújt többek között a létesítmény- és épületautoma­tizálás, valamint a gépgyártás területén.

 

Az EPLAN Preplanning koncepciója a részletes tervezési munkát megelőző előtervezési fázisra összpontosít. Az előzetes tervek projektadatai a projekt kezdeti szakaszában bármilyen fennakadás nélkül átvihetők az EPLAN Platformba, ahol azok tovább bővíthetők, kezelhetők és feldolgozhatók. Az EPLAN Preplanning lehetővé teszi, hogy a különböző berendezések automatizálási struktúrája már a projekt kezdeti szakaszában meghatározható legyen. Például egy szállítószalag-rendszer esetén a gépészeti tervből importálható meghajtók kezdeti listája még csak alapinformációkat tartalmaz arról, hogy közülük melyiket tervezik alkalmazni. Az EPLAN Preplanning segítségével meghatározhatjuk a gépek és berendezések központi automatizálási szerkezetét, és elhelyezhetjük a meghajtókat ebben a struktúrában. Az alapvető tervezés során a szenzorokra és aktuátorokra vonatkozó információ addig pontosítható, amíg elegendő információ nem áll rendelkezésre a kapcsolási rajz létrehozásához.

 

EPLAN abra

Az EPLAN Preplanning párhuzamosan kezeli a projekthez tartozó berendezés/létesítmény-áttekintéseket és az  automatizálási struktúrákat

A specifikációs adatok összegyűjtése, kiértékelése és kezelése

Professzionális támogatást kaphatnak a tipikus automatizálási folyamatok is, például a terepi műszerezés definiálásakor. Mostanáig jellemzően olyan eszközöket használtak (például MS Excelt), amelyek nem voltak kellőképpen integrálva a tervezési folyamatba. Az EPLAN Preplanning támogatja a tervezői munkát a kezdeti, még nem pontosított követelmények összegyűjtésétől kezdve a rögzítésen és a sablonalapú kezelésen át egészen a terepi műszeres terv részletes specifikációjáig. Az eszközök előtervezési struktúrába történő beágyazása további előnyöket tartogat, mivel a berendezésre és létesítményre vonatkozó hierarchikus jellemzők azonnal rendelkezésre állnak. Ha például egy fémmegmunkáló üzem adott területének környezeti hőmérsékletét kell megváltoztatni, akkor ezek a megváltozott környezeti kondíciók automatikusan hozzárendelődnek minden érintett berendezés specifikációjához. A berendezés jelölésein végrehajtott változások azok komponenseire is automatikusan öröklődnek. Mivel a projektadatokra integrált módon tettünk szert, ezért az érdemi és részletes kiértékelések – például a készülékgyártóknak szóló követelmény-specifikációk – egyetlen gombnyomással létrehozhatók. Ezen dokumentáció alapján a tervezési folyamat előrehaladtával a követelményeknek legjobban megfelelő technológiát lehet kiválasztani, amely definiált komponensként tárolódik a projektben a hozzá tartozó eszköz kiegészítő adataként.

Egységes elnevezések egyszerűsítik a sablonok kezelését

Az átfogó konfigurációs lehetőségeknek köszönhetően az EPLAN Preplanning lehetővé teszi a munkakörnyezet egyedi igényekre történő testreszabását. Egyedi szerkezeti szintek létrehozott azonosítóiként úgynevezett szegmensdefiníciókat hozhatunk létre. Legyen szó akár gyártósorok, szállítószalagrendszer-szakaszok vagy tartályterületek strukturális szintjeiről, a megfelelő nomenklatúra szisztematikusan eltárolódik a sablonokban, ami egyszerűsíti ezeknek a strukturális objektumoknak a kezelését. Ugyanez az elv érvényes a ter­vezési objektumokra, sőt a tulajdonságokra is. Egy motorlistának a gépészeti tervből történő importálásakor az átadott tulajdonságok pontosan megfelelnek az eszköztípusokra vonatkozó információnak.
A műszeres és irányítástechnikai tervezési feladatok esetében az EPLAN Preplanning lehetővé teszi különböző mérőponttípusok létrehozását, amelyek „drag&drop” módszerrel könnyedén hozzáad­hatók a berendezés- vagy létesítménystruktúrákhoz. A felhasználó eldöntheti, hogy bizonyos tulajdonságokat referenciaként vagy specifikus mérési pontként kell-e megadni. A központosított sablonkezelés segítségével a referenciatulajdonságok a teljes projektben gyorsan megváltoztathatóak. Ez a munkamódszer – főleg egy projekt korai szakaszában – különösen akkor előnyös, amikor például egy tartály szintmérésének alapelvei (hangvillák, járókerekek vagy akár folyamatos mérés) a változó vevői igények miatt módosulhatnak. Ez lehetővé teszi a szükséges terepi eszközök és az automatizálási elemek számának meghatározását, vagy egy kezdeti, megközelítő költségbecslés elkészítését.
Az Eplan Platform legújabb tagja, az Eplan Preplanning a ko­rábbi Eplan PPE modul továbbfejlesztéseként került bevezetésre. Az EPLAN Preplanning önálló (stand alone) és az EPLAN Platform­hoz kapcsolódó (add-on) változatban is megvásárolható.

 

EPLAN Software & Service GmbH Fióktelep
2040 Budaörs, Puskás Tivadar út 1.
Tel.: +36 23 420 735, fax: +36 23 420 367
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
www.eplan.hu

Még több EPLAN