Skip to main content

Új korszak az automatizálásban

Megjelent: 2015. április 21.

mintsubishi PDF 1 2 lidA folyamatok állandó javítása mindennapos tevékenység a termelő üzemekben. Kihívást jelent nemcsak az automatizálási eszközök beszállítóinak, hanem a tervezőmérnököknek és a karbantartóknak is. Ők felelősek többek közt a sorok fejlesztéséért, ami – a fenntartási költségek egyidejű csökkenésével – fokozza a termelékenységet, ezáltal a verseny­képességet, és ezzel utat nyit a cég sikeres piaci szereplésének. Az automatizálási projektek tipikus problémája, hogy új eszközöket kell a meglevők közé illeszteni. Ezért az ilyen rendszerbővitések és -fejlesztések esetén az eszközök kompatibilitása döntő jelentőségű. Ezekre a problémákra nyújt megoldást a Mitsubishi Electric iQ-R platformja.

 

Vezérlők új generációja, új korszak az automatizálásban

Az iQ-R a Mitsubishi Electric vezérlőeszközeinek legújabb platformja. A Mitsubishi a Q-széria sikereire alapozva folytatja a többszörös irányitási feladatok egy közös „hátlapra” történő integrációjának filozófiáját (Multi CPU). A Mitsubishi Electric úgy döntött, hogy a modu­láris vezérlők terén a legújabb technológiák bevezetésével csökkenti a befektetési költségeket, minimalizálja a renszer­indítási időt, és növeli a működési megbizhatóságot a teljes élettartam alatt. A GX Works3-szoftver a legújabb vezérlőhöz készült. Nem csupán egy ergonomikus programozói felületet kinál, hanem rá is vezet a meg­lévő funkciók/eszközök használatára, és mind­emellett gyors, egyértelmű és logikus. Az R-sorozatú PLC pedig valószínűleg a leggyorsabb a piacon (LD-utasitás: 0,9 ns).

 

Mitsubishi 1 abra

Végtelen lehetőség

Az Advanced mozgásvezérlés – összesen 96 tengelyig – 24 ipari robot egyidejű működtetéséhez ad lehetőséget, és képes megfelelni a CNC-k által támasztott szigorú követelményeknek is, és ez csak néhány az iQ-R-platform vonzó tulajdonságai közül. A vezérlőrendszer a legmodernebb hálózati megoldásokat kínálja a mozgásvezérlések terén a gigabites CC-Link IE-hálózattól a száloptikáig (SSCNET III/H). Az adatok sebességbeli és mennyiségi korlátainak problémája következésképpen lényegében megszűnt. A forradalmi iQ-R: válasz a mai és a jövőbeli kihívásokra, amelyeket a gyártás állít a modern vezérlőrendszerekkel szemben.

 

mintsubishi PDF 1 2

Termelékenység

Az iQ-R-platform – fejlett termelékenységének és működőképességének köszönhetően – a termelőképesség javítását teszi lehetővé. Az új, ultragyors kommunikációs busz megengedi a felgyorsított termelési ciklus fenntartását, a sokprocesszoros platform pedig biztosítja a szervorendszerek pontos irányítását. A modulok közti szinkronizáció – a modern és hatékony hardverfelépítésnek köszönhetően – kiemel­kedő vezérlési pontosságot tesz lehetővé – ráadásul mindezt a beé­pítési és működtetési költségek csökkenésével.

Mérnöki munka

Az új eszközök implementálása szükségessé teszi, hogy megtanuljuk az automatizálási egységek programozását, és megértsük fő működési alapelveiket. A Mitsubishi létrehozott egy úgynevezett intuitív mérnöki szemléletet, azaz olyan funkciók használatát teszi lehetővé, mint a grafikus hardverkonfigurátor, ami például megkönnyíti a programozást és a termékek későbbi működtetését is. A mérnöki órák száma 60%-kal csökkenthető.

 

mitsubishi ME 2015 4 nagy

A GX Works3 főbb tulajdonságai:
  • Többnyelvű, 

  • Objektumorientált rendszer-konfiguráció,

  • PLC Motion-könyvtár,

  • Könyvtárak más gyártók termékeihez,

  • E-Manual elektronikus kézikönyvolvasó,

  • Grafikus alapú tervezés,

  • Programozás funkcióblokkokkal, címkékkel,

  • A korábban megírt kód könnyen továbbfejleszthető,

  • Hatékony diagnosztika.

Üzemeltetés

A kivitelezési/beépítési költségek minimalizálásán kívül nagyon fontos, hogy az automatizálási rendszer fenntartásával és üzemeltetésével járó pénzügyi ráfordításokat is alacsonyan tarthassuk. Az iQ-R-platform használata – az egyszerűen használható diagnosztikai eszközöknek köszönhetően – lehetővé teszi a karbantartások és leállások miatti költségek csökkentését. Például a termelési adatokat valós időben monitorozhatjuk, vagy közvetlenül hozzáférhetünk a fő vezérlőegységhez. Egyszerűen, minden további program használata nélkül SD-kártyára gyűjthetjük adatainkat. Receptjeinket is tárolhatjuk a PLC DB-területén. A platform sajátossága, hogy lehetővé teszi a hálózati hibák gyors felderítését, és a hiba okának kiderítését/elemzését a hibanaplóból (hiba esetén a rendszer ugyanis automatikusan menti SD-kártyára a teljes memóriaterületet, amelynek alapján a hiba később analizálható).

 

mitsubishi ME 2015 4 4

Minőség

A Mitsubishi Electric nagy jelentőséget tulajdonít a megbízhatóságnak. A MELSEC iQ-R-platform a legmagasabb minőségű anyagokból készül, hogy megfeleljen az ipar által támasztott követelményeknek. Bizonyíték erre a megfelelés a nemzetközi szabványoknak, a sokórányi tesztelés, valamint a felhasználói visszajelzések.

Biztonság

A biztonság ma nem csupán a munkát végző személyek egészségének és a gépi berendezések épségének védelmét jelenti. A globális kommunikáció világában elengedhetetlen része a vezérlési rendszereknek az illetéktelen hozzáférés kizárása. A MELSEC iQ-R-platform kidolgozásánál fontos szempont volt az informatikai biztonság fokozása annak érdekében, hogy illetéktelen beavatkozás ne történhessen a vezérlőrendszer informatikai hozzáférési pontjain keresztül sem (biztonsági kulcs, IP-cím alapú hozzáférésvédelem).

Kommunikáció

Az új hálózati megoldások felhasználása könnyű integrálhatóságot tesz lehetővé más hálózatokba azáltal, hogy kész elemkészletet kapunk a kommunikáció minden szintjéhez. Ezáltal a termelésben gyors és hatékony adatcsere valósítható meg, még kiterjedt rendszerek esetében is (SLMP).

Kompatibilitás

Az iQ-R-platform illesztése már meglévő rendszerekhez nagyon egyszerű, köszönhetően a kompatibilitásnak az előző széria – a MELSEC-Q-sorozat – vezérlőivel és számos bővítőmoduljával. Ez a már meglevő berendezéseknél is lehetővé teszi a legmodernebb vezérlési technológiák alkalmazását.

 

Szerző: Berkics Attila – műszaki támogató mérnök – Mitsubishi Electric

 

Mitsubishi Electric Europe B.V.
Balán Péter értékesítési vezető - Magyarország
Mobil: +36 70 3322 372
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
hu3a.mitsubishielectric.com

Még több Mitsubishi Electric

 

Címkék: robotvezérlés | iQ-R | GX Works3 | MELSEC