Skip to main content

PC-alapú zsugorfóliázó gép PET- és üvegpalackokhoz

Megjelent: 2015. február 04.

Beckhoff kezdokepA kínai Yinghui Packaging Mechanical Equipment vállalat, amelynek központja a Guangdong tarto­mánybeli Foshanban van, csomagolási célra készülő ipari berendezések gyártására (például automa­tikus zsugorfóliázókra, kartondoboz pántolókra, palettázókra, kartondoboz be- és kirakórend­sze­rekre és címkézőkre) specializálódott. A Yinghui a Beckhoff integrált PC-alapú vezérléstechnikáját használva tesz eleget a gépekre vonatkozó nemzetközi ISO 9001 minőségügyi szabvány követelmé­nyeinek.

 

Fóliavágás precíziós vezérlése TwinCAT-tel

 A Yinghui kiváló minőségű ital, élelmiszer és vegyianyag csoma­gológépeinek vevői közé nagy kínai vállalatok tartoznak, például a Yanjing és a Tsingtao sörgyár, és a Hainan Coconut Palm Group.

A zsugorfóliázó gép palackokat csomagol

A P sorozatú zsugorfóliázó a Yinghui egyik legnagyobb számban eladott gépe. A gép elválasztja egymástól a palackokat, és vízszintesen burkolja be azokat. A különféle palackméretek közötti átállás gyors és könnyű művelet, ezért a gép alkalmas a palacktípusok széles válasz­tékának csomagolására. Egy különleges fóliaadagoló és vágó gondoskodik a fóliadarab pontos hosszra vágásáról. A kéttengelyű védőszerkezet megkönnyíti a fóliacserét. A gépsor az áru vonzó meg­jelenése érdekében a kartonadagoló csatornában az egyenletes zsugorfóliázást  forrólevegős készülékkel végzi.  
A gépsor vezérléséhez Beckhoff-gyártmányú eszközöket alkalmaznak. A rendszer elemei a következők: egy CX1010 beágyazott PC, AX5000-sorozatú EtherCAT-szervohajtások, egykábeles technológiával (One Cable Technology – OCT) ellátott AM8000 szervomotorok és TwinCAT PTP automatizálási szoftver.

 

Beckhoff 1abra

A Yinghui Packaging Beckhoff AM8000 szervomotorokat használ. A TwinCAT automatizálási szoftver bütyköstengely-funkciójával a szervomotorok a palackokat rángatásoktól mentesen mozgatják

A fólia tökéletes vágását a pontos be- és kimenetek, valamint a nagyteljesítményű érzékelők biztosítják

A zsugorfóliázó gépek kritikus pontjain, ahol gyorsan és pontosan kell megállapítani a tárgyak helyzetét, nagyteljesítményű érzékelőket használnak. A Yinghui zsugorfóliázó gép 60 egységhez való fóliaadagolója például több, mint 2 m/s sebességgel továbbítja a fóliát. Ez azt jelenti, hogy a fólián lévő jeleket nagy sebesség mellett kell leolvasni a pontos vágás érdekében. A megfelelő tengelypozíciót az AX5000 EtherCAT-szervohajtások mérőszonda-funkciója valós időben naplózza, tárolásuk időbélyeggel történik.
A hajtásokban ilyen esemény lehet például egy nagysebességű optikai kapcsoló felfutó vagy lefutó éle. A hajtás a PLC ciklusidejétől függetlenül azonnal tárolja ennek a pozíciónak az adatait. A mérőszonda-funkció aktiválásához a megfelelő paramétereket a hajtásban kell konfigurálni. E célból a mérőszonda TwinCAT-tel kapcsolódik a funkcióit vezérlő MC_TouchProbe-funkcióblokkhoz. Ez határozza meg, hogy mikor aktiválódik a mérőszonda, vagy azt, hogy be kell-e állítani egy „kioldóablakot” (trigger window), vagy sem.
A fólia jelölésének pozícióját pontosan rögzíti a mérőszonda-funkció. Ha eltérést észlel a berendezés, előre kijavítja az összehangolási hibát. Ezután valós időben történik meg a vágási eltérés kiigazítása az NC CAM táblázat online szerkesztési funkciója alapján. Ez biztosítja, hogy azonos legyen az összes fólia jelölése.

 

Beckhoff 2abra

A zsugorfóliás csomagolórendszert a beépített „Economy” (gazdaságos) típusú vezérlővel üzemeltetik

 

Beckhoff 3abra

A motorok pontos pozicionálásához az AX5000 sorozatú EtherCAT szervohajtásokat használják. A tengelyek helyzetét valós időben rögzítik az AX5000 szervohajtásainak mérőszonda-funkciójával

Rángatásoktól mentes mozgás a palackok elválasztása során a TwinCAT Camming révén

Az elsődleges tengely fordulatának pontos és megfelelő átadásáról a másodlagos tengely számára elektronikus áttétel gondoskodik.
A másodlagos és az elsődleges tengely helyzete közötti összefüggés meghatározásához egy szoftverrel szimulált bütykös tengelyt (cam) használnak. A TwinCAT mozgásvezérlő csomagja különféle mozgatási funkciókat kínál, amelyeket a TwinCAT CAM Design Editor-ral (tervezési szerkesztő) lehet szerkeszteni és konfigurálni. A TwinCAT NC Camming-könyvtárat használják a mozgatási funkciók végrehajtására és online módosítására. Ezzel tehát nemcsak arra van lehetőség, hogy meghatározzák a másodlagos tengely helyzetét az elsődleges tengelyéhez képest, hanem a két szomszédos pont közötti mozgatási funkciót is, hogy meghatározhatók legyenek a „zökkenőmentes sebesség” vagy „zökkenőmentes gyorsulás” szakaszai.
Az egész berendezés legfontosabb, ugyanakkor legnehezebb részfunkciója a precíziós palackelválasztás, amit a TwinCAT „bütyköstengely-funkciója” vezérel. A rugalmas algoritmusnak köszönhetően a mozgás rángásoktól mentessé válik. Ennek egyik előnye a motorok hosszabb hasznos élettartama. Másik nagy előnye, hogy termékváltáskor a különböző befogópofák méreteiből adódó palackelválasztó pozíció megváltozik, de ez az üzem közben is módosítható, szoftverrel szimulált bütyköstengely-funkció  segítségével könnyedén korrigálható, minimalizálva ezzel az átállási időt. A rendszer a kiegyenlítő funkcióval jelentősen stabilizálhatja a folyamatot, különösen kisebb vagy szögletes palackok esetén. Ha a palackok elválasztását szolgáló motorok és a gép tengelyének motorja össze vannak kapcsolva egymással, a palackok elválasztását végző motor fordulatát automatikusan az egész gép többi működési sebességéhez lehet igazítani.

 

BECKHOFF Automation Kft.
1097 Budapest, Gubacsi út 6.
Tel.: + 36 1 501 9940
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
www.beckhoff.hu

Még több BECKHOFF

 

Címkék: csomagolástechnika | TwinCAT | cam