Skip to main content

NIDays – a National Instruments éves konferenciája

Megjelent: 2014. december 05.

nidays3A már megszokott jelentős érdeklődés kísérte a National Instruments 2014. novemberében meg­rendezett NIDays konferenciáját, amely komoly szakmai programmal várta az NI-ter­mé­­kek fel­használóit, valamint a potenciális érdek­lődő­ket, és a szaksajtó képviselői is tájé­koz­tatást kaphattak a cég újdonságairól.

 

 

A texasi National Instruments évente rendezi meg Austinban a vállalat partnereinek összejövetelét, amely valódi „világtalálkozó”, hiszen a cég partnerei a szó szoros értelmében minden földrészről érkeznek az egyhetes rendezvényre. Az NIWeek rendezvényen a több ezer felhasználó és fejlesztő minden alkalommal megtölti az austini kongresszusi központ konferencia- és kiállítási tereit, de világszerte még annál is sokkal több az érdeklődő, mint akiknek a fogadását az NIWeek szervezői vállalhatnák. Ezért döntött úgy az NI vezetése, hogy több országban is megszervezi az NIWeek helyi „kistestvérét”, az NIDays-t, amely egynapos rendezvény keretében mutatja be a cég aktuális szakmai újdonságait. A résztvevők az angol és magyar nyelvű előadásokon és a „minikiállításon” kívül „első kézből” is szerezhetnek tapasztalatokat a gyakorlati foglakozásokon. Az NIDays iránti érdeklődés évről évre folyamatosan élénk, az idén is közel 350-en vettek részt az Ramada Resort Aquaworld hotelben rendezett konferencián.
Az esemény keretében az NI munkatársaival is találkozhattak a szaksajtó képviselői. Röviden összefoglaljuk az általuk ismertetett főbb témaköröket.

 

nidays

Néhány jelentős alkalmazási terület

A National Instruments hazai piaci „beágyazottságának” ismertetése során a Magyarországon kiemelt jelentőségű autóipart említették, amely az NI-nak is az egyik jelentős alkalmazási területe. Az autóipar hazánkban a legerősebb iparágnak számít, és az itt működő gyártók anyavállalatai a magyarországi termelővállalataik sikeres működését elismerve egyre bővítik azon kérdések körét, amelyben az anyavállalat a helyi szakmai vezetőkhöz helyezi át a döntés jogát. Ezért növekszik a magyarországi beszállítók aránya. Számos fejlesztési feladatról is a helyi gyártóüzemek szakemberei határozhatnak. Ezek között kiemelt fontosságú a gyártási folyamatban használt tesztrendszerek kidolgozása, amely az NI sikeres alkalmazásainak jól bevezetett területe – és nem csak az autóiparban.
A kkv-k szerepe ennél lényegesen kisebb a hazai NI-felhasználók körében. A startup cégek egyelőre elsősorban még csak a szoftverfejlesztésre koncentrálnak a kisebb beruházásigény és üzleti kockázat miatt.
A telekommunikáció területén a mobil technológiák szakmai élvonalát jelenleg az ötödik generációs (5G) mobil hálózatok fejlesztése jel­enti. Ebben az NI is részt vállal, elsősorban az Internet of Things (IoT) technikai értelemben erősen heterogén „végpontjainak” kapcsolódási lehetőségeinek kidolgozásában. A 4G-technológia bevezetése elsősorban a felhasználó által igénybe vehető adatátviteli sávszélesség területén jelentett lényeges előrelépést. Az 5G megjelenése e téren nem hoz drámai növekedést, azonban jelentősen felgyorsul az adatátvitel válaszideje, amely a valósidejű megoldások lehetőségeinek bővülését hozza magával.

Korszerű termékkövetéssel kiegészített vevőtámogatás

A tájékoztató során kiemelték, hogy az NI és a felhasználó kapcsolata a vásárlással nem ér véget, hanem lényeges szakmai támogatást kapnak a vásárlók az NI termékkövető informatikai rendszerétől is. Ennek keretében például figyelmeztetést kaphatnak, ha az általuk használt termék kalibrációja a lejáratához közeledik, ha pedig a felhasználó valamelyik eszközét „kivezetik” a gyártásból, az aktuálisan beszerezhető helyettesítő típusokról is értesítést kaphatnak. Fontos vevőtámogatási forma például a „megvalósíthatósági teszt” (proof of concept), amelyet a vásárlást tervező vállalat felhasználási elképzeléseit megismerve valósítanak meg az NI alkalmazástechnikai mérnökei. Ez lényegében a fejlesztési folyamat legelső fázisa, amelynek során a tervezett projekt kritikus részleteit olyan szinten dolgozza ki az NI a saját kockázatára, hogy a vásárló a megvalósíthatóság biztos tudatában adhatja fel a megrendelést. Az NI természetesen a megrendelt termékkel együtt a megvalósíthatósági teszt során kidolgozott műszaki megoldásait is átadja, amely akár a projekt részletes kidolgozásnak magva is lehet.

 

nidays2

LabVIEW-újdonságok

Az NI „zászlóshajója” a LabVIEW grafikus programozási környezet, amely mérési, adatgyűjtési és automatizálási feladatok megoldásához ideális. Ennek főbb fejlődési állomásait rendszeres olvasóink lapunkban is figyelemmel kísérhetik, ezért ezúttal csak két újdonságra hívjuk fel a figyelmet. Hasznos támogatás jelent meg az IoT-eszközökkel való együttműködéshez a szoftvercsomag idei kiadásában. Fontos továbbá, hogy az informatikai platformhoz (Windows, Linux) kötött fejlesztőrendszer futásidejű használatát jelentősen felszabadítja az az új megoldás, amely a kifejlesztett alkalmazást lényegében weben futtatható formátumba fordítja le. Ezáltal az alkalmazások tetszőleges platformon, webböngészővel is futtathatókká válnak, amely jelentősen bővíti a potenciális felhasználási területet.

 

nidays4

Új hardverek

A szakemberek a cégnek a szoftverrel definiált műszerek területén elért újabb sikeréről számoltak be. Az új eszköz egy olyan RF-jelanalizátor, amelynek felső határfrekvenciája meghaladja a 26 GHz-et, sávszélessége pedig akár 765 MHz is lehet. (Emlékeztetőül: az NI a szoftverrel definiált műszereknek egy olyan megközelítését használja, amelyben a valósidejű jelfeldolgozást FPGA-val realizált logikai hálózat végzi. Mivel az FPGA a felhasználó által is szabadon programozható, a műszer funkciói átalakíthatók a felhasználó speciális alkalmazási igényeinek megfelelően. Tegyük hozzá: elvileg, mert a gyári alapkivitelhez hasonlóan stabil felhasználói célalkalmazások kidolgozásához igen mély ismeretek szükségesek). A cég jelenleg nem tervezi új változatok kidolgozását egy adott hardverplatformból az FPGA-program módosításával, azonban elképzelhető, hogy a felhasználói közösségen belül fellelhetők ilyen megoldások.
Az FPGA-technológia másik alkalmazási újdonsága az a hitelkártya-méretű modul (System On Module – SOM), amely az analóg interfészen kívül egy Xilinx Zynq FPGA-t tartalmaz. A SOM egy futtatásra kész, Linux alapú, valósidejű operációs rendszert is tartalmaz. Felhasználásával a beágyazott alkalmazások gyorsabban és kisebb kockázattal fejleszthetők.

A National Instruments nyitott laboratóriuma és innovációs programja

A National Instruments küldetésének tekinti a magyarországi innovációs folyamatok elősegítését. A National Instruments Hungary Innovációs Program azért jött létre, hogy támogatást nyújtson azon innovatív vállalkozások számára, amelyek termékfejlesztési és tesztelési projektjeikben az NI hardver és szoftver eszközeit szeretnék alkal­mazni. Az Innovációs Program keretében nyitott labort hoztak létre. A labor használata elérhető vállalkozások, illetve egyetemi hallgatók és kutatók számára is, amennyiben olyan innovatív megoldást kívánnak fejleszteni, amely az NI-szoftver és NI-hardver eszközeire építi a jelenlegi vagy jövőbeni megoldást. A nyitott labor az NI debreceni, EU-projekt keretében megvalósított Science Parkjának épületében működik, és nem tévesztendő össze az ún. „inkubátorházakkal”, amelyek a helyiségen kívül legfeljebb minimális ügyviteli infrastruktúrát ajánlanak. A program a magyarországi székhelyű, magántulajdonú, 100 MFt-ot el nem érő forgalmú mikro-/kis- vagy most induló (startup) vállalkozások, illetve egyetemi kutatók és hallgatók számára teszi lehetővé a projektjük indulásához szükséges eszközök ingyenes vagy kedvezményes használatát. A koncepciót az NI mérnökei tekintik át, és a megvalósíthatónak ítélt elképzelések számíthatnak a nyitott labor szolgáltatásainak igénybevételére számos egyéb szakmai támogatási forma mellett, melyet az NI munkatársai nyújtanak a program résztvevőinek. Az elnyert támogatás a projekt megvalósításához szükséges laborterületet és eszközöket a projekt teljes időtartamára ingyenesen, a fejlesztéséhez szükséges szoftvereszközök, ideértve különösképpen a LabVIEW-t, egyéves licencét 97%-os kedvezménnyel bocsátja a vállalkozás rendelkezésére. A National Instruments Hungary Innovációs Programról bővebben az alábbi oldalon olvashatnak: hungary.ni.com/innovation.
   
Tapasztalataink alapján úgy véljük, a jól szervezett és informatív NIDays-konferencia rendkívül alkalmas fórum mind a már aktív NI-felhasz­nálóknak, mind pedig az érdeklődőknek arra, hogy „naprakésszé” tegyék az NI fejlesztési trendjeivel, új termékeivel és azok alkalmazásával kapcsolatos ismereteiket. Mindazok, akiknek sikerült felkelteni az érdeklődését az NI követlező szakmai rendezvényei iránt, egyebek közt a www.magyar-elektronika.hu weblap, elektronikus hírlevelünk és a partnereinknek küldött meghívó alapján is értesülhetnek a részvételi lehetőségekről.

 

Szerző: Tóth Ferenc

Még több National Instruments

 

Címkék: NIDays | NIWeek | LabVIEW | Science Park