Skip to main content

Hengerfejtömítés ellenőrzése gépkocsimotorok gyártásánál

Megjelent: 2014. október 17.

cognex2Az ellenőrző személy által végzett vizuális gyártásközi minőség-ellenőrzés drága munkafázis. Nemcsak az élőmunka igénye miatt az, hanem a kifáradás miatt nem észlelt hibák későbbi, költségesebb javítása miatt is. Ezért célszerű a vizuális ellenőrzést „fáradhatatlan”, intelligens kamerákra bízni, amelynek jó példája a Cognex cég esettanulmánya is.

A probléma

A modern dízelmotorok szerkezete rendkívül összetett. Minden motor számos alkatrészből áll, amelyek együttesen végzik az üzemanyag megfelelő elégetését. Egyértelmű, hogy a motor alkatrészeinek mindegyike és azok helyes összeszerelése közvetlen hatással van a  motor teljesítményére és megbízhatóságára. Az egyik legfontosabb feladat, amivel a tervezők nap mint nap szemben találják magukat: hogyan lehet biztosítani az alkatrészek tökéletes tömítettségét. Ez különösen érvényes a motor fő alkatrészeire, többek között a hengerfej tömítésére is. A hengerfejtömítés vastagságának pontos meghatározása a motor gyártása során rendkívül fontos lépés, mivel ez az alkatrész gondoskodik a hengerfej és a motorblokk közti tömítésről, valamint ez tartja távol a speciális csatornákban áramló hűtőfolyadékot és kenőolajat. A hengerfejtömítésnek széles hőmérséklet-tartományban kell működnie, továbbá a motor működése közben különböző hatásoknak és terheléseknek van kitéve, ezért a hengerfejtömítés minősége kulcsfontosságú része a motor tartós és megbízható működésének.

 

cognex1

A megoldás fejlesztése

Egy lengyel rendszerintegrátor, a PSA Zapis Hardware cég az egyik vezető európai dízelmotor gyártónak olyan munkaállomást dolgozott ki, amely ellenőrzi a hengerfejtömítés megfelelő beszerelését. A hengerfejtömítés csúcsminőségű és megbízható kivitelezése érdekében a motorgyártók már a fejlesztés során intenzív teszteléseket és szigorú ellenőrzéseket terveznek be. A magas minőség eléréséhez azonban nem elegendő csak az emberi értelem és tudás, amely nem mindig megbízható, és időnként pontatlan is. A gyakorlat is igazolta, hogy a legjobb megoldás az intelligens, számítógépes látás alkalmazása, amely a minőség precíz ellenőrzésének tökéletes eszköze.

 

cognex2

Innovatív megoldás

A megoldásban a rendszerintegrátor Zapis cég a Cognex által kifejlesztett In-Sight 1100 kompakt kamerarendszert és a VisionView 700 megjelenítőpanelt alkalmazta, amelyekből a gyártási folyamatot folyamatosan felügyelő megoldást állítottak össze. A Cognex az i­pari képfeldolgozás és az ipari kódolvasás területén a világ legjobb fejlesztői között található. Az ipari képfeldolgozást támogató rendszerek fejlesztése és tervezése során felhalmozott tapasztalatokat felhasz­nálva, a végfelhasználó dolgozói gyorsan elsajátították az alkalmazás gyakorlati  fogásait.
A kamera fő előnyei a tartósság és a pontosság. Az alumíniumból és rozsdamentes acélból készült tok tökéletes védelmet nyújt a rezgésekkel szemben. Az In-Sight Micro-készülék kis méretei (30 mm × 30 mm × 60 mm) ellenére a felhasználási lehetőségek széles palettáját kínálja, és ezzel az adott alkalmazásban is jelentős mértékben hozzájárul a hengerfejtömítés helyes felszerelésének hatékony ellenőrzéséhez. Az éppen gyártott motor típusától függően az intelligens kamera betölti a megfelelő programot. A program kiértékeli, hogy a beszerelt tömítés típusa és vastagsága megfelelő-e. A kiértékelés eredményét a Moby-rendszerbe továbbítja. A felhasználói felület a VisionView 700 panelen látható, amely lehetővé teszi más motortípusok hengerfej-tömítési referenciaképeinek felvételét is. A készülék I/O-egységen keresztül csatlakozik a PLC (S-7) vezérlőegységhez.
A rendszer további előnye a nagy sebesség: az In-Sight Micro-készülék egy másodperc alatt akár 60 képet is tud készíteni standard felbontással (640×480 képpont), és lehetővé teszi a felvett részleteket (jelen esetben a hengerfejtömítést) ábrázoló kép megtekintését. A rendszer naponta körülbelül 2400 motor hengerfejtömítésének helyes kivitelezését ellenőrzi 100%-os biztonsággal. Ezt a tiszteletreméltó eredményt semmilyen más minőség-ellenőrzési módszerrel nem sikerült volna elérni.

 

A Cognex társaság további híreiről, esettanulmányairól
a www.industrymedia.eu/hu/ portálon tájékozódhat az olvasó.

 

Cognex Hungary Kft.
Berzsenyi Zsolt értékesítési igazgató,
Délkelet-Európa és Magyarország
1088 Budapest, Rákóczi út 1-3.
Tel.: +36 1 501 0650
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
www.cognex.com

Még több Cognex

 

Címkék: In-Sight | VisionView