Skip to main content

Renishaw Equator – a sokoldalú idomszer

Megjelent: 2014. október 16.

5 reni-lídAz Equator könnyű, gyors és nagy ismétlési pontosságú mérőeszköz, amelyet az ope­rátorok egyszerű kezelőfelületen keresztül működtethetnek. Az Equator berendezésen másodpercek alatt lehet dara­bot cserélni, kiválóan integ­rálható rugalmas gyártási környezetbe, akár több gépről érkező, különböző alkatrészek vizsgálatára is.

 

 

Az Equator mérőgép új fejezet a méréstechnikában

A szokatlan és figyelmet megragadó megjelenés, a páratlan felépítmény és sajátos mechanizmus joggal veti fel a kérdést, vajon milyen piaci rést céloz meg a Renishaw az egyik legújabb fejlesztésével?
Ahogy azt már megszokhattuk, a brit ipar egyik legnagyobb presztízsű méréstechnikai vállalatánál hosszú évek kutató-fejlesztő munkája előzi meg egy-egy újító szándékú megoldás piacra dobását. Nem volt ez másként a három éve megjelent Equator esetében sem. A Renishaw felismerte, hogy a gyártó vállalatok sokszor szembesülnek komoly túlterheléssel a CMM[1]-mérőszobában, ami sok esetben újabb mérőgép vásárlására serkenti őket. Költségcsökkentési szempontból az egyik járható útnak az egyszerűbb mérési műveletek idomszerekkel való elvégzése tűnhet, ám ezek feladatspecifikusak, nem képesek követni a termékváltást, és egy idő után feleslegessé válnak, addig pedig az éves kalibrálási igényük növeli a kezdeti beruházás költségét .
Másik alternatívaként az egyedi építésű, automata/félautomata mérőcellák optimalizálhatják ugyan a gyártósori mérési feladatokat, ám tetemes bekerülési költségük és rendszerint „merev” felépítésük miatt továbbra sem képesek áthidalni a típusváltások közötti szakadékot.Az Equator ezen a fronton nyújt forradalmian új megoldást. Amellett, hogy képes jelentősen tehermentesíteni a mérőszobákban a koordináta-mérőgépek terhelését a mérések jelentős részének kihelyezésével, arra is megoldás nyújt, miként váltsuk ki az idomszereket és az egyedi mérőcellákat. Azt is mondhatjuk, hogy egyszerre két területen nyújt megoldást.

Az Equator működési elve

Az Equator alapvetően új alternatívát kínál a tapintás elven működő mérések világában a méréstechnika hagyományos módszereivel szemben. A szabadalmaztatott, egyedi felépítésnek és a működési elvnek köszönhetően képes a nagysebességű összehasonlító mérésre nagy sorozatú gyártási környezetben. Más szavakkal: programozható komparátor mérőgépnek vagy „univerzális idomszernek” is nevezhetjük, ami saját vezérlővel és mérőprogrammal (Modus) rendelkezik (1. ábra).

 

1 reni 

1. ábra

A mérés módja

Egy jól sikerült „etalon” darab méreteit egy CMM-berendezésen lemérjük, és annak mérési eredményeit egy speciális fordítóprogram segítségével az Equator vezérlőjébe töltjük. Ezt követően az „etalon” példányt az Equator berendezéssel is lemérjük. Az így kapott eredményeket korrigáljuk a CMM-ről örökölt eredményekkel, ezáltal egy „módosított névleges értéket”képezünk. Ezt a folyamatot „mastering”-nek nevezzük.
Amikor sorozatmérést akarunk végezni, akkor az Equatort „komparátor üzemmódba” kapcsoljuk, és a gép az előbbiekben leírt, „módosított névleges értékhez” képest fogja minden egyes mérési pont koordináta-értékét hasonlítani és a különbséget kiértékelni.
A felhasználó természetesen konkrét mérési eredményeket (CAD névleges érték, tűrésmező alsó-felső határa stb.) kap eredményül a koordináta mérőgépek esetén megszokott mérési jegyzőkönyv formátumában.
Mérés közben a Renishaw Process Monitoring segítségével teljes  körű SPC[2]-re is lehetőség nyílik, ezért minden egyes, megmért elem értékének időbeni változásáról szerezhetünk információt. Igény esetén QDAS[3]-adagyűjtésre is megoldás kínálkozik (2. ábra). Az Equator képes megfelelni az automatizálási feltételeknek is. Egy interfész és speciális szoftver segítségével teremtünk kapcsolatot az Equator-vezérlő és a robot között (3. ábra).

 

2 Reni

2. ábra

 

3 reni

3. ábra

Számos sikeres alkalmazás

Az Equatort piacra dobása óta számos autó- és repülőgép-ipari, orvosi és elektronikai vállalatnál telepítették világszerte. A felhasználókat a hagyományos mérőrendszerekénél alacsonyabb beruházási és karbantartási költségen kívül a mérendő alkatrészek alacsonyabb rögzítési költségei is meggyőzték. Emellett a több munkadarab rögzítésének lehetősége és az egyszerű újraprogramozás is komoly versenyelőnyt jelent. A rendszer felhasználói másodpercek alatt felhelyezhetik és rögzíthetik a már gyártási készülékbe befogott munkadarabokat.
Az Equator 300 készülék 2011-es megjelenésének széles körű sikere után a Renishaw a megnövelt magasságú, új „Equator 300 Extended Height” mérőgépével bővítette termékpalettáját. Az Equator 300 Extended Height-rendszer nagyméretű darabokhoz, készülékekhez, valamint automatikus befogáshoz nyújt nagyobb rugalmasságot. Az új változattal a munkadarabok rögzítési rendszerben történő mérése is lehetséges, de az automatizált rendszerek, robotok, szállítószalagok használata is egyszerűbbé válik (4. a., b. ábra).

 

4 a b Reni

4. a és b ábra

 

Bővebben: http://www.renishaw.hu/hu/idomszeres-rendszerek

 

Tekintse meg élőben!
Várjuk az Automotive Hungary kiállítás G pavilon 502 C standján!  

 


[1] Coordinate Measuring Machine (3D koordináta-mérőgép)

[2] Statistical Process Control – a sorozatgyártás közbeni folyamatos ellenőrzési eredmények statisztikai értékelésén alapuló beavatkozás a megmunkálási folyamatba

[3] Statisztikai analízisen alapuló minőségellenőrzés


Renishaw plc
Kereskedelmi Képviselete
2058 Budaörs, Gyár u. 2. Pf. 52.
Tel.: + 36 23 502 183
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
www.renishaw.com

Még több Renishaw