Skip to main content

Cognex-kódolvasók a gyártásautomatizálásban

Megjelent: 2014. augusztus 05.

cognex1Minél nagyobb az igény egy termék biztonságos és megbízható működésére, annál fontosabb, hogy minden egyes elkészült darab gyártását visszamenőleg, részletesen át lehessen tekinteni. Ennek fontos eleme a részegységek egyedi azonosítása, amit azonban a magas termelékenységi követelmények miatt olyan fokon kell automatizálni, hogy az ne jelentsen semmilyen fennakadást a gyártás folyamatában. Ennek egyik eszköze az optikai kódolvasó, amelynek a gyártásautomatizálásban igen szigorú követelményeket kell kielégítenie.

 

A DataMan-olvasókkal nyomon követhető a vákuumszivattyúk gyártása

A termék és a gyártási folyamat

A legtöbb személygépkocsiban és könnyű teherautóban a fékezésnél kifejtett erő csökkentésében szervo-fékrásegítők csökkentik a gépkocsivezető fizikai terhelését. Ennek a rendszernek az egyik kritikus alkatrésze a vákuumszivattyú. Ezeknek a rendszereknek a legkisebb károsodása lehetetlenné teszi, hogy megfeleljenek a velük szemben támasztott szigorú biztonsági elvárásoknak. A németországi Tübingen városa közelében fekvő Dusslingenben működő Zeltwanger Automation vállalat évente összesen 400 000 szivattyút szerel össze, és elvégzi ezek minőségi ellenőrzését is. A tesztelés végeredménye egy minőségjelző adatsor, amelyet a végellenőrzéskor minden egyes elemhez egyedileg rendelnek hozzá. Az adatok egy lézerrel felvitt DataMatrix-kódon találhatók, amelyek leolvasására a Cognex DataMan® optikai kódolvasó-készülékeit használják. Ez az eszköz dekódolja az információkat, amelyeket a cég hálózatán keresztül egy adatbázisban gyűjtenek össze. Ez a rendezett adatsor az alkatrészek teljes mértékű nyomon követhetőségének alapja.

 

cognex2

A tesztelés garantálja a jármű hatékony és biztonságos fékezését

Összesen 40 másodpercig tart, amíg a vákuumszivattyú teljesen körbeér a Zeltwanger-vállalat szerelő- és tesztelő üzemegységének kör alakú léptetőasztalán. A tesztelőegység automatikusan felcsavarozza a borítót és ellenőrzi a szivattyú tömítését. Miután a rendszer visszaigazolja, hogy valamennyi tömítés a helyére került, és a tömítőgyűrűk hibátlanok, a szivattyú tesztelés céljából egy szervomotoros meghajtóhoz kapcsolódik. A vákuumszivattyút különféle sebességtartományokban tesztelik, mérik a forgatónyomatékot és a nyomást, a hidraulika olajnyomását, és a névleges üzemi hőmérsékleten mérik az olaj átfolyási sebességét. Amennyiben a szivattyú a teszt minden követelményét a megengedett toleranciatartományon belül teljesíti, a lézercímkéző egy DataMatrix-kódot helyez el rajta, amely a mért értékeket, a sorozatszámot és a – szövegként feltüntetett – gyártási dátumot tartalmazza 2D-optikai leolvasó által felismerhető formában.

Az adatok megerősítik az eredményeket

A következő lépésben a DataMan optikai leolvasó visszaolvassa a frissen felvitt DataMatrix-kódot, és ellenőrzi, hogy a kód 100%-os biztonsággal dekódolható-e. Az olvasás végeredménye a végellenőrzés során rögzített összes adatot reprodukálja. Ezzel a lépéssel bizonyosodik meg a gyártó arról, hogy a mért értékeket helyesen rendelték hozzá minden egyes termékhez annak teljes élettartamára.
A DataMan vonalkód-leolvasóval ellenőrzött kódot összevetik az előzőleg elvégzett végellenőrzés valamennyi lépésének adatbázisban tárolt mérési eredményeivel. A teljes egyezés bizonyítja, hogy az adatok valóban hibátlanul olvashatók. Amennyiben a rendszer minden szükséges információt felismert, és az alkatrész megfelelő, a vákuumszivattyú a gyártási folyamat további fázisába léphet. Ha az információk pontatlanok, a terméket eltávolítják a folyamatból, majd az operátor egy öntapadó címke felhelyezésével jelzi, hogy a termék további ellenőrzésre és korrekcióra szorul.

 

cognex3

A teljesítmény határozza meg a standardot

A tesztelésből kapott adatok beépítése a DataMatrix-kódba, illetve annak ellenőrzése, hogy a kódok olvashatóak és az adatokat nyomon követhető módon, megbízhatóan mentették, komoly önbizalomra jogosítja fel a Zeltwanger-vállalatot, amellyel garantálhatja a folyamat – de mindenekelőtt a végtermék – megbízhatóságát. Ennek kulcseleme a DataMan-vonalkódolvasó, amely egymagában, egyetlen kompakt tokozatban egyesíti a megvilágító- és a képfelvételi rendszert, valamint az integrált processzort, és szabványos ipari csatlakozással kapcsolható a gyártásautomatizálási rendszerhez. A DataMan optikai kódolvasó még nagyon szűk térben és nagyon kedvezőtlen feltételek között is képes a 2D-DPM (Direct Part Mark) DataMatrix-kódok gyors és pontos olvasására.
A termelési folyamat utolsó fázisában a Zeltwanger cég új szerelő és tesztelő üzemegysége a DataMatrix-kódokban foglalt adatokat elküldi a belépő szintű PC-számítógépbe, amely két hálózati kártyájának egyikével az üzemegység gyártórendszeréhez, a másikkal a magasabb irányítástechnikai szinthez csatlakozik. Ezzel a két rendszer működése megbízhatóan elkülönül. Ennek köszönhető, hogy hibaüzenet esetén a Zeltwanger szervizének munkatársai egy távoli szerver segítségével közvetlenül be tudnak avatkozni anélkül, hogy a felhasználó rendszerében tallóznának. Ezzel minimalizálható a folyamat szervizcélú felfüggesztése miatti állásidő.

 

 

A Cognexről

A Cognex Corporation ipari képfeldolgozási és azonosító rendszerek tervezésével, fejlesztésével, gyártásával és forgalmazásával foglalkozik, tehát olyan készülékekkel, amelyek „látnak”. A Cognex világvezető a gépi képfeldolgozás és ipari azonosítás iparágában; képfeldolgozási és azonosítási rendszereit világszerte alkalmazzák a legkülönbözőbb ellenőrzési, azonosítási és irányítási feladatoknál a gyártási és terjesztési folyamat során. Legfőbb piacainak az autógyártás, az élelmiszerek és italok előállítása, a gyógyszeripar és a logisztika, valamint az OEM (eredeti) gyártók számítanak. A Cognex székhelye az USA Massachusetts államában van, és regionális irodákat működtet Észak-Amerika, Európa, Ázsia, Japán és Latin-Amerika területén. A Cognex Kelet-Európában is folyamatosan növeli helyi jelenlétét, amelynek eredményeképpen ma már technikai támogatást és csoportos képzést kínál a lengyelországi Wroclawban és Budapesten található irodáiban. További részletekért látogasson el a Cognex weboldalára a www.cognex.com címen.

 

 

 

A Cognex társaság további híreit, esettanulmányait a www.industrymedia.eu portálon olvashatja el.

 

Cognex Hungary Kft.
Berzsenyi Zsolt
Értékesítési Igazgató, Délkelet-Európa és Magyarország
1088 Budapest, Rákóczi út 1-3.
Tel.: +36 1 501 0650
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
www.cognex.hu

Még több Cognex