Skip to main content

A robotalapú hegesztőrendszer javítja a feldolgozás minőségét, és csökkenti a munkaterhelést

Megjelent: 2022. augusztus 23.

Beckhoff lidA PC-alapú vezérlés
modernizálja a liftgyártást

Az első, felvonótartókhoz készült robotalapú hegesztőrendszerrel a XIZI Heavy Industry nemcsak a biztonsági szempontból releváns hegesztési varratok állandóan magas minőségét biztosítja, hanem megkíméli a hegesztőket a megerőltető és veszélyes munkavégzéstől is, miközben a jelentős termelékenységnövekedés előnyeit élvezik a Beckhoff PC-alapú vezérlése révén.

 

A XIZI Heavy Industry Co., Ltd. a XIZI United Holdings Co., Ltd. teljes tulajdonú leányvállalata; a top 500 kínai vállalat egyike. A cég termékpalettája komplett felvonórendszereket, mozgólépcsőket, mozgójárdákat foglal magába azok tartozékaival együtt, beleértve a kereszttartókat, mozgólépcső-oldallemezeket, hajtásokat és vezérlőrendszereket, valamint felvonószerelési szolgáltatásokat és szerkezeti acélrácsokat is.

 

Magasabb minőség, hatékonyság és biztonság

A hegesztést általában kézzel végzik, ami már normál körülmények között is megerőltető. A hegesztési varratok állandó minőségének biztosítása érdekében azonban a műhely szellőztetése tilos. Emiatt a hegesztőknek magas hőmérsékleten és rossz szellőzés mellett kellett a megterhelő hegesztési munkákat végezniük – egészen mostanáig. A pekingi, hegesztési technológiára szakosodott rendszergyártó, a WTEC, PC-alapú vezérlés segítségével teljesen automatizált, robotalapú rendszert fejlesztett ki, és telepített a XIZI számára. A WTEC szerint ez az első alkalom, hogy teljesen automatizált, robot által támogatott hegesztést alkalmaznak a felvonó kereszttartóinak gyártása során.

 

Beckhoff 1

Robot-hegesztőállomás felvonószerkezetekhez (© XIZI HIC)

 


A rendszer nemcsak az operátorok munkakörülményeit javítja; hanem új szintre emeli a hegesztési varratok hatékonyságát és minőségét is. A 25 méteres robothegesztő rendszerben nagy szerepet játszik a PC-alapú vezérlés és az EtherCAT. A Beckhoff C6920 vezérlőszekrénybe szerelhető ipari számítógépe a TwinCAT automatizálási szoftverrel, különböző EtherCAT-terminálokkal, AX5112 szervohajtásokkal és AM8561 szervomotorokkal együtt dolgozva minden hegesztési folyamatot vezérel:

  • állványtengelyre szerelt hegesztőrobotot;
  • megfogó- és emelőrendszereket;
  • minden upstream és downstream folyamatot.

Ez utóbbi magában foglalja a felvonók tipikus tartószerkezeteinek – úgy mint a felső és középső gerendáik, a kis alsó gerendák, valamint a köténylemezek és üvegfogók rögzítőlemezeinek – automatikus terhelését és hegesztését.
A XIZI-nek olyan megoldásra volt szüksége, ami lehetővé teszi szinte minden termék és azok változatainak legyártását egyetlen művelettel. Ennek megfelelően a hegesztőrobotnak a legkülönfélébb összetett feladatok elvégzésére is képesnek kell lennie:

  • a rácsozat kis alsó gerendáinak és ferde gerendáinak automatikus terhelése
    és hegesztése;
  • az üvegfogók és a köténylemezek rögzítéseinek automatikus terhelése
    és hegesztése;
  • a központi gerenda automatikus terhelése és hegesztése;
  • függőleges és vízszintes hegesztés;
  • függőleges hegesztés felfelé;
  • különféle hegesztések a változó pozíciókhoz és a munkadarabokhoz.

 

Az univerzális TwinCAT vezérlőszoftver

Mindössze egy C6920 ipari PC-re és a TwinCAT automatizálási szoftverre van szükség ahhoz, hogy ezeket a kihívást jelentő funkciókat megvalósítsuk: PLC, HMI, NC-mozgásvezérlés, hegesztőrobot-vezérlés, oktatási programok automatikus generálása – minden feladat egyetlen vezérlőplatformon fut. Így a vezérlőrendszer felépítése egyszerű és áttekinthető marad. A kezelői konzol a TwinCAT ADS protokollján keresztül kommunikál a vezérlőrendszerrel; az emelő- és befogóberendezés távoli I/O-ja és a robot állványtengelye az EtherCAT-en keresztül, valamint a WTEC által használt hegesztőrobot EtherNet/IP-n keresztül. A PC-alapú vezérlés nyitott megközelítésével az ilyen heterogén hálózati struktúrák könnyen megvalósíthatók. Amennyiben szükséges az IPC felhő szabványos Ethernet interfésze más protokollokhoz is konfigurálható.

 

Beckhoff 2

A C6920 vezérlőszekrénybe szerelhető ipari PC, és a Beckhoff különféle EtherCAT termináljai alkotják az automatizálási- és vezérlőrendszer magját
(© XIZI HIC)

 


A TwinCAT HMI-n alapuló gyártásvezérlő programban a WTEC az összes hegesztési típus folyamatát kezeli, beleértve a hegesztőrobot összes paraméterét. A program kiválasztása után a hegesztőrobot megkapja a különböző hegesztési folyamatokhoz tartozó paramétereket. Miután minden egyes hegesztési varrat elkészült, a robot által használt paramétereket riportálják és archiválják.
Az összes hegesztési varrat dokumentálása fontos szempont a felvonóépítésben, különösen azért, mert a rendszer különböző gyártók számára gyárt felvonó kereszttartókat – és ezek a gyártók többnyire saját specifikációkkal, anyagtípusokkal és tételméretekkel rendelkeznek. A TwinCAT szoftver magas funkcionalitásának és rugalmasságának, valamint a PC-alapú vezérlésnek köszönhetően a WTEC és a XIZI egyértelműen lefedi a teljes tartományt.

 

BECKHOFF Automation Kft.
1097 Budapest, Táblás utca 36–38. G ép.
Tel.: + 36 1 501 99 40
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
www.beckhoff.com

www.automatic-welding-machine.com
www.xizigroup.com
www.beckhoff.com/twincat-hmi