Skip to main content

Kompakt polipropilén KEMET kondenzátorok

Megjelent: 2022. május 20.

TME lidR53 sorozat, AEC-Q200 szabvány minősítéssel

A fóliakondenzátorok megkülönböztető jellemzői közé tartozik a kivételesen nagy impulzuserősség és stabilitás. Fémezett műanyag (dielektrikum) csíkokból készülnek. Ha polipropilén alkatrészekről van szó, a polipropilén (PP) szigetelőként működik.

 

Az ezzel a technológiával előállított alkatrészek alacsony ESR (ekvivalens sorozatú ellenállás) és ESL (ekvivalens sorozatos induktivitás) értékekkel szolgálnak. Az ilyen specifikációk és az áramkörben jelentkező hirtelen feszültségváltozásokkal (túlfeszültségekkel) szembeni ellenállás miatt gyakran használják nagy teljesítményű és nagyfeszültségű rendszerekben (kapcsolóüzemű tápegységek, audioerősítők stb.).
Elméleti képességeiktől függetlenül a kondenzátorok hajlamosak a hosszan tartó használatból eredő károsodásokra, különösen, ha pontatlan gyártásról van szó. Egy már bizonyított márka polipropilén alkatrészeinek használata biztosítja az áramkörben a rendszer hosszabb élettartamát és nagyobb működési stabilitását. A KEMET – a YAGEO csoport tagja – vezető globális elektronikai alkatrészszállító, amelynek profilja szinte minden típusú kondenzátor fejlesztésére és gyártására kiterjed. Az R53 polipropilén kondenzátorok nemcsak paramétereik, hanem AEC-Q200 tanúsítványuk miatt is egyedülálló megoldást jelentenek.

 

Kemet kezdo

 

AEC-Q200 minősítés

Az AEC-Q200 mozaikszó első része az Automotive Electronics Council rövidítése. Az intézmény által felállított alapvető szabványok a következők: Q100 (az integrált áramkörökre vonatkozó követelmények), Q101 (diszkrét félvezetők, pl. tranzisztorok, dió­dák stb.) és Q200 (passzív alkatrészek), amelyek a kondenzátorok szempontjából kulcsfontosságú szabványok. Az AEC-Q200 minősítés megköveteli, hogy az alkatrészek viszonylag széles hőmérséklet-tartományban (és annak hirtelen változásaiban) jól ellenálljanak, megnövekedett páratartalmú környezetben működjenek, és mechanikai tartósságot (ütés, rezgés) biztosítsanak. Az R53 sorozat gyártása során a KEMET mindezen követelményeknek megfelelt, esetenként meghaladta az előírt értékeket. Ez a sorozat kielégíti az autóipari, ipari, fogyasztói és energetikai alkalmazások növekvő igényét, amelyek kisebb méretű, nagy kapacitású X2 osztályú megoldást igényelnek az EMI elnyomására.

 

TME KEMETabra

 

R53 sorozat – áttekintés

A KEMET R53 sorozatú polipropilén kondenzátorait úgy tervezték, hogy jó ellenállóképességet biztosítsanak zord környezeti körülmények között is, amit az AEC-Q200 tanúsítvány is megerősít. Ezenkívül az alkatrészek önkioltó epoxigyanta felhasználásával készülnek, amelynek köszönhetően megfelelnek az UL94V-0 tűzvédelmi szabvány követelményeinek. A termékek másik erőssége a kompakt méret. Technológiai okok miatt a filmkondenzátorok ritkán kaphatók SMD-tokozásban. A KEMET azonban nem kis energiát fektetett az R53 sorozat miniatürizálásába (THT alkalmazásokhoz), amely lehetővé teszi kisebb felületű áramkörök építését, miközben megtartja a szükséges elektromos paramétereket.
A TME R53 100 nF és 22 µF névleges kapacitású kondenzátorokat kínál (10% vagy 20% toleranciával, típustól függően). Az alkatrészek 15–37,5 mm-es távolságban lévő kivezetésekkel vannak felszerelve. 310 VAC feszültségig történő használatra alkalmasak. Előnyük az üzemi hőmérséklet széles tartománya: - 40 °C-tól 110 °C-ig.

 

TME KEMET tabla


Az R53 sorozat kondenzátorait pl. elektromágneses zavarszűrő áramkörökhöz tervezték, ezért X2 biztonsági tanúsítvánnyal rendelkeznek (túlfeszültség-impulzusokkal szembeni ellenállás 2,5 kV-ig). Ez azt jelenti, hogy sikeresen alkalmazhatók vonalszűrőként elektromos fogyasztásmérőkben és feszültségosztók alkatrészeiként kapacitív tápegységekben, de főképp autóipari alkalmazásokhoz készültek. Térfogatuk átlagosan 60%-kal kisebb, mint a konkurens X2 osztályú kondenzátoroké, ami kisebb NYÁK-területet, kisebb súlyt, alacsonyabb költségeket és nagyobb megbízhatóságot tesz lehetővé.

TME Hungary Kft.
1146 Budapest, Hermina út 17.
Tel.: +36 1 220 67 56
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
(https://www.tme.eu/hu/news/library-articles/page/45435/kompakt-polipropilen-kemet-kondenzatorok/)