magyar elektronika

Hírlevél

Tájékozódjon legfrissebb cikkeinkről, híreinkről!

Valós email cím megadása kötelező

Invalid Input

Invalid Input

TME lidA potenciométerek számos elektronikus áramkör kulcsfontosságú elemei. Gyakran használják trimmerként az áramkörök pontos kalibrálásához és beállításához, mielőtt a készüléket eljuttatnák a végfelhasználóhoz. Ezenkívül szabályozási potenciométerként is használhatók a manuális paraméterbeállításokhoz, például a hangerő szabályozásához vagy a program kiválasztásához a termék élettartama alatt. Gyakran használják műveleti erősítőkben, de meg­találhatók digitális áramkörökben is, különösen D/A és A/D átalakítókkal kombinálva.

 

Számos eszköz élettartama függ a potenciométer minőségétől és külső tényezők (rezgés, oxidáció, korrózió) hatásaival szembeni kopásállóságától. Ugyanez vonatkozik a termikus együtthatóra, vagyis az ellenállás változására a hőmérséklet hatására. Ideális esetben a telepítő által beállított ellenállásnak állandónak kell maradnia – így garantálják az ipari automatizálási berendezések, a háztartási kis- és nagygépek, valamint (az eszközök közül is talán az egyik legfontosabb) a mérőberendezések hosszú távú és megfelelő működését. Más szavakkal: a potenciométer kiválasztásakor a tervezőknek és a gyártóknak mindig a minőséget kell szem előtt tartaniuk. Mivel a TME gyakran szállít elektronikus alkatrészeket tervezési szakaszhoz, prototípusok készítéséhez, egyedi alkalmazásokhoz és tömeggyártáshoz, a passzív alkatrészek nagyon fontosak. A jól ismert és bevált márkák termékei kiemelt helyen állnak, köztük a Piher Sensing Systems is.

 

TME kezdo


A Piher Sensing Systems spanyol cég, amely érintés nélküli és érintkező helyzetérzékelők fejlesztésére és gyártására specializálódott, az utóbbiak közé tartoznak a potenciométerek is. Ma már ez a márka az amerikai Amphenol csoport tagja – jól ismert a professzionális elektronikai mérnökök számára mind a kínálat szélessége, mind a megoldások minősége miatt. Nincs ez másként a Piher Sensing Systems logója alatt készülő termékeknél sem; hiszen ezek is a tartós és pontos eszközök gyártására szánt megoldások.

 

A megfelelő potenciométer kiválasztása

A Piher Sensing Systems potenciométer-választéka több mint száz termékből áll. Az összes típus paraméterét alaposan részletezi
a TME katalógusa, így az adott cikket kereső vásárlók igényeik szerint, pontosan szűkíthetik a találatokat.
A termékek az alábbi linken érhetők el: https://www.tme.eu/hu/katalog/?search=piher_202107
A Piher termékek jellemzőit azok szimbólumai mutatják, amelyek pontosan meghatározott, rövidebb kódokból épülnek fel.

 

TME 1

 

  • A szimbólum első része a potenciométer sorozatát jelöli. Felosztásukat és tulajdonságaikat az alábbiakban tárgyaljuk.
  • A szimbólum második része a rotor vagy a beállító hornyok típusát jelöli. A katalógusunkban kapható termékek esetében ez a következő lehet: „L” rotor (nyíl alakú); „K” rotor (kereszt alakú); „M” rotor (hatszögletű imbuszfoglalat) 2,05 mm magassággal. Az ilyen potenciométerek a Piher gombok segítségével is beállíthatók.
  • A szimbólum harmadik része a szerelési módot jelöli. A H01 termékeket THT-szerelésre tervezték, merőlegesen rögzíthetők a NYÁK-felületre, a raszter 2,5 × 5 mm. Ugyanez vonatkozik a H02-re is, de ennél az érintkezők hajlítottak, megkönnyítve az alkatrész rögzítését forrasztás előtt. A V10 elemek párhuzamosan vannak összekötve, 5 × 10 mm-es sorkapcsokkal (a V11 változat hajlított érintkezőkkel rendelkezik). Az SMD alkatrészek 5 × 9,4 mm (V50) és 5 × 4,35 mm (V55) raszterrel érhetők el. A V60 és V65 változatok ugyanolyan méretekkel rendelkeznek, de THT érintkezőkkel vannak ellátva.
  • Az alkatrész ellenállását mutatja az az érték, amely három karakter formájában van kódolva, az utolsó számjegy a nullák számát adja meg. Például: az 503-at 50 000-nek kell olvasni, vagyis az ilyen jelöléssel ellátott potenciométer ellenállása 50 kΩ. Az ellenállás értékét az összes Piher potenciométeren hagyományos formában is feltűntetik (1K, 10K, stb.).
  • Az egyetlen betűkarakter a potenciométer jellemzőit adja meg. Az „A” lineáris potenciométereket jelöl, a „B” logaritmikusakat.
  • Az utolsó rész a névleges ellenállási tűrést jelöli. Jelenleg négyféle tolerancia áll rendelkezésre a TME kínálatában, nevezetesen 0505 = 5%, 1010 = 10%, 2020 = 20% és 3030 = 30%.

 

Piher Sensing Systems potenciométer-sorozat

A cikk további része a Piher potenciométerek fő sorozatát ismerteti. A gyártó egyéb termékei is megtalálhatók a kínálatban (pl. axiális alkatrészek). A szállító teljes választékát megtalálja a TME katalógusában.

 

PT10 és PTC10

A Piher Sensing Systems 10 mm-es THT potenciométerei a PT10 és a PTC10 sorozatba tartoznak. A második csoport megkülönböztető jellemzője az út anyaga (cermet-fémkerámia) és a hozzá tartozó nagyobb teljesítmény, 330 mW és hőmérséklet, 90 °C (szénelemeknél 150 mW és 70 °C). Itt kell megjegyezni, hogy a zsugorított fémből készült alkatrészek hőstabilak. A hőmérsékleti együttható akár 100 ppm/°C is lehet (max. 0,01% a környezeti hőmérséklet 1 °C-os változása esetén). Valamennyi termék esetében a mechanikus forgási szög körülbelül 235°; a gomb átmérője 10,3 mm. A PT sorozatú 100 Ω és 5 MΩ ellenállású potenciométerek, amelyek vízszintesen vagy függőlegesen is felszerelhetők, már elérhetők a TME kínálatában is. THT potenciométerekhez csak lineáris modellek állnak rendelkezésre a TME-nél.

 

TME 3

A PTC10 sorozatú cermet útvonalak lehetővé teszik a maximális 330 mW teljesítmény elérését

 

TME tabl1

 

 

SMD potenciométerek

Felületszereléshez a Piher Sensing Systems a PS-6, PS-10, PS-15, PSC-10 és PSC-15 sorozat alkatrészeit kínálja. Ezeknek a sorozatoknak a fő megkülönböztető jellemzői a potenciométer maximális teljesítménye.

 

TME 4

SMD potenciométer átmenő furatokkal

 

TME tabl2

 

A PS sorozat esetében ez az érték (típustól függően): 100, 150, 250, 330 és 500 mW lehet, így a sorozat megválasztása elsősorban az alkalmazástól függ, ha például nagyobb áramerősség-tűrésre lehet szükség (audió áramkörök beállítása). Az SMD potenciométerek ellenállása 10 Ω és 1 MΩ között mozog, ezek üreges tengelyű, egyfordulatú trimmerek.

 

TME Hungary Kft.
1146 Budapest, Hermina út 17.
Tel.: +36 1 220 67 56
E-mail: tme@tme.hu
(https://www.tme.eu/hu/news/library-articles/page/43743/Piher-Sensing-Systems-potenciometerek/)