Skip to main content

Gépek és rendszerek hatékony és költséghatékony állapotfelügyelete IIoT-vel

Megjelent: 2021. március 30.

weidmuller lidIoT-terminál: ipari IoT megoldások gyors és egyszerű telepítése – konfigurálás és adatfelügyelet felhőszolgáltatások segítségével –, illetve meglévő rendszerek egyszerű utólagos bővítése ipari IoT-elemekkel, minden rendszerösszetevő integrálása az automatizálási rendszerbe a Weidmüller IoT-termináljának segítségével.

 

Az ipari „eszközök internetes hálózata” (IIoT) azt jelenti, hogy a termelési környezet minden összetevője kapcsolatban áll egymással a digitális infrastruktúrán keresztül, és mindegyik aktívan részt vesz a folyamatban. A digitális IoT-megoldásokat öt alapvető funkció jellemzi: adatgyűjtés, adatfeldolgozás, adatkommunikáció, adatelemzés, valamint kezelői közreműködés. Ez új lehetőségeket teremt a hozzáadott érték előállítására, például a berendezések általános hatékonyságának (OEE) növelésével vagy az automatikus energiafelhasználási jelentések előállítása révén a rendszervezérlés hatékonyságának javításával. Manapság első lépésként gyűjtik és tárolják ugyan a vállalaton belüli adatokat, de ezeket a legtöbb helyen még nem megfelelőképpen használják fel. A Weidmüller átfogó, az érzékelőktől a felhőig tartó útvonalat felölelő termékválasztékot kínál a digitalizáláshoz és az intelligens hálózat építéséhez. A termékcsalád új tagja az IoT-terminál, az ipari IoT számára kifejlesztett nyílt és biztonságos megoldás, amely gyorsan integrálható a meglévő rendszerekbe. A megoldás adatokat gyűjt, továbbítja őket a felhőszolgáltatásokba, és aktív, adatelemzésen alapuló beavatkozásokat is lehetővé tesz. Különösen alkalmas a hibák naplózására és konfigurált hibaüzenetek felhőszolgáltatásba történő elküldésére.

 

PR IoT Terminal

IoT-terminál

 



Széles körű felhasználás ipari alkalmazások körében

A Weidmüller megoldásának több digitális és analóg bemeneti és kimeneti portja van. A bemeneti portok négy digitális jel egyidejű felügyeletére alkalmas megoldások alkalmazását teszik lehetővé. Ezenfelül két feszültség- vagy árammérést, valamint legfeljebb négy hőmérsékletmérést lehet egyidejűleg végezni. Két port elektromos szigeteléssel rendelkezik, ezáltal használható váltakozó áramú alkalmazásokhoz. Az üzembe vétel során az IoT-terminál automatikusan jelentést küld a felhőbe, és készen áll az adatok továbbítására. Az IoT-terminál üzembe vételét és konfigurálását a BLE (alacsony energiaigényű Bluetooth-kapcsolat) funkcióval, egy alkalmazás használatával lehet elvégezni. Miután sikeresen bejelentkezett a felhőbe, az IoT-terminál a felhőn keresztül is konfigurálható. A konfigurálás magában foglalhatja a határértékek és a megfelelő reakciók beállítását is. A megadott határérték túllépése esetén a felhasználó közvetlen értesítést kap. Ezek az aktív, adatelemzésen alapuló beavatkozások az ipari alkalmazások széles köre előtt nyitnak utat, például áramfelügyelet napelemparkokban, vízerőművekben vagy elektromos járművek töltőállomásainak felügyeletében. Egyidejűleg lehetőség van az adatok rendszeres, időzített továbbítására a felhőbe. A felhő minden adatátvitelt naplóz, aminek köszönhetően ezek később visszakereshetők az előzmények között. Az MQTT/COPA webes átviteli protokoll használatával a felhasználó szabványosított protokollok formájában kapja meg az adatokat, amelyek egyszerűen átemelhetők a felhasználó meglévő műszaki tervezőrendszereibe. Az MQTT protokoll közvetlenül fogadott és szétosztott üzenetekkel kezeli és adminisztrálja az összes adatmozgást, ami az úgynevezett MQTT Broker rendszeren keresztül történik. Az IoT-alkalmazások számára azonban nem csak az adatok szabványosított felhőbe továbbítása jelent előnyt. Egy másik igen jelentős tényező az egyszerű és költséghatékony adatfelügyelet, amely egyszerűvé teszi az ipari IoT-alkalmazásokon belüli használatot.

 

Kommunikáció keskenysávú IoT és LTE-M használatával

Az adatok felhőbe továbbításához a Weidmüller többek között az 1. kategóriájú keskenysávú IoT és LTE-M megoldást használja. Ezek olyan mobilkommunikációs szabványok, amelyeket a költséghatékony, energiatakarékos és kedvező árú IoT-szolgáltatások számára alakítottak ki. A keskenysávú IoT és LTE-M speciális keskenysávú modulációja révén a rádiójelek városon kívüli környezetben akár 10 km távolságra is képesek eljutni, és csökken a falak, gépek és környezeti tárgyak által okozott csillapítás is. A megoldás az alacsony energiaigényű Bluetooth és a ModBus technológiát is alkalmazza. A megoldást számos globális és helyi mobilszolgáltató is jóváhagyta, ezért világszerte alkalmazható. Ez az átviteli szabvány különösen jól használható decentralizált alkalmazásokban az állapotadatok rendszeres továbbítására, mivel energiafelhasználása rendkívül kicsi.


Gyors, egyszerű beállítás és üzembe vétel

A megoldás tervezése folyamán a fejlesztők különös hangsúlyt fektettek a gyors és egyszerű üzembe vételre. A felhasználót intuitív okostelefonos alkalmazás segíti a teljes beállítási és karbantartási folyamat során. Az alkalmazás elindítása után a felhasználó felhasználónévvel és jelszóval jelentkezhet be az alkalmazásba. Az IoT-terminál ezután a felderített BLE-eszközök közül választható ki. Az IoT-terminál „eszközként” való bejelentkezése után megtekinthetők a bemeneti és kimeneti portok adatai.

 

weidmuller

IoT-terminál: vizualizáció és adatfigyelés a különféle portokról, állapotjelzővel és időbélyegzővel

 


Egyszerű modernizálás

Az IoT-terminál egyik lehetséges alkalmazása a meglévő gépek és ipari rendszerek költséghatékony modernizálása, alkalmassá tétele az energiafogyasztás naplózására. Ebben az esetben az alkalmazás megvalósításához csupán egy költséghatékony energiamérőre és egy Modbus RTU interfészre van szükség. Ekkor az IoT-terminál Modbus RTU master eszközként működik, és rendkívül költséghatékony megoldást kínál a rendszer IoT-funkcióval való bővítésére. Minden összetevő egy külön, Energy-PnP doboznak nevezett házban foglal helyet, ezért egyszerűen felhasználható a modernizáláshoz. A digitális és analóg bemenetekre további külső érzékelőket, például áramláskapcsolókat vagy hőmérséklet-érzékelőket lehet csatlakoztatni. Az összes adat közvetlenül hozzáférhető a felhőben. Mindent egybevetve, ennek a megoldásnak a kifejlesztésekor a költséghatékony és egyszerű IIoT-megoldások kiépítése volt a cél, és a segítségével olyan termelő vagy infrastrukturális létesítményeket lehet digitalizálni, amelyek esetében ez eddig nem volt gazdaságos.

 

weidmuller 2

IoT-terminál vizualizációja


Az IIoT vertikális integrációjának segítése

Ha digitalizálásról van szó, akkor kulcsfontosságú, hogy rá lehessen látni a gépvezérlésekre és a termelési folyamatokra, emellett hozzá lehessen férni ezeknek a folyamatoknak az információihoz is. Ehhez jelentős mértékben hozzájárul a vertikális integráció, amelynek során összegyűjtik a termelő létesítmények információit és kiértékelés céljából továbbítják őket. A Weidmüller megoldásai segítséget nyújtanak az igényeken alapuló IoT-megoldások kifejlesztéséhez, valamint a megoldások meglévő hálózatokba történő sikeres integrálásához, például a gépek helytől független üzembe vétele, a berendezések általános hatékonyságának (OEE) javítása, illetve energiafelhasználási jelentések automatikus létrehozása céljából. Az ipari analitika és a felhőalapú szolgáltatások – például a ResMa energia- és erőforrás-felügyeleti rendszer – formájában a Weidmüller már előnyök sorát biztosító megoldásokat kínál megrendelői számára.

 

Weidmüller Kft.
1097 Budapest, Gubacsi út 6.
Tel.: +36 1 382 77 00
Fax: +36 1 382 77 01
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
www.weidmueller.hu