Skip to main content

igus kábelmegoldások Profinet alkalmazásokhoz és motorvezérléshez

Megjelent: 2020. november 30.

igusA Profibus Nutzerorganisation e.V. (PNO) szervezet tagjaként az igus jelenleg kilenc Profinet kábeltípust kínál, újonnan fejlesztett hibrid kábele pedig komplex adat- és energiaátviteli megoldás az új generációs Bosch Rexroth motorok hajtásához.

 

 

 

A Profibus Nutzerorganisation e.V. által kifejlesztett Profinet technológia egyre inkább a világ vezető Ethernet-alapú kommunikációs megoldásának számít az ipari automatizálás területén. Az IHS Markit tanulmányának eredményei szerint az újonnan telepített csomópontok alapján a Profinet csaknem 30%-os piaci részesedést ért el 2018-ban. A Profinet egyértelmű előnyöket kínál az ipar számára – az Ethernet protokoll alapján nagy mennyiségű adat továbbítható akár 100 Mbit/s sebességgel is. Ez azonban egyben azt is jelenti, hogy a gépeknek és a kábeleknek egyre dinamikusabban kell mozogniuk a kompakt installációs terekben, ami pedig már kihívás a szabványos kábelek számára.
Az igus több mint 25 éve fejleszti azokat a kábeleket, amelyek energialáncokban és robotokban használhatók. A német gyártó nemrégiben a mozgó alkalmazásokban használatos kábelek specialistájaként csatlakozott a Profibus Nutzerorganisation e.V. szervezethez. Az igus jelenleg kilenc kábeltípust kínál a kifejezetten a Profinet-alapú kommunikációra épülő különböző alkalmazásokhoz.

 

Lineáris mozgás vagy torzió – az igus Profinet kábel garantáltan kitart

Az igus Profinet chainflex kábelek esetében négyfajta köpenyanyagot alkalmaznak, a kábeleket négy hajlítási sugárra és két torziós szögre méretezik. A termékcsalád megoldásokat kínál kis telepítési helyekre, maximális sebességre és háromdimenziós mozgásokra, akár ±360°/m elfordulással a roboton, vagy szabad mozgásokra épülő alkalmazásokban. A kábelek UL, NFPA, EAC és CTP minősítésekkel is rendelkeznek, és a kívánt hosszúságban közvetlenül készletből kaphatók. Vásárlói igény esetén az igus Profinet kábelek teljesen készre szerelt és azonnal üzembe helyezhető – readycable – változatban is megvásárolhatók, például a Telegärtner M12-es kerek profilú csatlakozójával felszerelten.

 

PM1520 1

Az igus mint a mozgó alkalmazásokban használatos kábelek specialistája, a Profinet Nutzerorganisation e.V. (PNO) szervezet tagjaként kívánja előremozdítani a Profinet technológia fejlődését (Forrás: igus GmbH)

 

igus hibrid kábel az új motorgenerációk számára

Egyre kisebb és kompaktabb, még nagyobb teljesítmény mellett: ez a tendencia egyre inkább megmutatkozik a motorok fejlődésének területén. Az új követelményeknek azonban nemcsak a motornak, hanem a használt kábeleknek is meg kell felelniük.
A modern motorok energiával és adatokkal való ellátásához a felhasználóknak megfelelő kábelekre van szükségük, amelyek megbízhatóan működnek még az energialáncok nagy gyorsulásai és hosszú vezetékútjai esetén is.
A megoldás az energiatáplálást és az adatellátást egyesítő hibrid kábel, amelynél integrálják az adattovábbító vezetéket és a szervokábelt. Kifejezetten az energialáncokban való felhasználásra fejlesztette ki az igus azt az új hibrid kábelt, amely a Bosch Rexroth MS2N és IndraDrive Mi motorokhoz alkalmazható.
A kábel halogénmentes PUR külső köpenye biztosítja az olajállóságot, és növeli a kábel élettartamát.
Az igus-tól a felhasználó csatlakozókkal már teljesen készre szerelve is megrendelheti az általa alkalmazni kívánt vezérlőkábel-megoldást, úgynevezett readycable kábelként.

 

PM2020 1

A Bosch Rexroth motorokhoz használható új költséghatékony hibrid kábel megbízható energia- és adatellátást biztosít mozgás közben (Forrás: igus GmbH)

 

Az igus online readycable keresője segít a termék kiválasztásában

Valamennyi kábel kiterjedt vizsgálatsorozaton esik át az igus saját 3800 négyzetméteres vizsgálati laboratóriumában. A CFBUS.LB.060 Profinet kábelt például több mint 65 millió lökettel tesztelték, 63 mm-es hajlítási sugárral. Az új hibrid motorvezérlő kábellel végzett tesztek pedig kimutatták, hogy e-chain energialáncba szerelve és legfeljebb 10 × d hajlítási sugár esetében, hosszú távon biztonságosan képes ellenállni 10 millió kettős löketnek. Tesztjeinek köszönhetően az igus az egyetlen kábelgyártó a világon, amely 36 hónapos garanciát nyújt az e-chain kábeleire. Az igus readycable sorozatában 24 gyártói szabványnak megfelelő, összesen több mint 4200 kábel található. A megfelelő megoldás gyors kiválasztásához az igus praktikus online eszközt kínál a readycable termékkeresővel. A felhasználónak elegendő egyszerűen beírnia az igus cikkszámot vagy a hajtásrendszer gyártóját, vagy kiválasztania a menüből a hajtásrendszer gyártójának nevét. Ezután a kívánt kábeltípusra kattintva a termékkereső felsorolja az összes megfelelő alkatrészt. Az áttekintés bemutatja a kábelek minőségi különbségeinek jellemzőit, mint például a külső köpeny, a hajlítási sugár, a telepítési úthossz és az ár. Az integrált élettartam-kalkulátor meghatározza a futási üzemidőt is.

 

igus® Hungária Kft.
1044 Budapest, Ipari Park utca 10.
Tel.: +36 1 306 64 86
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
www.igus.hu