Skip to main content

Diagnosztika könnyedén

Megjelent: 2020. május 15.

murrelektronik lidCube67 diagnosztikai átjáró

A Murrelektronik Cube terepibusz-rendszere számos diagnosztikai lehetőséget kínál. Egy diagnosztikai átjáróval még egyszerűbben hozzáférhetnek az adatokhoz. A megoldás bevezetése egyszerű, segítségével hiba esetén világos utasítások nyerhetők ki, és a gyorsabb hibaelhárítással a gépek és berendezések magasszintű rendelkezésre állása is biztosítható.

 

A Murrelektronik Cube-rendszere egy nagy teljesítményű decentrális terepibusz-rendszer, amit sok gépben és berendezésben alkalmaznak. Moduláris felépítésű és a sokféle bemeneti, kimeneti és vegyes modulnak, valamint a funkcionális modulok (pl. IO-Link, RS 485 stb.) széles skálájának köszönhetően precízen az adott alkalmazás konkrét követelményeire szabható. Egy rendszervezeték továbbítja a kommunikációs adatokat és a tápfeszültséget is, aminek köszönhetően minden buszcsomópont négy-négy kábelkötegére akár 32 modul is csatlakoztatható. A Cube-rendszer mellett szóló döntő plusz pontok a dugós csatlakozók, az egybeöntött modulok, a csatornák multifunkcionális kialakítása, valamint a számos diagnosztikai lehetőség.
A diagnosztikai adatok kiértékeléséhez és használhatóvá tételéhez eddig sokat kellett programozni. Mivel a különböző vezérlések mindig másféle diagnosztikai koncepciót követelnek meg, ezt gyakran minden egyes berendezésre külön el kellett végezni. Különböző vezérléseknél mostanáig nem lehetett kihasználni a diagnosztikai lehetőségek teljes tárházát. Az ebből fakadó probléma: a hibákat nem tudták elég gyorsan lokalizálni, ami legrosszabb esetben hosszú állásidőket eredményezett. Ez nemcsak időbe, de pénzbe és sok idegeskedésbe is került.

 

murrelektronik 2

 

Ennek most vége!

Az új Cube67 diagnosztikai átjáró egy olyan praktikus eszköz, amivel a legegyszerűbben és leggyorsabban kiolvashatók és rendelkezésre bocsáthatók a diagnosztikai adatok a Cube-rendszerből.
Robusztus és bevált egybeöntött kialakításával ez a diagnosztikai átjáró kifejezetten a durva ipari környezetben való használatra készült. A gyártósoron a Cube terepibusz-csomópontot a(z akár) négy kábelköteg közé kell beépíteni. A kommunikációs szinthez egy standard Ethernet-interfészen keresztül kapcsolódik.

 

Teljes körű topológiaábrázolás

Amikor elindítják a Cube-rendszert, a diagnosztikai átjáró kiolvassa a teljes topológiát, majd ezt folytatja a teljes folyamatkommunikáció alatt, az összes diagnosztikai üzenettel együtt. A modul vizuálisan feldolgozza a kiolvasott adatokat, és – a vezérléstől függetlenül és további szoftverigény nélkül – bármilyen böngészőben, a platformtól függetlenül, azonos módon bocsát rendelkezésre minden információt. Mindenki, akinek hozzáférési jogosultsága van az adott kommunikációs hálózathoz, hozzáfér ezekhez az adatokhoz, például a HMI-n (Human-Machine-Interface), egy tableten vagy az irányítóállomáson telepített számítógépen keresztül.
A modulok elhelyezkedése a képernyőn automatikusan áttekinthető topológiaként ábrázolódik, és mellette táblázatos formában is megjelenik. Látható az összes folyamatadat, például az egyes be- és kimenetek kapcsolási állapota. A rendszer diagnosztikai üzenetei megjelennek a topológiában is, és áttekinthető táblázatos formában is.
Az eszköz nagy előnye a diagnosztikai mentés (napló). Rögzíti a „múló hibákat” is, vagyis azokat a hibákat, amik csak átmenetileg lépnek fel, pl. amikor egy kábelvezető láncvezetékben kábelszakadáskor a mozgás során bizonyos szögben megszakad az érintkezés, vagy amikor egy szenzor a nap bizonyos szakában a ráeső napsugarak miatt „túlmelegszik”. A vezérlésen a „múló hibák” nem láthatók, amikor épp nem állnak fenn, gyakorlatilag olyanok, mintha „elhárították” volna őket, holott ezeket is fontos nyomon követni, mivel az ilyen hibák gyakran előre jeleznek valamilyen közelgő nagyobb problémát.

 

murrelektronik

A képernyőn a modulok elhelyezkedése automatikusan áttekinthető topológiaként jelenik meg

 

Modulok elnevezése és hibaüzenetek szöveges leírása

Az eszközből CSV- (pontosvesszővel tagolt) formátumban kiolvasható egy áttekinthető táblázat, ami tartalmazza a modulokat és a komponenseket, valamint a leolvasott installációs megoldás minden be- és kimenetét. Ebben a táblázatban nevet adhatnak a komponenseknek, és minden lehetséges hibát el lehet nevezni szöveges formátumban. Ezután a táblázatot újra kell importálni, és ezt követően az eszköz már a megadott nevekre és elnevezésekre fog hivatkozni.
A felhasználó – a topológiai ábrán és a táblázatos felsorolásban is – „rejtjeles” üzenetek helyett világos utalásokat fog találni, például „rövidzárlat a hidraulikus aggregátornál” vagy „vezetékszakadás a szállítóegység 2. csatlakozóaljzatának analóg szenzoránál”. Ezekkel az információkkal gyorsan megtalálják a hibákat!
A gyors elhárítás érdekében a CSV-fájl segítségével konkrét megoldási javaslatokat tartalmazó cselekvési utasításokat is importálhatnak a rendszerbe, pl. „Zárja el a szelepet” vagy „Cserélje ki a vezetéket”. Ideális esetben a táblázatban hozzárendelik még a cserealkatrész cikkszámát is. Ez meggyorsítja a hibaelhárítást.
A Cube67 diagnosztikai átjáró naplóadatai elmenthetők a rendelésekhez vagy statisztikai célokra. Ez lehetőséget kínál pl. a be- és kimenetek kapcsolási ciklusainak megszámlálására, és ezeknek az információknak a ciklikus időközönként történő strukturált karbantartáshoz történő felhasználására. Egy adatcserére szolgáló formátumon keresztül az adatok más rendszerekben is felhasználhatók, és közvetlenül beolvashatók különböző alkalmazásokba, pl. ERP- vagy felhőalapú rendszerekbe.

 

Különféle felhasználási lehetőségek

A Cube67 diagnosztikai átjáróból a gépek és berendezések életciklusa során a folyamatokban közreműködő különböző érintettek profitálnak, például:

  • az üzembe helyező – aki a diagnosztikai átjáró segítségével átvilágítja a topológiát, és időben felismeri a hibás helyeket vagy rövidzárlatokat vagy topológiai hibákat (vagyis a tervezett és a tényleges konfiguráció közötti eltéréseket). A modul az IO-teszteknél is nagy segítséget nyújt.

  • a gép- vagy berendezésgyártó cég szervizesei – akik a diagnosztikai átjáró ideiglenes beépítésével gyorsan lokalizálhatják a hibát és könnyedén elháríthatják a gépek magas rendelkezésre állásának érdekében. Érdekes lehet a tartós beépítés is, amikor is távoli eléréssel betekinthetnek a gépekbe és berendezésekbe, és távolról tudnak instrukciókat adni például a helyi villanyszerelőnek.

  • a gépek és berendezések üzemeltetője – aki ha tartósan beépíti a rendszerbe a diagnosztikai átjárót, idejekorán reagálhat a közelgő problémás helyzetekre. Optimális esetben hibák felmerülésének esetére cselekvési utasításokat is elmentettek a rendszerbe, aminek köszönhetően a szerelő útban a géphez már fel is vételezheti a megfelelő pótalkatrészt a raktárból.

 

Murrelektronik Kft.
9024 Győr, Közép u. 16.
Tel.: +36 96 900 125
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
www.murrelektronik.hu

 

még több Murrelektronik