Skip to main content

Személyre szabott tömegtermékek előállítása „emberi érintés” közreműködésével dolgozó kobotokkal

Megjelent: 2018. augusztus 31.

universal robot munkaban lidNapjainkra szinte valamennyi iparág termékelőállítási folyamatára jellemző a tömeggyártás, ám egyre nagyobb teret hódit egy új vásárlói trend, amely a személyes igényekre és testre szabott termékekre fókuszál. Mind több fogyasztó szeretne egyedi termékeket kapni, ezért a teljes gyártósornak új kihívással kell szembenéznie az ún. „high mix/low volume” gyártási környezetben, amiben az együttműködő robotok alkalmazása nyújthat segítséget.

 

A tömeggyártástól a termékek előállításának tömeges személyre szabásáig lezajló változások jól modellezhetők például az autóvásárlás folyamatával. Olvasóink közül sokak felnőtté válása az Ipar 3.0 időszakára esett, amit leginkább a számítástechnikának az üzleti életbe való bevezetése jellemez. A hetvenes, nyolcvanas és még a kilencvenes években is egy autó megvásárlása általában úgy zajlott, hogy a vásárló kiválasztotta a márkát és a modellt az autókereskedésben, és ha esetleg a bemutatóteremben kiállított járművek egyike sem nyerte el a tetszését, rendelt egyet a kívánt színben, valamint egy pár kiválasztott extrával, mint például a klímarendszer. A választási lehetőségek persze nagymértékben nőttek, azonban ez még mindig semmiségnek tűnik ahhoz képest, ahogyan manapság az autók online „konfigurálása” történik.
Ma már annyiféle lehetőség közül választhat a leendő autóvásárló, hogy jó eséllyel egy olyan gépkocsit kap kézhez, amely legalább a szomszédok vagy munkatársak számára teljesen egyedinek tűnik. Ugyan az Ipar 4.0 képes az általános tömeges testre szabásra, viszont a mai vásárlók többet akarnak. A gyártóvállalatoknak pedig alkalmazkodniuk kell a folyamatosan változó fogyasztói igényekhez és gyártási szükségletekhez. Az előállított termékek tömeges személyre szabása viszont csakis úgy elérhető, ha a gyártási folyamatba visszatér az „emberi érintés”.
Ezt hívja a dán együttműködő robotgyártó, a Universal Robots, Ipar 5.0-nak. Az Ipar 5.0 termékei segítségével a vásárlók megélhetik az önkifejezés alapvető emberi vágyát – még akkor is, ha ezért prémium árat kell fizetniük. Viszont ilyen termékek csak manuális beavatkozással, emberek bevonásával hozhatók létre.

 

ur a human munkaero hozzaadott erteket kepvisel

Az emberi munkaerő hozzáadott értéket képvisel a termékelőállítás tömeges személyre szabásának folyamatában

 

Az együttműködő robotok (kollaboratív robotok, vagy kobotok) pontosan azok az eszközök, amelyekre a vállalatoknak szükségük van ahhoz, hogy legyártsák a vásárlói igényekhez illeszkedő személyre szabott termékeket. A kobotok elérhetővé teszik az emberi érintést a tömegek számára. Szó szerint univerzálisak és könnyedén új munkaállomásokra helyezhetők, a vállalat méretétől függetlenül. A robot egyik helyről másikra mozgatása gyors és egyszerű, így a gyártóvállalatoknak lehetőségük nyílik szinte bármilyen manuális feladat automatizálására, beleértve a kis tételekkel és gyors átállással járó termékek gyártását is. Emellett a kobot képes újra alkalmazni programjait a visszatérő feladatok esetén.

 

ur e series termekcsalad

A Universal Robots új szintet állított fel az együttműködő automatizációs felületek területén, amikor nemrég bevezette az új e-Series termékcsaládot. Az új együttműködő robotplatform olyan technológiai fejlesztéseket tartalmaz, amelyekkel gyorsabban és szélesebb körben hozhatók létre robot applikációk. Így az e-Series platform a bonyolult alkalmazásokkal dolgozó, valamint sokrétű vagy bizonytalan jövőbeli szükségletekkel rendelkező végfelhasználók segítségére lehet.

 

Forrás: a Universal Robots sajtóközleménye