Skip to main content

Magyar munkaerőre épül a National Instruments új debreceni fejlesztése

Megjelent: 2018. április 09.

NIA National Instruments (NI) debreceni leányvállalata 5,44 milliárd forint értékben valósít meg újabb fejlesztést a megyeszékhelyen, amely 210 új, magas hozzáadott értékű munkahely létrehozását teszi lehetővé, ezáltal elősegítve az NI globális szolgáltatóközpontjának kapacitásbővítését. A két évvel ezelőtt elhatározott beruházás a telephelyet új, negyedik épülettel bővíti, amelynek alapkőletételére 2018. március 9-én került sor.



A várhatóan 2019 végén elkészülő létesítmény 250 fő számára teremt a meglévő háromhoz hasonlóan kiemelkedő munkakörnyezetet. Az alapkőletételi ceremónián részt vett Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, Kósa Lajos megyei jogú városok fejlesztéséért felelős tárca nélküli miniszter, Papp László, Debrecen polgármestere és Alex Davern, a National Instruments elnök-vezérigazgatója.

Alex Davern elnök-vezérigazgató elmondta, hogy 1989-ben a magyarországi rendszerváltást követően az NI volt az első modern gyártócég, amely Debrecenben telepedett le. Azért döntöttek úgy, hogy első tengerentúli gyártóbázisuk itt – és nem Kínában – létesül, mert meggyőzte őket a tehetséges magyar munkaerő, az egyetemi oktatás kiemelkedő színvonala, a támogató önkormányzati és kormányzati környezet. Az idő igazolta a döntés megalapozottságát. Az eredeti terveken messze túllépve, az azóta bővített és fejlesztett gyártóegység mellett olyan globális, illetve regionális kiszolgáló központok is működnek itt, mint az informatikai fejlesztés, a jogi és a pénzügyi csoportok, valamint a megrendeléseket feldolgozó egység. Mindezek eredményeképpen az NI ma Magyarországon közel 1500 főt foglalkoztat. Az elnök-vezérigazgató az eddig elért siker kulcsának tartja a magyar munkavállalók tehetségét, elkötelezettségét és munkához való hozzáállását, amelyek hozzájárultak a magas hozzáadott értéket képviselő ipar megerősítéséhez. Alex Davern megköszönte Magyarország Kormányának és Debrecen város Önkormányzatának, hogy támogatják az NI folyamatos fejlődését és reméli, hogy 2019-ben már az új épület átadására is sor kerülhet. 

Papp László, Debrecen polgármestere megköszönte Alex Davernnek, hogy 17 évvel ezelőtt az NI úgy döntött, hogy itt építi meg első tengerentúli gyártóüzemét, melynek a város fejlődése szempontjából óriási jelentősége volt. Kiemelte, hogy 2001-ben az NI ezen döntésével a modern, 21. századi gazdaság alapjait tette le Debrecenben. A polgármester szerint az NI szemlélete arra hívta fel a figyelmet, hogy milyen nagy lehetőség rejlik az innovatív, tudásalapú gazdaságban azzal az egyetemi háttérrel, amellyel Debrecen rendelkezik. Különösen az elmúlt 4 év gazdaságfejlesztési sikerei tükrében ma már az a cél, hogy Debrecen ne csak Magyarországon, hanem nemzetközi szinten is elismert befektetési helyszín legyen. Papp László szerint ezt a törekvést ismerte el a Financial Times nemzetközi gazdasági és pénzügyi napilap is. Az fDi Intelligence szerint Debrecen ugyanis kategóriájában a legkiemelkedőbb tőkevonzási stratégiával rendelkezik, ezért 2018-2019-ben „A jövő európai városa” címet viselheti.
Kósa Lajos tárca nélküli miniszter elmondta, hogy a magyar iparban is érezhető az a modernizáció és szerkezetváltás, amelynek eredményeként az NI is folyamatosan fejleszti debreceni telephelyét és már a negyedik, új épületének alapkövét helyezi el. Kiemelte, hogy az ezredfordulón az NI Hungary Kft. „zöldmezős beruházásként” indult útjára, és ma a város egyik legmodernebb ipari parkjának meghatározó szereplője.
A világon új ipari forradalom zajlik, amelynek időszakában minden eddiginél élesebb verseny indult meg a beruházások elnyeréséért – emelte ki köszöntőjében Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. Magyarország azonban nemcsak megállta a helyét a befektetőkért vívott küzdelemben, hanem sikerült versenyképes befektetési környezetet is kialakítania. A miniszter szerint a nemzetgazdaságok sikere azon múlik, hogy mely országok képesek meggyőzni az új ipari korszak zászlóshajóit, hogy náluk ruházzanak be. Az innovatív NI a Magyar Kormány stratégiai partnere, amely több mint 15 éve valósít meg új beruházásokat Magyarországon. Két évvel ezelőtt kezdték meg a tárgyalásokat a mostani beruházásról, amelynek eredményeként 210 új munkahely jön létre Debrecenben. Ez egyben újabb jele a magyar gazdaságban is végbemenő korszakváltásnak. Tekintettel a beruházás magas hozzáadott értékére, a Kormány 2,55 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást nyújt az 5,44 milliárdos beruházáshoz.

(forrás: a National Instruments sajtóközleménye)