magyar elektronika

E-mail cím:*

Név:

{a-feliratkozással-elfogadja-az-adl-kiadó-kft-adatvédelmi-és-adatkezelési-tájékoztatóját-1}

KATAA korszerű lean menedzsment módszerek megismertetésével, szakértő képzéssel és tanácsadással foglalkozó Staufen AG munkatársa interjút készített Bill Costantino Kata-szakértővel, a W3 Group alapítójával.

 

Mit jelent a TOYOTA KATA?

A kata szó a harcművészetekből származik. A kata különleges mozdulatok mintázata, maga a formagyakorlat, amit a harcművész egész élete során gyakorol. A Toyota Kata egy strukturált megközelítés, ami a folytonos gyakorlást jelenti addig, amíg az ösztönné nem válik. A tanuló a mestere (sensei) vigyázó szemei előtt gyakorol.

Mit jelent A TOYOTA KATA a szakma szövegkörnyezetében?

Menedzsment szinten a kata állandó, dolgozói fejlesztést takar egy menedzser, mentor támogatásával. ezáltal elérhető a fejlesztési rutin, lépésről lépésre meghatározott célok kitűzésével. Egy konkrét terv például így fogalmazható meg: csökkentsd a hibagyakoriságot a felére minden műszakban. A Plan-Do-Check-Act (PDCA) ciklusát ismétlődően követve ezt a célt közösen érik el. Amint elérték, újat tűzhetnek ki maguk elé.

Mi ebben az újdonság?

A Toyota Kata alkalmazása kiemeli a rutin kialakításának fontosságát, és bemutatja az utat, amellyel a gyakorlati feladatok fejlesztési eredményekhez vezetnek. A menedzsment e típusát három fontos szerepkör alkotja: a tanuló (a mentorált), a menedzser (coach) és egy külső tanácsadó, aki második coachként működik közre. Később a folyamatban egy felsővezető látja el ugyanezt a feladatot. A coach rövid, napi megbeszélések során segíti a mentoráltat. Ezzel az utóbbiak független problémamegoldókká válnak, akik képesek a saját kreativitásukkal, találékonyságukkal és alkalmazkodóképességükkel hozzájárulni a vállalati célokhoz.

 

KATA innovacio

 

Hogyan képes a KATA létrehozni a folyamatos innováció kultúráját?

Jelenleg a folyamatfejlesztési kezdeményezések nagy kaizen eseményeken és meghatározott szakértők bevonásán keresztül valósulnak meg (például a Six Sigma feketeöves szakértők). Azonban ezek a workshopok folyamatos utánkövetést kívánnak, amelyek gyakran elmaradnak. Mivel a fejlesztési ötletek gyakorta a munkaerő bevonása nélkül valósulnak meg, majd utána rájuk próbálják erőltetni azokat, kicsi a hajlandóság a fejlesztések bevezetésére. A Toyota Kata-val a tanuló és a coach is elfogadja a vezetői feladatokat ebben az azonnali megvalósítási munkakörnyezetben. Például gyártási területen a műszakvezető vagy a csapatvezető és a termelésvezető is megismeri a koncepciót. Mindketten közelről ismerik a folyamatokat és mindkettőjük számára fontos, hogy a fejlesztések sikeresek legyenek.

Milyen hatékonyságnövelő fejlesztések lehetségesek?

A vállalatok szívesen áldoznak a fejlesztésekre, ha azok a termelékenység, az átfutási idő, a minőség, a hatékonysági vagy költségmutatók stb. javulásával járnak. A Toyota Kata folyamatában a tanuló kicsi, de könnyen kivitelezhető kísérleteket végez, hogy tapasztalatot szerezzen, és a kísérleteit szisztematikusan változtatja időről-időre. Ideális esetben a mentorált napi egy kísérletet végez. Ezen a módon például a Merck gyógyszergyártó vállalat (Elkton, Virginia, USA) képes volt a műszakonkénti 10 000 másodperces leállásait 100 másodpercre csökkenteni.

Miért érdemes a vállalatoknak azonnal bevezetniük a TOYOTA KATA-t?

Az utóbbi 25 évben világszerte sok vállalatnál került bevezetésre a lean menedzsment, gyakran a kanban, az 5S, az átállási idő optimalizálások stb. módszerének bevezetésén keresztül. Az elmúlt 10-15 évben a vállalatok már felismerték, hogy az egyes lean eszközök összekapcsolása érdekében szükségük van egy integrált, célorientált, rendszerszemléletű megközelítésre. A Toyota Kata ezt emeli magasabb szintre, mert arra sarkallja a vállalatot, hogy hajtsanak végre paradigmaváltást a vállalati kultúrában, főként a menedzsment területén. A Toyota Kata-val a menedzsereknek és a területvezetőknek a kezükben van a szükséges eszköz ahhoz, hogy képezni tudják a műszakvezetőiket és strukturált problémamegoldó folyamatokat vezethessenek be. A Toyota Kata arra ösztönzi a dolgozókat, hogy használják kreativitásukat és újító képességeiket, ezáltal új megoldásokat dolgozzanak ki az új kihívásokra.

 

A Staufen AG lean szakértő munkatársai széleskörű tapasztalataikat és a lean menedzsment 25 éves történetét foglalták most egységes kiadványba. Töltse le és olvassa el Ön is. Hasznos időtöltést kívánunk!

 

A 25 éves Lean Menedzsment tanulmány letöltése
„Kata – megértése és sikeres alkalmazása“ tréningről itt érdeklődjön: kapcsolat@staufen.hu

STAUFEN.AG
Country Office Hungary
Óbuda Gate 5. em.
1023 Budapest, Árpád fejedelem útja 26-28.
Tel.: +36 1 888 0615
E-mail: kapcsolat@staufen.hu
www.staufen.hu

Még több Staufen