Skip to main content

Xilinx: ADAS-megoldások

Megjelent: 2016. február 01.

A januári tokiói CAR-ELE-kiállításon mutatták be az FPGA-gyártóként ismert Xilinx partnervállalatai azt a 18 nm-es technológiával készülő, többfeladatos rendszercsip-megoldáscsaládot (Multi Processing SoC – MPSoC) a korszerű vezetéstámogató rendszerekhez (Advanced Driver Assistance Systems – ADAS). A bemutatott rendszerek:

  • Zynq UltraScale+ MPSoC-rendszer több alkalmazás párhuzamos futtatására
    Bemutattak az autóiparban elsőként egy 18 nm-es techológiával készült MPSoC-áramkört, amelyet már tavaly október óta szállítanak. Ez az eszköz több Linux-alkalmazást képes futtatni egy négymagos ARM Cortex-A53 processzormagon. Része továbbá egy kétmagos ARM Cortex-R5 processzor, amelyen operációs rendszer nélkül futtathatók alkalmazások, végül egy Mali-400 grafikus processzor, amelyen OpenGL ES2.0 grafikus alkalmazást futtattak párhuzamosan. A részegységeket FPGA-logika köti össze, amely a nagy sebességű adatbuszokon kívül ADAS-kamerainterfészt is megvalósít.

  • Ötkamerás ADAS-fejlesztőplatform
    A többkamerás, többféle feldolgozásra alkalmas platform öt kamerája közül 4 a jármű környezetét mutatja, az ötödik előre néz. Ezzel 2D- és 3D-panorámaképeket lehet előállítani, a frontkamera pedig többobjektumos tárgyfelismerésre használható.

  • Valósidejű jármű-, motorkerékpár- és gyalogosfelismerés mozgó környezetben
    A rendszer osztályozza a leképezett elemeket alak és sebesség szerint, követi mozgásukat és grafikus overlay-technikával kiemeli őket a megjelenített képen.

  • Videofelvevő platform
    A logiRECORDER hat szinkronizált videofelvételt rögzít CAN- és GPS-metaadatokkal együtt.

www.xilinx.com