Skip to main content

Intelligens kamerák csökkentik az autóalkatrész-gyártás élőmunkaigényét

Megjelent: 2014. július 01.

regi cognex3

Az ipari tömeggyártásban a munkafolyamat tempója nem mehet a minőség rovására, különösen nem az olyan – a szó legszorosabb értelmében létfontosságú ‑ alkatrésznél, mint a gépkocsik tárcsafékje. Az alkatrészek jelzéseinek megbízható leolvasása a hibátlan megmunkálás nélkülözhetetlen feltétele.

 

Az In-Sight ipari kamera rendszer fontos szerepet játszik a munkadarabok mozgatásában a rajtuk található jellemzők segítségével

A gépkocsik tárcsafékeinek gyártása fizikai értelemben is meglehetősen igényes és bonyolult folyamat, amely magas követelményeket támaszt – egyebek között – a gyártási folyamat nyomon követhetősége szempontjából is. Az Alber Gussbearbeitungs Társaság a közelmúltban egy olyan teljesen automatizált folyamatot dolgozott ki a tárcsafékek gyártásának végső szakaszára, illetve tesztelésére, amely amellett, hogy a lehető legszínvonalasabb termékeket állítja elő, egyben mentesíti az alkalmazottakat a nehéz fizikai munka alól. A rendszerbe integrált, nagy felbontású ipari képfeldolgozás révén a kezelési munkafolyamat megbízhatóan támaszkodhat a munkadarabok azonosítására használt alfanu­merikus jelek leolvasására (Optical Character Recognition).
A mai gépkocsigyártók már nem érhetik be pusztán azzal, hogy első osztályú pontosságú munkadarabokat gyártanak. Számos alkatrészt – miközben a munkafolyamaton végighalad – folyamatosan figyelni kell, hogy a nyomon követhetőség teljes körű és megbízható legyen. Hogy ennek a követelménynek eleget tegyen, az Alber-társaság két olyan intelligens  Cognex In-Sight®-rendszert épített be, amely a forgó tárcsafékekről is képes leolvasni az alfanumerikus jeleket. Ezáltal nem csupán a folyamat biztonsága nő, de az alkalmazottak is megszabadulnak bizonyos – komoly igénybevétellel járó és számos emberi hibalehetőséget hordozó – munkafeladatoktól is.

 

regi cognex1

„Nehéz” idők

A személygépkocsik tárcsafékének tömege 12 és 20 kg között mozog. Mielőtt az Alber cég a Cognex ipari kamerás technológiáját implementálta volna, az alkalmazottaknak a rozsdamentes acélból készült szállítótartályokból újra és újra ki kellett emelniük a nehéz tárcsákat, és el kellett helyezniük azokat az egyes munkaállomásokon. Ez a nehéz munka igen komoly egészségügyi kockázatot jelentett a termelősorokon dolgozó munkásoknak. Ma ez már nem jelent problémát, mert az esztergályozás és a marás folyamata a végső munkaszakasz és tesztelés előtt teljesen automatikusan történik.
Ahhoz azonban, hogy ez a folyamat teljesen automatikussá váljon, az automatizációra szakosodott CNC Automation Würfel Társaságnak és az i-mation cég képfeldolgozással foglalkozó szakembereinek közös munkával meg kellett tanítaniuk „látni” a Yaskawa Motoman MH50-35 robotot.

 

regi cognex2

Sasszem

Az In-Sight kamerás rendszert közvetlenül a markolópofára telepítették. Ez az integrált intelligens kamera autofókuszos, gyors felvételkészítésének és beépített megvilágító-rendszerének köszönhetően felismeri a szállítószalagra érkező tárcsa elhelyezkedését. A kamera a belső átmérőre összpontosít, és a másodperc tört része alatt beviszi a robot irányítórendszerébe a felvétel adatait, ami lehetővé teszi, hogy a megmunkálórendszer – nagy erejű mágnes segítségével – pontosan fogja meg a tárcsákat.
A tárcsafék megfogásához szükséges első lépés az alfanumerikus jelek elolvasása. Ennek a műveletnek a végrehajtásához a robot a tárcsaféket egy forgó felületre helyezi. A másik In-Sight rendszer eközben leolvassa az alfanumerikus jeleket, megvilágítását egy beépített vörös színű led gyűrű biztosítja. A nagysebességű 1K felbontású In-Sightline-scan kamera a tárcsafék két fordulata alatt képes a beütött jelek érzékelésére.
A vájt jelek megbízható leolvasása a kamerás rendszerekkel az egyik legigényesebb feladatot jelentette az i-mation társaság szakemberei számára, ugyanis a jelek mélysége és típusa a  különféle sorozatszámok esetében különbözhet. Az i-mation társaság ezt az akadályt minden lehetséges variáció feldolgozásával, lépésről lépésre haladó betanításával küzdötte le. Ebben nagy segítségére volt a Cognex cég OCR- alkalmazásokhoz kidolgozott, hatékony OCRMax™ képfeldolgozó szoftver eszköze és maga a felhasználóbarát In-Sight Explorer szoftver.

 

regi cognex3

Pontos elhelyezés

Az alfanumerikus jelek leolvasását követően a munkafolyamat megmunkálási szakaszában elvégzendő műveletek és ellenőrzési feladatok következnek, beleértve a kiegyensúlyozást és a hangtesztelést is. Végül a robot a rozsdamentes szállítóeszközbe hat tárcsaféket helyez egymásra, és fölülről egy falappal takarja le. A robot In-Sight-kamerája egy egyszerű fekete kereszt segítségével pontosan lokalizálja ennek hibátlan elhelyezését is.

A biztos jövő

Az Alber-társaság számára a tárcsafékek kezelésének teljesen automatizált rendszere és a Cognex cég mindkét ipari kamerás rendszere a maga nemében az első ilyen technológia, és alapvető szerepet játszik termelősoruk automatizációjában, illetve alkalmazot­taik fizikai terhelésének csökkentésében.    

 

A Cognex-társaság további esettanulmányait elolvashatja a www.industrymedia.eu portálon

 

Cognex Hungary Kft.
Berzsenyi Zsolt
Értékesítési Igazgató, Magyarország
1088 Budapest, Rákóczi út 1-3.
Tel.: +36 1 501 0650
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
www.cognex.hu

Még több Cognex