Skip to main content

A 3DEXPERIENCE® a válasz egy hazai autóipari beszállító kérdéseire

Megjelent: 2014. június 18.

Cad1Az autóipari beszállítók csak megrendelőik szigorú technológiai előírásainak következetes betartásával képesek kielégíteni a magas követelményeket. Ez nem csak a felhasznált anyagokra, a gyártási eljárásra, a minőségellenőrzésre és a határidők pontos betartására terjed ki, hanem – a zavartalan együttműködés érdekében – még a termékek tervezési módszereiben, eszközeiben is célszerű igazodniuk a megrendelő megoldásaihoz. Erre mutat példát a békéscsabai Csaba Metál Zrt. tevékenysége.

 

A 3DEXPERIENCE az OEM-együttműködés minden feltételét kielégíti

Cégprofil

A békéscsabai székhelyű Csaba Metál Zrt. egy 100% magántulajdonú magyar vállalkozás, amely alumíniumöntvényeket állít elő nyomásos technológiával, döntően a járműipar számára. Az általuk gyártott alkatrészek megtalálhatók többek között a Peugeot, az Audi, a BMW, a Chrysler, a Citroën, a Ferrari, a Fiat, a Ford, a Jaguár, a Mercedes, a Nissan, az Opel, a Porsche, a Renault, a Rover, a Toyota, a Volvo és a VW különböző modelljeiben, valamint többek közt a Hella, a Trelleborg, a Continental és a Delphi autóipari beszállítók termékeiben. A termelés egy 8000 m2 területű öntödében, közel 500 munkavállaló közreműködésével folyik. 2012-ben a cég teljes bevétele elérte a 28 millió eurót, amely azóta is folyamatosan növekvő tendenciát mutat. Az előállított öntvények 80%-a exportra kerül.
Megbízhatóságának, szakértelmének, valamint folyamatos fejlesztéseinek köszönhetően a Csaba Metál a BMW és a VW Tier1-es szintű beszállítójává vált. Szoros együttműködésben dolgoznak a müncheni fejlesztési részleggel annak érdekében, hogy a BMW számára az elvárásaiknak leginkább megfelelő alumíniumöntvényeket állítsák elő.

 

Cad2

 

Kihívások

Ahhoz, hogy a Csaba Metál Zrt. a BMW közvetlen beszállítója lehessen, olyan módszereket kellett meghonosítania, amelyek zavartalanul illeszkednek az OEM által használt rendszerhez. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a speciális OEM-szakmodulokkal létrehozott, natív, eredeti formátumú adatokat hiba nélkül kell beolvasni. A Csaba Metál eleinte csak magával az öntéssel foglalkozott, ám idővel a szakértelmüket elismerve egyre többször kérték ki véleményüket adott termék gyárthatóságával kapcsolatban. Az együttműködés olyan irányba halad, hogy az OEM mindinkább bevonja a Csaba Metál szakembereit az alkatrészek fejlesztési-tervezési folyamatába. Ez a tény azt az elvárást fogalmazta meg, hogy egy hatékonyan használható, gyors, és a jövőben várható kihívásokra is megfelelő választ adó megoldásra van szükség. Könnyíteni kell az egyes projektek résztvevői közti kommunikációt a vállalaton belül és kívül, valamint racionalizálni kell a tervezési adatok tárolását. Megoldást kerestek arra is, hogy a korábbi projektek egyes részeit újra felhasználhassák a jövőben, illetve a már megszerzett tapasztalatokat rendszerezhessék és elérhetővé tegyék.

A megoldást a CAD-Terv kínálta

Dassault SystemesA CAD-Terv a Dassault Systèmes 3DEXPERIENCE® komplex CAD-tervezési platformjának hazai képviselete. A cég a 3DEXPERIENCE®-platformjának használatát ajánlotta átfogó megoldásként, mivel a rendszer az előzőekben felvázolt összes kihívásra megfelelő választ tudott adni. Az öntőszerszám-tervezők folyamataira szabott rendszer biztosítja az adatok helyes beolvasását, a gyors és precíz árajánlatadást, a gyors tervezés és módosítás hatékonyan használható eszközeit, az ellenőrzés elvégzését, valamint a gyártási dokumentáció elkészítését. A folyamat során kiemelt hangsúlyt kap a kommunikáció és az együttműködés javítása: olyan teljes megoldást ad, ami kiszolgálja a mérnökök, a gyártási szakemberek, a projektvezetők és döntéshozók igényeit is – ezzel jelentősen gyorsítva döntéseiket és csökkentve a költségeket. Az implementációs folyamat során a CAD-Terv szakemberei a szoftver telepítését és a rendszer használóinak részletes oktatását is elvégezte.

A Csaba Metál tapasztalatai a bevezetés után

A rendszert a cég mérnökei hatékonyan használják napi munkájuk során. Véleményük szerint a tervezésre, illetve a szerszámok módosítására fordított idő átlagosan 20-30%-kal csökkent, és ez jelentős kihatással van munkájuk hatékonyságára. További előnyként tekintenek az adattárolási megoldásra: azt egyértelmű, gyorsan kereshető és hatékony rendszerként jellemzik. A használt közös adatbázis felbecsülhetetlen segítség az együttműködésben, hiszen megszüntette a szükségtelen duplikációkat, ezáltal mindig valós és aktuális információ kerül felhasználásra. Egyértelműen ellenőrizhető az adott termék vagy alkatrész státusza, és szükség esetén elvégezhető a beavatkozás. A projektek, módosítások követhetők és a felhalmozott tapasztalat hatékonyan, visszakereshető formában eltárolható és közzétehető. A rendszer használata által, a hatékonyság javulásával párhuzamosan, csökkent az egyes projektek megvalósítására fordított idő.

Jövőkép

A Csaba Metál vezetősége a kedvező tapasztalatokra alapozva igyekszik minél inkább kihasználni az OEM-ekkel való professzionális együttműködésben rejlő potenciált. Szándékuk, hogy egyre inkább részt vegyenek a fejlesztésben, és ennek felfutásával párhuzamosan a rendszer használatába további fejlesztő- és projektmérnököket is bevonjanak. Terveik között szerepel a mérnökök folyamatos továbbképzése és ismeretek elmélyítése további tanfolyamokon. Szeretnék növelni fejlesztői kapacitásukat is, illetve a későbbi vevői- és belső igényeknek megfelelően újabb szoftvermodulok bevezetését tervezik. (x)

 

CAD-Terv Mérnöki Kft.

1087 Budapest, Könyves Kálmán krt. 76. 7. em.

Tel: +36 1 461 9000

E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 

A CAD-Terv Mérnöki Kft-rőlcadterv logo szlogennel szines

A CAD-Terv Mérnöki Kft. közel 20 éve kínál professzionális szolgáltatásokat a hazai CAD/CAM/CAE piacon.

A többéves tervezői tapasztalat, szerve­zetünk rugalmassága, megbízhatósága, a határidők pontos tartása és a hatékony kommunikáció a kulcsa szolgáltatásaink sikerének és a folyamatos növekedésünknek.

Cégünk segítséget nyújt az ipari berendezéseket, egyedi gépeket fejlesztő és gyártó cégek számára is az egyre nagyobb kihívást jelentő feladatok lekezelésében, mint a költségek alacsonyan tartása, a rugalmasság, a határidők tartása és nyereségesség, a megfelelés az ügyfél igényeinek, a hatékony tervezési, gyártási folyamatok kezelése.

További részletek megoldáscsomagunkról itt: A hatékonyság kulcsa

 

Még több CAD-Terv

 

Címkék: 3DEXPERIENCE | autóipari beszállító