Skip to main content

A csúcson kell kezdeni

Megjelent: 2014. június 16.

ATOM2

Az Ipar Napjai szakvásár keretében tartotta a Renishaw cég azt a bemutatót, amelyen való­ban kiemelkedő paraméterekkel rendelkező pozíciókódolóit mutatta be az érdeklődőknek. A Renishaw-show szervezőinek cikke a bemutató főbb információit foglalja össze.

 

 

Az új ATOM-enkóder bemutatása a Renishaw enkóder-szemináriumán

Ma már egyre több termék piaci megjelenésének előkészítését előzi meg szervezett, céltudatos munka. De itt nem csupán – és nem is elsősorban – a marketingre gondolunk, inkább arra, hogy a gyártók olyan termékekkel indulnak versenybe, amelyeket egy jól meghatározott piaci szegmens igényeinek kielégítésére terveztek. Ezenkívül az adott termékkategória addigi ismert megoldásait is igyekeznek a fejlesztők – valamilyen jelentős többletszolgáltatással vagy paraméterjavítással – műszaki szempontból is felülmúlni. Jó példa erre a mobiltelefonok fejlődése: pár évvel ezelőtt, az okostelefonok megjelenésekor a készülékek számos olyan szolgáltatást nyújtottak, amit akkor még nem használtunk telefonon keresztül – az adott szolgáltatásra a termék megjelenésekor igény sem volt. Az akkoriban nehezen magyarázható „többletfunkciónak” számító szolgáltatások viszont ma már életünk részévé váltak, azokra természetes igényt fogalmaz meg a piac.

 

Előadáseee


Hasonló a helyzet a kevésbé közismert, csak szűk szakmai területet érintő termékeknél is. Ha ezek fejlettségét szeretnénk jellemezni, akkor azt rendszerint valamelyik számszerűsíthető fizikai tulajdonságán, paraméterén keresztül tehetjük, vagy pedig azokat az új funkciókat hangsúlyozzuk, amelyekkel az elődök nem rendelkeztek. A pozíciókódolók esetében az egyik ilyen tulajdonság az a maximális sebesség, amelynél az enkóder még megbízható pozícióadatokat szolgáltat. Ezt gyakran nevezzük átvitt értelemben „teljesítménynek”, hiszen a kódolót használó berendezés nagyobb sebességgel, rövidebb idő alatt elvégzett feladata nagyobb munkateljesítményt jelent. Ezért törekednek arra a fejlesztők, hogy az új, fejlettebb termék gyorsabb, nagyobb teljesítményű legyen, ezenkívül pedig valamilyen többletszolgáltatást is nyújtson.
A Magyarországon az idei Ipar Napjai kiállítás keretében bemutatott új, ATOM névre keresztelt, miniatűr inkrementális pozíció­jeladóra is jellemző az a – ma egyre gyakoribb – látszólagos ellentmondás, hogy valami attól „nagy”, hogy kicsiny. Ezt azzal demonstráltuk a bemu­tató résztvevőinek, hogy a kezükbe adtuk: győződjenek meg saját szemükkel, hogy a szakmai gyakorlatuk­ban megszokott pozíciókódolókhoz képest mennyire kicsiny a 6,8×12,7×20,5 mm-es tokozatba épített eszköz, és hogy valóban mennyire hajlékony a hozzávezetések csatlakoztatását megkönnyítő, „nagyon hajlékony” kábel és nyomtatott áramköri lap.
Nem véletlen, hogy nem sok szót ejtünk arról a – pozíciókódolásban igen lényeges – tényről, hogy az ATOM vajon lineáris elmozdulás vagy szögelfordulás kódolására alkalmas-e, mivel az ATOM-enkóderek fejlesztői mindkét mozgástípushoz kidolgoztak alkalmas opciót.
A működés részleteiben elmélyülni kívánó szakemberek érdeklődését bizonyára felkeltették az olyan „finomságok”, mint az optikai szűrő, az automatikus erősítésszabályozású (AGC) optikai érzékelő, vagy az automatikus fázisszabályozás (AOC – Automatic Offset Control), amelyet eddig csak a cég jóval nagyobb méretű TONIC-pozíciókódolóiban használtak. Ám a végfelhasználónak a működés minőségi jellemzőinek mérőszámai jelentik az igazi meggyőző erőt: a lineáris elmozdulást mérő eszköz olvasófeje még 20 m/s sebességnél is működőképes, és akár 1 nm felbontás is elérhető.
A hallgatóság némi derűvel fogadta, amikor a versenytársakkal való összehasonlítás során olyan metrológiai jellemzők is „terítékre kerültek”, mint a jelstabilitás vagy az aláosztási hiba (SDE – Sub Divisional Error). Tény, hogy ritka alkalmazásban fogalmazódnak meg olyan szigorú követelmények, amelyeknek teljesítése ezektől a paraméterektől is függ. Fontos volt azonban hangsúlyozni, hogy a Renishaw pozíciókódolóinak fejlesztői ezeket a kicsiny, gyakran elhanyagolható mérési hibákat számszerűsítő jellemzőket is mérik, és olyan termékeket állítanak elő, amelyek ezen kihívásoknak is megfelelnek, amivel maguk mögé utasítják versenytársaikat. A hallgatóság derültségét valójában az okozhatta, hogy a cég olyan mértékű tökéletességre törekszik, amire (ma még) nem tart igényt a piac, látszólag tehát olyan műszaki megoldások kidolgozására fordít energiát, amelynek a hallgatóság mindennapi gyakorlatában egyelőre nincs jelentősége. Ahogy többen fogalmaztak: örülnének, ha ez jelentené számukra a legnagyobb gondot.
Némi hitetlenkedéssel vegyes csodálkozást váltott ki, hogy az atom szögelfordulás-enkóderének 17 mm átmérőjű kódtárcsáját 29 000 1/min fordulatszámmal is megforgathatjuk a jel stabilitásának romlása nélkül, továbbá, hogy a 108 mm átmérőjű tárcsával 0,004 szögmásodperc felbontást érhetünk el.
Ezek a tulajdonságok valóban a szakma jelenlegi csúcsteljesítményei. De vajon van-e szükségünk egyáltalán az ilyen parányi, nagy felbontású jeladóra? Vagy inkább úgy tehetnénk fel a kérdést, hogy melyek azok a „hétköznapi” alkalmazások, ahol ezek a kiváló paraméterek jelentős versenyelőnyt jelentenek a felhasználóknak? Hiszen a pontos pozicionálást igénylő legtipikusabb alkalmazások, a robotok, az NC-szerszámgépek a már bevált enkóderek segítségével is működőképesek – mi szükség van újabb, kisebb, jobb megoldásokra?
A már említett telefonos példára visszatérve; ezek érintésvezérelt megjelenítői (és általában a sík képernyők) tömeggyártása az egyik ilyen tipikus felhasználási terület, ahol a pozicionálási pontosság a képernyő felbontását, a sebesség pedig a gyártási teljesítményt közvetlenül meghatározza. A másik nagy igényeket támasztó ágazat pedig az orvosi műszerek és kutatóberendezések gyártása. Ha a csúcstechnológiát igénylő tömeggyártó berendezések előállításában nem is, de az egyedi műszereket és speciális készülékeket és berendezéseket fejlesztő és kivitelező mérnökök számára az ATOM-enkóder a hazai piac érdeklődésére is számot tarthat.

 

Renishaw plc
Kereskedelmi Képviselete
2058 Budaörs, Gyár u. 2. Pf. 52.
Tel.: + 36 23 502 183
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
www.renishaw.com

 

Címkék: Renishaw | interkrementális | lineáris | forgó