Skip to main content

Lányok Napja 2014

Megjelent: 2014. április 15.

LanyokNapja-logo webA lakosság közel fele nő – és ehhez képest feltűnően „alulreprezentáltak” bizonyos területeken, egyebek között a műszaki szakmákban is. Ebben része van annak a tradicionális felfogásnak is, amely bizonyos szakmákhoz (sok esetben indokolatlanul) „a férfias” és a „nőies” jelzőket kapcsolja. Egyebek közt gyakran a nők többsége is úgy vélekedik, hogy a műszaki szakmák „nem nekik valók”. Ezen a felfogáson kíván változtatni a – 2012 óta Magyarországon is megrendezett – Lányok Napja

 

Háromezer középiskolás lány ismerkedhet a műszaki szakterület lehetőségeivel

Április 20-ig még jelentkezni lehet az idén április 24-én megtartandó Lányok Napjára. A közel háromezer vállalkozó kedvű középiskolás lányra országosan 70 program vár 43 hazai és nemzetközi vállalatnál, 10 egyetemen és 5 kutatóintézetben. Az esemény célja, hogy olyan „férfias” szakterületeken, mint amilyen például az IT, az elektronika vagy műszaki területek, saját élményeket szerezhessenek a pályaválasztáshoz közeledő fiatalok, és ne a sztereotípiákra, rossz társadalmi beidegződésekre hallgassanak.
Egyre több, elsősorban az úgynevezett STEM-területekhez (science, technology, engineering, mathematics – tudomány, technológia, mérnöktudományok, matematika) kapcsolódó magyarországi vállalkozás, egyetem és kutatóintézet ismeri fel, hogy érdemes „engedni a lányok hódításának”. Arányuk egyes területeken ugyanis rendkívül alacsony, amin változtatva mindenki jól járna: a lányok karrierlehetőséget kaphatnak, a cégek értékes munkavállalókat nyernek, az ország versenyképessége pedig emelkedik. Különösen fontos, hogy ma még az IT területen a női munkavállalók aránya 10% alatt van, holott ez a szakma jellemzően rugalmas munkavállalást is lehetővé tesz, megkönnyítve például az anyukák visszatérését a munkaerőpiacra. Hazánkban az EU27-hez képest magasabb a női hallgatók aránya a felsőoktatásban, de nagyon kevés lány dönt a közeljövő olyan kiemelten fontos ágazatai mellett, mint a műszaki vagy számítástechnikai szakok. A „lánymentes” területek kialakulásának elsősorban társadalmi okai vannak: a lányokat sokszor eleve lebeszélik a családtagok, tanárok és ismerősök egy adott szakmáról, ha az a közösség szerint „férfiasnak” számít.
A Lányok Napjának az a célja, hogy minden magyar lány számára pályaválasztáskor ne csupán elvi lehetőségként létezzék a műszaki szakterületek választása, hanem ténylegesen szabadon választhassák is. „Nagy örömmel látjuk, hogy milyen sokan támogatják a programot, ami azért is jelentős, mert itt egy hosszútávú, csak évtizedek alatt megtérülő munkáról van szó.” – fogalmazott dr. Groó Dóra, a Nők a Tudományban Egyesület elnöke, majd hozzátette: bíztató, pozitív tendenciák mind a felsőoktatásban, mind pedig a foglalkoztatásban tetten érhetőek, hazánk több tényezőt tekintve nincs rosszabb helyzetben a nyugat-európai országoknál, azonban a pályaorientáció különbségeinek tompításában, a forrásokhoz való egyenlő hozzáférésben és a karrierút szempontjából jelentős előrelépések számában még jelentős kihívások állnak előttünk.
„A világ 42 országában jelenlévő cégünk tapasztalata ugyanazt mutatja, amit a nemzetközi kutatások: lányokkal eredményesebb egy csapat. Ezért nagyon fontosnak tartjuk, hogy egyre több nő is dolgozzon nálunk informatikusként.” – mutatott rá Váradi Judit, a Lányok Napjában részt vállaló Morgan Stanley toborzási vezetője.
Az egynapos program során országszerte, Magyarország 15 városában nyílnak meg a kapuk a vállalatoknál, kutatóhelyeken és egyetemeken, hogy a pályaválasztás előtt álló lányok személyes tapasztalatokat szerezve nyerjenek bepillantást az ott folyó munkákba. A Lányok Napjára még április 20-ig lehet jelentkezni.
Az idén a Magyar Telekom Nyrt.; a Morgan Stanley; a National Instruments Hungary Kft.; az Xapt Hungary Kft. támogatja a Lányok Napját, amelynek szervezésében a Nemzeti Innovációs Hivatal (NIH), az Informatikai, Távközlési és Elektronikai Vállalkozások Szövetsége (IVSZ), és az Együtt a Jövő Mérnökeiért Szövetség (EJMSZ) is együttműködik.

 

 

Lányok Napja programkoordinátor:
Szoboszlai Beáta
Nők a Tudományban Egyesület
+36 30 656 4969
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 

További információk:

www.lanyoknapja.hu

www.nokatud.hu

www.girlsinict.org

 

Magyarországnak − Európai Unió többi országához hasonlóan − szembe kell néznie azzal a problémával, hogy a kutatás-fejlesztési és innovációs (KFI) szektorra jellemző kedvezőtlen korstruktúra következtében az optimális kutatói és mérnöki utánpótlás korlátozott. Ezért mind gazdasági, mind innovációs szempontból fontos nemzeti érdek, hogy a fiatalokat biztassuk: válasszák a tudományos pályát, a kutatói vagy műszaki karriert. A fiatal korosztályon belül a nőkre kiemelt figyelmet kell fordítani, különösen a természettudományos, műszaki és informatikai területeken, ahol számarányuk jelenleg alacsony – és ez különösen így van a karrier magasabb lépcsőfokain és a vezető pozíciókban.

A tehetséges nők magas szintű képzése, támogatásuk, a férfiakéval azonos mértékű előremenetelük biztosítása karrierjük során, és ezáltal megtartásuk a kutatói és mérnöki pályán kiemelkedően fontos cél, mivel újító szellemiségük a tudományos, gazdasági és társadalmi haladás nélkülözhetetlen és előremutató tényezője. Elemi társadalmi érdek, hogy a tudományos vagy műszaki pályát művelő nők olyan intézményi feltételek között dolgozhassanak, ahol a karrierépítésben azonos jogokat és lehetőségeket élvezhetnek a férfiakkal.

Az Európai Bizottságnak „A nők és férfiak közötti egyenlőség”-ről szóló 2009. évi jelentése [COM(2009) 77] kiemeli, hogy a pénzügyi válság hatására lelassult gazdaságban „minden eddiginél fontosabb az emberi erőforrásokba és a szociális infrastruktúrába való befektetés, ami lehetővé tenné a nők és férfiak képességeinek teljes körű kiaknázását”.

Míg az EU számos intézkedést hozott, és konkrét akciókat hajt végre a nők esélyegyenlőségének növelésére – nemcsak a kutatás, fejlesztés és innováció (KFI) területén –, addig Magyarország alig jutott tovább a téma fontosságának deklarációjánál. A Tudomány-, Technológia- és Innovációpolitikai Intézkedési Terv (TTI IT) a meghatározta az ehhez szükséges legfontosabb intézkedéseket. Ezen felül azonban égető szükség lenne a nők tudományos pályájának támogatására kidolgozott Nemzeti Akciótervre és annak végrehajtására.

Annak ellenére, hogy jogi akadályok nem korlátozzák a kutató nők és férfiak közötti egyenlőség megvalósulását, a nemzetközi összehasonlító elemzések (pl. ENWISE jelentés) és a hazai helyzetértékelések azt mutatják, hogy a gyakorlatban a KFI területén a női kutatók összességében is alulreprezentáltak, de ez különösen igaz egyes tudományterületeken, foglalkozástípusokban, szektorokban és ezeken belül is fokozott mértékben a vezető pozíciókban. Kiemelt cél tehát a nők tudományos pályájának – a különböző szakpolitikákkal összehangolt – támogatása. Pozitív akciók szükségesek a nők alulreprezentáltságának megszüntetésére, különösen azokon a területeken, ahol (nemtől függetlenül) nagy az emberi erőforrás szükséglet. A KFI területén ez a műszaki és természettudományokat jelenti.

Alacsony a nők részvétele a tudomány döntéshozó testületeiben, a kutató-fejlesztő helyek irányításában, valamint a kutatási projektek vezetésében. A nők csak bizonyos szintig vannak jelen nagy arányban a tudományos hierarchiában („üvegplafon” jelenség). Ennek oka egymással összefüggő, társadalmi szerepekhez kötődő jelenségekre, gazdasági egyenlőtlenségekre, a tudományos intézményi rendszer sajátosságaira vezethető vissza.

Az Európai Bizottság Kutatásért és Innovációért felelős biztosa, Maire Geoghegan-Quinn 2012-ben indította el „Science It’s a Girl Thing” kezdeményezését, melynek célja, hogy bátorítsa a lányokat,  és elősegítse, hogy minél több nő válassza a tudományos karriert.

A jelenleg EU-tagországi szinten folyó „Girls’ Day” kezdeményezés a pályaválasztás előtt álló lányokat kívánja megismertetni azokkal a szakmákkal, életpályákkal, amelyeket hagyományosan „férfiasnak” tartanak, és ahol alacsony a nők számaránya. Németországban van a legnagyobb múltja az akciónak, ahol 2000 óta rendezik meg, egyre nagyobb vállalati részvétellel és egyre több lány számára. A német példát követve további tíz európai országban (Luxemburg, Hollandia, Ausztria, Csehország, Belgium, Koszovó, Lengyelország, Spanyolország, Svájc és Lichtenstein) is rendszeresen megszervezik a „Lányok Napját”, minden évben azonos időpontban, április utolsó hetében. Ehhez a programsorozathoz csatlakozott Magyarország is 2012-ben.

A „Lányok Napja” sikerét mutatja, hogy azok a cégek, amelyek már fogadtak lányokat a program során, azt tapasztalták, hogy vállalatuknál nőtt a műszaki és informatikai területen dolgozó fiatal nők száma. A rendszeresen résztvevő cégek esetében a program előmozdította a vállalati kultúra fejlődését is.

 

Címkék: Lányok Napja