Skip to main content

Automatizálás a gyakorlatban

Megjelent: 2014. április 11.

6 Beepitett Saia eszkoz webAz automatizőr cégek szívesen hivatkoznak előadásaikban referenciaként  megvalósult projektjeikre. Mégsem gyakori az a megoldás, amelyet az SB-Controls Kft. választott – a már hagyományosnak mondható – roadshow-juk idei programjában: nemcsak beszélnek a megvalósult projektekről, de a helyszínen be is mutatják azokat az érdeklődőknek.

 

 

Helyszíni szemle az SB-Controls referenciabemutatóján

A roadshow természeténél fogva az ország több, iparilag fejlett térségének központját látogatja meg azonos programmal. Az SB-Controls azonban azzal, hogy a roadshow egyes állomásain egy-egy közeli referenciamunkájuk tényleges, helyszíni bemutatását helyezte a középpontba, vállalta, hogy a vándorelőadás minden állomásán eltérő, a helyszínen bemutatható referenciaprojekthez illeszkedő programmal álljon az érdeklődők elé. Ez természetesen jelentős többletmunkával terhelte a szervezőket, de a hallgatóság számára is újszerű lehetőséget nyitott: ha valamelyikük több referencia-helyszín iránt is érdeklődött, érdemes volt ugyanannak a roadshow-nak több állomására is ellátogatnia.

 

1 SB-Controls eloadok web

A vendéglátók

 

A „felhasználói élmény” fokozása a mai technológiákkal szemben elvárásként fogalmazódik meg, amelyet a rendezvény házigazdája nemcsak vezérlőeszközeinek, hanem az alkalmazott technológia bemutatásának módszerével is magas szinten valósított meg. Szerkesztőségünk az SB-Controls Kft. nyolcállomásos országjárásának első állomásán nyert bepillantást egy zöld minősítésű irodaházban kivitelezett energetikai rendszer-korszerűsítés kulisszatitkaiba.

 

Megvalositott projektek JAV

A számos megvalósított projektbe történő bepillantás magáért beszélt – a területek széles skálája egyértelművé teszi a szakemberek kompetenciáját

 

Az SB-Controls előadógárdája – Opitzer Gábor, Csernyik Ottó, Ruszák Miklós és Dudás Anita – a hallgatóság számára jól összeállított információblokkokban építette fel e szakmai nap programját:

  • Ismertették a beruházások megvalósítási szempontjait – mikor is optimális valójában a folyamat,

  • Az alkalmazott épületautomatizálási módszereket számos megvalósított projekt során szerzett tapasztalataikkal összevetve tárták fel,

  • A jövő kihívásainak megfelelő épületautomatizálási példákkal szemléltették a hatékony működési lehetőségeket,

  • Sorra vették az energiahatékony technológiák tudatos alkalmazásának lépcsőfokait.

A helyszín sajátosságai

A Re-Energy Kft. a lágymányosi Science Park Irodaházának épületgépészeti áthangolásával, saját know-how felhasználásával, az épületautomatikai elemek hatékony összehangolásával – az épületben üzemelő szerverpark hulladékhőjét hasznosítva – nagymértékű energiamegtakarítást ért el. Ebben a projektben az SB-Controls Kft., mint termékbeszállító vett részt és tevékenységének volumene nem érte el az összes tevékenységi volumen 10%-át.

 

3 SB-Controls tavoli eleres dia web

A webalapú technológián nyugvó távoli felügyelet segítségével a résztvevők bepillantást nyertek működő rendszerekbe - így akár táblagépről, okostelefonról végezhetünk beállítást, módosítást odautazás nélkül

 

4 SB-Controls Science Park elert eredmeny dia web

 Az éves gázfogyasztás 63%-kal csökkent

 

A tervezők és kivitelezők összehangolt munkájának eredményeként energiahatékony működést sikerült megvalósítani, amelyhez az alkalmazott Saia automatizálási rendszer magas szinten biztosította az alábbi funkciókat:

  • megbízható hardvertulajdonságok,

  • illeszthetőség a kommunikációs protokollokhoz,

  • szabad programozhatóság,

  • magas szintű ipari IT-funkciók (webalapú grafikus megjelenítés, adatgyűjtés és -kezelés, adatvédelem, távoli elérés).

 

Az irodaház helyszíni szemrevételezése

A program csúcspontját jelentette az épület mérnöki szempontú bejárása. Ennek során a résztvevőket körbekalauzolták a berendezések között, és a korábban ismertetett eszközöket működés közben, a beépítési környezetben „testközelből” tekinthették meg.

 

6 Beepitett Saia eszkoz web

A rendszerbe épített Saia-eszköz biztosítja a zavartalan működést

 

7 Munkanelkuli kazanok web

A hatékony optimalizálási folyamat eredményeként ez a két hatalmas kazán munka nélkül maradt


A résztvevők nemcsak hasznos szakmai ismeretanyaggal, hanem valódi tapasztalati élménnyel gyarapodtak. És éppen a személyes tapasztalat az a „hozzáadott érték”, ami miatt akár a roadshow mindegyik állomását érdemes lett volna meglátogatni. Sajnálatos azonban, hogy a teljes program megismerésére az „időkorlátok” közé zárt munkafeltételeink között nem volt lehetőség.

 

Szerző: Komjáthi Krisztina

 

Még több SB-Controls

 

Címkék:  épületautomatizálás