Skip to main content

Évértékelő „WAGO-módra”

Megjelent: 2014. április 11.

P1090178 webWAGO Hungária Kft. „haladó hagyománya”, hogy az év egy kora tavaszi napján meghívja legfontosabb partnereit és a sajtó képviselőit, hogy a jelenlétükben tekintsen vissza a cég – az anyavállalat és a magyar­országi „leány” – elmúlt évére, elis­merje legjobb partnereinek telje­sítményét, és bemutassa a felhasználók számára érdekes szakmai új­donságait.

 

Az immár évi rendszerességgel megtartott sajtótájékoztató és partnertalálkozó vendégeit – a felhasználók számára izgalmas újdonságokat ígérve – Szilágyi István, a WAGO Hungária Kft. ügyvezető igazgatója köszöntötte.

 

Néhány tény- és tervadat a WAGO-ról

A ma már világszerte közel 7000 főt foglalkoztató, családi tulajdonban álló német cég konszolidált árbevétele 2002-ben 239 millió euróról indult, és csaknem „szabályosan” lineáris trenddel érte el 2013-ra a 606 millió eurót. Idei tervük is beleillik a trendbe: várhatóan 645 millióval zárják az évet. Az egyetlen „szépséghiba” a 2009-es visszaesés, de ez abban az évben – közismert okok miatt – egyáltalán nem volt ritkaság. Erre az évre a tavalyi, visszafogott értéknek csaknem a kétszeresét, 2002 óta a legmagasabb, 90 millió EUR-t terveznek – mindezt konzervatív, hitelfelvétel nélküli beruházási politikával. Magyarország szempontjából azonban nyilván sokkal jellemzőbb a hazai leánycég eredménye, amely a tavalyi 903 millió forintos árbevétel után egymilliárd fölötti idei teljesítményre számít.

 

Csatlakozástechnika

A WAGO hagyományos „vadászterülete”, a csatlakozástechnika továbbra is a „teherviselő ágazatai” közé tartozik. A tudósító különös helyzetben van: a cikk megírásakor a zárt körben bemutatott újdonságok egyikének bevezető kampánya még el sem kezdődött, de amikor a lap az olvasó kezébe kerül, már nem lesz indiszkréció beszámolni róla. A 221-es sorozatú, kompakt összekötő elemekről van szó, amelyek igazi jelentőségét az értheti meg igazán, aki megpróbált már elektromos vezetékezési munkálatok közben különböző vastagságú, sodrott és merev vezetékeket egyetlen kötésben egyesíteni. Az új sorozat akár 4 mm2 vezeték-keresztmetszetig használható, 40%-kal kisebb az előző szériánál, és – kis túlzással – 100%-kal átlátszóbb: vizuálisan is jól ellenőrizhető a kötés minősége, és a két ellenőrző nyílás segítségével meggyőződhetünk a megfelelő csatlakozásról. A merev vezeték közvetlenül betolható. A sodrott vezeték csatlakoztatásához egy kis kart kell felemelni, és a csupaszított vezetéksodrat a felszabadult nyílásba ezután akadálytalanul betolható. A kar visszazárásával záródik a rázásálló, megbízható, 105 °C-ig hőálló kötés. További érdekesség az akár 185 mm2 keresztmetszetű vezetéket is rugós megfogással rögzítő, sínre pattintható sorkapocs, amely nagyáramú (353 A) és nagyfeszültségű (1000 VAC/DC, illetve 1500 VDC) alkalmazásokra is használható, valamint a kifejezetten szalagos szerelésű, ledes fényfüzérek csatlakoztatására tervezett, felületszerelt NyÁK-csatlakozó.

 

Wago 221 mod

Wago XTR

221-es sorozatú, kompakt összekötő elem

750XTR automatizálási rendszer

 

Automatizálás

Kimondottan extrém körülmények közötti használatra tervezték a 750XTR automatizálási rendszert. A tervezés során figyelembe vették: a széles hőmérséklet tartományt (-40   °C … +70 °C ), páralecsapódást, túlfeszültséget (5kV), rázkódást (5 g gyorsulás) és az ütéseket (25 g gyorsulás). A fejegység  valósítja meg a kommunikációt terepi szinten (Modbus TCP/UDP, Profibus, CanOpen, Telekontrol stb.). A modulok maximum 16-as csatornásak és 12 mm szélesek. Az extrém körülmények tűrése miatt akár hajókon, nehézgépeken, vasútbiztonsági rendszerekben, megújuló energiát termelő egységekben (szélfarm, szolárpaneles erőmű stb.) is használható. A moduláris I/O kiépítéséhez fűtött szekrényre nincs szükség, és ez jelentős költségcsökkentő té­nyező.

 

A „WAGO WebVisu” applikáció lehetővé teszi a WAGO vezérlők vizualizáció­jának mobil eszközökön történő megjelenítését és a beavatkozást. A program széles körben  felhasználható ipari és épület automatizálási feladatoknál. Az appli­káció ingyenesen letölthető a web-áruházból (Google Play, App Store). Támogatott platformok: Android és iOS.  

 

Wago WebVisu mod

Wago KNX

„WAGO WebVisu”

KNX IP-kontroller

 

 

A KNX IP-kontroller többféle épületautomatizálási megoldás szíve lehet: a KNX TP1-en át is kezelhet eszközöket, de a számos különböző épületautomatikai buszrendszeren (LonWorks, KNX, DALI, M-Bus stb.) át is vezérelhet gépészeti és világítási berendezéseket. A kontroller ezenkívül Ethernet-felületen át a vállalati szintű felügyeleti rendszerhez is csatlakozhat. Az új hardver nagyobb teljesítményű, a kontroller és a TP1-modul funkciókészlete bővült, a CODESYS és az ETS között magasabb szintű SYM/XML-szinkronizáció vált elérhetővé, valamint bővültek és megújultak az ETS Plug-in és KNX-funkciókönyvtárak is.

 

Díjátadó

A WAGO Hungária Kft. piaci jelenlétében jelentős szerepet kapnak a viszonteladók, rendszerintegrátorok és megoldásszolgáltatók. A cég hagyományává vált, hogy az előző évben kiemelkedő teljesítményt nyújtó partnereket elismerésben részesíti. Természesen nem lehet minden partnert egyetlen paraméter szerint értékelni, ezért a WAGO Hungária – méltányossági alapon – 3 külön kategóriában  (a kisebb forgalmú, de dinamikusan fejlődő, „feltörekvő” , a 10 millió forintos árbevétel alatti és a 10 milliós forgalom feletti) honorálja partnereinek teljesítményét az elért növekedés és az abszolút árbevétel szerint. A méltányosság miatt „kétdimenzióssá vált kategóriarendszer számos győztesének és helyezettjének eredményeit” itt nem részletezz

ük. Abban azonban biztosak lehetünk, hogy azok a viszonteladók, akik a WAGO elismerésének különféle fokozatait birtokolják, és erre az évre használják a kiemelt partner megkülönböztető jegyeit, vagy éppen a WAGO Solution Provider címet is kiérdemelték, megbízható ismeretekkel rendelkeznek a cég termékeiről. Ez már nemcsak a WAGO és díja­zottjai „magánügye”, hanem a WAGO-termékeket a cég partne­rei­től beszerző felhasz­nálóké is.


Szerző: Tóth Ferenc

 

Még több WAGO