Skip to main content

Tiszta energia

Megjelent: 2014. április 11.

2 kép webAz EnviTec a biogáztermelés teljes folya­matára kiterjeszti tevékenységét: ez a fiatal, közepes méretű társaság integrált energiakoncepciókat ajánl a gyártástól egészen a mar­ketingig. Az energiatermelő üzemek vezető gyártója saját fejlesztésű technológiáját – teljesen auto­matikusan, a nap 24 órájában – csaknem 600 EnviTec-biogázüzem hasznosítja világ­szerte. A cég a megbízható folyamatirá­nyításhoz a VEGA plics szenzorplatformját használja.

 

VEGA-szenzorok az EnviTec biogázüzemeiben 

Az EnviTec cég központja – a cég 2002-es megalapítása óta – az észak-németországi Lohne városában működik. Azóta a cég 15 további telephelyet nyitott Európában és az USA-ban is. A megújuló energia világszerte vezető technológiai vállalata, a biogáz hatékony előállításának specialistája a világ számos helyén működő felhasználójának bizalmát élvezi. A 300 MW-ot is meghaladó, beépített kapacitásával az EnviTec Európa piacvezetője. A termelőüzemek a szakma legfejlettebb technológiáit alkalmazzák, újraírják az iparág minőségi és hatékonysági követelményrendszerét, ezért világszerte jelentős igény nyilvánul meg termékeik iránt. A minőség a cég legfontosabb szempontja. Ahhoz, hogy eleget tehessenek a magukkal szemben támasztott magas követelményeknek, a cég válogatott beszállítókkal dolgozik – ezek között is elsősorban azokkal, amelyek hozzá hasonlóan elkötelezettek a minőség iránt. A technológiai paraméterek érzékelésével foglalkozó VEGA cég 2006 óta tagja ennek a válogatott beszállítói körnek.

1 kép web

A Köckte-biogázüzem, háttérben a fermentálók egyikével, ahol a gáz keletkezik

Teljes gázzal el az „amatőr” megközelítéstől

A modern biogáztermelő üzemek rég elhagyták a kezdetleges technológai kereteket, és az értékes energiaforrás, a biometán nagy hatékonyságú gyártóivá váltak. A földgáz-minőségűvé tisztított biogázt akár közvetlenül be is táplálhatják a gázközműhálózatba. Ebből a szempontból a biometán a decentralizált energiaellátás ideális anyaga, amely hosszú távon helyettesítheti a fosszilis földgázt, és felgyorsítja az átmenetet a megújuló energiaforrások hasznosításába. A biogáztermelő létesítmények üzemeltetői a települési önkormányzatok, a kis- és nagyméretű mezőgazdasági vállalkozások, de maga az EnviTec is annak számít a projektekben vállalt részvétele alapján. Ennek egyik példája a Salzwedel városában működő, 1,8 MW beépített kapacitású Köckte biogázüzem, amelyet nemrég, 2013 októberében helyeztek üzembe. Ez Németország egyik legnagyobb termelésű biogáztelepe. A helyet annak alapján választották ki, hogy nagy bőségben, helyben állt rendelkezésre a feldolgozásra alkalmas nyersanyag, és a közelben található földgázvezetékre egyszerűen lehetett betáplálni a termelt biometánt.

A trágyától a gázig – teljesen szerves folyamat

A folyamat bemenő anyagait, a kukoricaszilázst és a trágyát először összekeverik és aprítják, majd a fermentálóba juttatják. Ez egy nagy, kúpos tetejű tartály, a biogázüzemek tipikus, messziről felismerhető ismertetőjegye. Itt történik – levegőtől elzárt (anaerob) térben – a bak­tériumok által végzett erjesztési folyamat. A baktériumok alakítják át a szerves anyagot biogázzá, amely egy rugalmas műanyagfedél alatt gyűlik össze. A fermentálóból elvezetett, szárított nyersgázt körülbelül 10 bar nyomásra komprimálják. A következő feldolgozási lépésben a gázt saválló acélcsövekben elhelyezett, számtalan üreges szálat tartalmazó,  speciális műanyag membránmodulokon vezetik keresztül. A metánénál kisebb méretű szén-dioxid- és vízmolekulák gyorsabban jutnak át a mikropórusos szerkezetű membránon, miközben az értékes metángáz a membrán nagynyomású oldalán dúsul fel. Az EnviTec-nek ez az EnviThan márkanevű biogáztisztító eljárása, amely a gáz frakcionálását műanyag membránmodulok segítségével végzi, a biogáz-feldolgozás nagy hatékonyságú technológiájának bizonyult. Ez az eljárás környezetbarát, és jelentősen környezetkímélőbb, ár- és energiahatékonyabb a hagyományos módszereknél. Egyszerűen szólva: tiszta energiát állít elő.

Ez a folyamattechnológia kiállja az összehasonlítást a vegyiparban használt, igényes eljárásokkal. Ugyanez vonatkozik a mérés és automatizálás technológiai követelményeire. Ezeket néhány szóban összegezve: nagy hatékonyság, magas rendelkezésre állás, folyamatos, automatikus működés és hosszú élettartam.

2 kép web

Folyadékáram-mérés egy szűkítőelem két oldalára csatlakozó VEGADIF 65 differenciális nyomástávadóval

Garantált siker a plics-rendszerrel

Benjamin Schelleckes, az EnviTec értékesítési rendszerének műszaki támogatásáért felelős vezetője egyben – 2006 óta – a megoldások teljes automatizálási és optimalizálási feladatait is irányítja. Számára nem kérdéses, hogy a folyamatműszerezésben olyan globális partnerre van szüksége, mint a VEGA, amelynek kiterjedt tapasztalatai vannak – egyebek között – a biogázüzemek folyamatai terén is.

„Legfőképpen azért vagyok elégedett a VEGA partnerségével, mert termékeik és szolgáltatásaik mindig időben állnak rendelkezésünkre. A velem együttműködő, kapcsolattartó munkatársuk megbízható, és amikor szükségem van rá, mindig elérhető” – mondja Schelleckes.

A műszerezés terén a plics-rendszer lehetővé tette, hogy az egész világra kiterjedő szállítási rendszerüket egységesen szervezzék meg. Ezzel a szállítási folyamat irányítói kezébe egyszerű, mégis sokoldalú, rugalmas műszerválasztási és konfigurációs rendszert adott, amellyel a mérési feladatok széle köre oldható meg. Az egyszerű, egységesített működés kritikus követelmény – különösen akkor, ha a szenzorokat a projektvezetők és az üzemeltetők már elfogadták. Csupán egyetlen kijelző- és beállítómodullal a zsebében a szerviztechnikus az összes mérési jellemzőt könnyedén beállíthatja. „A robusztus és megbízható plics-szenzorok az alapjai a biogázüzem hosszú időn át zavartalan, automatizált működésének” – jelenti ki Schelleckes, aki nyilvánvalóan elégedett a VEGA szolgáltatásaival.

3 kép web

 A mikropórusos műanyaggal töltött szűrőmodulok a nyersgázból 97% tisztaságú biometánt állítanak elő

 

Mi a plics?

A cikkben nyilatkozó szakember magától értetődő természetességgel, minden további részlet említése nélkül beszél a VEGA folyamat-műszerezési fejlesztő- és gyártóvállalat plics®-rendszeréről. Ez érthető annak tudatában, hogy a felhasználók, a rendszerintegrátorok az idén már 10 éve élvezhetik a VEGA céggel együtt az általa kifejlesztett moduláris folyamatműszer-rendszer előnyeit. Azok kedvéért, akik eddig nem kerültek közvetlen kapcsolatba VEGA-termékekkel, vagy 10 éve éppen még csak az iskolapadot koptatták, dióhéjban összefoglaljuk a plics-rendszer lényegét.

A gyártó felismerte, hogy számos folyamatműszer felépítésében sok a hasonlóság, ezért egy világos szerkezetű, moduláris rendszerré bontotta fel plics felépítésű műszereinek elemeit. A modulokra bontásban külön kategóriát képez – a cikkben is említett – megjelenítő- és beállítóegy­ség-elektronika (méréskiértékelés / kommunikáció / terepbuszinterfész), a tokozat , a folyamatcsatlakozás és a szenzor. A modulok egymás között a méretek és az elektronikai csatlakozások szempontjából kompatibilisek, és a folyamatautomatizálási feladat sajátosságaihoz illeszkedve, nagy szabadsággal kombinálhatók egymással. Érthető tehát, hogy a gyártó a viszonylag kevés számúnak tűnő modullal rendkívül széles megoldásválasztékot szolgálhat ki. Ennek előnye azonban nem csak a gyártónál jelentkezik: a felhasználó által rendelt konfiguráció szállítási ideje jelentősen megrövidül, hiszen nem „nulláról” kell legyártani a felhasználói igényeknek megfelelő műszerváltozatot, hanem azt előre gyártott, kész modulokból lehet összeállítani, az egy adott célra gyártott, merev architektúrájú, nem konfigurálható műszereknél érthetően olcsóbban. Ezt az előnyt a nagy folyamatirányító rendszerek üzemeltetői is élvezhetik, hiszen csupán a felhasználó üzemében előforduló VEGA plics-műszerek – egymást jelentősen átfedő, aránylag szűk – modulválasztékából kell tartalékalkatrész-készletet képezniük és finanszírozniuk. Ilyen tartalék-modulkészlet birtokában a hibás távadót modulcserével, helyben lehet javítani, a technológia nem tervezett állásideje jelentősen – akár nullára – is csökkenhet. Az egységes kezeléstechnika a karbantartó számára jelent előnyt: aki egy adott kezelőegység-modullal szerelt bármilyen távadó kezelését elsajátította, annak nem okoz nehézséget egy azonos kezelőfelületű, de más tulajdonságaiban eltérő összeállítás üzemeltetése sem.

 

(forrás: A VEGA Journal plics különszáma)

 

A VEGA termékeit Magyarországon a Datcon Ipari Elektronikai Kft. forgalmazza.

 

DATCON Ipari Elektronikai Kft.
1148 Budapest, Fogarasi út 5. 27. épület
Tel.: +36 1 460 1000, fax: +36 1 460 1001
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
www.datcon.hu

www.vega.com

 

Még több VEGA

 

Címkék: VEGA | folyamatműszerezés | távadó | szenzor | plics | biogáz