Skip to main content

Épületautomatizálás WAGO-megoldásokkal

Megjelent: 2014. szeptember 08.

wago4Egyre több funkció válik az automatizálás tárgyává. Ehhez képest jelentéktelen az automatizálási funkciókat ellátó vezérlő helyigénye és ára, viszont nem lebecsülendő a jelentősége az épület komfortjától a biztonságán át az energiahatékonyságáig húzódó széles spektrumban.

 
Mi az épületautomatizálás, és honnan kezdődik?

Napjainkban az épületek tervezésének, építésének vagy felújításának alapvető szempontja az épület által nyújtott szolgáltatások mennyisége és minősége. Lényeges a világítás, a hűtés, a fűtés, az energiahatékonyság, a továbbfejleszthetőség, a biztonság, a felügyelhetőség és a távvezérelhetőség is. Ezeket a területeket hajlamosak vagyunk külön-külön vagy több nagyobb egységre osztva kezelni, pedig ezen részegységek egyetlen rendszerbe integrálásával, energiahatékony és a felhasználó igényeihez alkalmazkodó épületeket lehet létrehozni.

Komfort

Egy adott létesítmény felhasználójának fontos az épületben végzett tevékenységhez optimalizált  fényviszonyok biztosítása. Megfelelő világítási rendszerrel kivitelezhető a külső fényviszonyokhoz igazodó beltéri világítás, amivel elérhető, hogy az épület elhagyásakor semmilyen zavaró hatás ne érje a szemet, valamint mindig csak az ehhez éppen szükséges mennyiségű energiát használja fel a rendszer. A szem érzékenyebb a kisebb megvilágítású, sötétebb tartományban, ezért olyan világítási rendszer kialakítása az ideális, ami ebben a tartományban megfelelően változtatható. A DALI (Digital Addressable Lighting Interface) világítási rendszer követi a szem érzékenységi tartományát, és ezzel valósítja meg a körülmények változásához alkalmazkodó, megfelelő világítást. A DALI egy olyan master-slave rendszer, amelynek komplexitása nem korlátozódik kizárólag a világításra. Érzékelőket és kapcsolókat is lehet csatlakoztatni, amelyekkel információkhoz lehet jutni a megvilágított térrel kapcsolatosan arról például, hogy tartózkodik-e valaki az adott helyiségben. Mindezek mellett képes visszajelzést adni a csatlakoztatott eszközök állapotáról, például egy meghibásodott világítótestről. A buszrendszer képes egyidejűleg akár 64 egyedileg programozható világítótestet és/vagy szenzort kezelni. A WAGO DALI-konfigurátor programjának segítségével az egyes eszközök gyorsan azonosíthatók és tesztelhetők, csoportokba rendezhetők, egyedi világítási képek és fényviszonyok hozhatók létre. Az egyes világítási képek lehetőséget teremtenek egy helyiség többcélú felhasználására, mivel egy megbeszélésen teljesen más fényviszonyok szükségesek, mint egy projektoros előadáson vagy oktatás közben.
A vezetékezés polaritásfüggetlen. Ez jelentős védelem szereléskor vagy karbantartáskor az elkötések ellen. A világítási rendszer kialakítása busz- vagy csillagtopológiájú, esetleg ezek keveréke. A DALI-rendszer maximális kiterjedése 300 m, tehát a rendszer nagyméretű épületkomplexumokban is alkalmazható. A WAGO termékkínálatában jelenleg két – a WAGO moduláris termékcsaládjába illeszkedő – vezérlő áll rendelkezésre: a 750-641 DALI DSI Master és a 750-647 DALI Multi Master modul. A WAGO-vezérlőhöz nem csak egyetlen DALI vezérlőkártya csatlakoztatható, tehát több száz lámpatest  vezérlése is gond nélkül megoldható. Olyan optimális világítási megoldást kínálunk, amely egyszerre kielégíti mind a felhasználó, mind az üzemeltető igényeit.

Klíma

A hőmérséklet megfelelő beállítása nemcsak a felhasználó számára fontos, hanem az üzemeltetők is rendkívül sok energiát takaríthatnak meg, ha a rendszer kiépítésénél figyelmet fordítanak a hőmérséklet optimális beállítására. A WAGO ethernetes vezérlőivel nincs szükség különálló időjárásközpont telepítésére. Friss időjárásadatokat az internetről is folyamatosan, külső beavatkozás nélkül szerezhet a rendszer. Az interneten keresztül elérhető, többnapos előrejelzéssel megnyílik az út a még intelligensebb energiagazdálkodás előtt. Jó példa lehet egy épület fűtése; ha ismerjük az el­következendő órák időjárását, akkor van lehetőségünk a még ki­használható napenergiát is „munkára fogni” mindenféle épületgépészeti eszköz nélkül, még akár egy gyors, erős lehűlésre való felkészülés során is. További funkcióblokkok állnak rendelkezésre a nap aktuális pozíciójának meghatározására, ezáltal a különböző zsaluziák, redőnyök és árnyékolók megfelelően vezérelhetők aszerint, hogy az épületet védeni akarjuk-e a hőtől vagy fűteni a nap melegével. Ezek a funkciók a vizualizációk segítségével gyorsan és kényelmesen konfigurálhatók az applikációtól függően. HVAC- fűtés, szellőzés, légkondicionálás -feladatok ellátására komplett makrók is rendelkezésre állnak. Ezek segítségével a programozás helyett elegendő a megfelelő konfigurálás. Az egyes makrók teljes rendszereket foglalnak magukban a kazántól egészen a fűtőtestekig, szabadon szerkeszthetők, tehát a kisebb technológiai eltérések is könnyen figyelembe vehetők, vagy összetettebb rendszer elemeként lehet azokat felhasználni. A HVAC-funkciók minden vezérlőnél elérhetőek (1. kép).

 

wago1

1. kép

 

A WAGO BACnet 750-831-es vezérlője tökéletes választás HVAC-rendszerek automatizálásához, amely a PID-szabályzók és egyéb összetett vezérlések kiszolgálására megduplázott memóriaterülettel rendelkezik. Mindezek mellett a BACnet lehetőséget ad programozás nélkül, kizárólag konfigurálással létrehozható adatgyűjtésre és beavatkozásra is. A BACnet másik nagy előnye, hogy az adott jeleket nemcsak adatpontokként, hanem – informatikai értelemben – objektumokként kezeli. Egy ilyen objektum tárolja a mértékegységeket, az állapotjellemzőket, a mérési tartományt, további jelentéseket generál, valamint a hibakezelés és -jelentés is könnyedén megvalósítható vele.

Távfelügyelet

Az internet világában élők elvárják, hogy az épületautomatizálási rendszerek is használják a világhálót adatcserére, felügyeletre és központi beavatkozásra. A megfelelően kialakított hálózat segítségével az információk üzemeltetőnek és felhasználónak egyaránt elérhetők. Ezáltal a tervezett karbantartásról, az esetleges hibákról a felhasználó első kézből kap információkat, és lehetősége van az aktuális és időszakos fogyasztási adatok megtekintésére is. A távfelügyelet segítségével nem szükséges külön értesíteni a karbantartókat a felmerülő hibákról, hiszen ők is automatikusan megkapják az értesítést a rendszertől, és akár távolról is beavatkozhatnak a problémamegoldásba. Egy csőtörés esetén például a felügyeleti központban haladéktalanul el tudják zárni a vizet. Ha egy csővezeték elfagy, akkor sürgősen megkezdhetik a leolvasztást, ezzel csökkentve a további károkat és fenntartva a szolgáltatást a felhasználók kényelme érdekében.
Távfelügyelet segítségével az üzemeltetők kisebb karbantartási apparátussal is ugyanolyan hatékonyan tudnak működni. Az épület energiaigényének megfelelő mérésével segítséget nyújthatnak a tulajdonosoknak abban, hogy milyen beruházásokkal, milyen mértékben tudják csökkenteni az épület energiaigényét (2. kép). A WAGO számos terméke, mint például a 750-8202-es vagy a 750-880-as vezérlő több GB-nyi adatot  tárolhat helyi SD-kártyán, és az így gyűjtött adatok távelérés útján (FTP) vagy adatbázisban (SQL, MySQL, MSSQL) tárolással továbbfeldolgozásra is hozzáférhetők. A WAGO vezérlői több száz adatpontot képesek kezelni egyszerre, mint hőmérsékletek, kapcsolók, állapotvisszajelzések, ezáltal a létesítményben bekövetkező változások jól nyomon követhetők.

 

wago2

2. kép

A KNX-rendszer

Egy épületben a funkcionalitás mellett az esztétikai megjelenés sem elhanyagolható fontosságú. Ezért is lényeges, hogy a KNX-technológia komplex megoldást kínál formatervezett „csomagolásban”. A KNX felépítése is lehetőséget nyújt a programozás nélküli, csak konfigurációs beállításokon alapuló rendszer kialakításához. Például egy tetszőleges kapcsolót vagy egy dimmelhető kapcsolót igény szerint lehet konfigurálni a klímaberendezés vagy a lámpatestek vezérlésére. Ez a felépítés lehetővé teszi, hogy nem szükséges tényleges világítási körök kialakítása, hiszen nem a kézi kapcsoló, hanem a vezérlés az, ami közvetlenül beavatkozik a világítótestek áramellátásába.
A KNX sem korlátozódik kizárólag a világítási rendszerre; léteznek szoba­termosz­tátok, redőnyvezérlők, klímák és az épület minden igényét kielégítő további eszközök is. A KNX-rendszer vezérlőjeként (master) ideális a WAGO 753-646-os modulja (3. kép), mivel hagyo­mányos relés megoldásnál gyakran sokkal költségesebb KNX-be­avatkozók helyett a WAGO moduláris rendszere jól optimalizálja a költségeket – a KNX-rendszer minden előnyét megtartva. Nagyobb rendszerek felügyeletéhez kiváló megoldás a WAGO 750-849-es vezérlője, amellyel több KNX-rendszer is csatlakoztatható egymáshoz. A vezérlő gateway-ként köti össze az Ethernet-hálózatot a KNX-hálózattal, és ezzel felruházza mindazokkal a tulajdonságokkal, amit egy korszerű épületautomatizálási rendszertől elvárhatunk.

 

wago3

3. kép

Fókuszban a rugalmasság

A flexibilitás kiemelkedően fontos a közösségi terek minél jobb kihasználhatósága érdekében. Képzeljünk egy olyan rendszert, ahol a kapcsolók, hőmérők, nyitásérzékelők, termosztátok pozíciója – az igényeknek megfelelően – bármikor szabadon változtatható bármilyen megkötés vagy programozási, konfigurációs változtatás nélkül. Erre a kihívásra ad frappáns választ az EnOcean-technológia olyan eszközökkel, amelyek nem igényelnek semmiféle külön táplálást.
A technológia rádiójelekkel működik, amelyek a beavatkozások hatására aktiválódnak, mint például egy kapcsoló, amely a megnyomás hatására termel annyi energiát, amivel képes a a központi vevőkészülék által érzékelhető rádiójel kisugárzására, amit az a programnak megfelelően feldolgoz. Minden eszköz a világon egyedi azonosítóval rendelkezik, tehát nem fordulhat elő, hogy a különböző szenzorok jeleinek „keveredése” téves beavatkozást okoz. A WAGO 750-642-modulja képes fogadni a szenzoroktól érkező jeleket, és ezekre programozott reakciókkal válaszolni vagy ténylegesen beavatkozni a csatlakoztatott modulok segítségével. Ezzel teljesen flexibilis rendszer hozható létre. A WAGO kínálatban megtalálható olyan „okos relé” (789-602 vagy 789-601), amelyet mindenféle programozás nélkül egy kapcsolóval lehet szinkronizálni, és a jeleket 4 érintkezőn keresztül teszi ki a kimenetére. Viszonylag egyszerű rendszereknél ez a relé rendkívül hatékony megoldást kínál az egyszerű párosíthatóságával és könnyű, utólagos beszerelésével.

Mobilplatform alapú épületfelügyelet

A WAGO-vezérlők nagy részében rendelkezésre áll egy beépített vizualizációs felület, amelyen az aktuális adatok és beavatkozási lehetőségek személyre szabottan jelennek meg. Az itt létrehozott vizualizációkat megtekinthetjük akár a számítógépünkön vagy az okostelefonunkon (Android, iOS) is. A teljes rendszer vezérlését a kezünkben tarthatjuk anélkül, hogy bármilyen speciális eszközre lenne szükségünk, vagy a rendszer fizikai központjában kéne tartózkodnunk. Képzeljük el, hogy a fűtést a telefonunkról állíthatjuk, vagy a világítást kapcsolhatjuk a távolból, esetleg hangulatvilágítást kapcsolhatunk kényelmesen a fotelből. A vasalót vagy a kávéfőzőt működtető konnektort lekapcsolhatjuk távolról is, ezzel garantálva otthonunk épségét, és megkíméljük magunkat a felesleges aggodalmaktól. A WAGO WebVisu-alkalmazás (4. kép) ingyenesen elérhető az AppStore-ból vagy a Play Áruházból. Tesztelési lehetőséggel kapcsolatban további információt a www.wago.hu oldalon talál.

 

wago4

4. kép

Különböző protokollok

Az épületek automatizálásánál alapvetően fontos a megbízhatóság, A WAGO vezérlői számtalanszor bizonyítottak már ipari környezetben is, ahol egy-két órás termeléskiesés milliós károkat okozhat. Lényeges, hogy olyan épületvezérlési megoldást válasszunk, amely több tíz évig korszerű, és megbízható megoldásokat kínál. Ennek érdekében a WAGO vezérlői megfelelően robusztusak, és jó ár/érték-arány­nyal rendelkeznek.
A WAGO moduláris rendszereivel az összes felmerülő igényt egyetlen vezérlővel ki lehet elégíteni. A létesítmény későbbi fejlesztése során nincs szükség bonyolult és költséges új vezérlők telepítésére, mert a már meglévő rendszer is könnyedén kiegészíthető az új technológiákkal. A WAGO épületautomatizálási megoldásait széles körben használják világszerte ott, ahol fontos a megbízható és intelligens működés.

 

Szerző: Maczenkó József – automatizálási mérnök – WAGO Hungária Kft.

 

WAGO Hungária Kft.

2040 Budaörs, Ipari Park, Gyár u. 2.
Tel.: +36 23 502 170, fax: +36 23 502 166
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

www.wago.hu

Még több WAGO

 

Címkék: épületautomatizálás | HVAC | DALI | BACnet | KNX | EnOcean