Skip to main content

Új, hatékonyabb 3D-megoldások

Megjelent: 2014. augusztus 27.

2014x 4A folyton változó piacon természetes, hogy a cégek is egyre hatékonyabb eszközöket keresnek. Olyan megoldásokat, melyek képessé teszik őket, hogy minél gyorsabban reagáhassanak a megváltozott helyzethez. A CAD-Terv Kft. arra törekszik, hogy támogassa partnereit a folyamatos alkalmazkodásban. A továbbiakban arról számolunk be, milyen megoldásokkal járulhatunk hozzá munkájuk sikeréhez.

 

Változások az autóiparban – CATIA

A CATIA-szoftvert ismerők számára az idei év jelentős híre, hogy a CATIA-t használó autógyárak 2014 őszén a legújabb verzióra, a CATIA V5-6R2014-re váltanak. Az új elnevezés a V6-verzióval való kétirányú kompatibilitást jelzi: a V5-ben készült modelleket parametrikusan importálhatjuk V6-ba, módosíthatjuk őket, majd – a modelltörténettel együtt – visszamenthetjük V5-ös formátumba.

A problémamentes együttműködés érdekében előbb-utóbb a beszállítóknak is át kell állniuk az R2014-re. A implementálással kapcsolatos fontos tudnivaló, hogy megváltozik a licenckezelő program: az eddig ismert IBM Licence Use Manager (LUM) helyébe a Dassault Systèmes Licence Server (DSLS) megoldás lép. Az ezzel kapcsolatos részletes tudnivalókról érdeklődjenek Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát..

Felhasználói oldalról a program alapstruktúrája nem változott, viszont sok új funkcióval bővültek a vázlat-, test-, felület- és rajzkészítő modulok. A CAD-Terv az átállás zökkenőmentes lebonyolításának támogatására oktatási programot indít, ami az R19 óta megjelent újdonságokat mutatja be. A képzés elvégzésével időt lehet megtakarítani, hisz a mérnököknek nem saját maguknak kell felderíteniük és tesztelniük az új eszközöket. A friss ismeretek mindenképp szükségesek ahhoz, hogy az új opciókkal létrehozott adatokat hatékonyan értelmezhessék és módosíthassák a felhasználók.

 

2014x 1

Milyen előnyhöz jutnak az átállással?

Általános kihívás, hogy az információk, adatok kezelése sok időt vesz el a hasznos tervezői munkától. A CATIA V5-6R2014 ezt a problémát teljes mértékben kiküszöböli: együttműködik az ENOVIA V6-tal, olyan platformot kialakítva, ami egy részlegen, vagy akár a teljes vállalaton belül hatékony együttműködést tesz lehetővé. Ezáltal nyomon követhetővé válik, hogy kik, mikor és milyen módosításokat hajtottak végre az alkatrészeken. A felhasználók nem „írják felül” egymás munkáit, a verziók kezelése hatékonyan és követhetően történik. A vezetők számára átlátható, hogy kinek milyen feladatai vannak, és az adott feladat milyen státuszban áll a határidő teljesítéséhez viszonyítva. A tételjegyzék tartalmazza a beszerzéshez, vagy a gyártáshoz szükséges információkat, melyek szinkronizálhatók a már működő vállalatirányítási rendszer adatbázisával.

Multi-CAD környezet

Bizonyos esetekben a megrendelők eltérő elvárásai miatt egy cégnek több CAD-programot is alkalmaznia kell kapcsolattartásra, és a belső adatkezelés terén is sajátos igények jelenhetnek meg a tervezői szabadság érvényesítésére. Az ENOVIA V6 nem csak az CATIA-val, hanem a piacon elérhető főbb CAD-programokkal is képes együttműködni. Ezzel az ENOVIA egységes, a használt tervezőprogramtól független megoldást kínál az adatok, a feladatok és a tételjegyzékek kezelésére.

Folyamatalapú megoldások

Alapvető fontosságúnak tartjuk, hogy ügyfeleink olyan rendszert kapjanak, ami ténylegesen támogatja mindennapi működésüket. Ez azt is jelenti, hogy nem egy „dobozos” termék beszerzéséről szeretnénk meggyőzni a döntéshozókat, amit aztán kisebb-nagyobb sikerrel ráillesztenek saját működésükre, hanem éppen fordítva: üzleti gyakorlatukat és elvárásaikat megismerve, folyamataikat teljesen lefedő rendszert konfigurálunk a skálázható portfólióból. Tapasztalatunk szerint a siker záloga, hogy a vállalatot teljes egésznek kell tekinteni: nem szabad belőle „kiragadni” csupán a tervező vagy műszaki szervezeti egységeket. A teljes szervezetet, annak egyes szervezeti egységeit és a köztük lévő kapcsolatokat, információáramlást feltérképezve, a mérnökök, a középvezetők, és a felsővezetők céljait és elvárásait megismerve azonosítható, hogy milyen típusú és mértékű javulás érhető el a rendszer használata által.

Természetesen az is kimutatható, hogy az ajánlott beruházástól milyen mértékű hatékonyságnövekedés várható, és ezt a megtakarított munkaórák alapján már könnyű pénzben is kifejezni.

A részletes megbeszélések során összegyűjtött információk alapján mintaprojektet készítünk és ezen keresztül mutatjuk be a javasolt megoldást. A bemutatóhoz sok esetben az ügyfél által biztosított alkatrész-modelleket használjuk, hogy minél inkább szimuláljuk a valós helyzetet. Amennyiben a demonstráció és az egyeztetések során esetleg speciális elvárások is felmerülnek, szoftverfejlesztési részlegünk az igényeknek megfelelőn testre szabhatja a programot. Volt már példa olyan igényre, ahol egyedi felhasználói felületet, vagy bizonyos munkákat automatizáló segédprogramot kellett létrehoznunk.

A megoldás kiválasztása után kezdődhet a rendszer implementálása és az oktatás. Indulás után magas szintű terméktámogatást kínálunk annak érdekében, hogy minél gyorsabb és zökkenőmentesebb legyen az átállás és a betanulás.

A CAD-Terv Kft. nem egy-egy részfeladat, hanem a teljes munkafolyamat optimalizálását tartja szem előtt. Ennek érdekében például speciálisan kialakított szakági csomagokat kínálunk fémforgácsolóknak, fémöntőszerszám- valamint fröccsöntőszerszám-tervező és -gyártó vállalkozásoknak. Ezek a csomagok segítik az árajánlatkészítést, a tervezést, a gyártást, illetve átfogóan támogatják a hatékony belső és külső kommunikációt is. A rendszer moduláris, azaz ha kezdetben csak egy alapmegoldás szükséges, a felhasználók már azzal is elindulhatnak, a későbbi bővülések során pedig lehetőség van a továbbfejlesztésre.

 

2014x 2

Újdonságok a fröccsöntés és a szerszámtervezés területén

A Dassault Systèmes a fröccsöntés-szimulációra a SIMPOE nevű megoldást kínálja. A folyamat minden résztvevője számára megfelelő szintű támogatást nyújt a termékfejlesztőktől a szerszámtervezőkig, optimalizálással és ellenőrzéssel csökkentheti a selejtszámot és a szerszámmódosítások számát. Tapasztalatunk szerint a SIMPOE-rendszer rendkívül magas ár-érték arányú termék, mely méltó versenytársa a piac más, hasonló megoldásainak.

A fröccsöntés-technológia sajátossága, hogy az alkatrészek hűléséből adódó deformációkat előfeszítésekkel kompenzálják. Ennek mértéke lehet egy tapasztalati érték, de meghatározható a SIMPOE-szimuláció eredményeként is. A CATIA olyan speciális modullal rendelkezik, ami paraméterekkel szabályozott módon képes deformálni a modelleket anélkül, hogy felület-folytonossági hiba keletkezne. Ezzel az eszközzel a tervező megtakarítja az újramodellezésre fordított extra időt.

Automatikusan frissülő rajz készítése

Az alkatrészek 3D-modelljeinek változása esetén frissíteni kell a rajzokat is. Ebben az esetben a program újragenerálja a nézeteket, ami egy nagy összeállítás esetén rendkívül sok időt vehet igénybe. A problémát a „2D Layout for 3D Design” nevű modulban megvalósított új technológia orvosolja. A különbség a hagyományos rajzkészítési eljáráshoz képest, hogy itt nincsenek vetített vonalak, hanem közvetlenül a megfelelő kameranézetbe befordított 3D-modell ábrázolódik a rajzlapon. Ennek köszönhetően a térbeli modellek változtatása és frissítése után az új geometriák azonnal láthatóvá válnak a rajzon is. A méretekkel és tűrésekkel ellátott nézeteket legvégül a rajzlapra lehet vetíteni. Előnyként jelentkezik, hogy a befordított nézeteken készített méretek és vázlatok a 3D-térben is megjelennek, ezzel segítve a termékkoncepciók készítését.

Időmegtakarítás a megmunkálásban

A felhasználó a megmunkálási program készítése során és a gyártás folyamán is időt takaríthat meg az új rendszerben megvalósított technológiákkal, melynek lényege a geometriai sajátosságok automatikus felismerése. Ezután az előre elkészített szabványos megmunkálási eljárásokat egyszerűen csak hozzá kell rendelni az egyes területekhez. A bordák simítására külön operáció áll rendelkezésre. A nagy sebességű megmunkálás támogatása és a kemény anyagok esetén speciális mintázatokat kialakító megmunkáló folyamatok (koncentrikus, trochoidikus megmunkálás) is a megoldás részei. Spirálmarás operáció esetén fejlett kontúrkezelés érhető el.

 

2014x 7

Hatékony vizuális kommunikáció

A végére hagytunk egy olyan újdonságot, amelyet a felhasználók hatékonyan használhatnak fel a megrendelőikkel folytatott kommunikációban a fejlesztés folyamán csakúgy, mint például a telepítési, vagy karbantartási utasítások elkészítésében. A fogyasztói szokások változásából és a multikulturális környezet sajátosságaiból adódóan egyre nagyobb hangsúlyt kap a vizuális kommunikáció. A Dassault Systèmes ezt két oldalról támogatja: a 3DVIA Composer segítségével animált 3D-s bemutatókat készíthetnek, amely igen hasznos lehet például a termék összeszerelésének bemutatásakor. Az NVIDIA® által fejlesztett mentalray® és iray® technológiák segítségével pedig a valósághű képmegjelenítés vizuális előnyeiből profitálhatnak.

Tegyen szert FOLYAMATos versenyelőnyre!

Bízunk abban, hogy a fentiekben ismertetett újdonságaink felkeltették érdeklődését, és talált köztük olyat, mely további kérdéseket vetett fel Önben. Amennyiben átfogóbb képet szeretne kapni, vagy részletesebb információhoz szeretne jutni ezekről, most adott a lehetőség! (x)

 

 

Vegyen részt 2014. október 9-én 3DEXPERIENCE szakmai fórumunkon
a Larus Étterem és Rendezvényközpontban, ahol pontosan arról beszélünk és azt mutatjuk be, amire szüksége van!

Az előadásokról és a programról részletesebben honlapunkon tájékozódhat!

 

 

CAD-Terv Mérnöki Kft.

1087 Budapest, Könyves Kálmán krt. 76. 7. em.

Tel: +36 1 461 9000

E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 

A CAD-Terv Mérnöki Kft-rőlcadterv logo szlogennel szines

A CAD-Terv Mérnöki Kft. közel 20 éve kínál professzionális szolgáltatásokat a hazai CAD/CAM/CAE piacon.

A többéves tervezői tapasztalat, szerve­zetünk rugalmassága, megbízhatósága, a határidők pontos tartása és a hatékony kommunikáció a kulcsa szolgáltatásaink sikerének és a folyamatos növekedésünknek.

Cégünk segítséget nyújt az ipari berendezéseket, egyedi gépeket fejlesztő és gyártó cégek számára is az egyre nagyobb kihívást jelentő feladatok lekezelésében, mint a költségek alacsonyan tartása, a rugalmasság, a határidők tartása és nyereségesség, a megfelelés az ügyfél igényeinek, a hatékony tervezési, gyártási folyamatok kezelése.

További részletek megoldáscsomagunkról itt: A hatékonyság kulcsa

Még több CAD-Terv

 

Címkék: CATIA | CAD | CAM